Je pomáhať bezdomovcom naša morálna povinnosť alebo podpora nečinnosti?
už niekokji dni mam hlavu plnu uvah. Na uliciach ich stretávame denne – niektorí žobrú, iní len mlčky sedia na lavičke. Pomáhame im jedlom, oblečením alebo len odvraciame zrak. Máme ako spoločnosť morálnu povinnosť pomáhať bezdomovcom, alebo tým iba podporujeme ich nečinnosť? Kde je hranica medzi ľudskosťou a potrebou udržať poriadok v mestách?
Tieto umele diskusie🙄🙄
Tieto umele diskusie🙄🙄
ja mam dosť starosti a umele to nie je.
@sisa_s ked nechces, nezapajaj sa
ja som za pomoc, ale nie tak, že im dám do ruky peniaze... cez komunitné centrá + sociálnu prácu v teréne, tých rada podporím, lebo ak im dáš niečo do ruky zajtra tam budú sedieť zas
morálna určite
vacina z nich chce len peniaze, aby si kupili cuco. Maloktory chce realnu pomoc ako potraviny, osatenie, ci podporu a pomoc ako sa opat postavit na svoje nohy.
A ozranov ozaj podporovat nemienim.
Nikto nema ziadnu povinnost a moralnu uz vobec nie, sa strkat cudzim ozranom do zadku. Lebo oni nechcu pomoct, oni sa chcu iba ozrat.
keď mám náladu, pomôžem, občas kúpim nota bene. Keď niekto odo mňa žobre a mám, dám. Mám bývalého kamaráta z mladosti medzi bezdomovcami, s ním občas pokecám, on sa nesťažuje, jemu taký život vyhovuje a nikdy odo mňa nič nepýtal a vie vo svojej komunite fungovať. Ľudia ako každý iný, len s iným spôsobom života.
Pomoct najst pracu a pripadne nejake administrativno-pravne rady, o ostatne sa uz musia postarat. Vela z nich nema zaujem - ich problem. Ak im niekto donekonecna bude len davat, nebudu mat motivaciu nic zmenit.
Presne ako píše elanor. Včera som z práce cez obedňajšiu prestávku rýchlo odbehla do obchodu a hovorím predavačke:" Ďakujem, bloček nepotrebujem, ponáhľam sa do roboty".
A jeden bezďák alebo sockáč, čo stál za mnou a kupoval 2 umelohmotne fľaše vína drzo povedal:"Aj na mňa robíš?"
Tak som mu odvrkla, že už 30 rokov.
No otras toto 😡
Kúpim si časopis. Teda pripisujem tomu čo sa snaží.
ZASADNE nedávam peniaze niekomu kto žobre a nič nerobí
Napr v BA je snáď 10 organizácii ktoré poskytujú poradenstvo či už sociálne otravne ale aj psychologické a taktiež aj asistenciu a prevádzanie
Takze ten kto chce pomoc ju dostane. Oázka je či tu pomoc chce
Ja radšej podporujem organizácie, ktoré vedia s týmito ľuďmi pracovať.. depaul, alebo nota Bene sú výborné organizácie, ktoré sa snažia aby ľudia na ulici získali späť aspoň aku takú istotu.. myslím že najmä takéto neziskové organizácie potrebujú dostatok príjmu od ochotných ľudí, aby sa mohli postarať o ľudí bez domova profesionálne a bez toho aby si mala pocit že je to podpora v nečinnosti..
keď mám náladu, pomôžem, občas kúpim nota bene. Keď niekto odo mňa žobre a mám, dám. Mám bývalého kamaráta z mladosti medzi bezdomovcami, s ním občas pokecám, on sa nesťažuje, jemu taký život vyhovuje a nikdy odo mňa nič nepýtal a vie vo svojej komunite fungovať. Ľudia ako každý iný, len s iným spôsobom života.
