icon

Je súčasná doba skutočne zlá?

4. jan 2025

moja mama furt hovorí ze.to.je zla.doba

Strana
z5
buberova
4. jan 2025

V niektorých ohľadoch áno a v niektorých sa máme veľmi dobre

doriiis
4. jan 2025

V každej dobe sa nájde niekto kto tvrdí,že to je hrozna doba,že dobre už bolo a pod.
Starí ľudia a pár negatívnych jedincov sa sťažujú aj keď nie je načo.To je povahou

greta2017
4. jan 2025

@buberova ...suhlasim no pridala by som, ze ...a v niktorych ohladoch sa mame az prilis dobre a prave preto je zla doba (no malo kto to pochopi)

gelifil
4. jan 2025

ano, doba je zla....a nemyslim materialne veci

gribka1
4. jan 2025

Ona sa zdá zlá, pretože informácie sú prístupné, vieme viac zlých vecí, ktoré sa dejú všade vo svete. Ale oni sa diali vždy. Niekedy sa to bralo ako sa mal jednotlivec, či rodina. Materiálne sa máme snáď najlepšie ako sa mali generácie pred nami.

maranco
4. jan 2025

Dobrá doba je v
technologickom pokroku, v medicíne, kvalite života z hľadiska zdravia, možností na rozvoj človeka, možností pre zábavu a oddych

Zlá doba je v
medziľudských vzťahoch, duševnom zdraví, neisté nestabilné vlády, korupcia, nespravodlivosť, násilie a vojnové konflikty, ničenie životného prostredia, kriminalita, chýba slušné správanie, nenávisť

mane01
4. jan 2025

Akoze a kedy bola ta dobra doba? V 1917?, 1940?, 1950? 1990? 😂 to su take fnukacky … to ze je nieco inak, ako bolo v case mladosti tvojej mamy este neznamena, ze je zle… a vsetci mozme urobit nieco pre to, aby bolo este lepsie…

autor
4. jan 2025

@mane01 ďakujem za pozitívnu.odpoved

7miriam77
4. jan 2025

Úplne každá doba prináša aj zlé aj dobré...malo by to byť také vyvážené a či je to vyvážené teraz, tak to je ťažko povedať. Ono záleží aj od toho aký životný osud má konkrétny človek.

bloger
4. jan 2025

Tak určite vo veľa veciach áno.

kavasmliekom
4. jan 2025

Viem len porovnať od doby, odkedy žijem. Za mňa áno, je zlá doba.
Aj keď mam prácu, ale žiadne výhody v nej, keď som bola malá, mama mala voľno ako slobodná matka, mala úľavy, nerobila na zmeny, mala rôzne benefity. Dostala byt. Boli novomanzelske pôžičky, lacné byty. Po skole sa vedeli zamestnať.
Deti mali veselý a pestrý život, plný hier, každý s každým bol kamarát. V škole ľahšie učenie.
Možno bola menšia dostupnosť lekárov, menej škôl na výber, menej oblečenia, jeden druh chleba a masla. Mandarinky sme mali len na vianoce a pod stromčekom jednu bábiku a na ďalšie Vianoce kočík k nej... Ale bola veselá doba.
Ja to tak vnímam.
Teraz máme možno lepšie zdravotníctvo, na ktire si musíme najprv zarobiť, aby sme sa mohli liečiť, máme možnosti zamestnania, ale na úkor rodiny, máme byty, domy, ale budú ich platiť ešte aj naše deti, keď máme deti, tak prídeme o peniaze, lebo bud sú choré, alebo nás nikto nezamestna.
Pretekame sa, kto má viac, krajšie, drahšie, každý druhý má nejakú diagnózu, deti sa nevedia hrať, majú všetko, na čo si ukážu, ale chýbajú im sociálne návyky. Atď.

bielasovicka
4. jan 2025

Tvoja mama ma pravdu. Tvrdím to isté

sante81
4. jan 2025

Nie doba, ale ľudia.

zuzinka888
4. jan 2025

Zle casy tvoria silnych jedincov. Silni jedinci tvoria dobre casy, a dobre casy plodia slabych jedincov. Slibi ludia tvoria zle casy a zle casy tvoria silnych jedincov a stale dookola. Je to kolobeh zivota.

