Je správne stáť na masívnych prahoch?
Toto je asi úplne hlúpa otázka ale neviem či už som bláznivá ja alebo to tak má byť, tak sa pýtam ako to máte vy. S manželom sme kompletne zrekonštruovali dom. Stálo nás to veľa úsilia, času a energie čo sa týka hľadania majstrov a doťahovania drobnosti aby všetko bolo tak, ako má byť. Bodkou za rekonštrukciou boli aj masívne prahy, ktoré prišiel zamerať a vyrobiť stolár (dalo to námahu nájsť stolára, ktorý by zobral zákazku len prahy) na tie prahy som hrdá, lebo to dotvára celkový efekt.
Z rodičovského domu som naučená, že na prahy na nestavia ale sa prekračujú. Ale môj manžel, jeho rodina a návšteva sa kedykoľvek postavia na ten masívny prah (ešte k tomu často aj obutí). Keď tu ten stolár bol, sám mi povedal, že na prahy sa nestavia. Pochopím, keď človeku nevyjde krok tak časť chodidla na prah vojde, ale postaviť sa naň celou hmotnosťou? Keď však niekoho upozorním, nech mi nestojí na prahu, tak som za úzkostlivú a panovačnú hysterku.
Som teda fakt šialená a príliš opatrná, čo sa týka ochrany svojho nábytku? Môže sa teda stáť a chodiť po prahu? Alebo ho vy prekračujete?
Na začiatok poviem, že neznášam prahy, preto ich doma nemáme. Pre mňa je to zbytočná prekážka, najmä pri deťoch rýchly spôsob ako prísť k úrazu.
Ale teda ak niekde sú. tak ich podvedome prekračujem. Prakticky si neviem predstaviť, prečo by som sa na ne mala postaviť.
@papver12 môžete zakopávať. U nás nemáme prahy, keď sme mali, manžel dvakrát zakopol s palcom, od nervov vytahal v celom byte 😄
Ale k otázke, neviem, či sa má, alebo nemá stavať na prah,...ja som vždy prekročila. Aj teraz, keď máme len lišty, tak prekračujem. Iných si nevšímam. 🤣
Ked som byvala s mamou, tak tam prahy boli. Nikdy v zivote som nerozmyslala nad tym, ci sa na ne postavit, ci len naslapnut, ci prekrocit. Idem ako mi vyjde krok a hotovo. Ked som sa medzi dverami rozpravala, vzdy som stala na prahu.
Dom som si vsak uz postavila bez prahov. Aj mama ked rekonstruovala, prahy isli prec. Je to uplna zbytocnost, zavadzia to, je to prekazka.
Ale, ked sa ti pacia, to je uplne v poriadku. Ale ak by ma doma muz karhal za to, ze som sa postavila na prah, tak ten prah rovno vysklbnem. A uz vobec by som nehovorila navsteve, ze nieco nemaju robit. Ked uz si si dala robit take extra prahy, tak by mali aj co to vydrzat.
Pockaj, ked budete stahovat nabytok, ked do neho parkrat zakopnes. To este len budu problemy.
Som myslel, ze prahy su prezitok a "odstranuju" sa pri rekonstrukcii...
Na začiatok poviem, že neznášam prahy, preto ich doma nemáme. Pre mňa je to zbytočná prekážka, najmä pri deťoch rýchly spôsob ako prísť k úrazu.
Ale teda ak niekde sú. tak ich podvedome prekračujem. Prakticky si neviem predstaviť, prečo by som sa na ne mala postaviť.
@patka06 Chápem. My ale deti nemáme a ani ich nechcem. Dom som si robila pre seba, tak ako som si vždy vysnívala. Jemne rustikálny štýl takže prahy sa mi tam hodia. A áno, tiež mi príde ich logicky podvedome prekročiť.
@papver12 môžete zakopávať. U nás nemáme prahy, keď sme mali, manžel dvakrát zakopol s palcom, od nervov vytahal v celom byte 😄
Ale k otázke, neviem, či sa má, alebo nemá stavať na prah,...ja som vždy prekročila. Aj teraz, keď máme len lišty, tak prekračujem. Iných si nevšímam. 🤣
@kavasmliekom Chápem, ja som prah chcela, krásne to dotvorilo veľký interiér a masívny nábytok. Úplne rozumiem názoru, že prahy sú prežitok. Tu mi ide len o to, či ak by si na nejaký prah narazila, tak či ho prekročíš alebo naň stúpiš.
