Je lepší život v Nemecku alebo na Slovensku?
Otázka na vás dievčatá ja žijem 10 rokov v Nemecku som tu spokojná dobre sa mi tu žije nič mi nechýba deti sa mi narodili v Nemecku akurát čo je nevýhoda že žijeme v podnajme a platíme veľký nájom treba nám zo všetkým aj s elektrinou 900e + internet a na slovensku sa mne nepáči i malé výplaty a tak akurát čo by tam bola výhoda že tam máme dom kde býva ešte moja mamka žeby sme nemuseli platiť nájom manžel vždy rozmýšľa žeby sa tam vrátil a začal pidnikať ale neviem či by nám to šlo v dnešnej dobe i prídavky sú na sk malé a tu v nemecku to je omnoho lepšie tak neviem poradte niečo ďakujem
myslim, ze na starobu hlavne clovek realne oceni nemecko, aj co sa tyka uplne inej urovne zdravotnictva, atd...taktiez ko bolo spomenute, pre deti je to naozaj sanca na lepsi zivot
neviem aký veľký byt máte ale u nás sa platí za cca 75 m2 od 550-650 eur. Zatiaľ. Určite máte vyššie platy ako ľudia tu - väčšinou zarobia 600-900 eur. Podľa profesie. Samozrejme, sú aj výnimky, ktoré majú cez 1000eur. Ale ten priemer v mojom okolí je okolo 750-800 eur mesačne. Tak neviem, čo sa tohto týka, či prídeš do lepšieho. Ale veľa závisí od lokality. V BA sú vyššie platy ale aj vyššie nájmy a ceny. Prečo nezačne muž podnikať v Nemecku? Ak tamroky žijete, podľa mňa je lepšie zostať tam. V tomto ti nikto neporadí lebo nikto nevie či sa mužovi bude dariť v podnikaní, či si ty nájdeš prácu a akú a ako to budú znášať deti. Niekto by bol možno spokojný, niekto nie. Sami sa musíte rozhodnúť.
@vevesh podla mna dostanu lepsie vzdelanie v nemecku uz len preto, ze tu kvalitnych ludi v skolstve jednoducho nezaplatime..a robit to cisto z vasne si moze dovolit malokto, kazdy sikovnejsi si najde lepsie platenu oracu v inom sektore..mne tu chyba napriklad aj slovny feedback, uz od skolky, netusim ako sa dcerka chova v kolektive, v com vynika, to vidim len doma, v kolektive sa to vsak prejavuje inak..toto je v nemecku bezne. Maju jednoducho k detom iny pristup.. celkovo sa tam zije inak, ludua sa viac vyjadruju, demostruju, viac mozu sportovat (chodit do prace a skoly na bicykli, maju vybudovane cyklocesty), maju viac volna v praci, matky bezne robia na polovicny alebo 80percentby uvazok co u nas je velmi zriedkave..jednoducho sa tam tak clovek nestrha..uz keby som tam zila, neodidem a vkuse to prizvukujem kamaratke, ako dobre urobila (ona je kardiolog).
Pani autorka, V de a v mensej miere/kedze na sk su mensie soc. rozdiely,/ zalezi kd zijes/v akej oblasti ,meste .stvrti a v akej spol. a soc.skupine sa pohybujes... Za 10 rokov v De si si mohla vsimnut,ze je rozdiel vv zdr. starostlivosti ,ked si na ´kasu' ako ked si sukr.pacient,ked das dieta do sukr.skoly a do verejnej,a pod..
V d etiez stredna vrstva upada a blizi sa k tej nizkoprijmovej .... co v minulosti nebolo.Ano, v desu vyysie rod.pridavky.ale aj vysoke naklady na zivot.
No a najomne byty v des u pree str.vrstvu bezne.. Zalezi aj na tom,kde v askej casti aoblasti ten najomny byt je....su byty mesacne za desattisiece aj taky,ako ty uvadzas..lacnynajom... kredit ako na sk z banky nedostanes len tak.a na sk uz tiez zlate casy zadlzovania s a idu do nenavratna... Sk je stat,kde je obyvatestvo na jviac zadlzene z celej eu..
No a dane a odvody v de su tiez vysoke.... tak ako na sk....
Ale v de funguje bez korupcie ver.sprava super.. tiez sluzby... aj ked du drahe aj pre niektore vrstvy v de....
Takze to nie je len biele aj cierne... sama musi uvazit, ake su tvoje moznosti tak v De ako na Sk.
