icon

Je normálne že 15 ročné dievča má už frajera?

klaricka8
3. jan 2019

Moja najstaršia dcéra má frajera a už sa s ním bozkáva a chodí prechádzať neviem čo by robili ostatný lebo ja fakt neviem

kikuskar5
3. jan 2019

Za mna normalna vec v tom veku, v dnesnej dobe tym duplom. Ja som mala prveho frajera (prva velka laska) v 11tich a dlho trvala, to este bolo take detske, ale mama mi uz vtedy slzy utierala a radila, ked sme sa pohadali 😂 Ale v 15tich uz som sa normalne bozkavala s frajerom, nic vynimocne. Ked si dobrepamatam, v mojom okoli aj to bozkavanie v tom veku bolo uz malo 😅 ja som patrila este medzi tie zdrzanlivejsie a hanblivejsie vnutorne 😅 takze ked mi dcera taketo veci bude v tom veku riesit, vobec sa nebudem divit.

janinah
3. jan 2019

@kikuskar5 diviť sa nebudeš,len budeš trpnuť kedy ti dôjd etehotná,alebo psychicky zranená,ak natrafí na debila /neviem,čo z toho je horšie/....tak potom neskoro plakať,že matka neusmerní,nevychová,nezasiahne,ak treba...

kikuskar5
3. jan 2019

@janinah a prave preto sa budem snazit, aby som do svojej dcery dala presne to, co moja mama mne. Doverovala som jej ako nikomu, vedela o vsetkom, ajbked sa jej dakedy dupkom vlasy stavali, ale okrem mamy bola moja najlepsia kamaratka a dovernicka a vedz, ze nam vsetci nas vztah zavideli, lebo naokolo sa vsetky baby bali ist za vlastnym rodicom s cimkolvek, ja som s tym problem nemala. Bola som zodpovedna, poucena a moja mama sa o mna nebala, lebo mi verila a vedela, ze keby cokolvek, ako za prvou idem za nou. Tak neviem co narazas na vychovu a podobne. Ja som uz v 15tich vedela, co od zivota chcem a ake mam predstavy a za tym som si sla, mam 30 a zijem si presne taky zivot, aky som chcela, jasne, ze som si okusila vselico, ale aj to ma posuvalo dalej a hlavne pristup mojej mamy a verim, ze taky rovnaky zaklad dam aj ja svojej dcere a budem jej nielen matkou, ale aj kamaratkou. Naokolo mna ten pritup bol vsade otrasny a tak to potom aj vyzeralo.

matqa411211
3. jan 2019

@janinah a toto sa môže stať iba v 15 rokoch? Či v 18 už nie? Ako si vychováš, tak máš, to či sa zraní vo vzťahu neovplyvníš a ani to či to bude v 15 alebo 18,25 ale to či ti príde dcéra tehotná nezáleži tiež na veku ale na tom ako je rozumovo vyspelá a či je dobre vychovaná a poučená od rodičov, vtedy vie zvážiť či je ten chlapec rozumný, stojí za to a čo robiť aby z toho nebol neskôr problém.

maminuska
3. jan 2019

@kikuskar5 vidíš a ja so mna svojho syna bola veľmi prísna a vzťah máme super . Bude mať 19 a sexuje tak rok , kedy začala a s kým viem .

maminuska
3. jan 2019

@matqa411211 neviem ale je rozdiel byť tehotná v 15 alebo v 18 nie ?

maminuska
3. jan 2019

A po tej 18 som mu ešte aj ten prezervatív kúpila, strčila do ruky a normálne povedala navliecť na pindúra a nenechávať vo vačku .

matqa411211
3. jan 2019

@maminuska ak to bola v oboch prípadoch “nehoda” tak pochybujem že v tom je rozdiel. 18 ročná ešte chodi do školy, stály príjem nemá, vlastný dom/byt tiež nie, financie na bábo tiež nie, iba okolie to berie v 18 ako menší “šok”

kikuskar5
3. jan 2019

@maminuska nie je prisnost ako prisnost. Aj na mna boli prisni. Mala som 18 a naokolo mna do rana vsetci vonku a ja o 22hej doma a vselico. Prisnosti som si zazila habadej, hlavne od otca. Ale mama aj ked bola prisna, pristupovala ku mne inak ako otec a to sa odzrkadlilo na celkovom vztahu, cize nie je prisnost ako prisnost

maminuska
3. jan 2019

@matqa411211 18 ročný človek je dospelý a odpadá kopec nepríjemných záležitostí aj so samotnou prevádzkou . Menší šok je to hlavne pre telo , 15 ročné dievča je stále dievčatko a nie je uspôsobené na rodenie.

