icon

Je správne stáť na masívnych prahoch?

papver12
30. apr 2025

Toto je asi úplne hlúpa otázka ale neviem či už som bláznivá ja alebo to tak má byť, tak sa pýtam ako to máte vy. S manželom sme kompletne zrekonštruovali dom. Stálo nás to veľa úsilia, času a energie čo sa týka hľadania majstrov a doťahovania drobnosti aby všetko bolo tak, ako má byť. Bodkou za rekonštrukciou boli aj masívne prahy, ktoré prišiel zamerať a vyrobiť stolár (dalo to námahu nájsť stolára, ktorý by zobral zákazku len prahy) na tie prahy som hrdá, lebo to dotvára celkový efekt.

Z rodičovského domu som naučená, že na prahy na nestavia ale sa prekračujú. Ale môj manžel, jeho rodina a návšteva sa kedykoľvek postavia na ten masívny prah (ešte k tomu často aj obutí). Keď tu ten stolár bol, sám mi povedal, že na prahy sa nestavia. Pochopím, keď človeku nevyjde krok tak časť chodidla na prah vojde, ale postaviť sa naň celou hmotnosťou? Keď však niekoho upozorním, nech mi nestojí na prahu, tak som za úzkostlivú a panovačnú hysterku.

Som teda fakt šialená a príliš opatrná, čo sa týka ochrany svojho nábytku? Môže sa teda stáť a chodiť po prahu? Alebo ho vy prekračujete?

lucka_ke
30. apr 2025

rozumiem ti, že ťa to stálo veľa námahy, ale pokaziť si kvôli tomu vzťahy s ľuďmi? ozaj ti ten dom za to stojí? so sebou si ho nevezmeš... obetovať život veciam nie je to, kvôli čomu sme tu na tomto svete (doma prahy nemáme vôbec, ani lišty, ešte sme sa k tomu nedostali 🙂 )

lucia13022023
30. apr 2025

Hahah prah prekračujem, ale nejak podvedome, nie úmyselne. Neviem prečo 🤣

dahra
30. apr 2025

Prišla mi um hneď táto pesnička, ktorú nám doma opakoval oco - lebo on neznášal, keď sme na ne stúpali. "Zbohom ostávajte, hej, mamičkine prahy, čo vás prekráčali, moje biele nohy." Teda aj v minulosti sa prahy mali prekročiť 🙂

danniiee8
30. apr 2025

My máme tiež mohutné široké prahy- už tam boli keď sme sa nasťahovali a nejak ich nevnímam. Asi vždy na ne stupim, aj návštevy. Pokiaľ je prah veľký je ťažké ho preskočiť. Okrem toho dávať si na zem niečo na čo potom nemôžem stúpať je ako spraviť si prekážkovú dráhu

januska12323
30. apr 2025

Máme prahy staré už desiatky rokov a nikto nerieši či naň stúpi alebo nie, jasné časom už tak nesedia ale je to stále len vec. Po podlahe chodíte? Tá sa tiež ničí. Ale zaujímali by ma masívne prahy, mám si to predstaviť ako v zámkoch?

oliolijanka
30. apr 2025

@papver12 Ak by moj partner namontoval do domu prahy, lebo sa mu to paci, hoci je to neprakticke, nebolo by mi to po vôli. Nejako by som mu to tolerovala, ale citila by som sa oslobodena, keby sa z nejakeho dovodu so mnou rozisiel a pri odchode by zobral prahy so sebou.

Ale keby tie prahy namontoval, lebo sa mu pacia hoci su neprakticke a trval na tom, aby som na ne nestupala a zalezalo by mu na tom tak, ze by otvoril na mk diskusiu o stupani po prahoch, bola by som z neho velmi sklamana.

Naopak si to predstavit ani neviem, ze ja by som z rozmaru namontovala do spolocneho byvania prekazky a rodinu nejakym sposobom obmedzovala.