@vevesh ja nic neviem o zdravotnictve ´zadarmo ´ ani v De . to tu zijem 20 rokov... zalezi na tom,v akej soc.skupine sa nachadza poistenec tiez... ano, ti so soc.slabsieho prostredia mozu mat dojem,ze maju vsetko zadarmo Soc.poltika isla za hranicu zdraveho rozumu....
.ale nie stredna trieda.
....ano, vybavenie technicky je na inej urovni v zdr.ako na sk.... a to uz u vseob.lekarov prveho kontaktu.... to je pozitivum..
A verejne.skolstvo najma v niektorych oblastiach je vsetko ine ,.len nie kvalita. zial, pristahovalectvo ludi z inej kultury sa to zmenilo...... preto coraz viac Nemcov /co si to mozu dovolit/ dava deti do sukr.skol...
Ked sa niekto rozhodne zit v zahranici,tak musi predsa vediet,ze rodina/rodicia surodenci/ mu moze chybat....Tak si to treba uvazit dopredu.
sk ale nie je daleko ani zo severu.... ja som lietala casto/prd pandemiou/ .rano tam,vecer pripadnena druhy den spät....
@darkswan V BA nie je nic vynimocne, ze aj v sluzbach pracuju ludia, co slovensky nevedia, ale vedia sa dorozumiet aspon v anglictine.
BA je silne europske a moderne mesto a komunikuje sa tu bezne v roznych jazykoch. V korporatoch bezne maju ludi "z vonka", ktori hovoria anglicky a ich materisnky jazyk je napr. spanielcina.
@amelia89 tvoj muz urcite by nemal problem sa zamestnat - tu sa o kvalitnych ludi a + jazykovo zdatnych firmy vyslovne biju, ti ludia maju bezne v cistom 3000+
@zmrzlinka2021 vazne ? manzel ma uz 10 rocnu prax- najprv Londyn a teraz tu, robi s najnovsimi technologiami pre velku firmu a teda zarobi tak ako pises+dalsie benefity rozne. Myslis ze je takato realita aj na Slovenku? Je mozne zohnat niečo podobne- myslim medzinarodna firma,podobny plat atd? Vela ludi ma prave straši ze Praha a Bratislava sa neda v tomto porovnat a ja tam prave nemam urobeny nejaky prieskum trhu
@amelia89 S Prahou nemam skusenosti, ale na Slovensku su experti vzdy vitani a velmi dobre ohodnoteni. Pravdepdobne necakaj 10 litrov na mesiac, ale tie 3-4-5 su pre kvalitnych a sikovnych ludi bezne. Ale to su fakt ludia, co su pre spolocnost vyraznou pridanou hodnotou, klucovi ludia.
Zas na slovensku sa sikovny clovek nestrati. Ale pod pojmom "sikovny" chap nielen vzdelanie, kvalitne skusenosti, vysoke EQ, ale celkovo aj iny pristup k zivotu. Je pravda ze tu ludia zarabaju aj nizke mzdy ale potom zistis, ze 90 % z nich su len notoricki frflosi, co len zavidia, nepraju a nejaky osobnostnostny a profesionalny rast je pre nich tabu.
Netreba sa bat! Sikovny clovek sa nestrati.
@zmrzlinka2021 tak moj muz je niekde inde co sa tyka pristupu k praci,to je proste ina mentalita. Rozumiem co mi chces povedat, necakam 10 000€ len ma zaujimalo ci 3-4 tisic eur je vlasne v IT oblasti na slovensku realne - ale ano chapem toto zavisi od mnozstva dalsich faktorov. Ale dakujem za odpoved 🙂
@amelia89 ja robím v IT, venujem sa cloud computing (momentálne už úroveň consulting / architektúra), nemám ešte takú dlhú prax ako tvoj manžel a tie platy, ktoré ti napísala zmrzlinka sú absolútne reálne. Mám taký a to nerobím ani v BA, ale v Košiciach. 🙂 IT je široký odbor, čím špecifickejšia špecializácia, resp. technológia s ktorou pracuješ = tým lepší plat. V rámci Slovenska vieš ísť cca od 2000€ do 7000€, bavíme sa o TPP - to už ale píšem o ľuďoch s praxou, nie o absolventoch. Ak by sme sa rozprávali o živnosti, tak tam už vieš ísť aj vyššie ako 7000€, ale prichádzaš o tie firmené benefity. Okrem toho sa na Slovensku v IT sektore veľmi rozmohla práca na remote, čiže nie je problém robiť z Bratislavy pre Košice alebo naopak.
