icon

Je správne stáť na masívnych prahoch?

papver12
30. apr 2025

Toto je asi úplne hlúpa otázka ale neviem či už som bláznivá ja alebo to tak má byť, tak sa pýtam ako to máte vy. S manželom sme kompletne zrekonštruovali dom. Stálo nás to veľa úsilia, času a energie čo sa týka hľadania majstrov a doťahovania drobnosti aby všetko bolo tak, ako má byť. Bodkou za rekonštrukciou boli aj masívne prahy, ktoré prišiel zamerať a vyrobiť stolár (dalo to námahu nájsť stolára, ktorý by zobral zákazku len prahy) na tie prahy som hrdá, lebo to dotvára celkový efekt.

Z rodičovského domu som naučená, že na prahy na nestavia ale sa prekračujú. Ale môj manžel, jeho rodina a návšteva sa kedykoľvek postavia na ten masívny prah (ešte k tomu často aj obutí). Keď tu ten stolár bol, sám mi povedal, že na prahy sa nestavia. Pochopím, keď človeku nevyjde krok tak časť chodidla na prah vojde, ale postaviť sa naň celou hmotnosťou? Keď však niekoho upozorním, nech mi nestojí na prahu, tak som za úzkostlivú a panovačnú hysterku.

Som teda fakt šialená a príliš opatrná, čo sa týka ochrany svojho nábytku? Môže sa teda stáť a chodiť po prahu? Alebo ho vy prekračujete?

nevenka
30. apr 2025

My mame v starom rodicovskom dome take 50 cm siroke, ako su siroke mury, na tie stupame. To sa neda prekracovat 😅🤣.
V nasom dome, co tiez stary dom, len zrekonstruovany, prahy nemame, budu tam len prechodove listy. Odporucame na ne nestupat, hlavne detom. Ale su to deti...

viestta
30. apr 2025

Autorka, rustikalne zariadenie si ziada zariadovacie predmety s patinou. Ty bud vdacna manzelovej rodine, za ti tu patinu, na ktoru by si inac cakala roky alebo si za nu musela platit vyrabaju zadarmo.

viestta
30. apr 2025
@dahra

Prišla mi um hneď táto pesnička, ktorú nám doma opakoval oco - lebo on neznášal, keď sme na ne stúpali. "Zbohom ostávajte, hej, mamičkine prahy, čo vás prekráčali, moje biele nohy." Teda aj v minulosti sa prahy mali prekročiť 🙂

@dahra v minulosti bolo prahy brvna, chod do skanzemu a uvidis ake byvali v minulosti prahy. Ten bolo treba prekrocit, lebo ak by si na neho slapla, tak si svacnes hlavu o firštok, lebo dvere nemali vysku 200 cm ako teraz

guudy
30. apr 2025
@gypsomilka

@eeffka strapce sa hned vyrovnavali ak niekto zakopol a postrapatil ich 😂 najlepsie hrebenom. 😂

@gypsomilka @eeffka strapce ani nespominajte, tiez som ich cesala hrebenom🙄

viestta
30. apr 2025
@gypsomilka

@eeffka strapce sa hned vyrovnavali ak niekto zakopol a postrapatil ich 😂 najlepsie hrebenom. 😂

@gypsomilka presne, u babky sme dostali hreben a museli sme ich ucesat. Za trest sme potom nedostali puding 🙄 Mama mala jeden koberec so strapcami a viem, ze ich ostrihala

dskjhfdlkdjhl
30. apr 2025
@papver12

@a_alexandra_a Ja to neberiem len ako kus dreva. Je to práca stolára, ktorý mi vyšiel v ústrety a splnil všetko čo som chcela. Vážim si poctivú prácu remeselníka. Chápem, že ak máš obyčajný prah alebo plastovú lištu z Merkury, tak ti to asi nepríde iba tak. Ja som do rekonštrukcie vložila obrovské množstvo financií, času a energie a preto mám k tomu trocha iný vzťah.

@papver12 Jemine, tak daj na tie prahy nejake prekazky ako byva na parapetach na holuby a budes mat po probleme, nikto k vam ani chodit nebude a mozes sa doma zo svojho interieru vytesovat od rana do vecera.

deedol
30. apr 2025
@guudy

@veselo_neveselo aj mne napadla paralela so zakrytou sedackou 🙂

@guudy mne napadla paralela s ovladacmi v igelitoch 🙂

viestta
30. apr 2025
@dskjhfdlkdjhl

@papver12 Jemine, tak daj na tie prahy nejake prekazky ako byva na parapetach na holuby a budes mat po probleme, nikto k vam ani chodit nebude a mozes sa doma zo svojho interieru vytesovat od rana do vecera.