@autorka, odpoved na tvoju otazku... nikdy som nikde nepocula o tom, ze na prahy sa nestupa. V starom dome, kde mame prahy na ne praveze vzdy stupnem a tesim sa z toho, ake su nalestene. V este starsom dome po prarodicoch prahy dokonca sluzili ako hokerliky. Ved tam sme presedeli "cele" detstvo.

Ale mozno ty mas nejake paradne prahy, vyrezavane s anjelikmi po bokoch. Ved daj foto.

Pripomenula si mi mojho ex, ktory mi raz sklamane, poucujuco povedal a myslel to uolne vazne "Milacik, ale toto sa knizkam nerobi..!", ked som knihu polozila otvorenu pismenkami dole...😃🙈

eeffka
30. apr 2025
@papver12

@kavasmliekom Chápem, ja som prah chcela, krásne to dotvorilo veľký interiér a masívny nábytok. Úplne rozumiem názoru, že prahy sú prežitok. Tu mi ide len o to, či ak by si na nejaký prah narazila, tak či ho prekročíš alebo naň stúpiš.

Lišty tiež prekračujem a nestúpam na ne, preto ma zaujíma ako to majú ľudia s prahmi.

@papver12 ja som rocnik 77, prahy a strapce na kobercoch sa prekracuju 🤣

tim23
30. apr 2025

@papver12 prahy počas pohybu prekračujem, ale keď sa zakecám medzi dverami vtedy stojím na prahu.. Inak mňa tie tvoje celkom zaujímajú, keď si ich tak strážiš. Nepošleš foto?

malaopicka
30. apr 2025

Nemáme prahy, len vchodový a tiež prekračujem a aj s kočíkom ide tak, aby som neprešla po ňom. Keď vidím, že muž naň stúpi, vykrutila by som mu krkom. Nemusí to každý chápať, ja tiež nechápem každého, ale môj muž to musí chápať a aj dodržiavať. Návštevy neriešim, neupozorňujem, proste to očistím a ideme ďalej. Ale áno, rozumiem, čo hovoríš a má sa to za mňa prekračovať.

oblecenieavecicky
30. apr 2025

Nemáš foto?

annm81
30. apr 2025

Vtipná diskusia... prinútila si ma zamyslieť sa, ako sa staviam k prahom, lebo samu by ma nikdy nenapadlo analyzovať to. Teda, ja by som ho asi prekročila, ak sa bavíme o vysokom prahu, lebo je pohodlnejšie došľapnút do rovnakej výšky z akej som krok začala. V každom prípade, nerieš ako na prahy stúpajú ostatní ľudia, lebo ťa každý bude považovať za šialenú hysterku. Doma snáď nevítate delegácie každých pár minút takže tá drahá remeselná práca by mala prežiť pekných pár rokov.

minesasubu
30. apr 2025

máš fotku lebo si to nejak neviem predstaviť že by sa nato niekto mohol postaviť ved to je aj nepohodlné či ?

guudy
30. apr 2025
@veselo_neveselo

Mysis si uvedomit, ze prah je spotrebny. Vsetci chapeme, ze si do toho vlozila nemale peniaze, cas, usilie, planovanie, pracu, ale stale je to len prah. Je masivny, nemusis sa bat, ze sa znici. Casom ziska svoju patinu, ta to cele este vylepsi.
Toto naozaj nie je dovod na to, aby si ludom diktovala ci nan maju/nemaju stupat.
Je to len produkt, ma sluzit nam, a nadmerna fixacia na materialne predmety nie je zdrava.

Vies, aby to nakoniec nebolo tak ako v minulosti, ze sa daval igelit na sedacku aby sa neposkodila. Alebo sa pekne a dobre veci schovavali na "potom", aby sa neopotrebovali, a nakoniec z nich nikto ziadny uzitok nemal, velakrat aj po cele generacie.