gribka1
4. jan 2025

@zuzinka888 Pravdu máš, ale podľa toho nie je zlá doba, zatiaľ sú slabí jedinci.

kavasmliekom
4. jan 2025

@mane01 a čo také môžeme urobiť? Vymeniť vládu? Alebo povedať zamestnávateľovi, že mám malé deti a potrebujem prácu tak aby som ich mohla odniesť a o 16tej vybrať? Vysmeje ma.
Má niekto ísť robiť za 800e, lebo bude mať síce všetko legálne na páske, ale ledva na pokrytie výdavkov, ak nemá hypotéku, ani nie je v podnájme...lebo síce niekde na západe zarobí 2500e, ale s tým, že minimálnu ma na páske a zvyšok na ruku...alebo ešte je tu taka možnosť, že každý bude robiť v korporate, it, podnikateľov, manažérov, nikto pekarov, ani v autodoprave...nedajboze učiteľov, alebo upratovačky.
Nedáš dieťaťu mobil, počítač, nebude mať úlohy do školy. K lekárovi tiež nepôjdeš s prázdnou peňaženkou, do obchodu tiež ti nestačí pár eur.
To sú len veci co vnímam a mam skúsenosť ja.

marsmykkok
4. jan 2025

@greta2017 ja chápem a plne súhlasím,.mám rovnaký pocit. Ako sa hovorí keď je koze dobre ide tancovať na ľad...

zuzinka888
4. jan 2025

@gribka1 tak asi musi byt natolko zla aby tí silní pochopili, ze oni su tí silní, a " prebudili sa, ked nad Tatrou sa bude bliskat a hromy divo bit- ale tak postarom nie za 45t€.🤣😭😭

marca12
4. jan 2025

Podla mna zijeme najlepsiu dobu,len to nevieme spravne vyuzit a poniektori uz nevedia,co od dobroty.

gribka1
4. jan 2025

Ono treba pochopiť a prijať, že už nikdy nebude ako bolo. Vždy to tak bolo. To, že je to iné, neznamená, že je to zlé. Najpozitiívnejšia zmena by bola, ak by sa prestalo bojovať a ľudia mali charakter. Potom by sme sa mohli vyvíjať k lepšej spoločnosti.

deti95060810
4. jan 2025

zlá doba... tak medziľudské vzťahy sú totálne na figu...
neraz aj susedské .

moonlight1210
4. jan 2025

Ako sa hovori:

Tazke casy robia silnych ludi. Silni ludia vytvaraju prijemne casy. Prijemne casy plodia rozpistanych ludi. Rozpistanci vytvoria tazke casy.

A my sme aktualne ti rozpistanci. Casy su (zatial este) prijemne.
Vytvarame si vsak buduce tazke casy. Uz to pocitujeme, ale sme rozpistani, tak si to nechceme priznat a lutujeme sa, ze nemame vsetko a este nieco navrch k tomu.

hellwant
4. jan 2025

Je to dost individualne. Pisala ti kavasmliekom ako to ona ma tazke, ja teraz z mojej strany napisem. Otec umrel, ked som mal 14 mesiacov, mama ostala sama, dom sa nepostavil, dostala pracovny byt- kuchara SOREA , neskôr sefkucharka, auto sme nemali, netrpeli sme nedostatkom, mala pristup ku extra mäsu - polovacky riaditela stranika, ci obcas ku bonom cez neho.More - mama raz cez myslim ROH dala Juhoslaviu v 87, ci 88.
Prevrat riaditelia sa menili, ziadne more, ci auto v 90rokoch, mama odkladala TRIO sporenie( ti co pamätaju) a stavebko a pomahala rodine na severe. Jedine kupalisko, aj to preto, ze sme byvali v kupelnom meste a mali sme vyhody.
Teraz? Mame auto, dovolenky, 13, ci 14 plat, soc. vyhody v praci, zlavy cez NAY, ci Samsung. Ano byvame u svokry, prerobeny samostatny vrch, ale mame inv. byt aj rozinvestovane. Keby niet vojny na vychode tak je vsetko super. Ale najhorsie casy iste nie su pre moju rodinu. Ani zena sa nemala lepsie ako za mlada.
Ludska mentalita- ano, ta sa zmenila k horsiemu. K tomu prispievaju soc. siete, Only fans , rôzni zbytocni Influnceri a podobne bludy.

