icon

Je neohľaduplné vziať si v obchode viac kusov akciového tovaru?

19. mar 2024

Je podľa vás neohladuplne v obchode nabrať viac kusov niečoho, čo je v akcii, keď tam nemajú takú zásobu? Dnes som sa dostala totiž do konfliktu s pani, ktorá mala pocit, že je nespravodlivé aby ja som si brala veľa kusov akčného tovaru, lebo na ostatných sa potom nedostane a vraj ja si to určite môžem dovoliť kúpiť aj bez akcie. Je pravda, že som si zobrala kartón tvarohu, ale nevidím na tom nič neohladuplne. U nás sa koľko krát spotrebuju aj tri vaničky tvarohu za deň. Nie je predsa nejaký nedostatok, že by sa na ostatných nedostalo. Je to podľa vás z mojej strany neohladuplne? Kamoška pečie torty a často nakupuje suroviny aj v lidli a to ako musia po nej zazerať, pri tých množstvách čo ona kupuje.

slovakboy
19. mar 2024

@zuzuliennka1 to beriem. Obchod môže zaviest pravidlá, komu predá a komu nie. Teda ak to nerobi na rasovom alebo naboženskom zaklade.

nelka93
19. mar 2024

Ja na tom nevidím nič zlé. Tiež nakupujem niektoré potraviny vo veľkom, keď sú v akcii. Je dosť veľký rozdiel ci je lactofree smotana za euro alebo za dve. Takisto maslo je rozdiel 3 eura a 1,70. Ser na to co si myslia ostatní, pokiaľ nevezmes všetko čo tam majú tak nie je problem

annamivo
19. mar 2024

@simca06022011 no ver že aj u nás v Lidl. Ak človek nepríde do 8-9 ráno nemá často x šancu si kúpiť akciový tovar. Ja to mám do najbližšieho Lidlu 35 minút. Takže ak chcem niečo, tak ráno šup starších do školy, najmenšiu ročnú zobudiť, vychytať a ide sa a to už občas nekúpim ani vtedy, že vypredali... Povedia, že ďalší tovar príde zajtra ale či toto konkrétne tiež príde nevedia. A akože točiť takto ráno len tak na blink do mesta a späť tiež nie je zábava. Máme menší Lidl. Tesco, Kaufland vôbec čiže tých možností nakúpiť lacnejšie nieto veľmi veľa. Konkrétne dnes som bola v Bille na karé... Nekúpila som, že ráno sa všetko predalo, že mám prísť zajtra. Bola som tam poobede, Takže nie vždy platí, že tovaru sú plné sklady.

slovakboy
19. mar 2024

@ejanjelik take malinké včeličky a toľko toho zožerú.

fineta
19. mar 2024

@slovakboy presne tak. ☝️ Keby sa ocitnem v situácii, že som pri tovare s iným konkurentom, tak sa zrejme podelím, resp. nechám aspoň niečo aj jemu.. nech si uspokojí potrebu aspoň sčasti aj on. Ale ak by som bola pri regály sama, tak vykupim všetko koľko potrebujem.

zuzuliennka1
19. mar 2024

@mircalla ale zas nikdy nevies, ci akurat napr. v nejaku sobotu neuvidis nejaky manzel. par brat karton jogurtov, lebo maju doma napr. 3 deti. Alebo 4.
Nie su to vsetko 2-3 clenne rodiny, aj dnes existuju rodiny s viacerymi detmi. A zas ma to trvanlivost, cize dalsiu sobotu uz konkretne tito jogurty kupovat nebudu. A ked sa da, preco si nevziat aj viac ks. Pokial to nie je 50 jogurtov, tak nevidim problem

zuzuliennka1
19. mar 2024

@slovakboy nie, tak som to nemyslela. Komu preda a komu nie. Niektore obchod. retazce maju vyslovene uvedene, ze sa tovar smie kupovat len na osob. spotrebu. (a maju aj uvedeny max. pocet kusov na osobu) Teda nie pre niekoho, kto pride vziat 20 pecnov chleba pre svoj bufet na chlebicky.

mircalla
19. mar 2024

@slovakboy Pre mna je brat si karton tvarohu trapne zgrlostvo. Nehovorim, ze nekupim nic v akcii, jasne, ze ma to zaujima...ale beriem si vzdy len kolko spotrebujem a nie do zasoby.
Nebudem teraz x dni ten isty tvaroh ci jogurt len preto, ze je v akcii.
Tie kvapky ked som citala som sa hanbila aj za tych ludi, vsak vyzerame (pravom) ako idioti.

