icon

Je na Slovensku normálne, že doktori nedodržujú ordinačné hodiny?

xoulinka
3. máj 2023

Dobrý den,
přestěhovali jsme se z Čech na Slovensko. Našli jsme si docela fajn dětskou doktorku, se kterou nemám názorově problém, i sestřička je moc milá. ALE! Je normální, že lékař nedodržuje ordinační hodiny? Na dveřích má ordinační hodiny, kdy dopoledne je většinou pro nemocné a odpoledne má mít hodiny pro preventivní prohlídky, poradnu apod.
Už vícekrát se mi stalo, že odpoledne jsem se do ordinace nedovolala. Mobil zvedne odpoledne občas doktorka, ale v ordinaci není. A vždy, když jsme měli mít poradnu nebo očkování, tak nás sestřička objednala na ráno (např. v 8 hodin), když je čekárna plná nemocných dětí. Když jsem to odmítla, tak nás tedy sestra dala na 11:30. Vypozorovala jsem tedy, že ordinují jen do 12h, odpoledne není v ordinaci ani sestrička.
Je to běžná praxe? V Čechách toto neexistuje. Ano, někteří lékaři mají ordinační hodiny třeba jen 2× týdně, nebo fungují jen dopoledne. Ale když už mají nějaké ordinační hodiny oficiálně vyvěšené, tak tam i reálně jsou.
Mám děti ve věku 2 roky, druhé 9 měsíců. Takže mi to přijde úplně na hlavu, že do poradny mám přijít, když chodí nemocní.
Má smysl podávat někam stížnost nebo je to ztráta energie a mám hledat jiného lékaře? Vydává při změně starý lékař dokumentaci novému automaticky nebo si ji mám fyzicky odnést sama? Z ČR jsem přivezla složku se všemi zprávami, kterou má teď právě tato slovenská doktorka :(

Strana
z2
simca06022011
3. máj 2023

@deti95060810 inak v SR sa vela veci toleruje a nechava tak. Vela zahranicnych teraz uz obyvatelov tu poznam, zo zaciatku sa aj snazili, vplyvat, upozornovat, riesit.. ale iba za blbcov boli. Ak nebodaj aj suhlasilo okolie, nik sa nepridal ked bolo treba riesit, podporit. Iba brblat pri pive... Inde by netolerovali to ze napr. obchod ma byt v dedine do 17tej a s kludom si zavru 16:30 atd, ale aj nedodrziavanie kopy veci od stavebnych, medziludskych opletaciek dokonca aj sukromny majetok respektovat je problem, vymozitelnost napr. cez urady = ziadna... cize toto je len taka spicka ladovca...

hankab
3. máj 2023

@xoulinka ano, je to tu zial uplne bezne. Moj vseobecny lekar tiez ma ordinovat od 8 do 12, potom prestavka na obed a od 13 do 15 akoze asministrativa. Realne pride do ambilancie o 8:30? Do 9 sa prezlieka a “pripravuje”. O 11:30 prec je uz prec z amulancia a sestricka odchadza 12:30. Vymenit sa neda, lebo to tak maju uplne ze vsetci. Tiez nerozumiem naco su tam 3 hodiny, nahanaju sa ako blazni, su neprijemni k ludom a nevysetruju radsej aj poobede, aspon v niektory den. Pracujuci clovek nema inu moznost ako sa postavit do radu od 6:30 a dufat ze ho vobec do 11:30 zavolaju dnu. Preto sa lekarom vyhybam ako sa len da. A ano mam na to tiez nervy, lebo vsetci musia byt v praci 8h, iba lekari si ju skracuju ani nie na polovicu.

tenerifka
3. máj 2023

Na Slovensku je vsetko normalne, prave som sa o tom rozpravala s mojim bratom, ako som urobila dobre, ked som pred 24-mi rokmi vypadla do zahranicia. On sa na to chysta zanedlho......

maciatkolulu
3. máj 2023

A ono v zahraničí sú bežne 3 dní doobeda, aj doobeda, aj poobede jeden deň a jeden deň voľna. A pediater ďaleko široko žiaden, iba v okresných miestach jeden chudak🤣, ale je pravda, že telefóny zdvihaju. Ale každé jedno vyšetrenie napr u endo, musím bežať pre sprievodný list 🤣, keď nedám, neposlu výsledky. Toľko k zahraničiu, všade sa niečo nájde.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
3. máj 2023

@maciatkolulu ved ale u nas tiez bez papierov od praktickeho odbornika nevybavis :D ale ano vsade nieco je. Ide o otm, ze na dvere si napisu ordinacne hodiny a realita nic.

