Je možné zriadiť hrobové miesto bez tela?
Dobry den, mam taku otazku. Ak niekto zomrie, ale nie je jeho telo (nenaslo sa), ale oficialme je dana osoba mrtva. Je mozne urobit mu hrobove miesto? Teda bude tam aj datum umrtvia. Ale telo v hrobe nebude. Len taka ucta pozostalemu. Dopisat jeho meno na hrob.
@doriiis Hrobove miesto je. Iba meno by sa dopisalo. Ja len ci to nie je divne.
Nie, môžeš tam napísať čo chceš.
Teda uz k na hrob, kde su ulozeni mrtvi, by sa dopisalo meno mrtveho. Ale bez pozostatkov neboheho.
áno, kľudne pripíš.
Prečo by bolo? Kolega polovičkou už majú hotové, mal teraz 60, kľudne môže byť hrobové miesto prázdne ďalšich 20 rokov
úplne v pohode... tiež poznám že pani bola spopolnená a meno je dopísané na hrobe jej rodičov... dokonca len taká tabuĺka je tam - ale od kamenára.
len pozri sa, lebo u nás sa mi zdá že to treba nahlásiť na OU - pani čo má na starosti cintorín.... asi len kvôli štatistike...
na net si nahodím niekoho známeho a ukáže mi presne jeho hrobové miesto...
Jasne, ze sa da- clen rodiny mal takto kupene miesto cez 40 rokov- vsetko vyryte, len datum umrtia chybal. Ten sa dal dotesat po smrti. A aj dalsi iny clenovia rodiny planuju ist do hrobu k svojim predkom, tiez uz maju predpripravene nahrobky scasti. Cize by som asi len kontaktovala spravu cintorina ohladom toho.
Urcite ano.
ak si majiteľom hrobového miesta, rob si s ním čo chceš (obrazne). ak nie , potrebuješ súhlas majiteľa/ platiteľa nájmu. inak ti môže označenie vyhodiť, zbrúsiť, vyhodiť
@cacianka Jasne, ze hrob je nas
tak potom ok, daj si tam upraviť spomienku ako považuješ za vhodné a ako to cítiš. rodina uložila do starorodičovského hrobu ich syna, využili hrobové miesto po veľa rokoch, potom uložili urnu druhého syna (želal si to),ten financoval opravu a úpravu a inicioval aktualizáciu mien, o pár rokov uližili urnu jeho manželky, a pred rokom truhlu s manželkou prvého syna. synov dopísali postupne, manželky až teraz naraz.
čo vidím na cintoríne hroby, niekde dopísali mená na spoločnú ťabuľu, niekde doložili samostatný kameň s údajmi zosnulého. moj spolužiak je pochovaný v hrobe ku matke - ale nie v zemi, ale urna je v takej veľkej "váze" s menom a dátumami .
Dobrý deň prajem, áno môžete, robí sa to.
Podla mna sa to robilo napr. ak sa nevratil z vojny. Tam nejde o tie samotne kosti,/popol, ale o tu pietu a spomienku
Áno dá sa to,mne pred pár rokmi zomrela spolužiačka zo zakladky pri autonehode,chcela som jej odniesť kvety na hrob,ale hrob som nikde nenašla,nakoniec sme sa dozvedeli,že jej želanie bolo,aby ju rozprášili na nejakom konkrétnom mieste..Ale po pár rokoch som zistila,že jej meno dopisali na náhrobný kameň tam,kde je pochovaný jej manžel,ktorý zomrel pri tej autonehode tiež,aj keď reálne tam pochovaná nie je..
Kludne mozte do daneho hrobu dat osobne veci ktore vam budu pripominat daneho cloveka a budete mat pietne miesto sice bez tela ale budete mat kde truchlit
Ako sa to da, vyhlasit niekoho za mrtveho bez tela?
Ja som to asi nepochopila. Neviete ani to, či je mŕtvy (lebo sa telo nenaslo), a chcete mu spraviť pomník na hrobe? Ved to je choré.Mŕtvy je len ten, ktorého aj fizicky vidíme ze je mŕtvy nie?
@bielasovicka nie
@bielasovicka ...a keď niekoho zožerie žralok,utopí sa v strede mora,spadne z hôr a nevedia ho nájsť? Zhorí,vybuchne alebo ho niekto zakope?
@bielasovicka nie je to chore. Ak je oficialne osoba vyhlasena za mrtvu (co autorka uvadza). Hrob byva v takomto pripade aj bez tela. Je to miesto kde mozu chodit smutit pozostali. Ak padne napr. Lietadlo mozu najst len cast tela, a ta sa vlozi do truhly s do hrobu. A ta cast tela moze byt belmi malinka. To miesto kde mozu chodit smutit je pre pozostalych a ich smutok velmi dolezity.
@bielasovicka pri havarii lietadla sa maloco najde, maximalne ak, cierna skrinka. Alebo ti, co boli v ponorke k titanicu a zomreli imploziou (cize ich rozpucilo a roztrhlo v sekunde). A tak dalej. Mas urcite nehody a umrtia, kde naozaj z tela nic neostane a nie je pochyb o umrti...
Dopísať na dosku môžeš hocičo
@gelifil bývalá kolegyňa tak dala bývalého muza vyhlasit za mrtveho po 10 rokoch, nikto ho celé roky nevedel nájsť ani jeho rodičia.Kedze mali spolu neplnoleté dieťa,mala potom narok aj na sirotské.Ale co všetko musela dokladovať uz neviem.Je to uz 15 rokov dozadu a niesme v kontakte

Myslím,že áno.Staci si ,,prenajať" hrobové miesto a platiť ho.
Mnoho žijúcich ľudí má kúpené hrobové miesta,kde roky nikto nelezi