sonula
4. jan 2025

Nie, nie je. Nikto ti negarantuje dobry a stastny zivot, nemas nanho automaticky narok, rovnako ani na "dobru" dobu. Proste je to tak a musis sa snazit urobit si dobu pre seba co najviac vyhovujucejsiu. Ani ludia nie su ini, ludia su vacsinou rovnaki, zalezi vsak akou bublinou sa obklopis. Nepoznam vsak cloveka, ktory by vo svojom okoli dobrovolne trpel zlych ludi.

hellwant
4. jan 2025

@sonula Super napisane. 🙂

heln
4. jan 2025

z historickeho hladiska je toto najlepsia doba aku kedy zijeme, technicky, medicinsky, vedomostne...
pozri sa na zenu v historickom kontexte, nemala ziadne prava, bola podriadena muzovi, zeny sa nevzdelavali (iba z bohatych rodin), dlzka a kvalita zivota bola nizka, zeny a deti umierali pri alebo po porode, vacsi zdravotny problem znamenal smrt, teraz to vyriesia antibiotika, ockovanie, ci operacia.....
takze z historickeho hladiska sa mame super, len nezapnut fejsbuky a internety, lebo mi je uz na grcanie ked tam vidim fica ako sa z nas vsetkych rehoce.....
a netesim sa na utorok, ked pojdem na nakup a budem vyvalovat oci na tie ceny, neviem ci sa dokazem na to psychicky pripravit.

axve
4. jan 2025

Dobu robia ludia. Ludi je viac ako kedysi, a zda sa mi ze iq ludi upada modernizaciou vsetkeho. Tuto dobu tzv. zlu si robime my ludia. Svet, zvierata, rastlinstvo, neziva priroda su stale take iste oproti ludstvu ktore sa vzdaluje od Boha

tetapetra
4. jan 2025

@heln ešte neuvidis na cenách. Rataj tak február. Vtedy sa premietne to zvýšenie do potravín. Teraz tak očakávajme vyššie faktúry. A hlavne sa všetci pripravme na nižšie platy!

hankab
4. jan 2025

@kavasmliekom
Ludia dostali v praci byty, kralikarne, v ktorych prezili cely zivot, lebo si nemohli dovolit postavit dom. Prezili cely zivot v jednej praci, mnohi su tam este doteraz a zarabaju almuznu, po 40 rokoch menej ako ti, co nastupili pred mesiacom.
Malokto mal auto, a aj ked ho mali, nemohli vycestovat, lebo zatvorene hranice. Teraz ma clovek moznost ist kamkolvek si zmysli, vidiet aj ine ako rodne mesto a navstivit juhoslaviu, ak dostane povolenku.
Je omnoho menej alkoholikov ako x rokov dozadu. Rodiny uz nemusia v tichosti trpiet a chlapi otlkat zeny, a zeny sa hanbit rozviest lebo “sa to nepatri”.
Mame lepsie moznosti vzdelania, najdenia si prace, kazdy podla svojej sikovnosti ma moznost si najst pracu ktora ho aj naplna, v najhorsom odist kdekolvek len chce.
Zena uz nemusi byt iba domaca putka, ktorej chlap chodi do krcmy. Moze pracovat, zarabat viac nez chlap, najat si pestunku.
Dnesne deti maju uplne ine zazitky ako tie pred 40 rokmi. Netvrdim, ze jednoznacne lepsie, ale ine, lebo aj moznosti su ine.
Vela veci je v dnesnej dobe narocnejsich a inych, ale mnoho aj jednoduchsich a rozmanitejsich.

romino
4. jan 2025

Minule 1 Nemec hovori, ze jeho mama to tiez tvrdi. Ze je zla doba. Potom ale ironicky dodal, ze to uz ale hovori 50 rokov 😁
Na to priklade vidis, ze aj ked prezijes zivot v top ekonomike sveta, tak "je zla doba".
Ja si vravim ze ak raz bude vynajdeny stroj casu, tak ako prve vyuzitie by malo byt, posielat chronickych stazovatelov na tyzdnove pobyty do nejakej realne zlej doby z minulosti. Niektori potrebuju obrazne prefackat.

Strana
z5