icon

Je tu niekto, kto nechodí na cintorín?

28. okt 2023

Je tu niekto, kto nechodi na ,,dusicky,, na cintorin z dovodu, ze vam to nerobi dobre? Riesi vas kvoli tomu okolie?

ibrunova
28. okt 2023

@mateson ako treba upratovať hrob?

marsmykkok
28. okt 2023

@nikaeli a aj iné. Mne to proste príde tak, že sa strácajú tradície, proste darčeky na Vianoce, stromček to je niečo čo sa páči, rešpektujem to, no na cintorín je ísť nuda, moja vec... Ja si myslím, že je to tradícia a pekná. Aspoň raz si spomenúť za rok na našich blízkych, aspoň raz za rok sa trocha poupratujú hroby a okolie hrobov kedže nie každý má hroby v mieste bydliska a nechodí tam často. Aspoň sa skultúrni prostredie cintorína, tie svetlá večer z hrobov sú krásne, spomenieme si všetci. Vôbec to nie je o tom kúpiť 50 eurový veniec, stačí aj obyčajná malá sviečka ktorá sa zapáli, ak niekto nemusí davy nemusí isť prvého novembra priamo. Ale aspoň okolo tých sviatkov ísť a zapáliť sviečku je pekné.

hanka50
28. okt 2023

Ja tiez nechodim...teda ani muz a deti , idem v priebehu roka ked tak sa mi chce a ziada

nikaeli
28. okt 2023

@marsmykkok takže to, že niekto nechodí na cintorín znamená, že nemyslí na zosnulých príbuzných? ja si na blízkych spomínam veľmi často, nie iba raz za rok, lebo sa o tom píše v kalendári 🤷🏻‍♀️

petko81
28. okt 2023

Ja nechodím

amelie2017
28. okt 2023

Pred niekolkymi dnami bolo 5. vyrocie smrti svokrinho muza, od pohrebu tam nebola. A to ma v hrobke rodicov, starych rodicov..vraj tam stravi v buducnosti vela casu a zatial sa tam nechysta..

mateson
28. okt 2023

@ibrunova to sa pýtaš vážne?

viestta
28. okt 2023

@terezka1947 smutit a spominat sa da aj bez navstevy cintorina, mozno aj uprimnejsie ako ti co tam idu len preto, ze sa patri. Ak sa niekto na to neciti, ak to niekto nepovazuje za potrebne netreba ho sudit. Kazdy prezivame rovnake veci inac a navsteva cintorina, akakolvek, nielen ta dusickova nevypoveda nicovate nic o smutku a ucte k tym, co uz s nami nie su.

mateson
28. okt 2023

Pre mňa napríklad starenka s dedom toho v živote spravili veľa,tak je moja povinnosť aby na dušičky, Vianoce atď mali hrob v poriadku. Ja to mám takto .

biglovemom
28. okt 2023

Vela ludi si spomenie len na dusicky na nebohych , co je velmi smutne..zasadne na dusicky nejdem na cintorin.

zafir01
28. okt 2023

@ibrunova pomník od vtáčieho trusu /prachu
Kahance treba vymeniť/umyť ( napr.js som kúpila tdky antikorovy sklenený ,takže ho umyvam.) Pozametam okolo napadane lístie ,či ten bordel z tuji.....

Staršie hroby ,ktoré majú ten starší typ poklopov sa cíti kefdmi a špeciálnym prípravkom . Niektoré hroby majú vnútri hlinu ,štrk a pod ... A DJ to treba upraviť .
Vážne sa toto pýtaš ? Teda ak áno ,pravdepodobne nemáš nikoho blízkeho na cintoríne a si šťastný človek

mateson
28. okt 2023

@viestta fakt? U nás na Moravě je například v pondělí na hody pruvod celé dediny s farářem na hřbitov. Jsou tam velké krojované hody. Ja bych se styděla , kdybych tam měla smetiště . Navíc ti co jsou v tom hrobě, si to ani nezaslouží. A to tam už nebydlím. Ale prostě zvednu prdel, sednut do auta a jedu to udělat. Divná doba toto...asi stárnu.