matqa411211
3. jan 2019

@maminuska je dospelý iba “vekom” ale asi nie mentálne keď sa mu podarí si spraviť dieťa keď nie je zabezpečený, vtedy mu je ten jeho vek na figu tak ako aj tej 15.

maminuska
3. jan 2019

@kikuskar5 vidíš a ja som nikdy nechela byť s mojimi deťmi kamarátka , ja som mama a len jedna, kamarátov mal habadej . A ako mama aj pristupujem k výchove, deti vediem , usmerňujem a do určitého veku aj vraciam späť na cestu . Takže ak by za mnou prišla dcéra že chce sexovať v 15 , tak veľmi rýchlo sa dostane do obrazu.

kikuskar5
3. jan 2019

@maminuska kto v tom veku ako pises sa moze opriet o rodica, ze mu aj tu ochranu kupi? Mne moja mama tiez, sadli sme si, videla, ze uz sa blizi strata panenstva, ked som mala tesne pred 18kou, tak sme sa porozpravali o ochrane (tuto debatu sme mali za sebou uz davno, takze nie prvy krat), ale navrhla mi, ze pojdeme spolu poriesit antikoncepciu, ked budem chciet, ako sa chcem chranit, vsetko, proste maximalna dovera. Naokolo keby sa niekto v tom veku mal s rodivom o tomto rozpravat, kriz z oboch stran, takze za mna je toto to najviac, co mi mama dala, tento otvoreny vztah a zaroven aj prisny. Kde je komunikacia na rovinu, tam je cesta podla mna. Kdezto vacsinoumam pocit, ze ta komunikacia je taka, ze ruky prec od takych tem a potom sa len divia, co tie deti stvaraju...

maminuska
3. jan 2019

@matqa411211 v 18rokoch si nielen dospela vekom ale tvoja telesná schránka na vynosenie dieťata je niekde inde ako v 15. V 18 rokoch sa môžeš vydať aj za 24 ročného zarábajúceho človeka. ´V 15 rokoch sa dieťa zveruje rodičom dievčaťa , hlavne ak je otec tiež neplnoletý . Samé komplikácie.

maminuska
3. jan 2019

@kikuskar5 ale ano v tomto s tebou súhlasím , mala si tesne pred 18 , to je iný vek ako 15 . Ja som na tom podobne so synom , ale nie som s ním kamarátka a ani nechcem . Keď je problém , prvý na koho sa obráti som ja .

kikuskar5
3. jan 2019

@maminuska a kde som pisala o tom, ze som v 15tich chcela sexovat? Ked uz 😅 ani zdaleka som na to nepomyslela vtedy. Bozkavanie a sexovanie je sakra rozdiel. A moja mama mi sice bola obrovskou kamaratkou, ale zaroven aj velky respekt som mala, stale bola mama a vedela to udrzat v rovine zlatej strednej cesty a to je podla mna vela.

matqa411211
3. jan 2019

@maminuska ak by 15 ročne nemohli vynosiť dieťa a odrodiť ho nebolo by toľko 15 ročnych ktoré to dokázali...toľko k tomu,
veď nech sa vydá? Z lásky asi ťažko ak to bude len pre to dieťa, tak rýchlo príde rozvod a to bude tiež len zase zle pre to malé

hickupps
Autor odpoveď zmazal
maminuska
3. jan 2019

@kikuskar5 no lenže v dnešnej dobe to často nekončí len pri tom bozkávaní , ide sa ďalej .veľmi veľká čast 15 ročných dievčat už nie sú panny, často za tichého súhlasu rodičov, ktorí len aby neotehotnelo ho dlávia antikou .

kikuskar5
3. jan 2019

@maminuska tak to bud rada, ze je to tak. Ale isto k nemu pristupujes mozno inak a nielen prisne, ked v tebe ma natolko doveru, ze s takymito vecami ide v prvom rade za tebou, neviem, co mi zivot schysta, moja dcera ma zatial len 4,5r. Ale ked si spatne premietnem vztahy rodicov k mojim rovesnikom vtedy, tak kde bola prisnost taka, ze nekomunikovali s nimi, tak teda rozhodne tie decka za tym rodicom s tymito vecami nesli, keby ano, prve, co by bolo akoodpoved je to, ze na to nema vek a nech da s tym pokoj a to je podla mna zle, takze aj ked vedies vychovu prisne, isto mas tu komunikaciu inu a si uprimna, ze ma v tebe tu doveru taku, aku ma.

maminuska
3. jan 2019

@matqa411211 presne tak , nebolo by toľko 15 ročných ....lebo to sexuje v 15 stich .
15 ročné dievča nie je pripravené na pôrod . Optimálny vek na otehotnenie a donosenie je 20-25 rokov. Takt teraz neviem čo je bližšie k tým 20 rokom ..15 alebo 18 ?
A prečo by sa nemohla vydať z lásky 18 ročné dievča ?

