icon

Je neohľaduplné vziať si v obchode viac kusov akciového tovaru?

19. mar 2024

Je podľa vás neohladuplne v obchode nabrať viac kusov niečoho, čo je v akcii, keď tam nemajú takú zásobu? Dnes som sa dostala totiž do konfliktu s pani, ktorá mala pocit, že je nespravodlivé aby ja som si brala veľa kusov akčného tovaru, lebo na ostatných sa potom nedostane a vraj ja si to určite môžem dovoliť kúpiť aj bez akcie. Je pravda, že som si zobrala kartón tvarohu, ale nevidím na tom nič neohladuplne. U nás sa koľko krát spotrebuju aj tri vaničky tvarohu za deň. Nie je predsa nejaký nedostatok, že by sa na ostatných nedostalo. Je to podľa vás z mojej strany neohladuplne? Kamoška pečie torty a často nakupuje suroviny aj v lidli a to ako musia po nej zazerať, pri tých množstvách čo ona kupuje.

marsmykkok
19. mar 2024

JE, možno poobede príde nejaká pracujúca samoživiteľka čo má na deň 3 eurá na stravu aj s dieťaťom a je pre ňu rozdiel či dá za ten tvaroh 1 euro v akcii alebo 1,50 bez. Mne toto príde sebecké, že ak je niečo v akcii Slovač hrabe ako po nebohom. A potom sa im napríklad do tej múky, cukru dostanú červíky a vyhodia to. Ale hlavne že vybrakovali celý obchod. Ja beriem len maximálne 2 kusy aj ak je tovar v akcii, nie som nenažraná.

rude_baby
19. mar 2024

Raz mali takto v lidli akciu na hermelín... Typek pred nami zobral 2 kartóny, jasne, ze v sklade už nemali. Typek ma však bufet, tak je jasné, ze to nebral na vlastnú spotrebu... 😏

17alexis
19. mar 2024

Raz som brala dcerke dojcensku vodu. Sice nebola v akcii, ale mali posledne 4 flase. Pani sa ma opytala, ci by som jej nemohla jednu dat. Dala som jej dve uplne v pohode. Este sme si aj pokecali. 😉

anickaaa6aaa
19. mar 2024

@marsmykkok trošku odveci komentár nemyslíš?

kitties
19. mar 2024

Preboha veď to nekradneš, tak ti môže byť úplne jedno kto si čo myslí...

katka700
19. mar 2024

Závisí od situácie. Keď je prázdny obchod nikde nikoho tak nie. Keď je o tovar viac záujemcov bolo by slušne sa podeliť.
Ta pani bola už prednasr*ta keby sa nepohadala s tebou pohada sa s niekým iným 😂

jaond19
19. mar 2024

@beata_k a dva kartony mlieka? Co ked clovek ma zrovna k dispozicii auto a v ine dni nie? Tak jasne ze naberie ked moze... ja tiez nekupujem po jednom... a 2-3 mechy zemiakov? Ked je akcia vezmem. 5 clenna domacnost to ma minuté ver ze rychlo.... polievky, prilohy, kaša, privarky... ked mozem vziat a usetrit, tak to spravím. U nas sa nevyhodí. Nie ako nenazranci cez covid a potom boli múky vyhodené pri koši.... kolovalo to na fb.

fido69
19. mar 2024

Mne nepríde ohľaduplné a ani nie ferové, keď akciový tovar vykupujú po kartónoch podnikatelia v gastro biznise. Je jedno či sú to prevádzkovatelia reštaurácii, bufetov alebo cukrári. Obedy a ani zákusky lacnejšie nebudú. Ich tých extra zarobených 10-20 EUR nezachráni, ale možno zmarili príležitosť ušetriť niekomu kto to fakt porebuje.
Akurát včera sa mi stalo, že som bral posledné produkty v akcii, keď som za sebou počul mamičku, ako hovorí malému "To je škoda, že už boli posledné." Tak som sa usmial a podal som jej ich. Viem, že mamičky potrebujú kazdé EURo a vedia ho efektívne využiť.

