Je podľa vás vegánstvo strava budúcnosti?
vzhľadom na kl´mu a klimatické zmeny, a vzhľadom na to, že živočíšna strava má vysokú uhlíkovú stopu oproti rastlinnej ?
Rastlinna strava uhlikovu stopu nema? Vzhladom na prepravu a uskladnovanie by som to skutocne dala do roviny, ze to az take vsetko super truper to nebude...keby vsetci jeme neutralne lokalne potraviny fajn, ale pokial je gro soja, tak sme moc nevyhrali... existuju firmy, ktore vyrabaju zvieracie proteiny a mäso v labaku, toto je cesta buducnosti... len je to este velmi drahe... ludia spravili najvyraznejsie evolucne kroky ked zacali lovit a len vdaka zvieraciemu tuku a proteinom, nehovorim, ze sa to neda nahradit, ale je to narocne a skutocne to treba "vediet"...
@elizabet173 prečo ? kvoli pohldnosti ľudi vzdat sa masa (ak už umiernime že len vegetarianstvo ?) ?
@anjelicek26 a maso a vyrobky zivočísne sa tiež prevážajú cez pol zemeguľe (napr také hovädzi maso z južnej ameriky čo viem, ryby napr a iné). rastlinna strava má uhliovu stopu, to je jasné, ale zjavne mensiu ako živočíšna a na živočíšnu sa okrem iného minie viac vody.
Hovadzie maso cez pol zemegule nekupujem a nie som nutena kupovat, aj ryby kupujem lokalne europske... pytala si sa - odpovedala som ti. Len preto, ze treba konzum zredukovat netreba ist do extremov ako nekonzumovat vobec. Cesta bude niekde uprostred. Muz je btw. uz peknych par rokov vegetarian, ale veganstvo je uz trosku extrem, co sa tyka zlozenia jedalnicka, hlavne ak do tohoto vzorca tahas male deti, co rastu.
@anjelicek26 ano s tým s tebou súhlasím, že malé deti do toho nejdem tahať, oni potrebujú mlieko, mliečne a vajcia, mäaso možno, ale dakujem za nazor a aj iny pohlad, na tie emisie na rastlinnu stravu, musim to viac posledovat
No ja som si v stravovaní prešla všeličím paleo (mäso), vegetariánstvo, vegánstvo, dokonca hladovka 6dní... U mňa si to riadi telo "samé" do žiadnej zmeny stravy som nešla formou, teraz budem vegan atď. a hotovo. To akú formu stravy telo potrebuje je záležitosť energetiky každého človeka. Neťahám do toho žiadne ideológie a už vôbec nie politiku. Aj tá uhlíková stopa, s ktorou nás tu hlavne politici "masírujú" to môže byť všelijako.
@janettdamian tak ja sa teraz viac zaujímam o klimatologiu a tá uhlíkoá stopa je pre mňa alarmujúca a kvôli to u to chcem a všetko robím. a aj strava je to ako to môžem ovplyvniť.
ja odmalicka (a cela moja rodina) konzumujem maso minimalne.
nie sme nijaki vegetariani, normalna strava so vsetkym, ale mama ovela castejsie varievala bezmasite jedla, teraz ako dospela si myslim, ze zcasti aj preto, ze maso bezne dostupne v potravinach, hlavne kuracie, castokrat okolo masa asi len islo…
divne oranzove, obcas doslova smrdi, blatove,… uprednostnujeme morcacie a divinu, ale nie 6x v tyzdni
maso vzdy bolo v nedelu a raz, max. 2x v tyzdni, a ono sa to posledne roky uz aj nejak zrazu odborne nazyva😁 (no a ja som z domu naucena varit podobne)
kazdy nech si uzna za vhodne, veganska strava ale urcite nie je strava buducnosti, a vzdat sa masa, resp. nevzdat, nie je pohodlnost, niektore zasadne ziviny a zlozky z masa nenahradis.
taka kvalitna divina napr. je velmi zdrave maso
Treba sa zaujímať, ale celkovo zo všetkých smerov. Zmena stravy pomôže a nielen klíme, ale aj zvieratám, ktoré sa chovajú v hrozných podmienkach pre ne. Ale ak tvoje telo nie je energeticky pripravené na vegánstvo, tak si ublížiš. Ja som kedysi čítala (neviem presné údaje už), že tuším technická konope má obrovskú schopnosť viazať a čistiť uhlíkovú stopu. Ale ju napr. zakazujú pestovať z rôznych dôvodov. Skús si o tom pohľadať na nete. Alebo napr. CO2 významne zvyšuje úrodnosť plodín, robili pokusy s rastlinami. Takže to nie je všetko len čierno bielo, teraz bezhlavo znižovať uhlíkovú stopu.
@janettdamian ale zas emisie co2 zvysuju teplpotu a zvysuju pravdepodobnost sucha a to zas nehra do karat s tým zvysovaním urodnosti, kedže rastliny umru alebo nebudu mat kvoli tymto faktorom taku urodnost.
