icon

Je normálne, ak nebudú mať maturanti stužkovú, lebo nechcú?

mariobenky123
6. okt 2019

dobrý Deň dámy
píšem v mene môjho kamaráta
ide o to že tento rok bude maturovať
a k maturitám nepochybne patrí aj stužková
.......
a tu však nastáva problém,
oni sa mali v každom ročníku skladať po nejakej sume cca 250e
len že z papierov ktoré sa zakladajú z nejakých zasadnutí vyplýva
že len 5 rodičov z 27 súhlasilo aby sa po tejto sume skladalo,
či že aktívne zaplatilo len 5 rodičov, iným to bolo bud jedno,
alebo neplatili, a na začiatku maturitného ročníka im bolo oznámené že stužkovú mať nebudú
lebo neplatili všetci, a z peňazí 5tich sa to zplatit nedá, boli im vrátené

a otázka je-- je normálne že by na strednej nemali stužkovú len pre to že vedšina žiakov to neplatila, alebo im to bolo jedno?
aký máte na to názor vy?

Strana
z3
mariobenky123
autor
7. okt 2019

@lintu ako sám neviem na čo taká peniaze, ale aj mne to príde divné že prečo to neriešili skôr, ale asi si ktosi myslel že tam skutočne každý prispieva tak ako má, a nakoniec sa zistilo že tých 250e zaplatilo len tých 5 žiakov z 27, a bolo im nakoniec oznámené že stužkovú mať nebudú lebo sa nevyzbierali tie peniaze, 5 ludi tam ostalo sklamaných, ostatku to bolo jedno, a preto tým 5tim boli tie peniaze vrátené,
ako napríklad u nás aktivne prispievame všetci, lebo vieme čo chceme,
ale ono to už je v podstate jedno, lebo aj tak nakoniec mať nič nebudú

bodka13
7. okt 2019

@mariobenky123 osobná skúsenosť- minulý rok mal stužkovú syn. Tiež si počas štúdia nesporili € na stužkovú, platili sme teda všetko jednorázovo... takže teoreticky by aj tvoj kamoš stužkovú mohol mať. U syna to však bolo veľmi zaujímavé- v triede ich bolo 26 a stužkovej sa zúčastnili 12 , pre mňa nepochopiteľné,ale prežili sme.
No a mnohé triedy nemajú takú tú klasickú stužkovú - mnohí idú niekam na spoločný výlet do zahraničia, alebo idú iba spoločne s triednym na slávnostný obed/večeru a tam im odovzdá stužky

modrykoniicek
7. okt 2019

@hettinka Ja som to brala tak, že môj vstup do dospelosti bol ešte počas strednej.Zarobiť si, žiť sama.Ja som na stužkovú nešla pretože tam bolo viac ľudí ktorých som nemala potrebu vidieť a kvôli jednej spolužiačke tam nepôjdem.Necítim sa dobre v spoločnosti kde s niekym ešte trieska puberta.Všetci sa ožrali ešte aj učitelia.Ja nepijem a nezdržiavam sa v takej spoločnosti.A nevedela by som sa ani zabávať medzi ľuďmi ktorých nemám rada.Takže učiteľom som sa osobne poďakovala a spolužiačka mi je do dnes kamarátka.Ostatní... ani neviem, že či existujú.Zároveň som platila intrák z výživného aj všetko... takže každá koruna bola pre mňa vzácna.Ja na strednú ani spomínať nechcem.Bola som už inde než moji rovesníci a s takými ľuďmi si ja nemám čo povedať.Baviť sa o chlaste atď... Mne prídu veľmi nezrelí na svoj vek aj dnes moji rovesníci takže ja sa im vyhýbam :D.

Ďalšia vec.Mám 2 mladších súrodencov.A rozvedených rodičov.Čiže som bola skromná.Bolo by mi hlúpe pýtať peniaze od maminy keď viem, že ma málo.A to pracuje v kancli 20 rokov.
Otec na mňa kašlal.Je vysokopostavený človek ale odmietal mi platiť aj výživné.Takže tak... nie každý na to má.

veronice
7. okt 2019

@ebi88 prizivovat v tom zmysle ako som pisala ze radsej sa mali stretnut a znizit celkovu sumu lebo predsa nezaplati 5 ziakov celu stuzkovubzvysnym 22 🙂

lujza123
7. okt 2019

250 na rok (spolu 1000 eur) je moc, to by si musela mladá odbrigádovať cez leto. A myslím ze väčšine študentov by to prospelo aby mali predstavu koľko musia pracovať na 1 večer srandy.
Ja sa divím že si toto vôbec odsúhlasili. Moja stužková bola fakt dávno ale myslím ze decka sa moc nezmenili a v každej triede na nájde pár ambicióznych slečien ktoré si stužkovú mýlia s vlastnou svadbou, aj u nás to tak bolo ale ostatní mali rozum a prehlasovali ich. Stužková môže byť aj v jedálni ci starom kultúraku netreba na to nóbl reštauráciu v kaštieli. Dnes sú také pokročilé technológie že keď sa chce namiesto kameramana môže byť aj mobil, dj a platne nahradí hudba z PC, ak by boli v triede aj deti zo sociálne slabších rodín treba rozpočet prispôsobiť aj im.
Ja sa divím že to tým deckam žiaden dospelý nevysvetlil že 1000ka je fakt úplne mimo misu.