@0silvia0 nie je to celkom tak….my na nich tvrdo doplacame ….tito ľudia nemajú zaokatene nič žiadne odvody ani do zdravotnej ani do sociálnej poisťovne
Napriek tomu sa im dostane lekárskeho ošetrenia a majú nárok na rôzne dávky a príspevky
Takze to nie je že majú len iný spôsob života
Ten spôsob života na ulici ho skôr či neskôr dobehne a čo myslíš? Kto to zacvaka? No predsa my
Väčšinou ak dáme, tak dáme jedlo. Alebo posielame veci priamo na charitu, aby ich už podľa uváženia rozdali . Ale myslim , že morálna povinnosť je pomáhať slabším, chudobnejšim v horšej situácii. A sú aj iné formy a organizácie ktoré sa dajú podporiť.
@0silvia0 nie je to celkom tak….my na nich tvrdo doplacame ….tito ľudia nemajú zaokatene nič žiadne odvody ani do zdravotnej ani do sociálnej poisťovne
Napriek tomu sa im dostane lekárskeho ošetrenia a majú nárok na rôzne dávky a príspevky
Ten spôsob života na ulici ho skôr či neskôr dobehne a čo myslíš? Kto to zacvaka? No predsa my
@pribinak no presne toto inak, raz som na pohotovosti v sialenych bolestiach cakala, kym vsetci doktori co tam boli a policajti zvladnu vrieskajuceho ozrateho bezdomovca…otras.
@pribinak vždy budeme všetci doplácať, jedno či to ide z organizácii alebo štátu, napr. fíni riešia
Fíni poskytujú ľuďom bez domova individuálnu pomoc a všetko funguje veľmi jednoducho. Kým ľudia nemajú na nájom, platí ho vláda. Keď sa postavia na nohy, pomaly môžu pomoc od štátu splácať. Hlavné pre nich však je, že majú miesto, ktoré môžu nazvať svojim domovom. Kvôli tomu už viac nepodliehajú beznádeji a snažia sa niečo spraviť so svojim životom.
Pre ľudí bez domova sa stavajú i nové domy a byty. Je jasné, že to nie je lacná záležitosť, ale ľudia veria, že táto investícia do ľudí sa oplatí. Dôležitejšie je predsa skončiť s bezdomovectvom než ho len regulovať. Keď sa vyrieši jeden problém, môže sa riešiť ďalší. Nápadom tejto krajiny by sa určite mohli inšpirovať i ostatné štáty.
EÚ tiež chystá zmeny v bezdomovectve, vždy sa bude na takýchto ľudí doplácať, tak ako aj na ľudí v osadách a všetkých ktorí nechcú na sebe pracovať, tiež je otázka koľko týchto ľudí sa uchytí a vráti aspoň časť financií, ale tak ako píše cecilia29 je morálna povinnosť pomáhať slabším, chudobnejším v zlej situácii
keď som bola mladšia tak som si myslela, že keď im niečo dám pomôžem im tým, ale neskôr som zistila, že ich to akurát presvedčilo v tom, že toto je správna cesta - niekde stáť a pýtať a nemajú potrebu niečo zmeniť vo svojich životoch
minule bola reportáž o polievke pre bezdomovcoch a jedna pani tam hovorila, že ona na polievku chodí už 20!!! rokov - čiže ako jej to pomohlo niekam sa posunúť? nikam
preto treba pomáhať tak, aby tí ľudia niečo zmenili sami a začali sa snažiť, samozrejme iné je, ak sú to psychiatrickí pacienti alebo autisti, tí by mali dostať ešte odbornejšiu pomoc a byť umiestnení do domovov
@pribinak áno, doplácame. Vždy na niekoho doplácame. Vždy budú ľudia nezaraditeľní do systému a vždy aj boli. A som si vedomá, že zacvakáme my všetci zdravotnú starostlivosť bezdomovca tak isto ako cvakáme väzenskú starostlivosť zlodejov a vrahov, poberačov sociálnych dávok atď. Každopádne je to človek, ľudská bytosť a zaslúži si starostlivosť aj keď do systému nič nedal a vyciciava štát. Aj keď smrdí, aj keď sa nám hnusí, aj keď má rôzne poruchy osobnosti, aj keď nemá mentálnu kapacitu sa vyhrabať zo svojich sračiek. Áno, svoju mentálnu kapacitu si vo väčšine prípadov prepili.
Ten štát by sa mal lepšie starať aj o takýchto ľudí a pokúsiť sa ich začleniť do spoločnosti. Štát sme my a mali by sme voliť tak, aby sme sa pohli niekde do humanitných sfér a žiaľ, riešia sa iné záležitosti aj touto "super" vládou a na bezdomovcov nezostáva intervencia a pomoc už roky.