domkakvet
19. mar 2024

Tovaru je v obchode dostatok, nech si kazdy kupi kolko chce.

simca06022011
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
19. mar 2024

@fido69 no len ono je to často viac ako pár eur. Usetrenych. Nemyslím ale ze kartón tovaru v takom lidl alebo tescu je problém pri tom zásobovaní. V dedinskej jednote to problém je.

rozculena
19. mar 2024

@zuzitko74 nemajú práveže,to by potom neboli na FB sťažnosti,že prečo je tovar v letáku ale kúpiť sa nedá...

bobkovci5
19. mar 2024

Nič si stoho nerob rano ešte neotvoril obchod a ty dôchodcovia doslova stoja pred obchodmi aby stihli niečo v akcii keď je maslo v akcii to berú tiež na kartóny a nič im nič povie lebo sú starší.

liusa82
19. mar 2024

ja sa nad tým nezamýšlam čosi.Ja ked mám dačo rada a je to ešte aj v akcii chamcem a idem😀 a mne by kto nechal? Každý si hrabe pre seba.Kto prv príde,ten prv bere🙂

dm1
19. mar 2024

@marsmykkok tak 2ks jogurtov by sme mali tak akurat na den :p niekedy ani to nie. Aj ja som minule brala 2 krabicky skyru co bol v akcii ale to bolo v podstate len 12ks co mame na necely tyzden :p. Vzdy pozriem zaruku a ak je dlhsie beriem viac kusov

marsmykkok
19. mar 2024

@jaond19 No ale Slováci ak vidia akciu berú ako po nebohom a potom vyhadzujú a to aj cez covid aj teraz. Raz som bola v Lidli a mali akcie na pilos výrobky. A taký starší pár karton takých nátierok, karton onakých, karton syrových a potom pri pokladni aspoň jeden karton dali preč, lebo pozreli záruku a zistili, že to nezjedia. Už mali málo času, keby stíhajú, vyhodia toho viac. Proste také veci majú krátku spotrebu a duplom do akcie dajú vtedy, ak veľa výrobkom pomaly končí záruka a ľudia berú ako po nebohom a potom to hodia do koša. Proste ak vidia akciu zvíťazí chamtivosť a rozum ide bokom. A poobede alebo druhý deň príde niekto čo počíta každý cent a je sklamaný, že už mu nezostane ani kus.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
laurita285
19. mar 2024

Mne to teda príde dosť neohľaduplné a celkovo nevhodné... ale teda nie som prekvapená, že väčšine spoluobyvateľom to príde ok, vidieť to dennodenne vo všetkom a všade.

fido69
19. mar 2024

@simca06022011 Kartón tovaru je problém v každej menšej/strednej predajni mimo super a hyper-marketov. Maloobchodné predajne nemajú veľké sklady, sú zásobované kontinuálne podľa nejakej schémy historickej spotreby. Tovar je už naložený na paletách v presných objemoch. Privezený tovar ide rovno do predaja. Napríklad pokiaľ predajňa predáva štandardne 2 kartóny masla denne, tak sa nedá očakávať, že príde jeden človek a zoberie tie 2 kartóny (48 kusov) na jeden nákup (príklad reálnej situácie z obchodu). A to sa deje pri akciových produktoch.
Ešte som nevidel také nakupovanie pri neakciových produktoch. Tam je pre podnikateľa jednoduchšie si to objednať a privezú mu to až do prevádzky za rovnakú cenu.

alessavandervelden
Autor odpoveď zmazal
fido69
19. mar 2024

Maslo kupujú cukrári, hranolky bufetári,...
Teda bol som svedkom ako bufetár vytiahol celý mraziaci box hranoliek v akcii do svojho košíka. Asi tak 😉

h2
19. mar 2024

@marsmykkok Ale autorka zobrala jeden kartón. Ja neviem, koľko je tam kusov, možno 20? Tak keby kúpila len 1 kus a po nej ďalších 19 ľudí tiež jeden kus, lebo je to práve v akcii, tak si kúpia jeden tvaroh, aj keď to nemali v pláne, tak tej mamičke aj tak nič nezostane. Ja by som toto nejako tragicky nevidela. Hlavne, ak tam ešte zostalo a tá pani, čo sa sťažovala, si mohla kúpiť, koľko chcela.

