icon

Je Slovensko najbohatšia krajina v Európe?

31. júl 2023

Podla toho tu citam kazda uzivatelka zaraba minimalne 2500€ v cistom (ale vacsina ovela viac), co je okolo 3000€ v hrubom, manzel minimalne 5000€-6000€ v cistom. Kazda ma aspon jednu kupenu a davno splatenu nehnutelnost, dve-tri top auta, na dovolenky sa chodi aspon 2x do roka, minimalne na Seychely. Teraz bola diskusia ze za platovy nadstandard sa povazuje minimalne 8000€ v cistom, inde ze od svadobnych hosti dar minimalne od 200€-500€ na osobu.

To nehovorim s nejakou zavistou, ale vsinam si, ze to je vyssia zivotna uroven a vyssie predstavy o nadstandarde, ako napriklad vo Svajciarsku alebo v Skandinavii, a ja mam VS magister a pracu v odbore na plny uvazok, a ani nesnivam o takychto prijmoch. V mojom okoli v Bratislave to tiez nie su u ostatnych take palky. Akoze nezivorime, ale tiez ziadne desattisice v cistom a exotika 2x rocne. Tiez to nesedi s “oficialnymi” udajmi o podmienkach na Slovensku, kde sa uvadzaju ovela nizsie sumy.

Tak ako to je?

valeria_h
31. júl 2023

Autorka a hlavne mnoho z týchto žien majú manželov podnikateľov. Samé majú prácu z ktorej by si moc vyskakovať nemohli, ale na MK idú dávať rozumy.

hladamematku
31. júl 2023

@dskjhfdlkdjhl nič sme nezdedili obaja s manželom sme veľmi skromni a veľmi pracovití a hlavne ekonomickí gramotni..u nás neexistuje kúpim si lebo to majú ini, alebo je to v móde my sme pre obchodníkov nevhodny terč nakupujeme vo vhodný čas, cestujeme vo vhodný čas, a v zásade majetok neukazujeme. Keď sme boli mladší veľa sme makali, ja som mala už pri vs dve brigády. Ľudí z toho ide rozdrapit ale fakt je ten že všetko máme vďaka svojej múdrosti, skromnosti a šikovnosti. Môžem tu písať úprimne keďže som anonymný nick. Každý jeden deň sa mi rozum zastaví čo ľudia dokážu kúpiť a za aké peniaze 😃😃😃

hladamematku
31. júl 2023

Už sme není veľmi skromni len bežne už si dosť užívame...aby som neklamala

bosorkabb
31. júl 2023

Ja nechápem prečo ťa to trápi. A vytahujes len čo sa ti hodí.
Áno sú ľudia ktorý majú 3000 eur hlavne v odvetví kde pracuje môj muž. Dokonca aj viac.
A v okolí BA je takých ľudí dosť. Aj tu na MK sú keďže ich poznám aj osobne niektorých.
Pravdaže existujú aj ľudia ktorý majú menej aj taky ktorý poberajú len dávky. Ale tak je to všade vo svete.

jj298
Odpoveď bola odstránená
zuzana76
31. júl 2023

@dskjhfdlkdjhl tak jedine tak, ze chvilu byvas v podnajme, ci u rodicov, setris kazde euro, predtym korunu, kupis nejaky stary dom na dedine Bohom zabudnutej (myslim obrazne, aby sa toho niekto nechytil, nemusia to byt kopanice, ale nieco, kde nie je vybavenost, dostupnost spojov a tym padom aj nehnutelnosti su lacnejsie), tento dom po kusku rekonstruujes, kolko nasetris, raz plot, raz strecha, raz podlahy a takto zijes 20-30 rokov (ano, asi sa da aj bez hypo)

h2
31. júl 2023

@hladamematku Ale stále si nenapísala, ako sa dá dopracovať k nehnuteľnosti bez hypotéky a dotácie od rodičov. Lebo pracuje popri VŠ asi každý, alebo aspoň skoro každý, no ale to, čo som zarobila popri VŠ, mi len tak tak pokrylo bežné výdavky v tom čase. Keď má človek náročnú školu, nemôže pracovať full time. A tiež som skromná, nekupujem blbosti, nemáme a nikdy sme okrem hypotéky nemali žiadne pôžičky, ani lízingy. Autá máme s mužom obaja ojazdené, v živote sme nové auto nekúpili, nie, že by sme si nemohli dovoliť, ale proste ak môžem kúpiť pár rokov staré auto v bezchybnom stave za polovicu toho, čo by stálo nové, tak nie je o čom. Napriek tomu by sme si dom bez hypotéky proste dovoliť nemohli nijako.