@zuzuliennka1 reducetarian 🙂 a ano, tako sa snažim fungovat aj ja, že raz do tyzdna maso, vacsinou vegetarianska strava.
no, tak uz viem, reducetarian 😁 fungujem takto, odkedy si pamatam, proste sa u nas maso chystalo na sviatky, v nedelu, proste vynimocne, a inak skor cestoviny, salaty, ryby,…
Ano
Uhlíková stopa je jeden velky problem našej konzumnej spoločnosti, nejde len o stravu, ludia zahadzani zbytocnostami, ktoré precestovali polku planéty… najlepsie by bolo, keby sa ludia naučili zit lokálne, vyuzivat co maju vo svojom okoli…napríklad aj pri stavbe domu, Ale je jedno ci kupim daku blbosť cez aliexpress alebo v tedi, tu cestu si to aj tak prešlo, riešenie je nekúpiť…ale sme naučení mat vsetko co sk zamyslime, bez ohľadu na dopady, takisto aj v strave, je to tema, ktorá by sa mala vo veľkom riesit, ale ludom to zasahuje do vlastneho komfortu.
Este dodám, ze aj pri vegetariánstve treba pozerať na to ci kupim paradajku zo spanielska alebo nasu slovensku
Co varite ak nevarite casto maso?
@zuzuliennka1
myslim si ze skor pomozes inak ako vylucenim
masa,napriklad ze nebudes vlastnit mobil,a ine elektro veci,chidit nudes byciklom
alebo busom do prave,ziadne lety,dovolenky len na sk ak zijes na sk a podobne.Ked si raz dontyzdna das maso tak zasa tolko nezjresis,skor menej jest vsetkeho aj tej zeleninu,jest striedmo nie olne tamiere a stake sa naochavat niecim.
Pochybujem, človek je všežravec a živočíšne produkty v strave potrebuje. Biológiu filozofiou neprekonáš.
Autorka: Nemyslim, ze ludia prejdu na vegie, lebo clovek je vsezravec. A za mna osobne. Nie, neviem si predstavit prestat konzumovat mäso kedze vela ovocia, zeleniny a obilnin netolerujem zo zdravotnych dovodov a keby este aj mäso prestanem jest... A podobnych problemov ma vela ludi. Rovnako deti potrebuju jest aj mäso. Cize, ak to tebe vyhovuje ok, ale nemyslim, ze to bude nejaky trend v budicnosti.
Veganstvo zahrnuje aj dalsie veci nez len nekonzumovanie zivocisnej potravy. Urcite je to prinos pre klimu, co sa tyka uhlikovej stopy - a samozrejme zalezi aj na sposobe vyberu vegan. potravin.
ALE... myslim, ze ako tu niektori uviedli, je takmer nemozne si predstavit ze to bude cesta pre vacsinu ludstva, skor mensina par percent, ktora v globale nebude mat vyznamny vplyv na zlepsenie klimy.
Osobne uprednostnujem cesty redukcie zivocisnych potravin u velkej masy obyvatelstva. To by malo urcite vacsi efekt. - len znizenie konzumacie hlavne cerveneho masa trebars o 10% u vsetkych obyvatelov dajme tomu vyspelejsieho sveta, bude mat ovela vyssi efekt ako ciste veganstvo nejakeho pol percenta obyvatelstva.
Vela potravin, satstva, spotrebneho tovaru ...sa vyhadzuje ako odpad, to je dalsia zataz na planetu na ich nadprodukciu, nespotrebu a nakoniec likvidaciu. Treba mat umiernenu setrnu spotrebu, trebars aj masa, ak sa ho neviem vzdat a dost to moze pomoct.
Nemyslím si... Ale každý nech robí podľa seba... Áno spracovanie živočíšnych produktov atď škodí ale keď výrubuju dazdove pralesy aby tam spravili avokádove plantaze tak to tiež nie je úplne ôk a takisto keď teda veganstvo ma byt pomoc pre planétu, pevné verím ze vegani nechodia x krát do roka letecky na dovolenky a stravujú sa výlučne len rastlinou stravou kt nie je dovazana....
Tak najvacsi znecistovatelia usa, cina, india maju uhlikovu stopu stale v pecku, ale jasne treba zacat od seba, ja sa snazim maso z domacich chovov, hlavne hydinu, zajace, potom divinu ked je sezona
@sense Vsetka doprava, vcitane nakladnej neprevazi uhl. stopu konzumacie masa, akehokolkvek aj bio od suseda bez dopravy.
Ale nie o tom som chcela... nechapem velmi ten postoj, ze ked si vegan /alebo dosad inu skupinu/ tak uz mozes len chodit vo vreci a nikam necestovat a nic ine spotrebovat, lebo si inak pokrytec.
