Je toto správanie priateľa normálne?
Ahojte potrebovala by som od vás radu, pretože ja si už pripadáme ako blázon. Som s priateľom 2 a pol roka. Všetko sa na začiatku zdalo úplne normálne. Klasické zamilované začiatky. Postupom času som začala u neho pociťovať väčšie sklony k alkoholu. Všímať si to začali aj priatelia, či sme už boli niekde na výlete alebo v meste. Zažila som už aj to, že klamal kde bol aby mohol ísť piť. Nedávno sme mali ísť stanovať. S priateľmi k vode, kde sme ale boli sami. Prišli tam ľudia z dediny, no neboli úplne v poriadku (asi drogy a alkohol). Každý sme to videli, len môj priateľ bol jediný, ktorý sa k nim pridal piť. Keď som sa mu snažila vysvetliť nech to nerobí, nedovolil mi ani rozprávať. Chcem podotknúť, že daní ľudia, ktorý tam prisli nám nadávali, starali sa do našich vecí a vyhrážali sa nám. Môj priateľ bol snimi však veľký kamarát a kôli nemu sme sa ich nevedeli zbaviť. Skončilo to tak, že nás skoro pobodali a rozrezali fľašou našej známej nohu, museli sme v noci odist . On si to však neuvedomuje doteraz. Dnes sa stalo znova to, že cestou ku mne domov sa zastavil v bare, kde znova pil a prišiel o hodinu a pol pozdejšie. Plus ďalších milión vecí, ktoré tu môžem pisat do rána. Najhoršie na tom je, že moja mama si ho zastáva a robi zo mňa blázna. Myslí si, že mu zakazujem chodiť von, že mu závidím, že preháňam a on má potom dojem, že nerobí nič zlé, len ja som hysterka. Preto sa potrebujem spýtať vás a poprosiť o radu, či je to normalne alebo má ona pravdu a preháňam to. Som už zúfalá.
Ďakujem za odpovede
Mam vek korytnačky, poznam život z rôznych strán, aj s alkoholom v ridine a blizkom okoli, dokonca aj po odbornej stránke.
Mas dobru intuíciu ze priateľ+alkohol nie he dobra voľba.
Mas vela signalov ze tvoj priateľ+alkohol je cesta do pekla. Chceš do pekla alkoholizmu ist s ním ? Alebo radšej zit normálne ?
Pošli toho alkoholika, lebo to on už JE do krcmy a do P.
@simonabat kolko mas rokov? Nasla by som si pracu aj podnajom v inom meste, rozisla sa s priatelom a nachvilu odisla aj od mamy. Lebo ja to vidim, ze aj ked sa rozidete, tak mamina bude do teba hucat, priatel bude u vas i po rozchode vysedavat u mamy na kave a obaja budu z teba robit blazna. Takze zmena miesta a docasne prerusenie kontaktov bude podla mna na mieste
@simonabat Len ten alkohol, len ten alkohol…
Ibaze jedneho dna ostane iba ten alkohol.
A s nim sa rozplynie priatelova bezstarostnost i vsetky dobre crty. Ostane len ten alkohol, hlboko do penazenky, agresia a dlhy.
Cudujem sa tvojej mame, ale zrejme je poznacena alkoholizmom v rodine a ma posunute hranice, co je uz zle a co este nie. A toto jej este nepride cez ciaru. Mozno jej aj lichoti, ze ona ma s nim pekny vztah a nechce o to sebecky prist (ze sa rozidete a ona ho uz nebude vidat).
Ako jedinu radu ti mozem dat - odid.
Toto by ti radili vsade. Kym si slobodna, bez zavazkov k tomu cloveku - odid.
Alkoholik, gambler, uzivatel drog a clovek so psychickymi ochoreniami nie je vhodny partner na vztah. (Mozes takemu dat sancu, ale ked to neunesies a nezvladnes, nemozes sa stazovat).
@simonabat ja by som nechcela ani takého kamaráta, nie partnera, ak sa mame páči, môže si s ním žiť ona. Tvoj priateľ je absolútne nevhodný pre spoločný život, utekaj od neho čo najrýchlejšie. Nemusí byť agresívny, ale sama vidíš, že je nespoľahlivý, hľadá stále cestičky, ako sa napiť, to pitie nie je zdarma, ukonči to ešte dnes, prečo by si si mala komplikovať život s ochlastom? Nie si povinná mu niečo vysvetľovať, končím a hotovo.
@simonabat prerušiť kontakty. s ním, aj s matkou
@simonabat ak by mama priznala, ze tvoj priatel ma problem s alkoholom, priznala by sama pred sebou, ze problem ma aj jej brat. A musela by k tomu zaujat nejake stanovisko. Klamat takto samu seba je jednoduchsie, ako sa problemu postavit celom. Ak vsak povie, ze priatel nema problem, uchlacholi tak aj svoje podvedomie, ze ani brat nema problem. To neznamena, ze ta mama nema rada, ani, ze by ti chcela zle, ona len nema spracoveneho svojho brata...
Btw a pre teba priatel nie je typ pre spolocny zivot, tvoja intuicia ti to hovori, tak ju treba pocuvat 🙂
nepocuvaj mamu ani nikoho len samu seba.. ak citis ze to neni okej tak to neni.. je to proste alkáč co lubi vypiť, kamoši zábava... toto chceš v živote? to má byť dajme tomu otec tvojich detí, nedajbože manžel? váž si samú seba a dopraj si niečo lepšie a nekaz si život
Toto nie je normálne a to musíš vidieť aj sama podľa mňa, takže by som dozaista odišla od neho, lebo toto ešte ak sa bude stupňovať tak neviem neviem.
Myslím, že ty budeš presne ten typ, že s ním ostaneš aj ked si uvedomuješ, že to nikdy dobré nebude, budeš sa s ním trápiť, až kým ťa on z nejakeho dôvodu neopustí. Keby si uvažovala racionálne, ani by si sem o ňom nepísala. Jednoducho by si to skončila. Ved ty vieš, že on nie je normálny.
ak nezabera ani rozhovor s nim, tak uz radsej nestracaj cas, aby si neskor nelutovala ked s nim ostanes ako sa to cele moze vyhrotit

@simonabat utekaj a neobzeraj sa , a čo sa týka mami čo ju do toho či s ním ostaneš alebo sa rozides