icon

Je správne dať deťom všetko, čo chcú?

1. sep 2024

Lepší názov ma nenapadlo.V skratke vysvetlím,ja som vyrastala iba s mamou nemali sme peniaze.Nemala som často ani desiatu v škole,staré oblečenie vyťahané tepláky.Deti sa mi vysmievali.Povedala som si že ja dám svojim deťom prvé aj posledné aby sa mali dobre.Mam manžela a tri deti.Da sa povedať že majú všetko,pekné oblečenie chodíme aj na výlety majú zážitky.Starsi chodí do ZŠ bol v škole v prírode,chodí na krúžky od výmyslu sveta.Platime mu stravu v škole drahé krúžky drahé pomôcky proste všetko možné.Zda sa mi že rodičia pretekajú kto čo kúpi deťom x veci a čo najdrahšie.Tak kúpim aj ja môjmu aby mal aby sa mu nevysmievali deti.Casto myslím aj na minulosť ako som to mala ja,no neviem či je toto správne.Ked dnešné deti majú všetko čo z nich takto vyrastie..?

janage
1. sep 2024

@doriiis ja som zas názor na vreckové po rokoch prehodnotila a dostávajú, aby sa naučili hospodáriť, našetriť si atď. Ak nemajú splnené povinnosti z lenivosti, strhávam.
Na Vianoce dostávajú, ale kľudne aj z bazáru.
Telefóny sa u nás dedili odjakživa. Prvé malo dlho tlačítkový a slúžil na to, aby boli dostupné a vedeli dat vedieť, že sú OK, pri presunom škola krúžky hlavne v zime.
Ja veľmi zdôrazňujem tzv rozpočtové ohraničenie. To znamená mám toľko a ak tu miniem viac, tam ostane menej. A ekologický pohľad. Či to potrebujem, koľko to vydrží, či to využijem fakt a akú dobu.

minenkak
1. sep 2024

No a tento prístup,že budeme vyčnievať z radu,lebo deti nebudú mať to a to a budú si myslieť,že na to nemáme,vieš čo pracujem teraz u jednej milionarky,bola asi v každom časopise ekonomickom, módnom,precestovala všetko a vieš čo,umyla mi auto v piatok a ešte som doň nasadala a ostriekala ma vodou, takže čo je dôležité pohoda a kľud a teda kúpi aj drahé veci ,ale iba keď naozaj potrebuje,nič navyše,syn,má posledný rok prázdniny a od budúceho roka bude musieť pracovať,nemajú žiadne drahé oblečenie,počítač,tablet úplne normálny,má jedni Chanel sandále,úplne normálny človek,so všetkými normalnymi starosťami a radosťami .V živote treba striedmosť,kľud a radosť a ty si dospelá a rodič máš svoje teti učiť a ukazovať im čo je dobré a správne ,nie skákať ako iný pískajú

kate_ke
Autor odpoveď zmazal
janage
1. sep 2024

@earlgrey presne 55.kabelka za 20e, ale na krúžok pre dieťa 2e mesačne nemáme. Aj také poznám.
Ono fajn je aj deťom na rovinu povedať, že nie nemáme na to toľko peňazí, alebo nie, na toto toľko peňazí nedám, radšej ich investujeme do ....

doriiis
1. sep 2024

@janage ....ani ja som nikdy nedostávala vreckové a s peniazmi hospodáriť viem.
Načo budem vlastným deťom dávať/ posielať peniaze,ktoré aj tak neminú,lebo všetko,čo potrebujú majú doma?
Ak budú po mne a v 15 tich vypadnú z domu,tak to už bude iné a samozrejme,že dostávať budú.
Nedostávajú vreckové.Ked na niečo potrebujú tak prídu povedia načo to potrebujú a preberieme to.Od mojich rodičov dostávajú peniaze na sviatky a s nimi si môžu robiť,čo uznajú za vhodné.
Absolútne im to vreckové nechýba a hospodária s peniazmi lepšie ako mnohí dospelí.