Lišty tiež prekračujem a nestúpam na ne, preto ma zaujíma ako to majú ľudia s prahmi.
Áno, si panovačná. Nikto sa nepôjde po💩 z toho, že máš doma neviem aké prahy. Je to kus dreva, nič špeciálne. Si akurát na najlepšej ceste aby k tebe už návštevy prestali chodiť, lebo aby jedna dospelá osoba upozorňovala iných dospelých aby jej nestáli na prahoch, tak to je už sila. Aby si nakoniec neskončila v tom dome sama, len s tými naleštenými prahmi, na ktoré nikto nestúpa 😉
My sme v dome pri rekonštrukcii poodstraňovali, ale teda kým tam boli som ich prekračovala
Som myslel, ze prahy su prezitok a "odstranuju" sa pri rekonstrukcii...
@zic áno, ale ja som vyslovene chcela masívne prahy, keďže to celé dotvára štýl interiéru na ktorom som si ja a dizajnéri dali záležať. To či tam sú nerieš, otázka je či by si ho podvedome prekročil alebo naň stúpil.
@zic áno, ale ja som vyslovene chcela masívne prahy, keďže to celé dotvára štýl interiéru na ktorom som si ja a dizajnéri dali záležať. To či tam sú nerieš, otázka je či by si ho podvedome prekročil alebo naň stúpil.
@papver12 asi ako kedy... ak by som nieco niesol, tak radsej si dam pozor a prekrocim (aby som sa nesmykol)... inac ako by mi vysiel krok a kludne nan aj stupil (ak by som bol obuty) 🙂
My sme v dome pri rekonštrukcii poodstraňovali, ale teda kým tam boli som ich prekračovala
@viktoriaandrascik Áno, ide mi len o to, či ich teda prekročíš (u seba, u návštevy a pod.) Ja rozumiem všetkým názorom čo tu padnú, že prahy sú nepraktické a pod. Ja som ale vyslovene masívne prahy chcela. Na dome som pracovala s dizajnérmi a dohodli sme sa, že tam budú štýlovo pasovať.
@kavasmliekom Chápem, ja som prah chcela, krásne to dotvorilo veľký interiér a masívny nábytok. Úplne rozumiem názoru, že prahy sú prežitok. Tu mi ide len o to, či ak by si na nejaký prah narazila, tak či ho prekročíš alebo naň stúpiš.
Lišty tiež prekračujem a nestúpam na ne, preto ma zaujíma ako to majú ľudia s prahmi.
@papver12 tak ako píšem, ja prekročím. Ale nikoho neupozorňujem, že pozor prah, nestupať, neničiť.
Je to "spotrebná vec". Nechcela by som byť tvorcom rodiny, kde sa veci určené na používanie a opotrebovanie musia obchádzať, aby sa nezničili.
Áno, si panovačná. Nikto sa nepôjde po💩 z toho, že máš doma neviem aké prahy. Je to kus dreva, nič špeciálne. Si akurát na najlepšej ceste aby k tebe už návštevy prestali chodiť, lebo aby jedna dospelá osoba upozorňovala iných dospelých aby jej nestáli na prahoch, tak to je už sila. Aby si nakoniec neskončila v tom dome sama, len s tými naleštenými prahmi, na ktoré nikto nestúpa 😉
@a_alexandra_a Ja to neberiem len ako kus dreva. Je to práca stolára, ktorý mi vyšiel v ústrety a splnil všetko čo som chcela. Vážim si poctivú prácu remeselníka. Chápem, že ak máš obyčajný prah alebo plastovú lištu z Merkury, tak ti to asi nepríde iba tak. Ja som do rekonštrukcie vložila obrovské množstvo financií, času a energie a preto mám k tomu trocha iný vzťah.
No hlavne aby ste o ne nezakopávali. Určite by som partnera nasledovala, či na prahy stúpa, alebo nie. Je to ozaj cez čiaru. Čo sa tyka otázky, či stúpam alebo prekračujem prah, tak asi by som prekročila. Len dávno som už v takej budove, kde by boli prahy, nebola.
uprimne, ako mi vyjde krok. mam vacsinou ine starosti ako sa sustredit na prahy (mame mini listy, takze je to vlastne jedno).
ale takato vec by mi urcite nestala za nejake hadky s partnerom alebo nebodaj inymi ludmi. autorka, chapem, ze si hrda na svoj dom, ale su to len pominutelne veci.
