icon

Je podľa vás vegánstvo strava budúcnosti?

8. jan 2023

vzhľadom na kl´mu a klimatické zmeny, a vzhľadom na to, že živočíšna strava má vysokú uhlíkovú stopu oproti rastlinnej ?

abbey1
9. jan 2023

Toto pisem ako mama 2 vegetarianov a celkobo teda maso u nas v rodine ide minimalne. Ale ked pocujem slova uhlikova stopa a chov hospodarskych zvierat, jezia sa mi chlpy. Co vsetko dokaze s ludmi urobit spravne zvolena propaganda a oni veselo dalej verklikuju tie nezmyselnosti dalej.

negymama
9. jan 2023

@medea2003 Nie je to v poriadku, to netvdim. Ale nie sme schopni za rok splachnut tie "bazeny" vody , co "splachneme" napr. aj konzumaciou masa alebo spotrebou fast fashion. To sa tyka aj mna...som si vedoma, ze aj ja k tomu prispievam.

lenjaona
9. jan 2023

Mäsa a iných živočíšnych výrobkov by som sa nevzdala ani za nič, kto chce nech sa stravuje ako zajačik ale nech nenúti iných do toho.. Každý zje čo mu chutí ...vegetarianska strava a veganska je na hlavu... To je výmysel ochrancov zvierat nič viac

hermionia
9. jan 2023

Určite je to cesta pre nás všetkých, zbavíme sa všetkého mäsa a môžeme jesť plasty, teda pardon umelo vytvorené mäso, časom možno aj zelenina... A možno sa stačí zbaviť ľudí, ktorí vytvárajú najväčšiu uhlikovu stopu a zvyšok zeme si môže žiť kludnym životom... Napríklad tu sa chcú zbaviť psov a mačiek:https://electropiknik.cz/viral/wef-chce-utratit-miliony-domacich-kocek-a-psu-v-ramci-boje-proti-klimatickym-zmenam/2023/01/

babulkomale
9. jan 2023

Muhaha, zas jedna co jej nabulikali ze kravy vela prdia.
Hlavne ze prevazat salaty v plaste cez pol sveta je v poho alebo jest hnusne rastlinne nahrady smotany s milion eckami.

lasoli
9. jan 2023

ved to aj ja ale podla mna sa to asi ani uz neda,pretoze uz len ten mobil a auto je nudtne a to su podla man najhorsie veci na prirodu.

wiqux
9. jan 2023

@medea2003 taka kravicka este papa soju, kukuricu, psenicu, ovos, jacmen, melasu, odrezky z repy, seno, silaz aaaa...kadeco ine. Ako by taka krava prezila zimu? Lebo sneh som ich este jest nevidela.
Dalsia vec je priestor. Tolko luk a travy na svete nie je, co by dokazalo zasobovat ludstvo bez toho, aby sa tomu dobytku dodavala vyzivnejsia strava ako len trava. To si moze dovolit len clovek, co sam chova. A tu nastava dalsia otazka...to si ludia maju chovat kravu v byte? Alebo v kazdom dome? Prosim ta...
Co sa vody tyka, na spracovanie masa sa voda nepouziva iba na pitie...a este som teda nevidela, aby sa polievalo pole s psenicou ci sojou a pod. Polieva sa leda tak zelenina a aj na to su uz nove technologie, ktore krasne tu vodu recykluju.
V otazke uhlikovej stopy si toho treba veeeelmi naozaj velmi vela nastudovat. Vyzera to jednoducho, opak je pravdou. Je v tom mnoho zakuti, odbociek a informacie sa nakladaju jedna na druhu. Nie je to len "krava vypije tolko, rastlina vypije tolko", je to komplexna problematika.

svetlonos
9. jan 2023

Autorka,
ty hovoris o spotrene vody pri chove. A cim myslis, ze by sa polievali tie polia so zeleninou. Ty mas sice ok napad ako aj mnoho ostatnych, je vsak nedomysleny do konca. To nemyslim v zlom. Taketo radikalne zmeny a ich prevedenie potrebuju rozumne a trvale riesenia i podmienky.
Aj uplne ine vedomosti a schopnosti ludi. Vyuzivame len 4% mozgu- predstav si, ze by sme vyuzivali 70%. Vtedy by tato tema nikoho nenapadla, neexistovala by 🙂
To je ako s elektro autami - aky super vymysel, mnohi boli nadseni. Ale tie vedlajsie ucinky tych elektroaut nespimenuli. Tak podobne to vidim teraz aj s veganstvom. Uvidime, co prinesie buducnost.