@veselo_neveselo aj mne napadla paralela so zakrytou sedackou 🙂

svokrinjazykmonika
30. apr 2025

@papver12 strašne by som ho chcela vidieť. Normálne nezaspím. A ja na prahy normálne stúpam.

guudy
30. apr 2025

@papver12 chapem, ze si investovala cas, peniaze do zariadenia. My takisto, s dizajnermi, kopec casu, energie aj penazi, komplet nabytok na mieru. Ale, veci maju sluzit ludom a nie naopak. Prva vec, ktoru som povedala dizajnerom bola, ze nas interier musi byt v prvom rade prakticky. Vsetko ostatne ma nizsiu prioritu. Fixovanie sa na taketo banality nie je uplne ok. Pisem banality, pretoze v konecnom dosledku je to stale spotrebna vec. Bez ohladu na cenu, alebo tvoj citovy vztah k nej. Nie je to historicka umelecka malba za statisice, ktoru nenahradis.
A teda k tvojej otazke, nikdy by ma nenapadlo zamyslat sa nad tym, ci mozem alebo nemozem stupit na prah. Doma mame prechodove listy, ked stupim, tak stupim. Nechaj svojho muza dychat, aby ti nezdrhol…

jana_eyre_2
30. apr 2025

Uvedomila som si že na túto zložitú otazku vôbec neviem odpovedať.. doma prahy nemáme a keď niekde sú, vôbec neviem čo v takom kroku urobím, lebo v mojej hlave riešim úplne iné veci ako to či prah prekročiť či nie..

zafir01
30. apr 2025

@papver12 neviem teraz ,lebo prahy nemáme. Ale ako dieťa si pamätám, ze sme mali a vždy sme sa cez ne radi vozili na odrazadlach ci na všetkom čo sa dalo voziť, dodavalo to tomu punc radosti ...rovnako keď som kocikovala mladšiu uvrestanu sebou, tak kočíkom jedine cez prah , a čím agresívnejšie, tým lepšie spala 🤣🤣🤣

zafir01
30. apr 2025
@guudy

@papver12 chapem, ze si investovala cas, peniaze do zariadenia. My takisto, s dizajnermi, kopec casu, energie aj penazi, komplet nabytok na mieru. Ale, veci maju sluzit ludom a nie naopak. Prva vec, ktoru som povedala dizajnerom bola, ze nas interier musi byt v prvom rade prakticky. Vsetko ostatne ma nizsiu prioritu. Fixovanie sa na taketo banality nie je uplne ok. Pisem banality, pretoze v konecnom dosledku je to stale spotrebna vec. Bez ohladu na cenu, alebo tvoj citovy vztah k nej. Nie je to historicka umelecka malba za statisice, ktoru nenahradis.
A teda k tvojej otazke, nikdy by ma nenapadlo zamyslat sa nad tym, ci mozem alebo nemozem stupit na prah. Doma mame prechodove listy, ked stupim, tak stupim. Nechaj svojho muza dychat, aby ti nezdrhol…

@guudy 👏 presne aj moje slová. Bývame 12 rokov .dom sme si sami stavali, mame tri deti , dom 170m2 záhrada cez 2 tis , stále kopec prace ,stále veľa nedokončené, a zároveň dom vyzera uz pri troch deťoch a psoch tak " vybývane" keby sa mam ku všetkému viazať a riešiť... mam v hlave iné veci ,podstatne dôležitejšie k životu a k nášmu šťastiu, a prioritu jasne dane

beata_k
30. apr 2025

Ja chapem, ze si cenis pracu remeselnika, ale uz to prehanas. Ak si mala na stolara, mas aj na opravu. To je ako keby keby si si kupila drahu kuchynsku linku, ale radsej budes jedlo objednavat aby sa ti nahodou neuspinila. Urcite by mi jeden prah nestal za upozornovanie. A po dalsie, taky prah musi aj nieco ustat, ak nie, pytaj si spat peniaze.

