Je možné vymaniť sa zo strednej triedy?
Možno trošku zlý nadpis, ale neviem ako inak to povedať. Pre bližšie pochopenie. Mám kolegyňu, ktorá vo firme pracuje 15 rokov, keď sa niečo deje alebo niekto niečo potrebuje, prípadne sa pokazí telefonuje sa prvé tejto kolegyni. Vie všetko o firme, prevádzke, technických záležitostiach, "vychovala" mnoho zamestnancov, vrátane svojich šéfov ale nikdy sa nevymaní z pozície rob na niekoho iného.
Myslíte si, že je možné dostať sa z takéhoto niečoho? Nepoznám nikoho zo svojho okolia, kto dokázal niečo viac. Nehovorím, že toto je málo to vôbec nie, ale myslím to, že posunúť sa na inú mentálnu, finančnu alebo pracovňu úroveň. Prípadne, že niekto taký niečo vymyslel, založil firmu alebo niečo podobné. Nechcem, aby takto dopadli aj moje deti, že vidia to, že rodičia cely život muklujú na niekoho iného a sú radi, že môžu ísť v lete na týždeň na dovolenku.
Ja k takým ľuďom síce nepatrím, pretože pokiaľ je môj zamestnávateľ ku mne férový a moja práca je adekvátne ohodnotená, mne vôbec nevadí robiť pre niekoho, nie každý má tohto podnikavého ducha (aj keď presne viem čo by som robila, keby som mala začať so živnosťou), ale poznám ľudí, ktorí majú niečo vlastné áno... napríklad kamoška rozbehla vlastný kozmetický salón, bratranec otvoril podnik, spolužiak zo ZŠ robí foto/video, bývalý šéf a zároveň dorbý známy, pre ktorého som brigádovala má niekoľko firiem zameraných na vzdelávanie, teambuildingy, školenia...atď... vo všetkých prípadoch je za tým veľa vzdelávania priamo v oblasti, v ktorej sa rozhodli podnikať, ale aj v zákonoch, financiách, marketingu a reklame napríklad a v niektorých prípadoch aj pomalší rozbeh či počiatočný neúspech, investície na začiatku boli rôzne veľké... niektorí z nich si žijú nadštandard, niektorí úplne bežný život, často sa obracajú ešte viac, keďže vedia, že robia na seba...
A prečo nie je ona šéfka, keď vychovala svojich šéfov? Možno nemá záujem o vyšší post. Ak má a preskakujú ju, čo je dôvodom?
Dostať sa do vyššej triedy je vždy náročné avšak nie nemožné.
a prečo? treba sa snažiť a potom nič neni nemožné.Nech nemukluje na druhých teda ale na seba.Ja by som napríklad nemohla byť klasický zamestnanec.Nie z dôvodu postupu alebo financíi ale kvôli pocitu byť sama sebe pánom
a myslis si ze chce? Ja som v praci c2, c1 je majitel a mozem Ta ubezpecit, ze nemam zaujem. Mne to vyhovuje moct vecer zavriet dvere a odist na dovolenku, byt s detmi a pod... proste balans work/life mame nastaveny kazdy inak...
a vies ze podniaktelia, uspesni ludia, v 99% nevedia co je to volno? skus si to predstavit. Nevie co je to 17:00 a padla. Pripadne kym sa dopracuje do stadia ze vsetko ide bez neho/bez nej a ma riadny biznis, tak uz su to 50tnici zvyknuti na to tempo prace... dovolenku si dopraju sice pravidelne, sport a aktivity, ale to vsetko uz je fakt psychohygiena, lebo stres sa na zdravi velmi podpise. Ja som medzi podnikatelmi od malicka, poznam tu veeelmi "za vodou" rodiny, kde vie, ze kym sa rozbehlo podnikanie, zili roky na "suchych" rozkoch.. ja som prvy rok-dva podnikania chodila v 2 noohaviciach a 4 trickach, vsetky moje veci by si do jednej tasky zbalila... a sice pridu obdobia hojnosti, ale ked clovekzaspi na vavrinoch a mysli si ako je uz za vodou, tak sa to vie velmi zmenit. K horsiemu.