kikuskar5
3. jan 2019

@maminuska a to sa dialo aj vtedy, u mna v okoli. V 15tich uz mala vacsina bab za sebou ine veci ako len bozkavanie, nemyslim si, ze to je len dobou, ale aj to zohrava velku ulohu v tom. Paradoxne v tejto dobe by mali byt tie decka viac informovane, lebo na vsetkzch vsetko skace pomaly aj z chladnicky a mam dojem, ze je to skor naopak 😅

maminuska
3. jan 2019

@kikuskar5 no vieš ale keby za mnou prišiel syn v 15 tich že chce sexovať, ( alebo dcéra ) presne by som mu povedala, nemáš na to vek môj zlatý . U nás prvý rozhovor prebehol v 16 ale možno to ani nebolo treba, nakoľko ja mám viac detí ( 5 )a vo veľkom vekovom rozptyle , od 22 do 1 roka. Takže synátor veľmi dobre vie a vidí čo je to mať baby. takže u nás funguje aj taká prirodzená antikoncepcia.

0silvia0
3. jan 2019

Aka doba zeny? Ved aj moja mama chodila od 15-tich s mojim otcom. Chodili spolu 5 rokov a zobrali sa a su dodnes spolu. Zasa ideme skatulkovat a moralizovat? Ved kazdeho chytaju hormony inokedy. Jedneho skor, ineho neskor. Moji rodicia sa frajerili takto skoro a my , ich deti sme zasa boli v tomto pozadu. Prveho frajera som mala v 19-tich. No a co? Je nejaka sablona vztahova ci co? 😰

maminuska
3. jan 2019

@kikuskar5 teraz som dočítala dobru knihu od Gabriely Kuby Globálna sexuálna revolucia a tá píše o príliš skorej sexualizácii detí . Stojí za to si ju prečítať, je sice troška v určitých bodoch viac pre veriacich ( čo ja nie som ) , ale sú tam veľmi dobré a poučné pasáže.

matqa411211
3. jan 2019

@maminuska poriadne si prečítaj čo som napísala prosím ...
Ešte raz, ak je dievča rozumné, dobre vychované, vie svoju hodnotu a vie že v 15 otehotnieť nemôže tak preto bude robiť to čo má, mať vzťah v 15 je normálne a nejde tam hneď o sex, ak svojmu dieťaťu niekto neverí tak je to len jeho vizitka lebo je to rodič, ktorý ma dieťa viesť, a učiť čo je správne. A je jedno či ma 15 alebo 18 keď je raz “blbé” tak roztiahne nohy každému a o ochranu sa nestará a nepomôže mu ani ta 18 keď pre dieťa nemá nič pripravené a nemusí byť takisto psychicky naň pripravené ako aj tá 15. Ide o to čo má to dievča v hlave.
Ja som tiež mala prvého frajera 3 mesiace pred 16 a boli sme spolu rok a 4m a nedala som mu hneď po týždni, a veru tehotná som neostala len preto lebo som mala 16.

maminuska
3. jan 2019

@matqa411211 ale ja veľmi dobre viem čo píšeš. Otehotnieť môžeš aj v 15 a aj pri dobrej antikoncepcii . Jediná istota je nesexovať v tomto veku . Ale tu nejde o to či máš ochranu alebo nie, v 15 podľa mňa nemá čo dieťa sexovať. Platonické vzťahy prečo nie , aj také to nevinné vodenie sa za ruky ...to ale nie je vzťah .

maminuska
3. jan 2019

Dnes naopak sa to dohnalo do takých obludných rozmerov že najprv máš sex a potom sa rieši či máte vzťah ..tým myslím 20 plus. Ľudia sa spolu vyspia raz davkrát a potom sa pýtajú sami seba či spolu chodíme .. my sme začali spolu chodiť s prvým mojim frajerom a po roku sme mali sex. Obidvaja sme boli dospelý .

matqa411211
3. jan 2019

@maminuska tak nech skombinujú 2 druhy antikoncepcie 🙄 ver či nie aj v 15,16 existuje láska, je kopu párov ktorým to vydržalo, a čo mali medzi tým spolu pozerať na stenu kým nemali aspoň 18 keď sa k sebe prieodzene priťahujú z lásky? Kto má rozum, vie sa chrániť. Keď som svoje zmýšľanie v 15 porovnala s pár dievčatmi čo mali 18 čo som poznala tak to bolo úplne odlišné zmýšlanie, vôbec nie na ich vek...

matqa411211
3. jan 2019

@maminuska o tomto vravím, môžu mať aj 20 ale rozum nikde, pre mňa bolo už dávno v 15 jasné že najprv spoznať chlapca, vidieť či si počká, stojí za to a až tak. Som takto proste vychovaná a mám taký charakter.