Mna este napadol gynekolog, super som sa potesila, ze berie pacientky moderny je, online objednavanie, super ordinacne hodiny.. a po 2 navstevach mam dost :DDDDD online objednavanie na figu, lebo zabudaju pisat kedy tam pan doktor nie je, telefonicky sa mam pre istotu ozvat, to by samozrejme museli dvihat (co nehcapem, lebo sestra sedi a pozera von oknom vacsinu casu co som tam, ked cakame kym vyjde pacientka... ide k lekarovi na tu minutku zobrat cyto.. a potom je zase za sovjim stolom.. ak teda neratam ranne odbery) a ked PREDSA sa objednam a pridem tam, je tam zastupujuca lekarka. AKO SLAK ma ide trafit. Ale je to srandista, vraj co by ma tam mohlo boliet, vsetko ok, zla cyto.. vpohode... netreba nic. :DDD

mogaa
3. máj 2023

väčšia lekárov má súkromné ambulancie, takže sťažovať sa môžeš na lampárni.....ak by urobil chybu medicínsku na to slúži dohľad nad lekárskou starostlivosťou....ale pokiaľ ho nikto nezamestnáva, teda poliklinika či nemocnica - robí sám na seba.....

cacianka
3. máj 2023

@mogaa ale ordinačné hodiny im odsuhlasuje hlavný lekár vúc, takže aj tam je cesta

tenerifka
3. máj 2023

@elizabet173 ok, suhlasim, neda sa to zovseobecnit ako "zahranicie", ale teda pisem na zaklade skusenosti mña a mojej rodiny, rovnako na Slovensku, ako aj mimo neho

tenerifka
3. máj 2023

@elizabet173 len dnes sme sa zhodou okolnosti bavili prave o zdravotnictve na Sk, a kedze tam brat zije, tak je to z jeho skusenosti, a teda amen tma, stale je to horsie, ale nemyslim si, ze to je vsetko o peniazoch. Neochota, neprofesionalita a surovost nie su len o peniazoch

gwendolyn
3. máj 2023

Ako tak citam tie skusenosti ostatnych, tak by som nášho pediatra mala na rukach nosit. Panko po 75ke, uz mal byt davno na dochodku, ale ordin.hodiny dodrziava, oddeluju chorych a poradne, a to mu este pred covidom prifarali z vuc dalsi rajon, kde odisla dr do dochodku a nemal ju kto nahradit. Sestricka manazuje system, co si zaviedli na pridelovanie terminov, aby to nejak zvladali. Raz sme boli u zastupujucej dr, tiez uz dochodkyna, dve hodiny meskala, od dveri predpisala atb a cau. Ale vseobecne SR uz davno zaostava za ČR vo vela veciach, prepadavame sa vo vsetkych rebrickoch k Bulharsku 😞

simca06022011
3. máj 2023

@mogaa môže sa, lebo otváracie hodiny sa nahlasujú. Aj súkromných prevádzok, nie len lekárov vsetkych prevadzok;) okrem toho ako tu už nado mnou píše niekto.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
tenerifka
4. máj 2023

@elizabet173 ano, ja viem. Ale bavme sa o statnom zdravotnictve. Ja som zazila hospitalizacie na roznych miestach v Spain (ostrovy aj pevnina), a co sa rodiny tyka tak na Slovensku. Je to 100 a 1, najma pristup personalu k pacientom, profesionalita, ochota ist nad ramec svojich povinnosti(ak si to situacia vyzaduje). Uz len mily pohlad, usmev a prijemne slovo urobia vela. Ale na Sk je to ihla v kope sena, lebo to v tych ludoch musi byt dane, a nie je, neviem preco sme take studene cumaky (aj ja som taka urcite kedysi zamlada bola, ale dostala som moznost vidiet a naucit sa, ze sa to da aj inak, ze nie je hanba byt mily-pracujem s ludmi).

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
maciatkolulu
4. máj 2023

@simca06022011 lenže v at musíš mat zakaždým papier od obvodnej, aj keď chodíš každý mesiac na kontrolu... Sami ti napíšu do papierov, kontrola o mesiac a pekne musíš naklusat k obvodnej, vystáť radu, potom ti vytlačia veľkú a4 a s tým ideš pekne do iného mesta na endo. Zabudneš, hold nedostaneš výsledky. Môžu byť zlé, aj tak nedostaneš, to je sranda, čo? Keďže čakám na termín u nového lekára, tak nemám proste výsledky od endo, lebo novy mi nedá überweisung bez vstupného vyšetrenie a keďže nie som akútna, tak čakám. Fajn🤣🤣🤣

maciatkolulu
4. máj 2023

@tenerifka studené cumaky, asi potom nepoznáš Rakúšanov. Skôr majú veľa roboty a nízky plat, pacienti sú podráždení, lebo musia čakať....A to je začarovaný kruh. Skôr to frflanie je slovenským zvykom. Ja teda chodím k Dr aj na sk a aj v at. A tvoj opis pardon, opis tvojich príbuzných mi celkom nesedí,teda sedi skôr na to frflanie a stazovanie a vidina, že všade je lepšie, len na sk je to peklo, to hej. A v at si platíš aj v štátnej nemocnici, pekne deň tuším 25 eur. Žiadne zadarmo. Žiadna privátna, úplne štátna, kde je vás na izbe 4+, za 25 eur na den sa už dá kúpiť WC papier, aj príbory a sestrička s 2000 v čistom sa proste usmieva. A je to poväčšine ta "studená" Slovenka, minimálne v prihranicnom hainburgu, nepríjemná a fakt studená je poväčšine rakusanka, paradox nie?

