icon

Je Slovensko najbohatšia krajina v Európe?

31. júl 2023

Podla toho tu citam kazda uzivatelka zaraba minimalne 2500€ v cistom (ale vacsina ovela viac), co je okolo 3000€ v hrubom, manzel minimalne 5000€-6000€ v cistom. Kazda ma aspon jednu kupenu a davno splatenu nehnutelnost, dve-tri top auta, na dovolenky sa chodi aspon 2x do roka, minimalne na Seychely. Teraz bola diskusia ze za platovy nadstandard sa povazuje minimalne 8000€ v cistom, inde ze od svadobnych hosti dar minimalne od 200€-500€ na osobu.

To nehovorim s nejakou zavistou, ale vsinam si, ze to je vyssia zivotna uroven a vyssie predstavy o nadstandarde, ako napriklad vo Svajciarsku alebo v Skandinavii, a ja mam VS magister a pracu v odbore na plny uvazok, a ani nesnivam o takychto prijmoch. V mojom okoli v Bratislave to tiez nie su u ostatnych take palky. Akoze nezivorime, ale tiez ziadne desattisice v cistom a exotika 2x rocne. Tiez to nesedi s “oficialnymi” udajmi o podmienkach na Slovensku, kde sa uvadzaju ovela nizsie sumy.

Tak ako to je?

dankanka
2. aug 2023

Mozno su to same uspesne influencerky :D

luccija
2. aug 2023

@chiara_elle mne nevadilo zaplatiť remeselníkom bez faktúry ani sa im nečudujem pri tých daniach a odvodoch spokojné sme boli obe strany.Detto mi kaderníčka nedá blok, ani opravár umývačky.
Veľa ľudí dobre zarobí riaditelia, manageri, dozorné rady....ale k tomu úmerná zodpovednosť, stres

tilly
2. aug 2023

To si na toto došla z diskusií na MK? Lebo ja mám práve z koníka pocit, že väčšina rodín žije "z ruky do huby ".
My sme z ba a myslím, že sme trošku taký nadpriemer, nič extra, ale máme sa dobre, hlavne veľa cestujeme. A to vždy, len kým neprídem na preteky niekam na Slovensku a tam sa stretneme so známymi z celého Slovenska a sme pri nich ako socky 🤣🤣🤣🤣.
Aj v mojom okolí je veľa bohatých a naozaj bohatých ľudí, ale málokto sa tým chváli. Na pohľad vyzerajú úplne normálne, žiadne LV kabelky, najdrahšie autá apod...

tilly
2. aug 2023

@triss83 prečo by nemohla? Nemusí mať každý hypotéku...

lunademonica
2. aug 2023

Tiez sa tomu cudujem, co tu zeny pisu....no kto vie ci si nerobia srandu. Zas pisu tu aj mnohe ze nevedia vyzit z vyplaty,. Ale ked vidim ako ludia kupuju predrazene handry v obchodnych centrach, tak mam pocit ze som avatar v inom svete. Asi su aj taki aj taki ludia, otazne ktori sa zrovna ozvu...

tilly
2. aug 2023

@hladamematku ako píšeš. Nakupovať vo vhodný čas a rozumné veci, cestovať vo vhodný čas. Mne sa tiež zastavuje rozum nad niektorými nákupmi ľudí ktorí plačú, že nemajú peniaze... nový iphone za 1200-1400 eur? Musí byť, aj keď nebude na nájom 🤦‍♀️, 155ta kabelka? Jasné, v pohode, aj keď nebude ani na rožky... alebo teraz som od dvoch známych, čo plakali, ako je im zle, ale kúpili si nové tesly 🤣

hladamematku
2. aug 2023

@tilly taka slovenska klasika, mama to vsade okolo seba...

barborachors
2. aug 2023

Off topic, najbohatsia krajina??? Ty si vobec autorka bola niekedy v nejakej bohatej krajine?? Ty nevidis, v akom stave tu mame zdravotnictvo, školstvo, súdy? V akom stave tu máme cesty, ze stale nie je v tomto zaprdenom kraji dialnica Bratislava - Kosice? V akom stave je verejna doprava a ze v mhd je furt nejaky smradlavy zosraty bezdomovec? My sme chudaci, na chvoste Eu, tak co tu meles o najbohatsej krajine plnej korupcie, podvodnikov a zlodejov a mafii vo vláde?? Je mi az smiesno z tvojej zaostalej hlavy. Ty mas VS a nedokazes pochopiť, ze na internet ti mozem aj ja napísať, ze som kralovna zo Sáby a ty mi to pokojne zozeries aj s navijakom.... Normalne neveriiiiim....