@dskjhfdlkdjhl dufam, ze myslis taketo. Plastove by sa do rustikalneho interieru nehodili

hellionka
30. apr 2025

mám jeden prah a ako mi vyjde skôr stupam, je to “spotrebná vec” … keď ste si dom robili pre seba a podľa seba a neplanujes ani deti ani spolubývajúcich tak čo vlastne riešiš … Nikoho tam nepúšťajte ak Ti vadia takéto veci. Pre mňa je to dom, v dome sa žije a áno dom sa časom zničí ako všetko … a ďalej nechápem, či Vám tam chodí autobus ľudí každý víkend alebo vadí len to že raz za čas návšteva stúpi celou nohou na prah … skus si na neho dať nejakú fôliu alebo nejakú “ochranu” keď budes potom pokojnejšia …

alenka58
30. apr 2025

mama mala do Vianoc prahy v celom dome, ale nikdy sme sa nezamýšľali nad tým či prekročiť, alebo stúpať, už sú vytrhané lebo sme jej kúpili robotický vysávač a je to praktickejšie, veľmi sa bránila lebo tiež dala za dvere a prahy nemalé peniaze na mieru vyrobené, ale je spokojná a rada že sme ju presvedčili

bessie12
30. apr 2025

@papver12 čaká ma rekonštrukcia celého bytu. Ale aby som bola taka hakliva na kus nábytku alebo nejakej inej veci, ktorá sa tak ci tak časom zničí, tak to teda nie. A co sa tyka stúpania na prahy, tak neprekračujem to.

dskjhfdlkdjhl
30. apr 2025
@viestta

@dskjhfdlkdjhl dufam, ze myslis taketo. Plastove by sa do rustikalneho interieru nehodili

@viestta samozrejme a mozno by som si nasla nejakeho majstra, aby mu urobil este krajsie😉 Dizajn je zaklad.

viestta
30. apr 2025
@dskjhfdlkdjhl

@viestta samozrejme a mozno by som si nasla nejakeho majstra, aby mu urobil este krajsie😉 Dizajn je zaklad.

@dskjhfdlkdjhl ano, rucne kovane by boli rozhodne lepsie. Alebo mozno by postacili aj 2 metre mierne zhrdzaveneho ostnateho drotu. Taky je uz riadne rustikalny, takze by zapadol

gypsomilka
30. apr 2025
@dskjhfdlkdjhl

@dskjhfdlkdjhl ostnaty drot 😂

mk1111111111
30. apr 2025

Prosim Ta, ved to je vec beznej spotreby. Opotrebuje, poskodi sa, vymenime. Aby som sa rozculovaka, kvoli prahu? A spehovala, ci niekto, nedajboze nan stupi. Niekto nan stupi, niekto nie. Ak sa poskodi, da sa novy a hotovo.

dskjhfdlkdjhl
30. apr 2025
@gypsomilka

@dskjhfdlkdjhl ostnaty drot 😂

@gypsomilka a retaz okolo domu, aby tam nikto ani nepachol🙂

eviq
30. apr 2025

Pripomenulo mi to, ako som raz na návšteve videla sporák zakrytý poklopom, na ktorom bola vysivana dečka a vázička. 🙂 Ale to len tak off topic, ku prahom sa neviem vyjadriť, ale dostalo ma to do stresu,ci som niekedy nechtiac u niekoho nestupula na prah a sa to nesmie.

guiseppinka
30. apr 2025

Prahy prekracujem, pokial su male. Ak som opreta o dvere, tak sa postavim na prah a stojim na nom.

personality
30. apr 2025

Pri chôdzi by som prekročila. A potom si viem predstaviť ze by som sa tam postavila celou váhou a len tak stala a pripadne sa aj pohojdávala 🤣

avicii18
30. apr 2025

Prah dospelosti treba prekročiť

gov
Odpoveď bola odstránená
marca12
30. apr 2025

@papver12 Ja ti ani neviem povedat,ci prahy prekracujem alebo nie. Nikdy som sa nadtym nezamyslala. Mne by nevadilo,keby niekto stupal u mna na prah. Mame jeden masivny a tym,ze je masivny,co take by sa mu mohlo stat?

rozculena
30. apr 2025

to je nejaká povera,že na prah sa nestúpa?

ascotka
30. apr 2025

@papver12 Ja ti rozumiem. My rekonštruujeme chalupu a tiež sme dali prahy. Obyčajné drevené cca vo farbe dverí, tmavohnedé. A muž na mňa tiež pozeral divne keď som povedala že prahy sa prekračujú. Boli normálne prachové stopy po topánkach, aj muž aj majster na ne stúpali, no nepotešilo ma to. Keď mi občas nevyjde krok, to sa samozrejme stane, tak to po sebe utriem. Asi keď budú dlážky poumývané, bude to o niečo lepšie...

marianarem
30. apr 2025

@papver12 My mame nejake tie dubove prahy a vobec ich takto nesledujem. Nerozumiem, preco by sa na ne nemohlo stupat? Ked sa moze stupat na drevenu podlahu alebo schody, tak preco nie na prahy? Za mna je to sucast podlahy a moze sa po nich normalne chodit, aj na nich stat. Absolutne nic nasim prahom nie je, mame ich zatial 9 rokov.

ahhola
30. apr 2025

😂

senta_sofia
30. apr 2025

@papver12 prehanas

michaela329
30. apr 2025

@papver12 moji rodičia mali drevené poctivé prahy v dome, aj na chate a normálne sa na nich stálo a aj sedelo - takú blbosť nikoho nenapadlo riešiť 🤷

lenkasarka
30. apr 2025
@eeffka

@papver12 ja som rocnik 77, prahy a strapce na kobercoch sa prekracuju 🤣

@eeffka strapce to bola mojs nočná mora. A cesat ich vyhradenym hrebeňom😂😂

euka210
30. apr 2025

@papver12 ja som naucena prekrocit prah. Dali sme do spalne, lebo bola diera a tam prah roky nebol...ako som prve dni nadavala lebo som zakopavala 🤦‍♀️...a manzel...ty si ho tam chcela 😁😁😁
Ked stojim vo dverach, ze len chcem nieco povedsr a pod., tak sa aj postavim na prah.