kavasmliekom
30. apr 2025

Ináč, mne teraz napadlo 😄 nesúvisí to s prahom, ale...stavali sme garáž, plechovú, ale manžel najprv urobil základňu, aby to bolo rovno, a predsa keď ju postavili, tak bola na jednej strane vo vzduchu, auto bolo v tom čase pred domom, čakala som na manžela, kým príde, a ukotví garáž...a zrazu začali padať krúpy, no veľké jak vajco 🤣🤣 A ja v panike zachrániť auto, som zavolala suseda, lebo ja nemám vodičak 😄 nech mi príde skryť auto. Keďže jedna strana konštrukcie na garáž bola vo vzduchu, tak som to chcela nejak za stabilizovať... Dala som tam také trámy drevené co robil altánok z toho 🤣 vyzeralo to celkom ok, a jak sused na to vyšiel, to drevo sa prelomilo, buchlo niečo pod autom, a garaz praskla 🫢 Manžel to nejak pozvaral, 😄 aj ma pochválil že som myslela na jeho auto 🤪 ale ja so susedom jak pat a mat.

sisaka
30. apr 2025

Prahy nemáme a už si nepamätám, ako chodím cez prahy, asi ako vyjde krok, ale mňa zaujima, čo to je masívny prah. Koľko cm je to nad zemou, nech si to viem predstaviť. …

elenka.k
30. apr 2025
@sisaka

Prahy nemáme a už si nepamätám, ako chodím cez prahy, asi ako vyjde krok, ale mňa zaujima, čo to je masívny prah. Koľko cm je to nad zemou, nech si to viem predstaviť. …

@sisaka tak majú aj za 9,00 €/ kus aj za 50,00 €
my máme schodište z masívu a je málinko podobný ako normálne schodište 😅 nemerala som schod

mirage
30. apr 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba alebo si vazia veci, ktore ich esteticky tesia, vlozili do nich peniaze aj energiu

domkakvet
30. apr 2025

@papver12 neviem si predstavit, ze by som povedala navsteve aby mi nestupala na prah, myslim, ze viac by ku mne ani neprisla.

bolarazjedna
30. apr 2025

U nás rodicua prah majú a normálne stúpame na prah, nikdy som nepočula, že by sa to nemalo. Pekne ti napísali vyššie, tie veci majú slúžiť nám , nie dusiť atmosféru s manželom alebo návštevou, lebo sa nesmie stúpať. Chápem, že nechceš, aby sa poškodili. Na jednej strane ale aj podlaha sa ži bude opotrebovavat, časom aj to bude treba vymeniť, vylestit, tak jedným ťahom už aj prahy sa môžu dat do poriadku.

Inak kazdy na svoje muchy, tvoje sú prahy, čo už. Podstatne je, ako to odkomunikujes tým ľuďom. Možes ich milo-vtipne upozorniť pri príchode, nech to prekračujú, ale nebudú to držať v hlave, takže už to s nimi nerieš. Zase ta návšteva je raz za čas, nie sústavne kazdy deň. Aj mna kamoška raz poprosila na návšteve hneď pri prichode, nech poviem manželovi, ze u nich sa cika do WC iba posediacky. Neriešili sme to, dodržal to. Takže podľa mňa skus zmeniť spôsob komunikácie, možno to pomôže.

lucka_ke
30. apr 2025

bola som na návšteve, kde pani domáca utierala stôl po každom zdvihnutí pohára, lebo mala pocit, že je tam otlačené koliesko, potom pribehla s vysávačom a musela som dvihnúť nohy, aby povysávala omrvinky... no poviem ti, strašné to bolo a viac som tam nešla, keby mi niekto zakázal chodiť po jej prahoch tak si pomyslím svoje - potom sa stretávajte mimo dom niekde v kaviarni

1ryba
Odpoveď bola odstránená
sili82
30. apr 2025

Chápem ako to myslíš, tiež sme minulý rok zariaďovali nový dom, ale toto mi príde smiešne upozorňovať ľudí, ktorí prídu na návštevu, aby nestúpali na prahy. Ak ti to vadí, tak sa stretávajte niekde inde, aby ti nezničili tvoj "Chrám".

1ryba
Odpoveď bola odstránená
gypsomilka
30. apr 2025
@eeffka

@papver12 ja som rocnik 77, prahy a strapce na kobercoch sa prekracuju 🤣

@eeffka strapce sa hned vyrovnavali ak niekto zakopol a postrapatil ich 😂 najlepsie hrebenom. 😂