natalka13
2. aug 2023

Ta diskusia bola o tom aky plat si PREDSTAVUJU za slusny ci nadstandard, nie kolko maju.
Videla si ty niekedy svoju vyplatnu pasku?

jovka
2. aug 2023

@kvetinka75 hah keby aspoň to! My sme tolko vysolili za roadrip , stravovanie potraviny, ubytko 3 hviezdičky a airbnb🤣🙈ale ok,kopec zážitkov

natalka13
2. aug 2023

@hladamematku noo v 30tke prvy byt.
Z platu menej ako 1500 v cistom ste nasetrili popri dovolenkach na byt?
Prosim ta kolko mesacne ste odkladali?

natalka13
2. aug 2023

@tilly matematika nepusti. A ak nehnutelnost bez hypo pri beznom plate jedine v lacnom.kraji. a to je dolezite napisat.
Byt za 20.000 alebo za 200.000 je riadny rozdiel.
Ty si zopar domov postavila, poznas ceny.

zoeeoz
2. aug 2023

Mne to pride, ze si sa sem dosla pochvalit, ze mas 1740 v cistom a akoze to zabalujes ze mas depku "z generalnych riaditeliek na mk"..

autor
2. aug 2023

@zoeeoz Ani nie. vyse 700 dam len za najom a energie, a pri cenach ostatnych veci ti cca vychadza, kolko mi z platu ostane. A to som este nenakupovala handry a kabelky. Citam, ze ini tu maju na nehnutelnost bez hypo.

majlo1234
2. aug 2023

700 je teda vela. Ja mam momentalne splatky hypo na cca 400 eur, nehnutelnost kupovana v roku 2021 na polovicu s manzelom a energie plati muz😄 o tom hovorim, ze single zivot je z tohto pohladu narocnejsi. Este je vzd moznost prenajat svoj byt a ist na cas byvat do lacnejsieho, a trochu sporit, a vyplatit cas hypo alebo ja neviem. Vravim, ze tiez nie sme z najbohatsich, takze tazko povedat ako to maju iny

luccija
2. aug 2023

A to je nutnosť nakupovať handry, kabelky?
Inak sa hospodári, keď ste 2.Stale som nepochopila o čo Ti ide vieš koľko žien Ti závidí, že máš plat, aký máš?

autor
2. aug 2023

@luccija O co mi ide - vypovede na MK o platoch, dovolenkach, darcekoch, usporach, nehnutenostiach, predstavach o nadstandarde, atd. mi nevychadzaju s oficialnymi informaciami o Slovensku.

triss83
2. aug 2023

Autorka
Virtuálny svet znesie všetko. Vieme, aká je realita, žiaľ. Zbytočne to budeš riešiť, nikto sa ti tu neprizná, aký má pravdivý príjem, že žije v byte s rodičmi,lebo nedostali hypotéku. Ber to tak, že niektoré ženy majú tendenciu, žiť v on-line priestore iný život, ako v realite.

negymama
2. aug 2023

autorka...a ake "oficialne informacie o slovensku" mas na mysli? priemernu mzdu? Ta je za rok 2022 nieco cez 1300 v hrubom, co je ovela menej ako mas ty , ale, dolezite je to ALE... priemerna mzda je o priemere ludi, ktori su zamestnani ako pracovnici a pracuju u niekoho za plat. Neoodraza "prijmy" ...a tam su aj prijmy ludi ktori podnikaju, su majitelmi firiem, alebo zivnostnici, ci maju ine prijmy /pasivne, investicne atd./

cize priemerny prijem ak by sme chceli len cistu statistiku je vyssi ako priemerna mzda zamestnancov. Nehovoriac ze priemer je ako vsetci vieme suctom vselijakych krajnych hodnot...od minimalnej mzdy po statisicove podiely na zisku majitelov firiem.

takze co ti prispevky na MK odhalili? Nic co by dajme tomu nebolo aj realne /ocistene od prehanania niektorych pisateliek/

je tu kopec ludi na min. mzde, ci nizkej vyplate, s tym ze zena je na rodicaku a ziju od vyplaty do vyplaty, kopec ludi s nizkou fin. gramotnostou, co by sa aj mohli mat lepsie ale nehospodaria ekonomicky. A kopec ludi co ma prijmy dobre a lepsie a super vysoke, a mozu si vela veci dovolit.

