icon

Je normálne že 15 ročné dievča má už frajera?

klaricka8
3. jan 2019

Moja najstaršia dcéra má frajera a už sa s ním bozkáva a chodí prechádzať neviem čo by robili ostatný lebo ja fakt neviem

maminuska
3. jan 2019

@matqa411211 no ja som na tu stenu pozerala s frajerom , chodili sme do kina, na opekačky , čkala ma pred školou , mala som 17 a sex bol po roku . Mali sme sa radi a nie som veriaca.

kikuskar5
3. jan 2019

@maminuska je rozdiel poslat dieta do prec so slovami, na to mas cas a so slovami na to mas cas a zaroven sa o tom porozpravat a neuzatvorit to len tym, ze skoncili sme debatu po vysloveni, na to mas cas. Ja si pamatam, ze som ako asi 8 rocna nadabila dakde na nejake eroticke obrazky a mama si to vsimla a nie ze kamuflovat, byt ticho, ale uz vtedy boli knihy urcene prave pre tuto vekovu kategoriu, kde to bolo rozpisane a nakreslene tak, ako to k tomu veku treba, bez ziadnych opletaciek a porozpravali sme sa o tychto veciach, jasne, ze to je troska ina debata, ale nedrzalaa proste v skatulke, ze ked sa rodicia maju radi, maju deti, ale vedela som presne, co sa musi udiat ako a podobne. Teraz ked dakde v diskusii natrafim na tu konkretnu knihu, tak vsetci su z toho hotovi, ake je to nemoralne, hrozne a sialene. Potom maju vsetky info decka len z internetu a okolia a nie su vedene k tej zodpovednosti aku by mali mat a v 15tich by ozaj uz tie deti mali vediet, co a ako amat v sebe tolko rozumu. Ale to je to iste ako aj kedysi. Niekto vedel byt zodpovedny v takychto zalezitostiach uz v 15tich, niekto toho rozumu nepobral ani v 25ke a tak je to aj dnes. Vela je zaklad od rodica, mam dojem, ze ked ta komunikacia viazne len na tom, ze ja som rodic a o takychto veciach sa s tebou proste nemienim bavit a basta, yak to aj vyzera. Zakazane chuti najlepsie a napriek v tom veku neni tazke robit, puberta je svina

matqa411211
3. jan 2019

@maminuska a? Keby si mala 16 na začiatku bolo by to iné len preto lebo by si mala 17?

maminuska
3. jan 2019

@matqa411211 tu nejde ale o rozum , toto už je trend tejto doby, podľa mňa chorej . A západ to bičuje až neskutočných výšin , so sexuálnou výchovou a genderizmom sa začína už od škôlky.

matqa411211
3. jan 2019

@maminuska ja ti neberiem že je to u niekoho trend, všímam si aj ja, že niektoré 15 nemajú kúsok hanby a sebaúcty a robia to len aby bolo, ale netreba všetke hádzať do jedného vreca (toto neznášam) ani ja som medzi ne nepatrila, tu zlyhala skôr výchova a preto sa správajú ako sa správajú

maminuska
3. jan 2019

@matqa411211 nie, ja som bola rozhodnutá že sex bude až v čase dospelosti a to som dodržala. Nič som nezmeškala , za svoj život som mala 7sexuálnych partnerov , dvoch manželov , teda jedného mám stále . Riadne som sa vyřádila na vysokej a aj som na to doplatila. Tehotenstvom v 20 rokoch .

matqa411211
3. jan 2019

@maminuska naozaj by si zakázala dcére mať v 15 frajera aj napriej tomu, že si ju dobre vychovala vidíš že dcéra ma rozum len prero lebo ostatné dievčatá sú aké sú? Potom nedôveruješ svojej výchove a svojej dcére.

matqa411211
3. jan 2019

@maminuska ty si bola rozhodnutá, že až v 18, ja som bola rozhodnutá, že to bude vtedy ked niekoho ľúbim, dobre poznám, dôverujem mu, vidím že je poctivý a zabezpečím si dobrú ochranu a budem to sama chcieť.