"Lepší život" je veľmi subjektívna vec, a ekonomická situácia (ktorá je bezpochyby v Nemecku lepšia, i keď za ostatných 20 rokov sa ten pomer výrazne zmenšil) do toho zasahuje len v malej miere (kým človek naozaj netrie núdzu). Preto je veľké percento ľudí šťastných aj v mnohých chudobných krajinách.
Ak sa cítite v Nemecku dobre, máte tam nejaký okruh miestnych priateľov a známych a necnie sa vám za domovom, tak by som odporúčal zostať. Ten nájom zas nie je pri nemeckých platoch tak hrozný, pokiaľ je to slušné bývanie. Ani bývanie vo vlastnom dome na Slovensku (odhliadnuc od toho, že keď tam býva mama, tak asi ešte úplne váš nie je) nie je zdarma, ja len za plyn/elektrinu/vodu/odpady platím cez 300 € mesačne a v tom ešte nie sú nutné opravy, ktoré sa pri starom dome vyskytujú často.
Ja zas opačne, keby som mohla hneď odtiaľto zdrhnem. Zostali sme kvoli rodine, potom prišli deti a už s malými deťmi by sa všade v zahraničí ťažšie začínalo. Ja by som sa nevracala.
@zmrzlinka2021 Bratislava je silne europske a moderné mesto?
Som sa hneď zrána dobre zasmiala. V tom meste by som nežila ani s platom 10 000 eur. Keby som sa musela vrátiť na Slovensko, tak rozhodne nie do Bratislavy 🤦♀️
A z Prahy? no by som musela utrpieť úraz hlavy, radšej by som na Slovensko každý mesiac chodila na návštevy, ako žiť v tom úžasnom modernom európskom meste.
K téme len toľko - Keď by niekomu bolo ľúto prísť o prídavky, tak v Nemecku asi moc “nevyskakuje”, keď to berie ako nezanedbateľnú čiastku príjmu, keby som chcela v niečom podnikať, tak radšej v Nemecku, väčší trh a vyššia kupischopnost obyvateľstva.
@lalala94 Dakujem pekne za spravu a info. Manzel je DevOps Senior a jasne uplne rozumiem ze plat zavisi od konkretnej specifikacie a praxe atd atd. Len som sa bala ze by na Slovensku platovo klesol - ale takto ako to popisujes ty je to velmi podobne aj tu takze by to nemuselo byt take hrozne.
@sisaka ver mi ze porovnat Bratislavu a Prahu viem a nie som padnuta na hlavu a viem ze Praha vyhra na mnohych frontoch - lenze vstupuje do toho neracionalny faktor a to chciet zit zase “doma”. Napriek tomu ze som slovenka som tu uplne rovnaka cudzinka ako ktokolvek iny.
Kazdopadne tiez by som radsej isla byvat do ineho mesta ale zase kvoli mamzelovi cudzincovi je to tazsie usadit sa v Banskej Stiavnici (priklad)
@amelia89 DevOps je super zameranie, veľmi žiadané na Slovensku, skúsených seniorov je málo, takže by som sa nižšieho platu vôbec nebála.
Tiež som robila v Prahe, no a Bratislava a Praha je naozaj 1 a 100 ako tu už bolo spomínané, ale to vieš posúdiť aj sama, veď si Slovenka. 🙂 V Košiciach sú cudzinci bežní, angličtina je normálny jav, a to aj preto, že je tu veľmi veľa IT firiem, ale uznávam, že napr. na strednom Slovensku by to asi bolo pre neho ťažšie. No veď sami uvidíte, ale o prácu a plat by som sa neobávala.
@hefo suhlasim, konecne nejaky nazor ktory nevychadza z toho ze top priorita v zivote je len vyska platu.
Ono mnohi sa tu stazuju na to "typicky slovenske", ako to tu ide dole vodou a pod no podla mna prave tato diskusia je priklad toho "typicky slovenskeho" zmyslania, vsetko sa toci len okolo platu, stazovania sa na system, vsetci ostatni su zli, stat je na vine a pod.... a pritom ako sa veci maju zmenit k lepsiemu ked vsetci nespokojni ludia proste odidu prec z krajiny, pasivita namiesto pro-aktivity. Ved co ma po slovensku, hlavne ze mne sa dari dobre. My nelutujeme, ze sme sa vratili a dokonca je vela veci, co ma super prijemne prekvapili ako tu funguju, dokonca lepsie ako v nemecku. Takze je to skor o tom osobnom nastaveni, kto chce frflat tak si vzdy nieco najde.