mircalla
19. mar 2024

Este si pamatam, ako pocas covidu neboli na zaciatku dezifekcne gely, pretoze si ich niektori jedinci brali na tony. Chore

slovakboy
19. mar 2024

@mircalla lenže ona to plánovala spotrebovať, nebrala to do zasoby. Ano aj ja si spominam ako ludia brali za korony droždie. Vtedy bola regulácia na mieste. Ale za normalnych podmienok v trhovej ekonomike je prirodzene ze niekto si kupi aj 30 tvarohov a hodi z nich 20 do koša. To je sloboda a demokracia a ja chcem mať na toto právo. Za normalnych okolností, ked nie je vojna socik ani korona, tak takych ľudi je minimum čo toto urobia a netreba aby to niekto reguloval.

alessia443
19. mar 2024

Mne to tiez pride neohladuplne a trapne, ale ako citam v komentaroch, tak pre slovensku naturu je to normalne. Zijem v zahranici a tu su ludia k sebe ovela ohladuplnejsi a neviem si predstavit, ze by sa spravali podobne. Snad slovensky narod raz vyrastie zo svojej malosti.

milka1988
19. mar 2024

Ja keď je v akcii beriem aj 30-50 ks Merci 🤷🏻‍♀️

mircalla
19. mar 2024

@alessia443 Presne tak. A niekedy sa kvoli tovaru v akcii su schopni aj pohadat ci pobit.

zuzitko74
19. mar 2024

Osobne poznám viac mnohodetných rodín a tá žena fakt nemá na čele napísané, že ich rodina ten kartón jogurtov má tak na dva dni. Podobne to má aj s mliekom, pečivom, ovocím, či mäsom....nikdy nevieš pre koľkých ľudí ten človek nakupuje, načo naňho škaredo zazerať, len preto, že berie trošku viac.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
aurora33
20. mar 2024

No mne by bolo trapne zobrať kartón tvarohu

simca06022011
20. mar 2024

@alessia443 určite, ak niekto potrebuje v zahraničí 10tvarohov nekupi ich, lebo veď čo iní:D vieš komu rozprávaj tieto bachorky.

h2
20. mar 2024

Čítam komentáre a nestačím sa diviť. To je trápne, kupovať niečoho celý kartón? Bežne kupujem napríklad celý kartón (20 kusov) mačacích konzerv. A to bez ohľadu na to, či sú, alebo nie sú v akcii. Lebo mám 3 mačky a nebudem chodiť každý deň do obchodu, len aby som nebola trápna.

tamitamitami
20. mar 2024

@h2 Presne tak aj za mňa úplne normálna vec kúpiť si viac kusov (aj ak sú v akcii) 😅.... Tiež kupujem kartón občas aj dva mlieka, u nás sa mlieko používa vo veľkom a nebudem chodiť každý deň do obchodu aby som kúpila jedno mlieko.
Ak vidím v akcii niečo čo viem že sa naozaj zje tak zoberiem viac kusov (nevidím jediný dôvod aby som to za 3 dni šla kupovať znova za plnú sumu).
Nie, nie som odkázaná na to aby som kupovala veci v akcii ale na druhú stranu mám zdravý rozum a nevidím dôvod platiť viac za ten istý tovar keď nemusím.

autor
20. mar 2024

Napíšem tak hromadne na jednu vec, ktorá sa tu opakovala a je to pochopiteľne, lebo tiež to do istej miery nemám rada. Keď niekto nahrabe extrémne množstvo tovaru, lebo akcia a potom mu to doma stojí a jedia to niekoľko týždňov a uz nevedia čo s tým. Ono by sa to tak mohlo zdať, keď napíšem, že kartón tvarohu. Lenže to je pre nás na 10 dni, maximálne na dva týždne. U nás v dedine stojí tvaroh dve eurá, takže keď som v meste, kúpim ich veľa. Aj keď v akcii nie je, beriem aspoň 10 kusov, alebo polkilové balenie aby som nemusela chodiť na nákup 20 kilometrov každý druhy deň.
Podľa mňa je rozdiel nabrať kilá potraviny len pre to, že je v akcii a inak to nikto v domácnosti moc nejedáva a kúpiť potravinu, ktorú pravidelne konzumujeme vo väčšom množstve, lebo sa to oplatí.
Možno to niekomu príde ako sedláčina, ale ja 2€ za tvaroh vo freshi nedám, keď si môžem urobiť zásobu. Je to rozdiel asi euro, pri kartóne kde je 24 kusov, ušetrím 24€. A netvarme sa, že nejaká samozivitelka alebo dôchodkyňa bude teraz kvôli mne ma suchu. Vo väčšine prípadov to býva tak, že keď ma akciu jeden reťazec, ma aj druhý.
Múku tiež kupujem na kilá, príde mi nezmysel trepať jedno balenie, keď pečiem chlieb a kilo muky vydrží na dva chleby. A radšej si kúpim Pernerku v akcii ako nejaký šuvix, z ktorého mi akurát tak kvasok zdochne.
Stále je to za mňa normálna spotreba, neživím žiadny podnik.