No hlavne aby ste o ne nezakopávali. Určite by som partnera nasledovala, či na prahy stúpa, alebo nie. Je to ozaj cez čiaru. Čo sa tyka otázky, či stúpam alebo prekračujem prah, tak asi by som prekročila. Len dávno som už v takej budove, kde by boli prahy, nebola.
@martinka13 Samozrejme, že manželovi nestojím za pätami a sledujem každý jeho krok. Aj mne občas ujde krok a stúpnem na prah. V pohode, nejdem sa z toho poskladať.
S manželom sa kvôli tomu ani nehádame. On to berie s úsmevom, chápe že som háklivá na poriadok a veci, do ktorých som vložila energiu. Fakt nechcem aby to vyzeralo, že celý deň riešime či stúpať alebo nestúpať na prahy.
Mňa len naozaj zaujíma ako to ľudia majú u seba doma s prahmi a či sú teda zvyknutí ich prekračovať alebo na nich stáť. Moja babka mala napríklad prah, kde sa nedbalo na to, či sa naň niekto postavil alebo stúpil a vyzeral po rokoch otrasne.
a inak pises, ze dom si si robila pre seba. byvas v nom ale s manzelom, je to aj jeho domov.
@a_alexandra_a Ja to neberiem len ako kus dreva. Je to práca stolára, ktorý mi vyšiel v ústrety a splnil všetko čo som chcela. Vážim si poctivú prácu remeselníka. Chápem, že ak máš obyčajný prah alebo plastovú lištu z Merkury, tak ti to asi nepríde iba tak. Ja som do rekonštrukcie vložila obrovské množstvo financií, času a energie a preto mám k tomu trocha iný vzťah.
@papver12 prosím ťa, mohla by si odfotiť? Zaujíma ma, ako to vyzerá, samozrejme, len nejaký detail, zárubňu, kúsok steny, parkiet, prahu. 🙏
Neboj mozno casom to prejde. Ja ked si spomeniem v case ked sme stavali dom 😂 vedela by som rozpravat co vsetko sme riesili skoro v bielych rukavickach🤣
Teraz po rokoch,pri detoch uz ani neviem co to bolo. A ano tiez sme neplanovali deti dako.
No akoze premyslam teraz o tych prahoch ci prekracovat ci stupat. Toto by mi vobec nenapadlo riesit. A z mojho pohladu, by som to brala tak ako mi ide krok. Asi by som sa zblaznila davat pozor, ze prekracuj prah nemies nan stupat,lebo je to dielo stolara. Tak to potom neotvaraj casto skrine, aby sa neopotrebovali dvere,alebo nevar casto v kuchyni lebo tiez ju robil stolar a venoval jej cas,atd.
@papver12 My máme nový byt, zariadený dizajnérom, nábytok na mieru, máme v tom veľmi veľa peňazí. Ale žiadny kus nábytku nie je pre mňa cennejší ako medziľudské vzťahy, aby som niekoho upozorňovala, kde má a nemá stúpať, stáť a pod. Ale evidentne ty to máš nastavené inak.
Mysis si uvedomit, ze prah je spotrebny. Vsetci chapeme, ze si do toho vlozila nemale peniaze, cas, usilie, planovanie, pracu, ale stale je to len prah. Je masivny, nemusis sa bat, ze sa znici. Casom ziska svoju patinu, ta to cele este vylepsi.
Toto naozaj nie je dovod na to, aby si ludom diktovala ci nan maju/nemaju stupat.
Je to len produkt, ma sluzit nam, a nadmerna fixacia na materialne predmety nie je zdrava.
Vies, aby to nakoniec nebolo tak ako v minulosti, ze sa daval igelit na sedacku aby sa neposkodila. Alebo sa pekne a dobre veci schovavali na "potom", aby sa neopotrebovali, a nakoniec z nich nikto ziadny uzitok nemal, velakrat aj po cele generacie.
@patka06 Chápem. My ale deti nemáme a ani ich nechcem. Dom som si robila pre seba, tak ako som si vždy vysnívala. Jemne rustikálny štýl takže prahy sa mi tam hodia. A áno, tiež mi príde ich logicky podvedome prekročiť.
@papver12 vieš o tom, že ten prah keď sa zo derie sa dá bez problémov ohpblovat a znovu nalakovat? Kvôli tomu robiť cirkus je choré.
Nemáme , keď sme mali tak som podvedome prekračovala.

toto su presne problemy, ktore by som chcela riesit 🙏