autor
9. jan 2023

@svetlonos a si myslis ze cvo papaju zvieratka ktore masovo chovame na maso ? tie rastliny, co by mohli rovno ludia jest. ale no ok, kazdy ma svoj nazor na to. a elektromobily je nieco ine zas, proste tam je jasne, ze pokial budu brat elektrinu z elektrarni, ktore su primarne uholne alebo ine, tak to je prakticky to iste ako diesel, benzin. a samozrejme to ma aj ine uskalia.

autor
9. jan 2023

@lasoli to sa neda tak zovseobecnovat ze je to najhorsie pre prirodu. skor je nadprodukcia a vyrabane všetko vo velkom problem pre prirodu. napr oblecenie, jasne biobavlna, ok, ekologicky material, alebo ted aprirodne materialy ako vlna, kasmir... ale ked sa to zacne pridukovat vo velkom ma to zas mega velky dopad na zivotne prostredie. a pritom by stacilo s auskromni, nenakupovat toho mega vela,.

autor
9. jan 2023

@babulkomale trosku by si sa mala naucit vyjadrovat a nie urazat. ano je viac veci problem ako len maso

autor
9. jan 2023

@lenjaona ach jaj, to je realny vyskum vedcov a nie nejake vymyslaniny ochrancov zvierat.

autor
9. jan 2023

@medea2003 prepac, ale ty si vies upravit wc tak aby si nemusela splachovat pitnou vodou, najma ak byvas v dome. proste poznam viac ludi co maju nadrze, ktore zachytavaju vodu zo strechy a to nasledne ide na splachovanie, pripadne zo sprchovania, prania... ale ano, malo by sa to riesit vsade, tiež s tym nesuhlasim

cowboy1986
9. jan 2023

Pravidelne si kupujem vegánske výrobky. Práve som dokončil nátierku z tofu a chuti ;) mne už to mäso smrdí divina a bravčové ani nehovorím

valeria_h
9. jan 2023

Zachvíľu ani dýchať nebudeme môcť 🤦‍♀️

autor
9. jan 2023

@valeria_h hej, to je presne to o čo ide.

svetlonos
9. jan 2023

@dominikamacakova
ahoj, moj svagor by mal ako prilohu k mäsu najradsej parky 😂. Keby nemusel do prace na 5:00 tak pecenu slaninu na ranajky a jasne aj mäso na veceru. Ver ze su aj taky 😁. To len na uvolnenie debaty.

veto
9. jan 2023

Anomymna autorka: Mozem poziadat o relevantny zdroj (idealne studiu s konkretymi autormi) k informacii, ze “živočíšna strava má vysokú uhlíkovú stopu oproti rastlinnej” a zaujima ma najma porovnanie a mnozstvo kalorii, ktore clovek musi konzumovat aby prezil a nasytil sa, v pripade, ze preferuje jednu alebo druhu formu stravovania?
Dakujem.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
sisaka
9. jan 2023

Táto nenapadne robená propaganda a sondovanie momentálnej “nálady” medzi občanmi ma vie vždy dostať. 😡
Dúfam, že všetci, čo sa tu predbiehajú ako znižujú uhlíkovú stopu (žalúdok sa mi obracia, keď tento pojem píšem) sú si dúfam vedomí, ako najlepšie úplne odstránia svoju uhlíkovú stopu a to je ten konečný cieľ, kde vás elity tlačia.
Kým sa budú títo rozdávači rozumov, čo majú plnú hubu uhlíkovej stopy voziť na ich summity v súkromných lietadlách, napchávať sa steakmi a langustami, mrhať prírodnými zdrojmi, potravinami a ničiť planétu pre svoje záujmy, žiť v luxuse o akom sa nám ani nesníva , nie je toho boha aby som ja začala žrať tie umelinové náhrady masa, mlieka, či pchať do seba sprostých svrčkov. Nech si to žerú oni, ja sa budem, kým mi bude stačiť na to peňaženka, stravovať čo najprirodzenejšie, s čo najmenším množstvom upravovaných a spracovanych potravin.