@dankanka od kedy suvisi kvalita skolstva s platom ucitelov? Tam neplati priama umera, cim vyssi plat, tym lepsie deti nauci🙈🙉🙊 a ten feedback- vyskusala som si 4 skolky a momentalne 7 skol s detmi a ver tomu, je to prebrata proforma z americkeho systemu. Moje dieta (a cela jeho triesa + siroky kamosi) prosim pekne v 6 triede nevedia, kde je Rusko ci Ukrajina, nevedia na mape rozoznat Europu od Azie, netusia ako funguju krajiny (ze maju vobec nejake hospodarstvo na fungovanie), nemaju posajn o nazvoch gramatickych javoch v materinskom jazyku, biologiu doteraz nemali, chemiu takisto, fyziku tiez nie. Maju to spojene a preberaju....zivot faraonov, co jedli a pili a ako im zabalzamovali mozog ci srdce😵😵ale su znalci zakona ohladom detskych prav a povinnosti rodicov, lgbt, sikany a internetu, chodia zo skoly na protesty proti rusku ci znecistovaniu zivotneho prostredia a vedia ti vymenovat naspamet aj o polnoci, ako a cim setrit, aby sme mali "ocistene" zivotne prostredie. Cize v podstate ano, vedia povedat, co si myslia.....len je trochu problem s tym, akym myslienkovym pochodom k takemuto nazoru prisli🤦♀️🤦♀️a teda usetrim ti namahu so zistovanim- myslia si to, co ide aktualne v telke🤐🤐🤐
@stvura Mne sa zas 900e nezda vela zhruba tolko som platila pred 10r za izbu ( druhu mala spolubyvajuca) v CA v meste v budove co mala svoj indoor bazen a fitko. Aj na zapade je bezne ze su ludia co cely zivot ziju v prenajatom byte ci dome. Niekomu to tak vyhovuje. Moja mama v Ba vo svojom 3izbaku mà naklady okolo 500e . Pride mi to odveci dovod stahovat sa do inej krajiny len pre par stoviek. Podla statistik priemerny plat na hodinu je v nemecku 19€ na Svk 10€ .nemal by byt problem z jedneho priemerneho platu vyzit fajn a z dvoch uz vobec nie. Autorke sa na Svk nepaci dom este s mamkou nevieme ci je ich ci mamin.. Cele mi to pride absurdne. Keby bol dovod ze chyba rodina zivotny styl mentalita ok.. ale par stoviek?
@vevesh tam skončilo aj naše školstvo. Medzi mojimi detmi je 10 rokov rozdiel, kým pri dcére bolo ešte super, ten prístup, hands-on aktivity, zapájanie detí do výučby, nevyhnutnosť premýšľať, nie pasívne prijímať … žiaľ išlo to od 10 k 5, tiež teraz najdôležitejšie LGBT+ a ich práva, štátna propaganda, u nas stále točia len o Indianoch , z histórie minimum, síce zaujímavo a tak, ako by to malo byť, ale maličko, skôr len kanadské a zase len Indiáni, minimum učenia, minimálne naroky na deti. Ak nedáš dieťa do nejakej súkromnej školy, alebo samo si neštuduje, tak neviem neviem…
@miadi 900e je pri minimalnej mzde velmi vela za najom (minimalna mzda je 9,82 a ked robia obaja na tp, dostanu na ruku cca. 1200e). I ked momentalne na nemecke velkomesta je to najom smiesny. A ta minimalna mzda pre Ausländera nie je nieco vynimocne, ba velakrat prevlada a hlavne teraz po corone, kde sa stlacili platy dooost nadol. Otazka je, kolko zarobia na sk a co si za to mozu dovolit. Lebo v nemecku pri takomto nizkom zarobku dostanu velmi vela podpory od statu a aj vela moznosti pre deti, na sk akurat tak oci pre plac....