maminuska
3. jan 2019

@matqa411211 ale nie svojej výchove dôverujem a aj dcére, ale pudy a hormony sú pomerne silná záležitosť. V 15 rokoch sa má dievča pripravovať na monitoring a na prijímačky na strednú školu a nie sa kdesi oblizovať.

maminuska
3. jan 2019

@matqa411211 ja som bola rozhodnutá vtedy keď budem dospelá a aj právne zodpovedná za to čo robím . Takže keď si to dieťa urobím čo som si aj v 20 urobila , následky si ponesiem ja a nie moji rodičia.

maminuska
3. jan 2019

a tie následky som si aj niesla s mojim prvým manželom .

matqa411211
3. jan 2019

@maminuska ja som sa pripravovala na monitor, príjimačky a spoznávala priaťela, a žiadne pudy ma vtedy neovládli skôr než som na to bola pripravená a priateľ počkal (a nebolo to krátky čas)

matqa411211
3. jan 2019

@maminuska to uznávam, ale kto si dobrovoľne spraví dieťa predtým, než ho bude chcieť a mať preň všetko čo bude potrebovať? Vtedy sú to väčšinou len “nehody” ktorým sa dá predísť ako som už vravela, veď dnes je už toľko prostriedkov na to ako neotehotnieť, ktoré sa daju pre väčšiu účinnosť aj skombinovať. To, že na to niekto kašle je jejo vina a nezodpovednosť a koľkokrát sa to často stane aj dospelým. Čo z toho že má 18 keď býva u mamy, chodí do školy, nemá príjem a ten kto splodil dieťa tiež? Vtedy im je 18 dobrá iba na to že sa môžu vziať aj keď to nechcú a možno sa ani nepoznajú

lula313
3. jan 2019

Ja už som v 15tich mala, v 19tich som sa k nemu nasťahovala a dnes je to môj muž a mame spolu 9 mesačnú dcerku😊 taká poľahčujúca okolnosť, že normálne som pri ňom skoncila dve vysoke školy, zamestnala sa, takze to hneď nemusi znamenať, že v 16tich porodi😉

ajka0207
4. jan 2019

Mna by zaujimalo ako by ste tym 15 rocnym dceram "ukazali kde je sever". 15 rocna predsa nie je male decko co ho mozte strazit 24 hodin denne. Ja som mala frajera od 15 a robili sme teda kadeco, ale mame som sa tym nechvalila, bol to spoluziak, cize spolocne volne hodiny, rano pred skolou, poobede po skole, skolske výlety... nevravím ze spätne nevidim ze som mohla pockat, ale zas bola som s nim tri roky a nemam pocit ze by ma to nejak poznacilo.

hettinka
4. jan 2019

@ruzasipova ja som chodila s manželom od 19, v 23 som skončila školu, rok robila, on o niečo dlhšie, v 24 sme sa brali, svadbu platili rodičia (aj ja svojim deťom plánujem svadbu zaplatiť, sporíme im) a v 25 som porodila prvé dieťa ... a tu sme, nie sme žiadni bezdomovci bez peňazí, všetko sme zvládli, bývanie máme, deti rastú, už budeme mať v lete prvú dospelú.

Ja len nevidím zmysel toho, že majú randiť v 15, ked sa všetko tak posúva ... no načo sa viazať toľko rokov dopredu, ked to nemá k ničomu viesť? Koľko je len tu na MK príbehov nešťastných žien, že chodia s chlapom xy rokov a nechce si ich vziať, nepožiadal ich o ruku a nevedia, kam vo vzťahu ďalej...
Moja dcéra je rozumná, chodí von s kamarátkami, kamarátmi, ale žiadne vzťahy. Síce hormony pracujú, občas má pocit, že by niekoho chcela, aj bola tak platonicky zalúbená ... ale zasa hovorí, že načo sa má teraz niekoho viazať, ked chce ísť na VŠ pravdepodobne do zahraničia, že by ju to len obmedzovalo.
Už je vo veku, ked by som jej priateľa aj schválila, keby k tomu prišlo, ale v 15-ich by som si s dieťaťom pohovorila, že kludne nech sa kamaráti, ale na vzťahy a randenie má mrte času.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
kvetinka75
4. jan 2019