mircalla
20. mar 2024

@autor 24 kusov tvarohu normalne nezjete, pretoze bezne tolko nekupujes. Ale kedze je v akcii, tak aj zvysite spotrebu.

autor
20. mar 2024

@sheila121 a ty nikdy nevieš, v akej situacii je ten človek, ktorý tu veľkú zásobu robí. Určite je vždy niekto, kto je na tom horšie ako ja, ale taky človek asi nebude tlačiť každý deň tvarohy.

Tento tvoj komentár mi pripomenul jednu situáciu, kedy som bola nakúpiť maslo v akcii pre tu kamošku, čo pečie. Ona sa potrebovala dostať z veľmi zlej situácie, tak zobrala posledných sto eur čo mala aby mohla nakúpiť potraviny na pečenie na zákazku a vytočiť z toho aspoň nejaký príjem. Na prvý pohľad by si si povedala, že normálna baba, nevyzerala, že potrebuje kupovať v akcii a ani to nepotrebovala, lebo jej muž zarobil dosť na to aby si mohla nakupovať kľudne aj v yeme. Akurát že bol násilnícky a vydeľoval jej ešte aj peniaze, ktoré sama zarobila. V takej situácii je človeku jedno, či druhým zostane

autor
20. mar 2024

@mircalla ďakujem za štatistiku 😂 áno, zjeme toľko tvarohu. Nechápem, prečo by sme mali zvyšovať spotrebu, keď ten tvaroh ma trvanlivosť ešte ďalší mesiac a pol. Kľudne nám môže stáť v chladničke a čakať na svoju chvíľu.

mircalla
20. mar 2024

@autor Naco si otvarala temu, ked si myslis, ze to je OK brat kvanta tovaru v akcii? Princip solidarity.

autor
20. mar 2024

@mircalla ja ho kupujem aj mimo akcie, ale aspoň raz za mesiac v tej akcii niekde je, takže ono nie je zas take komplikovane vypočítať si, koľko ich mám naraz kúpiť aby sme mali schopnú zásobu. Samozrejme, že keď tomu tvarohu konci záruka o týždeň, nekúpim 24 kusov a netlačíme to do hlavy 5x denne len pre to, že to bolo v akcii 😂

autor
20. mar 2024

@mircalla no lebo že ja si myslím, že je niečo ok ešte neznamená, že ok naozaj je

drahomirrra
20. mar 2024

Tiez nechapem teda autorka, naco si zakladala diskusiu. Ak si si iba potrebovala utvrdit svoj nazor a ine nepripustas, je to zbytocne.

Ano, za mna si sedlana.
Keby kupis 5-6 kusov, chapem. Akcia. To by som mavla rukou. A este ked ta upozorni iny zakaznik, aby si tolko nehrabala, tak o to horsie. Keby ta aspon ini pri regali nevideli. A odkaz pre tvoju premudrenu kamosku aj pre teba, ktore mate spotrebu ako podnikatelia: pre vas je Metro, nie bezny maloobchod. Pre nieco sa vola MALOobchod.

autor
20. mar 2024

Zaujímalo ma ako to maju ostatní a ja ich názory beriem. Ale sorry, keď mi tu ide niekto vypisovať, že sa mi to potom doma pokazí alebo že nasilu zvýšime spotrebu…. Tak ma dvíha.

autor
20. mar 2024

Lebo to je už potom opisovanie úplne iného prístupu a ten ja nemám.

h2
20. mar 2024

@mircalla Podľa mňa je sedlačina sledovať, čo druhý nakupuje a pozerať naňho zvrchu s opovrhnutím, lebo si niečoho dovolil naložiť viac, než si ten prvý, ktorý ho vôbec nepozná, myslí, že spotrebuje.