A co sa tu uz pisalo = nie kazdy ma na to pracovat sam na seba, to nie je len sloboda, v prvom rade je to velka zodpovednost a neistota.
mam znameho, ktory sa vypracoval z chudobnej rodiny (mal len mamu) na velmi bohateho, vystudoval dve VS, zalozil si firmu, je velmi uspesny v tom, co robi, ma zenu, deti, psa, velky byt, auta, dovolenky... ale nema volno. pracuje 6 dni v tyzdni, minimalne 12h denne, vstava tusim o 5, so zenou maju presne vyhradeny cas (tusim 1h denne), kedy su spolu. on vravi, ze chce teraz makat a odist skor do dochodku, tak uvidime, ci to aj dodrzi 🙂
ja by som zas takto zit nechcela, som ok s tym, ze som v mensom byte ako on, mam lacnejsie auto atd., ale napr. nemam hypo a robim sama na seba (a uz by som nechcela mat sefa/ku, vyhovuje mi, ze si sama poviem, kedy a kolko odrobim - a podla toho aj zarobim🙂)
Ja som si cely život hovorila, že nechcem robiť na druhých, ale robila som, zbierala veľa rokov skúsenosti , prax a potom ma totálne nakopol môj muž, s ktorým som sa po 30 tke zoznámila. Začal podnikat v 18 s pár korunami vo vrecku a je to presne typ človeka, co dokáže zarobiť a predat aj vzduch. Vtedy som si uvedomila , ze to nie je nereálne a išla som do toho s nim. Pre neho je zas nepredstaviteľné , že by mal zarábať na iných.
ALE musíš mat na to povahu, chcieť sa za ten svoj nápad fakt obetovať , vrazit do podnikania svoje peniaze, prvé roky obetovať voľný čas víkendy. To nie je, že o 16 00 padla a ideš domov a práca ta nezaujíma. Žiaľ budeš nad ňou rozmýšľať 24/7. Nikdy ti presne 15 v mesiaci nepipne výplata na účet. Ale za mna stojí to za to . Pre mna je najviac ta sloboda. Možno stačí aby ta čosi len nakoplo.
Ak to fakt chceš držím palce a nevyskusas nevieš ako to dopadne.
Vojak bez hodnosti, vojak bez starosti. 😉
Toto povedal známy keď ho chceli povýšiť a on povýšenie odmietol. Ja zas poznám kopu ludí čo vrátili živnosť a išli muklovať. Skúsili to, nevyšlo, tak to nechali tak.
Za ďalšie koľko ludí tolko chutí. Niekto chce žiť nadštandard lebo ho to baví. Otázka nebola že či je lepšie žiť ako zamestnanec alebo ako podnikateľ. Ale že ako sa vymaniť zo strednej triedy.
Odporúčam pozrieť film o Jeffovi Bezosovi. Tam je celý jeho životný príbeh ako sa stal zo zamestnanca miliardár. On dokonca este ako zamestnanec navrhoval novy napad svojim nadriadenym, a oni mu to zamietli ze to nemoze vyjst. Vsetci sa mu smiali ze to je hlupost. Tak sa nastval, dal vypoved a siel si za tym ze teda tak si to zrealizuje sam. Presiel si aj padmi aj zradami od sponzorov ale nakoniec sa stal miliardarom.
vieš o tom, že väčšina ľudí pracuje v nejakej firme, povedané tvojím hlúpym výrazom "mukluje na niekoho iného"? Byť zamestnanec nie je hanba. Hlavne veď svoje deti tak, aby mali zamestnanie, ktoré ich baví a nie že sa musia za každú cenu "vymaniť zo strednej triedy" (ako keby patriť k strednej triede bola nejaká hanba) a dokázať niečo, čo ich - prepáč - malomeštiacka matka nedokázala
stredná trieda je "byť rád za týždeň letnej dovolenky" 😂😂😂 minule som tu čítala že "my sme stredná trieda, obaja zarábame nad 1000e" a bolo mi to vtipné 🤦😂 toto je tuším ešte lepšie 😎 a smutné čo mamičky na koňovi považujú za strednú triedu 🙄
@zuzanka.zuzu prave to by ma zaujalo - co na Slovensku je stredna trieda?
@michbel asi 2 roky dozadu tu bola taká téma, vyjadrovala som sa tam dosť, dostalo sa mi len urážok, nebudem to opakovať... čo som si z tej diskusie zobrala ja bolo to, že na konikovi (alebo Slovensku? je to analógia?) je chudoba a ľudia sú spokojní 😳🙈 mne to hlava neberie... možno preto sú niektorí úspešnejší. že sa odmietajú zmieriť s "týždňom dovolenky" ako s úspechom. len potom prichádza závisť a úspech sa neodpúšťa 🙂 čiže nie, v tejto diskusii nebudem pokračovať
a ty patris do strednej triedy?
Takže to je tvoja kolegyňa? Čiže aj ty "mukluješ na niekoho iného"? Myslím, že kolegyňa je dosť veľká na to, aby o svojom živote rozhodovala sama, ty sa staraj skôr o seba. A teda, ak nechceš aby "takto dopadli tvoje deti", tak pracuj na sebe, nech majú vzor u vlastnej mami, aby si im raz dávala za príklad seba.
@zuzanka.zuzu je mi jasne ze nechcete, ale prave ja nevnimam niekoho kto si ledva nasetri na tyzdennu dovolenku v lete ako strednu triedu. Potom by som ja bola bohata a to urcite nie som.