kristina2412
1. sep 2024

Ako vo všetkom, treba nájsť zdravú rovnováhu. To čo si napísala sú bežné výdavky na dieťa ( strava, krúžky,pomôcky , škola v prírode) ty však rozhoduješ v akej kvalite a množstve budú. Áno, môžeš platiť súkromného učiteľa gitary za 500€ mesačne, rovnako však môže chodiť aj do ZUŠ. Treba si určiť priority, čo je a nieje dôležité. Pre nás je dôležitá investícia do vzdelania,podporujeme talent našich detí, neváhame zaplatiť jazykové kurzy atď, ale aby mala každé tričko s nápisom nejakej značky, ktorá ju po dvoch týždňoch prestane baviť,prípadne najdrahší mobil, počítač v triede , tak to nie. Samozrejme hľadám spôsob, ako jej splniť sny, keď sa jedná o niečo potrebné, takže na vytúženú vec si počká do Vianoc, narodenín , ak je finančne náročná ,zložíme sa aj celá rodina a nedostane nič iné, prípadne si doloží zo svojich peňazí. Aj keď naše deti majú možno viac ako sme mali my, nemám pocit,že si to nevážia.

doriiis
1. sep 2024

@janage ...telefón dostal starší,keď mal 12 rokov.Stal 150 € z toho 50 € dal syn,čo mal našetrené z vianoc a tak.Xiaomi.I phone by som mu nedala,ani keby bol zadarmo.Ma ho už pomaly dva roky a je s ním maximálne spokojný.
Na Vianoce nedostávajú nič,lebo nič nepotrebujú.S hračkami sa už nehrajú a šiat majú toľko,koľko potrebujú.A nič ani nechcú.Len aby som im napiekla 2 tony vanilkových rožkov.🤦🏻‍♀️

katica06
1. sep 2024

Tak brrr, spomaľ lebo keď budeš takto pokračovať budeš plakať aké deti si to vychovala, že z čoho kúpiť pre tri deti Jordan tenisky min. po 200€(ale jeden pár.nestačí a po polroku budú beztak malé), značkové.oblečenie, najnovsí jabĺčkový mobil a inú elektroniku, parfémy a kozmetiku.

portret7
1. sep 2024

Mozeme dopriat vela, ale nerobime to. Psychologovia velmi pekne popisuju, ako urcity nedostatok deti formuje v pozitivnom zmysle. Skus si o tom viac precitat. Dostatok deti deformuje, stracaju motivaciu a psychicku odolnost. To, do coho investujeme, je cas s detmi, vzdelanie a vychovy. vsimam si uz dlhsie, ze vela dobre situovanych rodin to robi podobne😉

janage
1. sep 2024

@doriiis mam už väčšie deti a názor som zmenila. Dnes v 15 z domu nevypadnes lebo nemáš ukončenú 10rocnu povinnú dochádzku. Ani by som nechcela, aby dieťa v 15 z domu vypadlo. Moje deti zas si darované peniaze s časti dali na účet a sčasti minuli. Obe majú účty. Staršie začalo dostávať na strednej škole. Mladšie počas 2.st. ZŠ
Mladšie menej. Umožňuje im to minút menšiu čiastku na čo chcú a co si ja napr. myslím, že až tak nepotrebujú.
A pravidelne, nie jednorazovo si môžu sporiť. Co pri jednorazových daroch nebolo možné. Majú karty k účtom, čo bolo super ak cestovali na súťaž, ci pobyt mimo SR, platili kartou, nemuseli sa meniť peniaze, nosiť vyššia hotovosť.
A teda kniha na Vianoce u nás je vždy. To si ani neviem predstaviť bez toho. Ani oni. Kupujeme novinky čo nie sú v knižnici. A z oblečenia rastú, ak treba niečo speci na tréningy atď...
Ale samozrejme každý to má inak.

h2
1. sep 2024

Nemyslím si, že platiť dieťaťu oblečenie, pomôcky do školy, výlety, školu v prírode, či dokonca obedy, je dať mu všetko. Veď to sú normálne veci, ktoré potrebuje.

ina2405
1. sep 2024

Dieťaťu sa týmto postojom aj kazí radosť z toho, že si na niečo sám nasporí, zarobí na brigáde a pod. Oveľa viac sa z veci bude tešiť, keď mu ju nezaobstaráš zakaždým a okamžite ty.