simca06022011
19. mar 2024

@fido69 ja viem ako fungujú obchody :D keby sa mi nepodarilo vymazať môj príspevok, bolo by to jasnejšie:D fakt je ze cenovo dostupné zásobovanie pre podnikateľov nie je. Metro nie je vsade, je drahé... rozvody detto a ja teda nepoznám podnikateľov ktorý by do malých obchodov chodili. Do malých (!)
A fakt v dnešnej dobe mi príde celkom zaujímavé na toto sa sťažovať, keď všade je všetkého dostatok

drahomirrra
19. mar 2024

Za mna ano, je to neohladuplne.
Ja neviem, toto je skutocne fenomen slovakov, proste hrabat jak nenormalni. Nikde na svete som toto nevidela a to mam pochodene toho dost.

kate_cs
19. mar 2024

Vôbec by som sa nepozastavovala nad rečami niekoho cudzieho a už vôbec nie, keď posudzuje, či ja si môžem dovoliť kupovať tovar aj bez akcie. Obchody často nevyložia celu zásobu tovaru naraz, ale robia to postupne, aby bol doložený aj poobede a akciový tovar ma vždy navýšené zásoby, takže by som sa neobávala, ze ak ja zoberiem niečoho viac, ublížim druhému.
Keby sa mne toto stalo, pani by som odporučila, aby sa starala o seba a vybavené.

fido69
19. mar 2024

@simca06022011 V dnešnej dobe majú peniaze rovnakú hodnotu ako aj v minulosti. Je to proste zisk naviac. Nie je to trestné, len z môjho neférové.
Ak si niekto zoberie kartón jogurtov, tak si poviem, že má veľkú rodinu. Ale ak niekto vyberie mraziak hranoliek, tak neverím, že je to pre jeho spotrebu... je to len zisk na úkor bežných spotrebiteľov.

marsmykkok
19. mar 2024

@dm1 ja jogurty nejem, domov kupujeme, ale napríklad ak kúpim aj 4 alebo 5, 2 zoberiem akciové a ostatné neakciové, však na čo mesiac jesť rovnaké jogurty ak je značiek x? Detto šunka, zoberiem 2 kusy, nabudúce kúpim inú, neurobím zásobu na mesiac a nebudem mesiac jesť rovnakú šunku ak je x druhov.

marsmykkok
19. mar 2024

@fido69 a ten podnikateľ alebo včelár nedá tebe lacnejšie, preto, že suroviny kúpil lacnejšie, predá z väčším ziskom. Aj na ten cukor ma irituje, že včelári vykúpia a človek si nemôže kúpiť ani kus alebo 2 za lepšiu cenu.

fido69
19. mar 2024

@kate_cs "Obchody často nevyložia celu zásobu tovaru naraz, ale robia to postupne, aby bol doložený aj poobede a akciový tovar ma vždy navýšené zásoby, takže by som sa neobávala, ze ak ja zoberiem niečoho viac, ublížim druhému."

Nie je to tak. Obchod vykladá všetko čo dostal ihneď do regálov. Skús sa informovať v Lidli alebo Bille. Dokonca majú zákaz niečo skladovať. Môžu dostať ďalšiu dodávku ďalší deň, alebo ďalší týždeň. To nevedia povedať.

kate_cs
19. mar 2024

@fido69 11 rokov som pracovala v obchode na rôznych pozíciách a tak mi nemusíš vysvetľovať ako funguje zásobovanie a dokladanie, ďakujem. Áno, všetko zo skladu von, ale pri akciovom tovare sú navysene zásoby a dokladá sa viackrát počas dňa.
Nebudeme si hádam závidieť aj kúpu akciového tovaru.