221girl
7. okt 2019

my sme sa skladali tiež 5 eur mesacne = 50 rocne *4 = 200 eur a ešte sme čosi doplácali, ale málo

nika898
7. okt 2019

@mariobenky123 ano stuzkovu mozu zrusit. U nas na gumply tak jedna trieda bola. A sami ziaci sa potom dohodli ze sami pojdu do talianska do kempu namiesto stuzkovej. Stuzkova nie je povinna.

simdob
7. okt 2019

@nika898 presne tiež poznám taký prípad, lebo stužková aspoň mne to príde, že sú to peniaze len tak do luftu v podstate, dobre je to akože pamiatka, ale neviem ja toto dáko neprežívam 🙂

hettinka
Autor odpoveď zmazal
modrykoniicek
7. okt 2019

@hettinka Tak dnešná mládež má iné hodnoty vieš.Žiadny rešpekt pomaly.Darmo, že majú 18. Pred rodičmi a učiteľmi by som sa v živote neopila.Ale tak naši učitelia poniektorí boli iná natura... Umelci.Ty sa nemali problém opiť s nimi.

eliska13
7. okt 2019

@mariobenky123 My sme stužkovú nemali a bolo z toho veľké haló je tomu už 22 rokov🙂boli sme trieda 2 odborov nevedeli sme sa dohodnúť ako kolektiv sme spolu nefungovali a spravili sme si sami posedenie s triednym a pár učiteľmi.bez rodičov, bez rob, bez stresu

26stanka08
11. okt 2019

My sme sa skladali 50 eur na jeden rok .. čiže to vyšlo 250 eur na jedného za 5 rokov štúdia a stačí nám to, kľudne zaplatíme hudbu, fotografa, kameramana, jedlo, alkohol (víno) pre rodičov a my žiaci si kupujeme každý čo chce piť zvlášť. Výzdobu si robíme sami a sálu máme svoju školskú čiže neplatíme za ňu nič ale z iných škôl som počula že platia 100€ na jeden rok ..

mechurik
11. okt 2019

Ved nech zozenu po znamosti kameramana za 80 eur kamosa dj za 100 a salu nech zistia su aj kulturne domy alebo dake restauracie ved catering v hotely stoji za 1 den pre 30 osob 1500 eur uz s jedlom a obcerstvenim.

dai
11. okt 2019

Tak neviem... 250 x 3 je 750 euro... Keď príde dieťa plus rodicia plus najmenej 1 hosť - u nás chodia súrodenci - to môže byť kľudne 5-6 ľudí... Z tej sumy sa musí zaplatiť ešte sála, video, foto, torty, mnohí kupujú dary učiteľom ktorých pozývajú, ti majú zároveň stužkovú zadarmo.. Co ja viem decká si z toho zvyknú financovať aj následnú chatu ci výlet... Ú nás majú deti každý rok výmenný pobyt a k tomu výlet - pobyt stojí okolo 200-300 euro, výlet vždy cez 200... A to sú decká na základke, niekedy je tých pobytov aj viac...
Samozrejme je ale na rodičoch aby sa dohodli koľko budú platiť na základe toho aký koncept stužkovej od deciek dostanú... Je podľa mňa choré ak sa rodicia dohodnú a následne dohodu sabotuju...
Inak ako vidím, stužková už nemusí byť pre rodiace 40tky až taky strasiak🙂 keď ich už väčšina deciek nechce.... Nechápem inak že rodicia deckam nevysvetlia že stužková nie je ich ožran party ale poďakovanie rodičom a učiteľom, prejav účty a vďaky...

vevesh
11. okt 2019

@modrykoniicek aj u nas sa chodilo pit s ucitelmi- ale zasadne po skole, vo volnom case🤦‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ale na stuzkovej, na skolskych akciach a vyletoch bolo pitie tabu. Ano, nasli sa 2-3 co boli toho nazoru, ked uz maju 18, tak mozu vsetko - to sa uz riesilo znamkami z chovania.... a doteraz neznasam, ak sa na oficialnych akciach s detmi pije (a vo vacsine u slovakov pije bez rozumu a miery)...

tomas97
27. júl 2021

Neviem, čo majú spoločné rodičia a stužková ohľadom organizácie. Ako sa môže pár rodičov dohodnúť na stužkovej? Veď ak chcú rodičia triedny ples rodičov svojich detí, môžu si urobiť aj každý rok. Nie? Ale prečo majú rodičia riešiť stužkovú? Respektíve svoj "ples" nazvať stužková svojich detí 😇To mi hlava nebere...

jana_eyre_2
27. júl 2021

My sme nemali stužkovú a ja som nakoniec rada.. ako uzavretý introvert si neviem predstaviť že by som tam musela saskovat preto, "lebo sa to má"

tomas97
27. júl 2021

@jana_eyre_2 nič sa "nemá". Absolútne toto neviem pochopiť, ako niekto povie. Prosto niekedy za socializmu to bola oslava súčasť života. Tak ako sa oslavoval 1. máj a 8. máj 😀 ... Splnenie 5 ročnice ... A tak ...

Strana
z3