Stastie je vec komparacie. 😉 Zalezi na tom... s kym sa chces porovnavat a kam ta to posunie.

negymama
2. aug 2023

priklad ako si tu uviedla diskusiu o dovolenkach. Diskusia bola o tom, kolko vas stala letecka dovolenka...

takye sa da ocakavat ze prispeju ludia, co boli a maju na letecku dovolenku, a teda z tvojho pohladu ti majetnejsi. Nebudu tam apriori prispievat ludia co travili dovolenku 3 dni na Vinnom jazere, ked o tom nie je tema. 😲

ysseba
2. aug 2023

@mircalla ok, jasne, ze sa najdu takí čo zarabaju 5000+ (i ked v mojom okoli nie), ale autorka postavila otazku tak, ze snad kazda zaraba 2500 v cistom a chlapi 5000-6000€ a to je teda blbost 🤷🏼‍♀️ a co pises, ze vacsina tvojich znamich zaraba 2500, tak to myslis v hrubom ci cistom?

zoeeoz
2. aug 2023

Je uplne jedno kolko ti ostane, hovorim o prijme nie o vydavkoch 🙂

lilitela
2. aug 2023

Jasne ze to tak nie je, je ich tu par takych, maju velke usta, tak ich je plny konik a moze to tak posobit. Napriek tomu, ako im je super, tak sa musia chodit "zabavat" na konika, takze napriek celej dokonalosti, maju vo svojom zivote nejaky velky problem.

hladamematku
2. aug 2023

@natalka13 chybaju ti zakladne logicke a matematicke zrucnosti, nevies kolko som zarabala do 30ky, nevies kde sme byt kupili, nevies kolko rokov dozadu sme mali 30, prezradim ti, tym ze sme mali cash, sme boli idealny kupujuci, reagovali sme na trhu rychlo na ponuku a kupili sme vyhodne....

portret7
2. aug 2023

V tej tabuľke z Forbesu sú iba priemerne platy, tzn. väčšina z nich je oveľa vyšších, pretože každá jedna takáto pozícia ma variabilnú odmenu a to sú peniaze v tisícoch az desaťtisícoch ročne plus k základnej tarife mzdy. Naviac seniornejsia riadiacim pozícia ma ešte vyšší základ. A ano, sú tu aj na MK šikovne zeny, ktoré si vedia zarobiť.

kitchi1
Autor odpoveď zmazal
natalka13
2. aug 2023

@hladamematku ved daj kolko si usetrila z brigady na VS.
Je uplne jedno ci si mala cash alebo nie.
Su ludia co zvladaju splacat hypo aj cestovat aj deti vychovavat.
Na hypoteke nic zle nevidim. Vyhoda byvas vo svojom hned.
Ze niekto setri a mne splaca hypo v kupenom byte je pre mna vyhoda.
Neboj sa zaklad matematiky mam v hlave.
To ze neviem kolko mas rokov nieje moja matematicka negramotnost.

mircalla
2. aug 2023

@ysseba 2500 myslim v hrubom, to je taky priemer u ludi, co poznam. Nemam ale inak pocit, ze tu ludia pisu ako dobre zarabaju, skor sa stazuju na nizke platy. Takze neviem odkial to autorka ma. Par ludi zaraba dobre, vacsina ludi setri, kde sa da

bimbambim
2. aug 2023

Moja rodina sa neradi medzi bohatých.Este do nedávna som robila rok na polovičnom úväzku firma rozdávala po kovide polovičné úväzky tak po 22 rokoch som hľadala dačo iné.Ano o dačo som si zvýšila výplatu,ale nie na toľko ,aby sme mali na dovolenku za 4000 eur.Byt síce máme už splatený ,ale ešte jednu pôžičku máme.Viem si predstaviť aj viac zostatok na účte,ale zas až tak zle sa nemáme.Detom sú dopriate aj tábory cez leto aj výlety aj školské výlety viem našetriť myslím lyžiarske výcviky jedno dieťa bolo v Londýne zo školy druhé ide do chorvátska.idu s mojím bratom o týždeň do Chorvátska síce iba na 5 dní ale idú.v rámci finančných možnosť majú takmer všetko.na väčšie veci si sice musím našetriť (napríklad zasklenie balkóna som nevedela zaplatiť že hneď musela som si našetriť,alebo novú plynovu dosku.Teraz idem šetriť na novú chladničku) snáď o rok cez leto pôjdeme aj my už k moru ako rodina.auto nemáme vlastne iba mužove služobné ja zatiaľ nemám ani vodičák.Ale kúpila som do elektrickú kolobežku do roboty tam chodí bus dva krát za deň aj to vtedy keď ho nepotrebujem .a nezarobim toľko čo ty mám o dosť menej.Muz má ako tak plat ,ale zas chováme dva byty v obidvoch bývame tak sa platí všetko dvojmo.

celasapremenim
2. aug 2023

nejaka si vyfrustrovana, asi potrebujes pauzu od webu