Neviem čo mi pomôže nasierať sa na bezdomovcov a iných neprispôsobivých občanov... nabudúce aj tak kúpim koláče alebo notabene, vždy sú vďační.
Nastuduj si trochu o tejto teme. Tu ti budu pisat len nejake subjektivne dojmy. Proti prudu robi vela zasluznej prace v tejto sfere a zdielaju svoje realne zazitky s tymito ludmi. Podla toho si mozes urobit predstavu, kto vsetko moze v dnesnej dobe skoncit na ulici.
Podľa mňa je morálne povinné pomôcť. Nie priamo ale cez organizácie, ktoré sa týmto vylúčeným skupinám venujú a rozumejú problematike a vedia pomôcť a vedeli by aj viac, keby ľudia prispievali...
@pribinak áno, doplácame. Vždy na niekoho doplácame. Vždy budú ľudia nezaraditeľní do systému a vždy aj boli. A som si vedomá, že zacvakáme my všetci zdravotnú starostlivosť bezdomovca tak isto ako cvakáme väzenskú starostlivosť zlodejov a vrahov, poberačov sociálnych dávok atď. Každopádne je to človek, ľudská bytosť a zaslúži si starostlivosť aj keď do systému nič nedal a vyciciava štát. Aj keď smrdí, aj keď sa nám hnusí, aj keď má rôzne poruchy osobnosti, aj keď nemá mentálnu kapacitu sa vyhrabať zo svojich sračiek. Áno, svoju mentálnu kapacitu si vo väčšine prípadov prepili.
Ten štát by sa mal lepšie starať aj o takýchto ľudí a pokúsiť sa ich začleniť do spoločnosti. Štát sme my a mali by sme voliť tak, aby sme sa pohli niekde do humanitných sfér a žiaľ, riešia sa iné záležitosti aj touto "super" vládou a na bezdomovcov nezostáva intervencia a pomoc už roky.
Neviem čo mi pomôže nasierať sa na bezdomovcov a iných neprispôsobivých občanov... nabudúce aj tak kúpim koláče alebo notabene, vždy sú vďační.
@0silvia0 mne je to jedno, kúp im čo chceš, ale sú to vyciciavači a mij názor sa tak ľahko nezmení
@0silvia0 mne je to jedno, kúp im čo chceš, ale sú to vyciciavači a mij názor sa tak ľahko nezmení
@pribinak ja nechcem meniť tvoj názor, tiež si mysli čo chceš. Ja som napísala svoj názor, hádam môžem, nie? Ty prvá si mala potrebu komentovať môj diskusný príspevok, ja som o to nestála. Stačí sa v diskusii vyjadriť a nekomentovať iným ich názory.
@pribinak ja nechcem meniť tvoj názor, tiež si mysli čo chceš. Ja som napísala svoj názor, hádam môžem, nie? Ty prvá si mala potrebu komentovať môj diskusný príspevok, ja som o to nestála. Stačí sa v diskusii vyjadriť a nekomentovať iným ich názory.
@0silvia0 môžem reagovať na čo chcem, toto je verejne fórum
@0silvia0 môžem reagovať na čo chcem, toto je verejne fórum
@pribinak tak nam napis ako by si riesila otazku bezdomovectva. Ano, ludi serie, ze na niekoho musia doplacat a skladat sa im na zdravotne osetrenie. Aky mas navrh? Nechat ho lezat na ulici bez pomoci? Prekrocit a ist dalej? Lebo nie kazdy ma mentalnu vybavu nieco robit so svojim zivotom, cize nie kazdy "chce". Vzdy boli taki ludia.
nie vsetci bezdomovci, ktorych v uliciach stretavam, su skrachovani gambleri, ci nevyliecitelni alhoholici alebo narkomani. mnohi z nich su tazki psychiatricki pacienti, o ktorych sa nepostaral stat a rodinu nemaju alebo ich zavrhla. Kazdopadne vsetky tieto skupiny su predovsetkym ludia a nejaku formu pomoci si zasluzia. Ci uz od nich obcas kupim nota bene alebo darujem do utulkov hyg. potreby. ci inak prispejem, kazda pomoc sa rata. Napokon nikdy nevieme, ako dopadneme.