pamätám si, že také prvé lásky prišli ešte na základke. Také to vodenie sa za ručičky, prvá pusa. Nič vážne. Na strednej už niektoré spolužiačky mali chalanov. Niektoré od 15, niektoré neskôr. So všetkým čo k tomu patrí. Mám doma 17-tku a tá si našla priateľa okolo narodenín. Tak na prelome 16-17. To som už brala tak, že má 17 tak to k tomu patrí. Jej niektoré spolužiačky mali chalanov už na základke. A doteraz sú s nimi. Takže u každého je to iné. Kamarátkina dcéra mala tiež v 15-tich ale rýchlo sa rozišli. A dúfa, že tak skoro žiadny nepríde. 🙂 Treba sa s dcérou rozprávať, pýtať sa, kade chodia, čo robia - aj ke´d všetko asi nepovie 😉, nech máš prehľad. A aby si vedela s kým chodí.
🙂
Treba sa s ňou porozprávať

maminuska
4. jan 2019

@ajka0207 je to o tej dôvere a autorite. Nie , znamená u nás nie a nemá iný význam, žiadne možno ,asi ,jednoducho NIE. A prečo si sa nepochválila mame ? Zrejme by s tým tiež nesúhlasila.

kvetinka75
4. jan 2019

@maminuska veiš, teiž by som nebola nadšená, keby moja dcéra mala sex už v 15-tich, ale zase radšej vysvetliť, zabezpečiť ,,preventívne opatrenia ,, 😉 ako zakazovať - lebo to aj tak nezakážeš, hormony sú hormony a aj so slušnej vychovanými a zodpovednými babami zamávajú. Tak je lepšie potom sa porozprávať s nimi, nech sa chránia, ako lamentovať že je už neskoro. Ja som radšej za prevenciu, rozhovory, ako zákazy.

beky1813
4. jan 2019

Vy tu robíte z toho jovbojku, ako keby slečna sexovala ala prvu ligu. A o moralizovani ani nehovorím. Ako keby len teraz boli dievcata, co maju frajerov od 15. Aspon maye priestor sa pohorsovat a kydat na dnesnou dobou 🤦‍♀️

Aj tak je to zas vymyslené, keby ste troska rozmyslali, tak by ste videli, ze je to novy nick, ktory zas riesi 15 rocne decka. Uz druhy. Takze nejaka pubertiacka sa tu nudi a zabava na vaa

kvetinka75
4. jan 2019

@hettinka my sme tiež randili v 15-tich, keď chceš mať aj výšku, musíš toľko študovať a samozrejme, ak si chceš potom založiť rodinu, mala by si mať zabezpečené aspoň bývanie a to sa asi popri štúdiu nedá. Takže je logické že sa berú neskôr. Ale nie sú všetci takí. Nie každý toľko študuje. Sú aj takí, ktorí hneď po škole zarábajú, berú sa a plánujú rodiny. Teraz majú viac možností aj na cestovanie. Tak keď to niekoho láka, prečo by si mal hneď zakladať rodinu, nech si najskôr niečo užije, nech niečo zažije a keď sa na to cíti, nech sa potom usadí. a nie potom v 40-kde zistiť, že veď som nič nezažil lebo som sa do niečoho hrnul a začne druhá puberta. ľudia sú rôzni a nie všetci sú rovnakí. Každý nech si spraví podľa seba. Čo vyhovuje mne, nemusí druhému.

katkabg
4. jan 2019

Moja dceka ma zatial len 9 rokov teda ale asi sa musim uz od teraz psychicky na to pripravit.Aj ked medzi mnou a dcerkou mame velmi silne puto

hettinka
4. jan 2019

@kvetinka75 presne toto myslenie mladých vnímam, akoby založením rodiny život skončil a už si človek nemal nič užiť. My sme to stihli, aj s deťmi veľa cestujeme a už sú take veľké, že môžeme aj sami kamkoľvek ist.
Inak, robiť sa dá aj počas školy, ja som už tiež zarábala popri škole posledný rok.