majlo1234
4. máj 2023

Je to hlavne o tom, ze mame malo lekarov, malo sestier a kopec pacientov. Nefunguje u nas triaz, ludia chodia a volaju s kazdou chobotinou a pretazuju system este viac. A potom ked sa raz za uhorsky rok potrebujes niekam dovolat, neda sa. Mam gynwkologicku, kde sa dovolam stale a objednava sa na presny cas, bez cakani. Rovnako zubar. Pediater a obvodak uplna katastrofa- ani sa tam nedostanes v ten isty den, objednaju ta o den, o dva, dovolat sa neda vobec. A bude to podla mna lwn horsie

xoulinka
autor
Autor odpoveď zmazal
xoulinka
autor
5. máj 2023

Vy, co mě posíláte zpátky na do Čech, si dejte facku za vaši trapnou odpověď! 🙂 Já jsem si vůbec nestěžovala na slovenské zdravotnictví. Procestovala jsem dost zemí, takže si nemyslím, že by to tady bylo na tak špatné úrovni. Ono ani v Čechách to není ideální, taky je těžké trefit na toho správného lékaře... Ohledně ordinačních hodin je rozdíl v tom, že český lékař nemá problém si na dveře napsat ordinační hodiny 8-10h jenom 2 dny v týdnu. Zbytek zavřeno. Ale pacient už má tu informaci dopředu a každý to může zvážit, jestli mu to takto vyhovuje a jestli chce k takovému lékaři chodit. Mě zarazilo to, že v SR se doktorka tváří, že ordinuje 30 hodin týdně a ve skutečnosti je tam sotva polovinu. Kdyby to bylo sem tam, že si potřebuje něco vyřídit, tak nad tím mávnu rukou. Ale u dětí (a obzvlášť miminek) jako běžná praxe, to mi nejde do hlavy...

Nemyslím si, že bych patřila k hysterickým matkám. Nevolám doktorce, když má dítě teplotu nebo zakašle. Malé děti se často očkují, v zimě byli každou chvíli nachlazené. Takže termíny se několikrát posouvaly. Jak se pak mám teda s doktorkou domluvit?Maily - ordinace má zvěřejněný email, na který mi nikdy nikdo neodpověděl. A zvedání telefonů - nezlobte se na mě, ale je to prostě součást práce sestričky. Však se to dá dělat tak, že člověk napíše sms a sestry pak mají prostor na to lidi obvolat. Nebo online objednávání nebo právě emaily. Ale tady u té funguje jenom telefon. Proto jsem se snažila volat odpoledne, když by nemělo být tak plno a měli by mít pouze objednané pacienty.

Pak tady někdo psal, že se mám přímo zeptat proč to tak mají. Ano, na rovinu jsem se ptala sestry, jestli můžeme přijít do poradny odpoledne. A sestra mi řekla, že to je pro objednané. Tak jsem znovu zopakovala, že bych se chtěla objednat do poradny na odpoledne. A ona znovu, že to je pro objednané, ať přijdeme tedy v 11:50, že poradnu mají i mezi 11.30 - 12:00 (v ordinačních hodinách na dveřích o tom nic není). Rychle nás odbavili a po 12. už to doktorka zabalila...

Ptala jsem se na to svokry, její druhý manžel je praktický lékař. On to dělá taky, ale jen čtvrtky. Poradila mi, ať doktorce donesu bomboniéru a že se určitě bude chovat líp 🙂) Ale tohle fakt není cesta, kterou bych chtěla jít. Ona mi právě říkala, že je to kvůli VUC a že se to tak dělá. Tak jsem chtěla slyšet názory ostatních, jestli je to právě i u pediatrů standardem. Díky všem za odpovědi, zkusím hledat jinou lékařku!

katka700
13. máj 2025

@xoulinka Na Slovensku je málo lekárov, (lebo podľa zriaďovateľov viac ambulancii netreba) a tak sú na koni a robia si čo chcú. Mnohí majú 2-3 ambulancie a dodržiavanie ordinačných hodín je sci fi. Však čo by si ako pacient chcela, máš držať hubu a krok a byť rada že ťa vlastne nejaký doktor zobral. Smutná realita. Skutočný doktori vymieraju a nahrádzajú ich páni podnikatelia pre ktorých je pacient až na poslednom mieste.
Držím palce aby si zohnala pediatricku s lepším prístupom.

bosorkabb
13. máj 2025

Naša lekárka má týždeň rozdelený tak že 2x za týždeň ordinuje poobede a vtedy má doobedu poradňu. Telefón tiež dvíha málo ale chápem to. Má email a na ten vždy odpovie, niekedy aj večer.

Strana
z2