Takto to nema vyznam. Kazdy ma narok na svoju cestu zodpovednosti k planete. Niekto ide cez stravu, niekto cez cestovanie, recyklaciu, obmedzenie spotreby odevov atd. netreba si vzajomne vycitat, ale ocenit kazdu snahu jednotlivca.
autorka - uhlíková stopa je pre teba alarmujúca. Jedlo človek potrebuje, niekoľkokrát denne. Bolo by dobré začať dotovať poľnohospodárstvo a chov a podporiť lokálnych chovateľov a pestovateľov. Ale to nie, tu sa peniaze budú vyhadzovať na iné zbytočnosti. To je jedna vec a druhá, Veľa ľudí cestuje - to už nezanecháva uhlíkovú stopu? ,,Zbožňujem,, tie slová o uhlíkových stopách a pritom sa všetci presúvajú autami, lietadlami, ešte aj na konferencie ako zabrániť uhlíkovým stopám. Keď niečo chcem zmeniť, začnem od seba. Veľa ľudí si kupuje nové autá, spotrebiče, hoci staré ešte fungujú. Niekto vymieňa dvoj, štvorročné veci. To je v poriadku? V niektorým rodinách má pomaly každý člen auto. To je OK? Ale budeme obmedzovať mäso a jesť chrústy nie? Ja toho mäsa veľa nezjem tak 2 max. 4x do týždňa a to vždy len trošku. Ale nemienim sa ho vzdať a pchať do seba iba rastlinnú stravu. mimochodom, to čo už pridávajú do múk, tiež nie je bohviečo. Kopa ľudí má problémy s trávením a radšej vysadzuje múku, pečivo a pod. Ale na túto stránku veci už nikto nepozerá.
Žijeme v konzumnej spoločnsoti. )Ludia nakupujú kvantum vecí , ktoré v konečnom dôsledku ani nepotrebujú - kopu jedla, ktoré končí v kontajneri, kvantum oblečenia, obuvi, nábytok, spotrebiče, hračky, kozmetiku a pod. Myslím, že treba začať od seba. Kupovať iba to, čo skutočne potrebujem a nie čo si myslím, že potrebujem. Ja som napríklad zástanca minimalizmu. Ku mne, keď niekto príde, pozerá, že kde máme nábytok. No na čo mi je? Osobné veci máme v spálni, tam stačí vstavaná skrina a postel. V obývačke, sedačka, stolík, malá skrinka pod TV a pár doplnkov. Žiadne veľké nábytky, doplnky, kraviny. Ale keď vidím, ako majú niektorí prepchaté byty a stále menia, kupujú, obmieňajú ..... Tam treba začať a to môže každý. Ibaže nie každý je ochotný.
@negymama pozri nie som ani vegetariánov ani nebudem, ale to neznamená ze jem mäso a mliečne výrobky denne a tie co jem sú z miestnych chovov aj keď možno drahšie ako dovážané. Ani nežije konzumným životom. Ale presadzovať veganstvo ako niečo "co zachráni planétu" je trochu cez... Ale to je len môj názor.. Ale každý môže prispieť "tým svojim" spôsobom ako planétu šetriť
Ano je, v mestach urcite, minimalne vegetarianstvo, okrem klimy, je napr. neudrzatelne chovat zvierata pre take masy ludi alebo sa spotreba masa obmedzi, ale to bude chciet este par generacii, tieto tu teraz si bez masa (denno denne a vela) tazko zivot predstavia a vlastne vela ludi ani nevie co by ine jedlo :D A inak ja som masozravec, a aj kopec ludi bolo a zrazu nie su. Je to len a len o nastaveni a aj take nazory tu vidis 🙂 ten co si nevie predstavit nejest maso aspon nie v takom mnozstve samozrejme povie, ze to nie je mozne :D A ze niekto je nieco z miestnych zdrojov? je to velmi male percento ludi a male percento z jedal, ktore mame na stole a HLAVNE v mestach, teraz nemyslim, tieto nase 10-20t dedinky, ale milinove mesta spotrebuju iny objem potravin...
CIze ano, veganstvo, rozne nahrady rastline atd. budu ekologicke, ekonomicke a aj nutne raz. Vyuzivat sa budu na pestovanie rozne priestory, hydroponia atd (napr. uz teraz sa pestuje v "podzemi" npar v Londyne,rozvoz do prevadzok "raz-dva" )
@negymama Suhlasim, hlavne to cestovanie je naozaj najmenej... ked napr pred par rokmi som citala, ze par velkych firiem (myslim, ze to bolo 8? "roparskych" spolocnosti) vyprodukuje tolko sklennikovych plynov, ze sa cela europska doprava moze schovat od hanby... a potom si doma zakuria smetami a kadecim v krboch (aktualne u nas kazdu zimu v dedine) a tvaria sa vsetci aki su eko bio a jedia domace kura :DD najvacsie znecistenie ide prave z kurenia a pod srandiciek. Stale najvacsi znecistovatel je energeticky priemysel, vsetky tie spalovne, rafinerie, .. tak treba vypinat jadrove elektrarne a zapnut uholne elektrarne :D to je take eko/logicke.
@sense ja nepresadzujem veganstvo ako cesta pre cele ludstvo...vid moj prispevok vyssie. sama nie som ani vegan ani vegetarian.
Len mi islo len o to aby sa nutne nehladalo umelo "pokrytectvo" u skupin ludi, ktori aspon maju snahu a myslia to dobre. tipu aha ty si vegan, ale nosis veci z HM, alebo aha ty jes bio maso ale cestujes. Proste treba robit osvetu a ocenovat kazdu snahu, Kto chce si info najde a rozhodne sa podla svojich moznosti.