janage
1. sep 2024

@h2 samozrejme. Len tu ide o to, že leginy z decatlonu za 5e poslúžia na telocvik rovnako ako tie značkové, ktoré dieťa musí mať lebo rodič si myslí, že všetci majú a nebude dieťa predsa vyčnievať.
Presne tak skolkar či 1.st. ZŠ nepotrebuje tablet, mobil. A už vôbec nie tej najdrahší
Mne rozum zastáva, keď skolkar či prvák, druhák, čo bez rodiča krok neurobí má mobil či hodinky s volaním lebo keby niečo. Ako keby čo? Úraz, nehoda v škole? Volajú zo školy. Privezú, odvezú pomaly do triedy. Tak načo pre pána takému mobil?

doriiis
1. sep 2024

@janage ....presne,každý to máme inak.Nechapem,prečo by dnes človek nemohol v 15 tich odísť z domu.Internaty existujú a zdieľané byty tiež.Aj pred 20 timi rokmi bola povinná školská dochádzka 10 rokov a ja som ju ukončila po prvom ročníku na SS,keď som už rok nebyvala doma.To len tak na okraj.Lebo to je iná téma.Tak ja neviem,ale ja knihy,oblečenie,krúžky,tábory,skoly v prírode a také nepovažujem za luxus a niečo extra.Oblecenie kupujeme vtedy,keď potrebujeme.A iba toľko,koľko a čo potrebujeme.

olimuc
1. sep 2024

Ja som vyrastala sice v trochu inej situacii, ale peniaze neboli, veci som donasala po sestre atd, ale nikdy sa mi nikto nesmial, pretoze co som nemala na sebe som kompenzovala znamkami a pomocou pri pisomkach atd. Zaroven som patrila k spravanim k tym zlym, ale hlavne kvoli dosiahnutym uspechom v skole mi vacsinou vela veci preslo a moje zdrave (nezdrave) sebavedomie rastlo. Maly tiez nebude mat vsetko na co si zmysli a nemam Problem mu povedat … nie su € nebude. Ç Ked bude treba mobil, zdedi, rovnako ako Laptop alebo tablet. Dufam, ze ho vychovam v podobne ako som bola ja …

h2
1. sep 2024

@janage Ale autorka nepíše o značkových veciach. Menuje úplne bežné veci: výlet, školu v prírode, krúžky, školské pomôcky... Asi z jej pohľadu, ako dieťaťa, je aj toto nadštandard, ale nie je.

marsmykkok
1. sep 2024

Tak ja som z rodiny, kde peniaze neboli, ale väčšinu vecí čo som chcela mi rodičia kúpili, hoci s časovým odstupom. Normálne mi bolo povedané, že či naozaj vec chcem, že teraz peniaze nie sú, po výplate napríklad a ja som vydržala a zase nemyslím si, že som bola extra náročná, vedela som že všetko niečo stojí a vedela som aj počkať. Detto vreckové, nemala som, ak som niečo chcela napríklad sladké, nápoj, dohodla som sa s rodičmi a kúpili sme v rámci nákupu, ak som išla na výlet zo školy, dali mi niečo, na jarmoku tiež som si kúpila po dohode s nimi a s peniazmi viem hospodáriť, Potom od 16 som brigádovala stále a sama som si kupovala kozmetiku, oblečenie a tak.
A čo sa týka témy, ono to začína odmalička, dnes je v obchodoch plno harabúrd za euro-dve, deti majú milion hračiek, z toho niektoré rovnaké v rôznych farbách, lebo rodičov a príbuzných to teší kúpiť a nestojí ich to veľa, A potom ako rastú deti ich nároky sa zvyšujú a skromnosť žiadna.

janage
1. sep 2024

@doriiis ten internát asi platili rodicia a nie 15 do zdielaneho bytu nemôže. Do 18 ta nik bez dospelého neúčtuje. Riešili sme erazmus pre dcéru a je to tak. Samú ju v 16 nikde nechceli ubytovať.
Pre mňa pojem vypadnúť z bytu znamená financovať si bývanie sám a odstahovat sa na trvalo. Tak som to inak pochopila.
A knihy sú u nás v takom množstve, že ja by som sa teda nedoplatila. Deti majú členstvo aj v 2 knižniciach.

ina2405
1. sep 2024

@h2 ale píše "krúžky od výmyslu sveta, drahé pomôcky" a že aj ona kúpi niečo najdrahšie, len preto, že to kúpi aj iný rodič. Asi tak to myslela.

drahusa333
1. sep 2024

Myslim ze tvoj pristup je sice pekny, ale dieta to ma vsetko ako samozrejmost, prenho to nie je to co pre teba....a ked takto rozmyslaju vsetci rodicia, deti maju najdrahsie telefony, znackove oblecenie uz v skolke a co z toho....zeby z nich vyrastla skromna a pracovita genaracia deti?

