Je pomáhať bezdomovcom naša morálna povinnosť alebo podpora nečinnosti?
už niekokji dni mam hlavu plnu uvah. Na uliciach ich stretávame denne – niektorí žobrú, iní len mlčky sedia na lavičke. Pomáhame im jedlom, oblečením alebo len odvraciame zrak. Máme ako spoločnosť morálnu povinnosť pomáhať bezdomovcom, alebo tým iba podporujeme ich nečinnosť? Kde je hranica medzi ľudskosťou a potrebou udržať poriadok v mestách?
nie vsetci bezdomovci, ktorych v uliciach stretavam, su skrachovani gambleri, ci nevyliecitelni alhoholici alebo narkomani. mnohi z nich su tazki psychiatricki pacienti, o ktorych sa nepostaral stat a rodinu nemaju alebo ich zavrhla. Kazdopadne vsetky tieto skupiny su predovsetkym ludia a nejaku formu pomoci si zasluzia. Ci uz od nich obcas kupim nota bene alebo darujem do utulkov hyg. potreby. ci inak prispejem, kazda pomoc sa rata. Napokon nikdy nevieme, ako dopadneme.
@kp7333 súhlasím s tým, že sú medzi nimi aj takí, čo by mali byť v starostlivosti štátu ako psychiatricki chori ľudia, čo nemôžu za to, kde sa ocitli. Potom skupina, čo vyjde z rovno z "decaku" a nevedia samostatné žiť, nemajú za sebou rodinu čo by pomohla a ocitnú sa v začarovaný kuhu.
Za mňa áno máme morálnu povinnosť ako štát sa postarať o tých, ktorí kvôli zdraviu či fyzickému či duševnému toho nie sú sami schopní.
Poznám pripad, psychiatrická diagnóza u plnoleteho dieťaťa. Čo s ním bude, keď sa rodičia pominú a realitou je, že miest s tzv.chranenym bývaním je zúfalo málo a zďaleka nie pre všetkých. A tí ľudia nedokážu žiť sami, stanú sa ľahko obeťou podvodu, nevedia hospodáriť, nedokážu pracovať.
A hej potom je tu skupina takých, čo môžu, ale nechcú. Voči tým žiadnu morálnu povinnosť necítim.
A formy pomoci môžu byť rôzne. Prvá je tá, ktorú poskytuje štát z našich daní. Potom pomoc finančná či materiálna priamo organizáciám, ktoré vedia čo robia a ako to robia.
Napr. Úsmev ako dar alebo môj obľúbený Charity shop
Každý podla svojich možností a uváženia.
Mňa zaráža, že keď ľudia vidia na ulici túlavého, ležiaceho psa na ulici, tak volajú Slobodu zvierat s snažia sa psíkovi pomôcť.
No keď ľudia vidia na zemi ležať človeka, bezdomovca, tak ho väčšina ľudí obíde bez povšimnutia s pohŕdaním, však to je ožran, môže si zato sám.
Často sú to ľudia duševne aj fyzicky chorí s rôznymi osudmi a často neschopní postarať sa o seba.
No a v tej často bezvýchodiskovej situácii volia to "čučo", aby trochu zabudli. Raz mi to povedal jeden bezdomovec, že si dá alkohol preto, aby si trochu zlepšil náladu.
Nie je to všetko také čiernobiele a jednoznačné na odsúdenie človeka.
Ja sa pritom povalačov a podvodníkov nezastávam.

Občas keď mám peniaze kúpim notabene od pána u nás v Kauflande..inak nepomáham