Je súčasná doba skutočne zlá?
moja mama furt hovorí ze.to.je zla.doba
@kavasmliekom "máme byty, domy, ale budú ich platiť ešte aj naše deti".
Prepac, ale to je tak otrepana ludova legenda, ze az.
Vsak banka dava uvery na 25-30 rokov max.
Ked niekto zobral uver 1milion korun pred 30 rokmi, tak to uz muselo byt na suprovy nadstandardny byt. A to nedostal hocikto, ale len clovek s patricnym prijmom. Ved to boli velke peniaze.
Co sa na takom da splacat este aj o 30 rokov ....kde je tam riziko ze so splacanim budu pokracovat aj deti ??
Uver dnes uz blbych 33 000eur ?
@hankab tak ale ja nepíšem o rokoch 40-70. Kedy sa nic nemohlo. Môj brat ma 60r a pracuje stále tam, kde nastúpil po skole, ale je na vysokej pozícii a vôbec nerobí za almužnu. Môj manžel za taký plat musí robiť v zahraničí. Lebo tu ho chceli okrádať (minimálna na pásku, zvyšok na ruku)
@romino no napríklad my sme az teraz na 40r zobrali úver, manžel má pred 50tkou. Co ja viem co bude o 10, 15rokov? Mam 16r dcéru. Kľudne sa môže stať...
@kavasmliekom kto vám dal na 40rokov? Veď tvoj muž je už "starý" a ty tiež nemáš pod 30. Možno na 30,ale aj to pochybujem
@kavasmliekom tiez si prosim detaily. To potom chcem aj ja. Mam podobny vek.
Takmer 50 rocnemu da banka uver na 40 rokov ?
To potom mi vychadza z fleku na vilu s bazenom, v krajskom meste.
@kavasmliekom ale hypo Vam dali iba do max dôchodkoveho veku. Ziadnych 40 rokov, ci ako si to myslela. Deti môzu odmietnut dedicstvo( ale vsetko) ale po 15 - 20 rokoch to bude tak smiesna suma, ze vyhodnejsie bude ho prebrat dcere a prenajat, ci predat.
Kazda doba ma aj dobre aj zle stranky. Ale v dnesnej dobe je velmi vela zla.medzi ludmi
Co kedysi nebyvalo v takom rozsahu
@tetapetra zle som to napísala, mam 40r a až teraz sme brali úver.
@kavasmliekom myslím si,že väčšina z nás má hypo. Niekto skôr a niekto neskôr.
@kavasmliekom bola si dieta preto to tak.vnimas. kto nemal rodicov v strane nedostal sa na skolu. Tiez sa nedalo chodit na hkcijake kruzky. Chcela som chodit na vytvarnu. Nedalo sa pretoze som nespravila talentovky..nie som.nejaky umelec ale.vzdy ma bavilo kreslenie malovanie. Kamaratku zase nezobrali na tenis. Terajsej kolegyni sestra sa nedostala na medinu lebo rodicia nevstupili do strany. A ze mal.kazdy pracu? Moja mam bola skoro rok doma pretoze isla na matersku jej.miesto obsadili tlacenkou a pre nu nemali nic. Nemala ziadny prijem. Materska bola muslim 1/2 rok? Teraz by to mnohe zeny nepredychali ist tak skoro do prace. Takze idealne to nebolo ani vtedy
@kavasmliekom a povedz mi kto moze za to ze deti nemaju pestry zivot? Ved im ho organizuju rodicia. Moja dcera ma 24 ale.pestre detstvo mala dost. Moji rodicia dospeli a pestrost sa skoncila. Nie ako teraz cely zivot mozes cestovat studovat co chces venovat sa comu chces. Sportu jazykom umeniu. Kedysi sa nechodilo nikam. Max. Ma dovolenky. Bohatsi aj na lyzovacky prip. Vyvoleni k moru. Moja mama nechodila po praci nikam pretoze nic nebolo. Nic sa nedialo. Ja mam teraz kopu aktivit o ktorych kedysj nesnivali
@ibatanecnica veď píšem, že môžem porovnať len obdobie, odkedy som žila a co si pamätám. Chodila som na hudobný krúžok, nemusela som mať vlastnú flautu, ani som nemusela vedieť hrať, naučili ma. Chodila som aj na tenis. Požičali raketu. A moja mama bola doma 6rokov na rodičovskej, a hneď jej našli prácu. Mala sa čas nám venovať, chodili sme aj na výlety, mali rôzne akcie v práci aj pre deti, v škole sme mali rôzne akcie...ja si pamätám na pekne detstvo, aj časy v škole, na strednej.
@ibatanecnica samozrejme, že my im robíme program, ale vtedy netrebalo, stačilo vyjsť na ihrisko a bolo tam 20 deti. Teraz je jeden a pol dieťaťa na ihrisku aj to sa nehraje, lebo sa nevie. Alebo nepozicia odrážadlo, nepozicia lopatku...