@pribinak tak nam napis ako by si riesila otazku bezdomovectva. Ano, ludi serie, ze na niekoho musia doplacat a skladat sa im na zdravotne osetrenie. Aky mas navrh? Nechat ho lezat na ulici bez pomoci? Prekrocit a ist dalej? Lebo nie kazdy ma mentalnu vybavu nieco robit so svojim zivotom, cize nie kazdy "chce". Vzdy boli taki ludia.
@0silvia0 nemám žiadny recept tak ako ho nemaju nikde na svete ….
Ale odmietam podporovať takúto bandu. Nepoviem že nikto nemôže mat v živote zle obdobie, ale je rozdiel spadnúť na zem a zostať ležať a spadnúť na zem a bojovať
Dostáva sa im viac pomocí ako deťom v núdzi
Neďaleko nás je centrum/ charita, kde môžu prespať a dostanú teplý obed/ večeru. Podmienkou je byť triezvy. Bývam tu už 7 rokov. Denne nám hulákajú pod oknom, spia pod našimi schodami, robia potrebu pod stromom pri vchode do bytovky. Ja idem ráno s deťmi do škôlky a on žobre euríčko na rožok. Dám mu moju desiatu pripravenú do práce, on nechce, radšej to euríčko. Idem poobede domov z práce a on už sotva stojí na nohách, opäť pýta euríčko na rožok. Je ich tu celá tlupa, cca 20. Presúvajú sa z lavičky na lavičku, spia pri fontáne, hulákajú pri škôlke. Mladí ľudia. Človek nemá kam ísť s deťmi, sú všade. Minulý rok v lete žobrala žena vodu pri Kauflande, že už odpadne. Môj škôlkar sa preľakol, že jej musíme pomôcť. Fajn. Kúpila som jej 2l fľašu, syn jej ju hrdo odniesol, že nech sa páči teta. Bez slova vzala fľašu, otvorila ju a vodu vyliala na zem!!! fľašu podala fešákovi, ktorý si ju vložil do vreca k ďalším. Môj malý syn sa rozplakal a ešte večer sa ma pýtal, prečo to urobila a prečo nás oklamala. Naozaj mám povinnosť pomáhať im??
@0silvia0 nemám žiadny recept tak ako ho nemaju nikde na svete ….
Ale odmietam podporovať takúto bandu. Nepoviem že nikto nemôže mat v živote zle obdobie, ale je rozdiel spadnúť na zem a zostať ležať a spadnúť na zem a bojovať
Dostáva sa im viac pomocí ako deťom v núdzi
@pribinak odmietat mozes sama v sebe, ale napriek tvojmu odmietaniu im je aj tak poskytovana zakladna zdravotna starostlivost, maju na nu narok, je na to zakon. Pre stat je lacnejsie ich osetrovat ako ich potom zachranovat v katastrofalnom stave.
Davat im jedlo a peniaze nemusis, ved to je dobrovolne.
@pribinak odmietat mozes sama v sebe, ale napriek tvojmu odmietaniu im je aj tak poskytovana zakladna zdravotna starostlivost, maju na nu narok, je na to zakon. Pre stat je lacnejsie ich osetrovat ako ich potom zachranovat v katastrofalnom stave.
Davat im jedlo a peniaze nemusis, ved to je dobrovolne.
@0silvia0 ak by to bolo na mne, tak nič by nemali nárok, tak ako napr v štátoch
Bezdomovcom som sa v mojom živote napomáhala až-až. Sú to ľudia a sú dva typy: tí, ktorí chcú všetko a sú nevďační a akákoľvek pomoc je im primalá a chcú viac. A tí pokorní a vďační za každú drobnosť.
@0silvia0 ak by to bolo na mne, tak nič by nemali nárok, tak ako napr v štátoch
@pribinak v štátoch pomáhajú mestá z verejných peňazí tam kde je to akútne, lebo vyjsť z domu a zakopávať po chodníku o bezdomovcov na to sa ťažko pozerá a tam ich je veľa na drogách a dostupných liekoch a samozrejme je veľa aktivistov ktorí pomáhajú a charity

Kto chce kam - pomôžme mu tam