@maminuska neviem, či sa to dá riešiť autoritatívne, práve zákazy môžu mat opačný účinok. Ja som mala tiež prvého priateľa v 17-ich, mama s tým nesúhlasila, zakazovala a ja som s ním rok chodila tajne a na truc. Mama mala pravdu, nebol to dobrý partner, ale ja som s ním chodila napriek a možno práve kvôli zákazom.
U dcéry to riešim skôr cestou rozhovorov, viem o všetkých kamarátoch, kam ide, s kým ide. Po diskotékach a baroch nechodí, ani nechce. Skôr chodia športovať, do prírody, na rozhľadne, na koncerty, umelecké akcie ako je Noc literatúry, spoločenské tance. Takze nemám výhrady. Ak jej niečo nedovolíme, vysvetlime prečo, nielen autoritatívne nie a basta.

maminuska
4. jan 2019

@hettinka nie, znamená NIE v 15 rokoch . V 17 rokoch ak by dcéra syn s niekym chodil je to pre mňa relatívne OK. Samozrejme prečo NIE predchádza rozhovor a vysvetlenie.

kvetinka75
4. jan 2019

@hettinka dá sa robiť aj počas školy ale nie každému a nie toľko aby to stačilo na zabezpečenie si bývania, nie každý si môže platiť hypotéku z brigády. A hlavne, ak si chcú aj trošku užiť. Niečo precestovať, lebo niekedy ti po zaplatení všetkého už nezostáva veľa peňazí a keď chceš rodinu a deti nie je jednoduché často niekam vypadnúť. A nemyslím tým kávu, posedenie ale skôr nejaké výlety, dovolenky. Ja by som tiež rada cestovala. Muž veľmi nechce a dcéru to začalo lákať, len brigádu nestíha - aj zo zdravotných dôvodov a radšej nech sa venuje škole ako zarábaniu peňazí, na to bude čas a platiť všetko 2x je niekedy nad moje možnosti. A ísť zase sama keď viem, že ona by rada išla, no nemám na to srdce. Tak dúfam, že aspoň cez prázdniny si niečo zarobí a prispeje si občas na niečo. Tak zatiaľ cestujeme pomenej. Ale lepšie aspoň to ako nič.

hettinka
4. jan 2019

@kvetinka75 my chodíme aj vlakom, deti majú bezplatne lístky, alebo v Regiojet dobrú zľavu, zaplatím za seba a ideme.
Boli a sú obdobia, keď ideme menej a potom zasa viac, našťastie aj muž rád cestuje, keď sú peniažky.
Možno mladá aj preto je rada aj s rodinou a neťahá sa len ku kamarátom, nehľadá frajera, lebo mame plnohodnotný rodinný program. V 15 trávila čas ešte prevažne s nami. Samozrejme, postupne už je viac s rovesníkmi. A je aj náročná, má rada aktívnych ľudí okolo seba, chce niečo robiť, nielen sa oblizovať s frajerom v parku.

221girl
4. jan 2019

Ja som sa dala s priateľom dokopy v 14ke a sme spolu doteraz (10rokov). Bol rovnako starí ako ja. jeho rodičia z toho robili najväčšiu kovbojku na svete. Kedy sa dalo vtedy nám znepríjemňovali život. Nič s tým nedosiahli akurát to, že už v živote nebude medzi nami ten vzťah taký ako keby sa správali normálne. Moja rada do života, dobre zváž svoje konanie (i ty a hlavne tie, ktoré máte na skoré vzťahy striktne negatívne postoje). Nikdy neviete, kto Vám ostane v rodine a ako veľmi sa Vám to raz všetko môže vrátiť...

221girl
4. jan 2019

apropo vyštudovala som vysokú školu, celý čas som si na seba zarábala, priateľ bol na chvíľu v zahraničí. Cestovala som a cestujem pomerne dosť (nechodím každý mesiac do Dominikánskej republiky a na Maledivy ale v dnešnej dobe stačí na cestovanie doslova 5 korún). Osamostatnili sme sa okamžite po ukončení môjho štúdia a NIE nemám dieťa ani za sebou 4 potraty ...