@kavasmliekom detstvo som mala aj ja pekne ale pamatam si veci ktore sa mi nepacili. U nas sa aj na hudobnu robili talentovky nezobrali kazdeho. Teraz.dieta zoberu vsade aj ked nema nejaky talent ale bavi ho to. Aj my sme mali v skole kopu akcii a vela z nich pliticky zamerane. Rozne sutaze kvizy. Museli sme sa ucit odpovede na otazky tykajuce sa pilitiky VOSR ZSSR. Poviem ti ako decku na zakladnej ma to ''ohromne'' bavilo. Radsej by som.behala po vonku. Ale.ked ucitelky niekoho vybrali musel.bez debaty ist. Mozno sa tebe vyhlo toto zatahovanie politiky do zivota. A tie politicke diskusie ktorych sme sa museli zucastnovat ako spravni pioneri. Des
@ibatanecnica tak píšem, že som žila od 80r, nebola som ani pionierka.
@kavasmliekom a koho.je to.chyba. ved tie deti.vychovavaju a usmernuju rodicia. Nikto nezakazuje detom.chodit.von. kto im kupuje mobily hry? Same si ich nekupia. Pomaly kazdemu rodicovi toto vadi. Preco teda.nezoberu deti von? Nenaucia ich ''nase''.hry
@kavasmliekom ved preto ti pisem ze to nebolo vsetko idealne. Ja som iba o par rokov starsia takze sme zili v podstate v rovnakej dobe
@kavasmliekom tak ked ma odrazadlo lopatku jw to esteale dieta a ma tam rodica. Na vychovu.je tam on. Ty svoje dieta ucis nejake hry? Moja dcera nie je ani na soc.sietach. max ma messenger na komunikaciu s kamosmi. Nikdy sa nenudila. Vedela sa zahrat vedela rozne hry. Kopu deti na ihrisku ich naucila. Preco neohlasis to.jedno dieta nech sa s nou nejako zahra? Necakaj ze druhy nieco spravi. Deti sa rady.zabavia.
@kavasmliekom a myslis, ze toto môj syn nema? Plavecky, anglina, futbal, kedysi chodil na vytvarnu. Pocitacovy kruzok ho nezaujal. More kazdy rok, akvaparky, doma bazen v lete, lyzovacka- tento rok v skole- aj s nami. V skole vylety su casto. O com to pises?
Deti su na ihrisku menej nie kvôli zlej dobe, ale doba sa aj zdigitalizovala, vela veci sa riesi INAK, AI zacina. Cast zivota mladych sa meni.a musia viac reagivat na zneny, ktore zrychluju. Ty nechapes, ze to je uplna zmena a nie zlobou, ci tazkostou doby. Cim je technika pokrocilejsia, tym sa rychlejsie vyvija ludstvo. Od 13 do 17 stor sa toho zmenilo ovela menej ako od 18 do 19 storocia. A od 20 do 21 sa to zrychlilo este viac. MYLIS SI TAZKOST DOBY SO ZMENOU DOBY ( A MYSLENIA)
@hellwant a pre mňa je to zlá doba, ta zmenená.
@kavasmliekom vidis a v tom je ten rozdiel. V tej dobe, ako sama pises, oni pozicali, naucili, nasli… vsetko za vas urobili. Ziadna zodpovednost za seba. Ziadne samostatne uvazovanie, to sa vtedy nehodilo.
@kavasmliekom mimochodom.ja som vedela max sa tak korculovat. Rodicia nemali na to aby sme chodievali lyzovat a na vselijake kruzky. Moja dcera chodila na vsetko mozne vie plavat ' lyzovat sa. chodila na hudobnu kreslenie bedmintom hadzanu a neviem kam este. Takze zivot mala pestry. My sme niekolkokrat do roka na dovolenke po chatach boli. Mohla som si dovolit ovela viac ako moji rodicia
@sonula nic sa nemohlo vymykat ''z pravidiel'' za.tvoju poslusnost ta odmenime.
V týchto dňoch je problém ( a hlavne tu na MK),že keď napíšeš,že ty máš dobré obdobie a najlepšie za svoj život tak si automaticky ficovolic,čo žije v bubline a nestará sa o nič,len o seba.
Aspoň ja to takto vnimam
@doriiis ja sa mam preto dobre lebo ozaj zijem.vo svojej bubline. 😄 a niensom ficovolic. Len to my asi nikto neuveri 😆. Isla som si za svojim. Studovala pracovala. Mozno preto som tam kde som a v podstate spokojna. Aj ked...
Vzdy moze byt lepsie a preto.na sebe makam dalej
Ano, je zlá doba - nie najhoršia zo všetkých, ale nemôžeme sa tváriť že je to pozitívne.. áno, máme mnoho, avšak môžeme o mnoho prísť a to by si mali ľudia začať uvedomovať v masach.. jednoducho ako vravím už dlho, dosiahli sme vrchol, klesame.. musíme však niečo robiť, lebo úplne padneme..
@ibatanecnica ...aj ja.Mam sa preto dobre,lebo som povedala,že ja nechcem takto a takto,to a to a chcem to inak.A tak aj mám.
Mám svoju prácu,svoju rodinu a život,aký som vždy chcela.Bez ohľadu na garnitúru tam hore
@doriiis kazdy zije vo svojej bubline. Aj v mojej sa kudia maju dobre, nie su ficovolici. Na zivot nevplyva len politika. No tak Fico vyhral volby a nici krajinu. Ok, robim co je v mojich silach, ale neprestavam zit lebo inak by som sa zblaznila. A vdaka tejto dobe, sa vzdy vieme zbalit a ist inam, ak to bude nevyhnutne.

Môj vedúci hovorí, doba nie je zla dobu si robíme samy