zuzitko74
9. jan 2023

Vegánstvo je svojim spôsobom len ,,panské huncútstvo", výmysel modernej doby, ktorý sa dá realizovať len pomocou plných supermarketov a výživových doplnkov. Ak by chcel žiť vegánskym spôsobom niekto, kto si chce všetku svoju potravu vyprodukovať na vlastnej farme, tak to nedá, bude trpieť podvýživou. Človek potrebuje živočíšne bielkovinové zdroje.

lasoli
9. jan 2023

ano,to mas pravdu,nadprodukcia,ale zasa bies menej sa kupi ,horsia ekonomika nie?

lasoli
9. jan 2023

@zuzitko74 hlavne ze pri veganstve musis stake rozmyskt co zjest aby si mal vsetky mineraly a vitaminy v dostatocnom mnozstve,to nic asi nerobis len jes a jes a planijes,plus tiez sa dopuju vitaminmi a tie tiez niesu vyrobene asi najekologickejsie.

zuzuliennka1
9. jan 2023

@maminkadeticiek cestoviny na xy sposobov - plnene, neplnene, na sladko, na slano, pirohy, salaty, ryby,.. a varim vzdy minimalne na 2 dni, takze ono aj ked to maso urobim (najcastejsie vo forme sote), tak ho mame na tie minim. 2 dni

markus1
Odpoveď bola odstránená
veto
9. jan 2023

@markus1 Chlieb bol drahy, zemiaky, ked bola neuroda, neboli alebo boli drahe, toto nebolo bezne jedlo pre vtedajsiu chudobu ani pracujucich. Jedlo sa dost masa, ale ineho nez dnes. Take vrabce, sykorky, drozdy, holuby v devetnastom storoci, jedli sa aj slimaky a ti co zili pri vode, jedli a piekli vodne vtaky, raky a ryby boli lahodka a luxus, dokonca sa uvadza, ze se jedli aj zaby. Toto vsetko sa da najst v starych kucharkach, detailne popisy pripravy. Rastlinna strava bola dostupna v lete a na jesen, v ostatnych rocnych obdobiach sa jedlo casto toto dostupne maso.

sisaka
9. jan 2023

@markus1 v ktorom roku pána boli naši predkovia vegani? Lebo odkedy sa zdomácneli zvieratá, tak sa chovali sliepky, husi, kačky, kravy, kozy, prasce. Ľudia jedli vajcia aj pili mlieko aj jedli mäso, ak myslíš ešte lovcov a zberačov, tak tí lovili zver a určite aj zbierali vajcia… Či to myslíš, ako hladomory, že nebolo čo jesť, tak ľudia boli vegani? Dobrovoľne určite nie.
Čo je to čiastočný vegan? 🤦‍♀️ Ten, čo je aj rastlinnú stravu? To sme potom všetci čiastoční vegani, ale vola sa to všežravci, lebo jeme aj mäso aj rastlinnú stravu.

markus1
Odpoveď bola odstránená
namornicka
9. jan 2023

Napriek komu, ze je tato debata na celkom slusnej urovni (na kona az moc 👍), stale sa tu najdu prispievatelky, ktore prskaju a vyskakuju, namiesto toho, aby sa normalne na urovni zapojili. Autorka nahodila temu, polozila viac menej filozoficku otazku a niektore tu uz pisete v style “nech si klicky zerie sama” a “nikto mi nezabrani normalne jest”, akoby vam to maso trhala od ust 😀.

veto
9. jan 2023

@markus1 V prvom prispevku si pisala o nasich predkoch a to si predstavujem tak 100-200 rokov dozadu. Predpokladam, ze tvoja stara mama sa mohla narodit niekedy v tridsiatych rokoch 20st takze to uz bol iny jedalny listok nez sto rokov predtym. To uz sa zaby nejedli a dobytok sa pomalicky zacinal chovat aj doma, ale dlho to nevydrzalo a nez prislo znarodnovanie, musel sa odovzdavat statu podiel zo vsetkoho vychovaneho a vypestovaneho takze mat cervene maso 1x tyzdenne bol luxus. Navyse neboli mraznicky a ani velmi chladnicky v tej dobe. Takze maso sa udilo co slo a vsetko ostatne sa hned spracovalo alebo zavarilo.
Moja stara mama ako deti jedli holuby s raky, potom prisla vojna a s tym spojeny hlad a bieda.