zuzudrnda
1. sep 2024

Zámerne nedávame deťom všetko. Mnohí majú viac ako treba a svet tak aj vyzerá.

janage
1. sep 2024

@h2 píše ze platia drahé krúžky a drahé pomôcky. Chápem to presne tak, že nekúpia tepláky na telesnú za pár eur z obyč obchodu, ale čo ja viem 3x drahšie značkové.
Tak ako minuloročný model školskej tašky kúpiš za polovicu vo výpredaji oproti tohtoročnému.
A niekto kupuje tu 80e tašku každý rok lebo obrázok či motív už nie je in. Takto som to pochopila.
Alebo nechodí dieťa na štátnu ZUS kde platíš 15e mesačne, ale len na sukromu, kde to stojí 50.

janage
1. sep 2024

@h2 alebo výtvarná. Môžeš kúpiť v lidli a teda sú fakt dobre, ale keďže lidl je v škole out kúpia iné xkrat drahšie lebo značka.
Takisto výlet vieš urobiť za 20 aj za 200e. Niekto vybehne do lesa, iný musí mať luxusný welnes hotel. A stále je to výlet.
U mladšieho dieťaťa toto bolo chvíľu, že kto nebol na dovolenke v zahraničí, tak to nie je dovolenka. No ale ba.

ysseba
1. sep 2024

Máš myšlienky, že tato výchova, toto pretekanie nie je správne. A veru nie je. Prečo? To vieš isto aj sama keďže sa zaoberáš touto otázkou. A dať dieťaťu prvé a posledné neznamená dať mu všetko materiálne a lepšie ako majú ostatní. Odpoveď na svoju otázku máš v sebe. A ešte na margo toho, že majú drahé krúžky od výmyslu sveta.... Dieťaťu by možno stačilo mať jeden a poriadny a najmä taký, kde by ONO najradšej chodilo, kde by malo dobrých kamarátov a príjemnú atmosféru. Nie sa naháňať po krúžkoch 4 dni z piatich, robiť všetko a nič poriadne, len aby si mama mohla odfajknúť , že "chodí na krúžky, má iné, lepšie, detstvo ako ja". O tom to fakt nie je.

doriiis
1. sep 2024

Moje deti majú krúžky zadarmo v škole a minulý rok som platila 110 € na celý rok krúžok výtvarnej v súkromnej umeleckej škole.Takze ja neviem o akých drahých krúžkoch tu furt niekto hovori

matullienka
1. sep 2024

@doriiis naše napríklad chodia plávať a to je naozaj drahý špás, s cenou 266 za 28 hodín si ešte poklepem po pleci, že dobrá cena.

mimikarol
1. sep 2024

Tiež som ako dieťa nemala všetko čo som chcela. Dieťa máme jedno, ma toho na môj vkus veľa, ale nie všetko. Radšej jej peniaze šetríme. A naučiť sa že môžem mať všetko je cesta do pekla. Raz príde doba keď všetko moc mať nebude a čo potom?

ina2405
1. sep 2024

@doriiis môj prostredný syn chodí na súkromnú ZUŠ, kde platíme ročne 90e, ale on si dokáže hraním v kapelách zarobiť oveľa viac než my do toho dáme 👍
Ale sú aj drahšie krúžky, napr.chodiť jazdiť na kone a pod.

doriiis
1. sep 2024

@ina2405 ...však to chápem.Ale keď niekto súhlasí s tým,že dieťa bude chodiť na nie celkom bežný krúžok tak musí rátať s tým,že tam je nie bežný poplatok.U nas na škole to funguje tak,že každé dieťa dostáva od štátu vzdelávací poukaz a vďaka tomu môže chodiť do jedného krúžku v škole chodiť zadarmo.Na ZUŠ minulý rok si uplatnil pán riaditeľ dotáciu zo štátu.Preto iba 100 €.Za plavecký výcvik tento rok budem platiť okolo 50 €. Za lyžiarsky sa u nás platí cca 150 €. Keď je šikovná škola,vyčerpá dotacie

ina2405
1. sep 2024

@doriiis my tiež využívame školské krúžky, teraz je toho celkom dosť a deti si vyberú, pre školu je to tiež fajn.