@sisaka u nas je problem aj so sukromnymi- tiez nemaju uroven -i ked je pravda, niekedy je tam viac ako na statnej skole, ale ci tych 16tisic€ + skolneho za rok za dieta za to stoji...🤔🤔🤔no zatial podla mojich skusenosti a skusenosti z okolia nie - vsetci znami sa mi vyjadrili, ze ked by im zamestnavatel nehradil sukromnu skolu pre deti, ani nahodou by ich tam nedali a veru ich odrastene deti maju problemy po skole sa uplatnit...
@vevesh nieee, nekaz mi predstavy o nemeckom skolstve.
Tu to ide tiez dole vodou..a myslim ze to suvisi s platmi, lebo ak inde dostanes dvakrat tolko a uzivis rodinu, tak to je dovod, preco zo skolstva odist.. aj tu si deti a aj dospeli utvaraju nazor zo socialnych sieti, tv a podobnych zdrojov informacii..a ci vedia viac ako nemecke deti? Netrufam si povedat, ale geopoliticku situaciu sveta som napriklad ja zacala chapat lepsie az na strednej, dovtedy mi to nic nehovorilo..cize zbytocne sme mali vlastivedu uz ako stvrtaci, ked som sa to iba bez rozmyslu nabiflovala, dostala jednotku, ale nerozumela nicomu...tiez ma vo svete vavsiu vahu akakolvek univerzita z nemecka ako slovenska univerzita..
@dankanka Platy v skolske v De su tak ako na sk nedostatocne vseobecne.. Ale je rozdiel , ci je to ucitel na zakl.skole, ci profesnej ci gymnaziu alebo vysokej skole. aaky prdmet uci... ... A je tiez rozdiel v urovni skoly niekde v gete,kde je vela pristahovalcov ,ako v lepsej stvrti....Do geta dobreho ucitela nedostanes..
A tiez uroven skolstva zasiahli rozne reformy..a to hlavne inkuzia v zakladnych . skolach .....Tam uroven isla velmi d dole. Aj niekde na vidieku na dedinskej verejnej skole. a ked este k tomu sa prida inkluzia,je to katasatrofa...
Je rozdiel medzi urovnou gymnazia /od 5 rocnikapo maturitu/ a skole ,comu na sk sa podoba trochu druhy stupen zakladnej .skoly....oberschule je na nizsej urovni ....Aj rozne gymnazia maju roznu uroven ...
Stale pisem o verejnnom skolstve...
A je rozdiel potom v urovni sukromnych skol... ci zakladnych,ci gymnazii po maturitu. tam je uroven nepodstatne vyssia..ale samozrjme aj skolne s atam plati a nie male v niektorych...
Co sa tyka vysokeho skolstva,tak v de su rozne urovne uni... jedna ma spockovu europsku uroven, ina nie az tak....Su rozne stupne ... samozrejme,su na tom lepsie ako tie slovenske.. bez debaty vdaka vyskumu tiez...
A aj urove ziakov co s atyka matiky je vyssia v de ako na sk ...
Ale casy,ked de Uni mala najvyysi svetovy cveng su nenavratne prec v povojnovych rokoch.,.. Vela nositelov nebelovych cien je Nemcov..... To hovori same za seba o kvalte skostva tam. ale hlavne v minulosti.. teraz ti sikovni idu badat do USA. havne pretoze tam maju super podmienky.. Smutne,ale taka je realita..
Co vzdy bolo aj je super na de skosltve je perepojenie s praxou.Nie ako na sk skolyl.stredne odborne ucilistia a pod ..Ani maturiuta s anevyzaduje v toznych povolaniach.. .nebodaj vs pre zdr ako na sk.. uplny nonsenz---
Vde su profesne .skoly ale hlavne ten ziak ide hned do praxe.... a tym s apriprvuje na prakticky zivot pracovny pod dozorom majstra v odbore.Cize napriklad kadernicka.ide pracovat do kadernictva, pod dohladom majsterky nadobiuda prax aj nejake finacie..a skusky teoorieticke poto robi inde. nejakhodiny ma v prof.skole ..Tak su potom ti maldi ludia pripraveni hned do praxe....
Takze asi tak to v de funguje...

@nadaa1 nevracajte sa. Zo Slovenskom to pojde od desiatich k piatim, vidim to tu velmi cierne.. V Nemecku maju deti sancu na lepsi zivot.
My sme zili vyse 8r v zahranici a navrat dost lutujem, vratili sme sa kvoli rodinnym vazbam. A nemat skolopovinne deti teraz, odchadzam z tejto krajiny.. Kvoli nim velmi vaham, lebo sama viem, ze zaciatky su tazke..