Dovolenka je zo zakona 4 tyzdne resp. 20 pracovnych dni. Alebo 25? Neviem presne. Ale tyzden to urcite nieje ako sa spomina. Stredna trieda je vrstva co neni ani chudobna ani bohata. Mozno mala na mysli pracujucu chudobu. Uz mame aj taky pojem. Lebo 3 vrstvy ze bohati, stredna trieda, a chudobni uz nestaci. Teraz uz aj pracujuci mavaju existencne problemy. Tak ako sa vymanit z pracujucej chudoby by som to skor nazval.
Jaj na výlet aha. Pre mňa slovo dovolenka znamená voľno v práci. Však na zájazdy neni povinné ísť. Môže porobiť veci doma alebo ísť po fuškách. Ja keď mám voľno idem radšej na fušky nech si zarobím.
a keď niesu fušky tak idem do kina, za kamošmi, bicyklovať, hocičo, sa dá, poriadne sa vyspím. Byť dlho v noci hore buntošiť potom vyspávať do obeda, spraviť bytovú párty… Veď keď je voľno dá sa tolko vecí robiť čo zakryješ 20-30 eurami.
Keď nemusím do práce môžem si pospať… Nie trepať sa volakam k moru. Načo? Takže vlastne byť v tej strednej triede ani neni zlé. Tí podnikatelia robia od nevidím do nevidím. Stále chcú väčší dom, lepšie auto, a potom zase len peniaze naháňajú aby to mali…
Ja vám poviem jeden taký príbeh presne k téme:
Ide úspešný majitel korporátu na pláž si odpočinúť a vidí rybára ako odpočíva pri svojom člne. Pýta sa ho: Prečo nepracuješ? Rybár odvetí: Ja som už svoje denné množstvo rýb vychytal… Tak sa ho spýta: a prečo nechytíš viac rýb? Mohol by si zvýšiť objem, viac zarobiť, kúpiť si väčši a lepší čln, potom rybársku loď, potom mať svojich zamestnancov ktorí by na teba robili a ty by si mohol odpočívať na pláži ako ja. A rybár na to opierajúc sa o čln odvetí: Veď ja to práveže robím!
Ešte stále si veľa ľudí myslí,že pravé bohatstvo je vlastné bývanie,auto,firma, x-ciferná suma na účte a postavenie v spoločnosti. Ale skúste sa spýtať ľudí,ktorým práve diagnostikovali rakovinu v pokročilom štádiu,ľudí ktorý absolvujú chemoterapiu,alebo ľudí, ktorí tlačia kočík a v ňom postihnuté dieťa. Neviem čím to je,či vekom,ale pre mňa sú tie veci naozaj "iba peniaze".
Základ treba mať. To znamená strechu nad hlavou a trvalý príjem. Ale minimalistovi úplne stačí garzónka kde sú náklady do 100€ a netreba mať všetko nové. Sú rôzne swapy, sklady druhého použitia. Napríklad v Bratislave to realizuje smetiarska firma OLO. Keď nájdu použitelné veci vyhodené tak to zoberú do skladu, aj ludia keď niečo chcú vyhodiť tak to tam môžu priniesť. Úplne zadarmo zariadíte byt. Sú tam stoličky, skrine, váľandy, čokoľvek. Elektroniku zoženiete v rubrike darujem za odvoz. Auto stačí nejaká Škoda Fabia starší model. Lebo keď treba zobrať chladničku či televízor, to s bicyklom neprenesiete. Ale pokial neprevážam nadrozmerný náklad, tak auto nepoužívam. MHD a bicykel úplne stačí. Mimo mesta vlak/bus. Autom jedine ak ideme viacerí že sa to oplatí. Toto mme úplne stačí a nemám pocit že by som bol chudobný. Ja som skôr zameraný na komfort že v tej (z bazáru zariadenej) garzónke mám klimatizáciu aby mi v lete nebolo teplo a vedel sa vyspať. To za luxus nepovažujem. Aspoň do práce idem vyspatý.
Záleží aj akú má profesiu, keď je niekto sekretárka alebo aj šéfka nejakého oddelenia,
je tam spokojná, načo by skúšala podnikať samostatne, čo môže ale aj nemusí vyjsť.
Poznám veľa ľudí, ktorí podnikali a nechali to tak, lepšie im vyhovuje byť zamestnaný.
@babkaland no preco asi ? mozno pre to co pisete vyssie
@mamina7070 nemozete posudzovat ineho ked ste neprezili jeho zivot. Vyjadrit sa k tomu mozete v prislusnej teme. Tu sa bavime o strednej triede.

Samozrejme, že sa to dá. Len treba vedieť prijať riziká, že to možno nevyjde na prvý krát, že to bude stáť veľa úsilia, odriekania. Ale niektorí ľudia to jednoducho nechcú. Zrejme ani ta kolegyňa.