hladamematku
31. júl 2023

@jj298 na dovolenke som prvy krat bola v 18 v lepsich casoch 4 krat rocne (cestovanie je pre mna top hodnoty penazi) neotrocila som, makala som ako aj manzel 🙂 nasli sme sa nechodili sme nikdy chlastat, vazili sme si peniaze, neexistovalo aby nas niekto nahovoril na zlu investiciu alebo na nieco (co je prave in) Tebe mozu ostat akurat oci pre plac a horkost v hrdle. Zavid! Je to tvoj problem 🙂 Suche rozky nejem, mam z nich vetry...

hladamematku
31. júl 2023

@zuzana76 🙂

jj298
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
31. júl 2023

@hladamematku Pozri, ja nikomu nic nezavidim, my mame dost, uzivame s rozumom, ale aj tak sme hypo na dom mali, splatili sme, takze ani toto mna uz davno netrapi. Zrejme je ale velky rozdiel, ci si kupis byt-dom niekde v malom meste a napr. v Bratislave.

hladamematku
31. júl 2023

@h2 ja to fakt neviem vysvetlit ale hovorim, mne mozog funguje uplne inak co sa tyka financii a cisel, vidim to desiatky rokov ked sa porovnavam s kamaratkami ci z rodinou, mna nikdy netlacilo co ma iny, co sa nosi, co by som mala mat, vzy som investovala do hodnoty, viem si vypocitat co ma aku hodnotu, nie je problem v 30 som mala prvy byt, za par rokov s manzelom dalsi...nevidim v tom ziadnu vedu. Proste peniaze neminame, investujeme. Bola tu tema kde som pisala ze plesove saty mam zo sekaca, jedna mi vysvetlila, ze na viac nemam...Ja ale poznam ich hodnotu 🙂 Ja som to vsetko studovala aj na skole aj vo volnom case 🙂 Proste peniaze sa daju krasne usetrit ak dobre investujes, ci to co kupujes ako postrebne alebo aj nehnuteln. najskor mensia potom vacsia potom viac...ale opakujem, kamaratky uvazuju pri minani uplne inak ako ja, a nerozumeju mi, ani ja im 🙂 jedna zaraba o par stoviek menej ako ja a standardne ku koncu mesiaca nema nic!!proste nic, ale kazdy vikend je v obchodaku, kupuje hovadiny, co su v mode, neviem to vysvetlit, ma tazke velke auto, pritom mimo mesta nikam nechodi, nepotrebuje to, ulakomila sa na hypo, ma zbytocne velky byt. nas strasne roky dozadu prehovarali ze mame ist do hypo, ak mi to 10 ludi nepovedalo ani jeden , kazdemu som pvoedala NACO?????Aby som sa ukazala ako vela mam a potom zgrlila, nespavala a bola nestastna? To je styl uvazovania. Mam velmi bohatu sesternicu, pozorujem ju 20 rokov odkedy je bohata, zacalo sa jej moc darit, ma vela nehnu, vela aut, proste im vysiel biznis, su tak nestastni, tak moc nestastni, maju tak vysoke naroky a vysoke rezie, ano je to vidiet aj na nej aj manzelovi aj detoch ze sa im dari, ale....ja to uz neviem vysvetlit :-ň

autor
31. júl 2023

Dalsi klasicky scenar, ktory tu citam: mame priemerne platy, nikdy sme nebrali na nic pozicky, nededili sme, nedostali sme od rodicov, ale dovolenka 4x rocne, tri baraky sme kupili bez hypo v hotovosti, a dve auta bez lizingu. Ako bez nejakych hejtov teraz asi mate za tymi barakmi sad stromov na peniaze, lebo nech ratam ako ratam, pri dnesnych cenach mi to absolutne nevychadza.

hladamematku
31. júl 2023

ZLE RATAS! zmier sa s tym ze intelektualne na vsetko nemas, ako ti to tu naznacilo viac ludi. Kazdy je dobry na nieco ine, nie kazdy je dobry vo financiach...

dskjhfdlkdjhl
31. júl 2023

@hladamematku No, tak sme sa akurat dozvedeli, ze kazdy, kto funguje inak ako Ty, je podla Teba podradny. Mozno by bolo fajn, keby si sa prestalal na ludi divat s despektom. Ono, v podstate nic extra vynimocne si nedokazala.

autor
31. júl 2023

@hladamematku Ja ale nevravim, ze mas nejako rozhadzovat, ale predsa sa nedaju vsetky peniaze len investovat, musite nieco jest, niecim sa umyvat, za nieco telefonovat, za nieco tankovat, energie, wifi, poistenie, atd, ziaden luxus, iba normalne kazdodenne naklady.

thoughtfulweirdo
31. júl 2023

Myslím, že toho koníka čítaš veľmi zle 🙂 ja bežne aj nechtiac narážam na témy, kde väčšina opisuje úplne priemerné až podpriemerné príjmy, výdaje, dovolenky a životnú úroveň. Obvykle sa vyšším štandardom pochvália jedna- dve, mnohí sa toho ale chytia, začnú sa naťahovať a potom je 10 strán o niekoľkotisícových príjmoch. Ale vieš čo, ja som zástancom toho, aby sa pochválil každý, kto sa má čím. Kľudne aj tu na nete, sú tu kočky, ktoré ak píšu pravdu, sú skutočné makačky a úprimne pred nimi skláňam klobúk 😁

hladamematku
31. júl 2023

@jj298 Hm moje ego nezavisi od hmotnych veci, vidim, ze ani tisice slov ti nevysvetlia to co som chela povedat. Mam to NAOPAK! Su to pre mna cisla, hra, ziadna tragedia, ziadny status....proste kaslem co si kto mysli a prave preto mam....

hladamematku
31. júl 2023

to sa vsetko da z rozumom!!svojim rozumom, selskym, nie takm kto ti navrhne, kto ta obalamuti...kto ti preda, vyberaj, uvazuj...proste KRITICKE MYSLENIE!

autor
31. júl 2023

@hladamematku Ved neziap ty kriticke myslenie. Mne nikto nic nenavrhuje, ja ti uplne narovinu poviem, ze zo svojho platu samostatne utiahnem vsetky svoje naklady a tiez si nekupujem nove handry kazdy mesiac. Lenze tiez to nestaci na tri nehnutelnosti bez hypo, co si. To by nestacilo, ani keby som sa zacala zivit zo vzduchu.

ropucha6
31. júl 2023

Vsak ale to ber s rezervou, nehnutelnosti bez hypoteky maju naozaj ti, co nieco zdedili alebo kupili v lacnejsich casoch. Vid tuto hore nick hladamematku, sama ti povedala, ze nemina. To zas mna by az taky zivot nebavil, hypoteku neberiem ako strasiak, ale aj ja takych poznam.

autor
31. júl 2023

@ropucha6 Neminat je jedna vec, ale nakupit nehnutelnosti a auta z vrecka bez hypo/pomoci rodicov/dedicstva je druha vec.

hladamematku
31. júl 2023

tak co zavidis!!!!bud vdacna za to co mas a nauc sa hospodarit! Co ti uz mam napisat!

hladamematku
31. júl 2023

@ropucha6 napisala som neminam? kde???

autor
31. júl 2023

@hladamematku Nemusis vidiet vsetko automaticky ako zavist. Iba celkom nerozumiem tomu hospodareniu, pretoze nech ratam ako ratam, keby som zrusila uplne vsetky "nepovinne" vydavky, ostane mi mesacne mozno 200€ navyse k tomu co si odkladam, a po 500-600-vkach mesacne by som na bytik v Bratislave bez hypo nasetrila mozno tak za 40 rokov. S tym, ze za 40 rokov jeho cena bude dvojnasobna. Tak ma uprimne zaujima to hospodarenie.

ropucha6
31. júl 2023

@hladamematku vsak si to sama napisala. Ze neminas na nepotrebne veci. Ja to nesudim, ja si doprajem aj nepotrebnu vec, keby som neminala, urcite by boli moje uspory vacsie. To bolo len konstatovanie.

hladamematku
31. júl 2023

@ropucha6 aha jasne urcite neminam na nepotrebne veci, za tym si stojim...zas nechcem sa tvarit ze som zgrlik, ideme na druhu dovolenku teraz, na ceste mam drahy parfem, aj ja sa usmyknem, aj ten parfem nema taku hodnotu, ale to je vec sporadicka...nie slepo konzumovat, tak som to myslela....

zuzana76
31. júl 2023

🙈

autor
31. júl 2023

@hladamematku Jaj tak potom povedz rovno. Lebo ak si myslis, ze ja sedim cely den len na mobile a bezhlavo klikam na "vlozit do kosika", tak si na omyle a myslim, ze takto funguje malokto, ak nema nejake maniakalne nutkanie nakupovat. Zijem normalne, raz za 2-3 mesiace si kupim saty alebo topanky, sminky mam z DMky, potraviny nakupujem sice zdrave, ale ziadne luxusne artikle, proste normalne veci. Na kozmetiku nechodim, kadernicka tak raz za polrok, kedze farbu vlasov mam svoju. Mesacne si viem odlozit 300-500€ podla toho, ci mam neplanovany vydavky. A keby som skrtla toto a obmedzila sa naozaj len na platenie uctov, tak mam mozno o 200€ mesacne viac odlozene, ale z toho stale nekupim nehnutelnost bez hypo, toboz v Bratislave.

jj298
Odpoveď bola odstránená