ibrunova
28. okt 2023

@mateson akože aj ja chodím riadiť, ale myslím, že ak niekto nechodí, nič vážne sa nestane.

mateson
28. okt 2023

@zafir01 no, ale to je právě třeba zvednout tu prdel. A taky to stojí nějaký peníz

ibrunova
28. okt 2023

@zafir01 ale mám.. Neboj.. O hroby sa starám. Ale kahance neumývam. Pohoršenia hodné.. Moja kolegyňa pred dušičkami zhrnie štrk z hrobov do vedier a doma vo vani ho premývajú a potom zanesú nszad.

mateson
28. okt 2023

@ibrunova když tam chodíš uklízet, tak nač se ptáš "ako treba upratovať hrob?🤦

marca12
28. okt 2023

Pokial tam nemas blizkych a nemusis sa starat o hroby,tak nechodis. Mame v rodine taku osobu,ktora nechodi a ten hrob aj tak vyzeral. Staram sa on teraz ja. Neda mi to,ked ho vidim taky spustnuty. Nemam rada cintoriny,nerada tam chodim,ale je to ucta voci mrtvym. Oni by tiez radsej zili ako hnili v tej zemi...uz len kvoli tomu sa premozem. A mam navyk z domu,ze sme si uctili pamiatku zosnulych. Chodim aj pocas roka zapalit sviecku,zapalim sviecku aj doma,ale na tom cintorine je to ine.

viestta
28. okt 2023

@mateson moja babka nebola na cintorine cele roky po tom co tam pochovala svojho 23 roceneho syna. Nie som si ista, ci tam nesla prvy krat az vtedy, ked pochovali ju. Bola horsia ako ti co tam chodia? A naozaj posledne co ma zaujma je to co si o mne myslia miestne Kelisove. Pretoze dusicky nie su o svetielkach a vencoch, celeoobecnom sprievode ale o spomienke a smutku. A tie mozes mat aj ked mas prdel doma na gauci...

mateson
28. okt 2023

@viestta tak maj.

isis234
28. okt 2023

@mateson chodila som sama 9 rokov upravovať 2 hroby. Viac krát do roka. Konečne sa už zapájajú aj ostatní členovia rodiny.

viestta
28. okt 2023

@mateson proste akceptuj rozhodnuta inych... Netreba hned kazdeho odsudzovat kvoli takej, voci vecnosti absolutne nepodstatnej, veci.

mateson
28. okt 2023

@viestta tak všetci nežijú na sídlisku v byte. A keď žijú niekde , kde sú nejaké tradície , tak si ich jednoducho ctia. A keď s tým prestanú , tak žiadne nebudú. Ale to oni nechcú , takže sa navlečú do tých hnusných krojov a idú sa pomodliť na ten pekne upravený cintorín. Pre niekoho ako ty nepochopiteľné...
.

viestta
28. okt 2023

@mateson dobre, tak sa zucastnis tradicneho pochodu pre zachovanie tradici. V poriadku. Ale ak sa na to niekto z vasej dediny neciti, dovody moze mat rozne, co s nim? Poohovaratju ho Kelisove pred samoskou a tym to aj tak skonci.
Moja babka sa necitila ist na cintorin k hrobu svojho syna, dovod mozno vedela, mozno nevedela, vsetci sme to akceptovali. Takych ludi moze byt vela, nie je to len o lenivosti. A aj keby to bolo o lenivosti, kto sme my aby sme ich sudili? Kto sme my aby sme sudili rodinu, ktora nema upraveny hrob? Kto sme my, aby sme sudili vyzdobu a pocet zucastnenych pri inych hroboch? Ich rozhodnute, ich svedomie...

majlo1234
28. okt 2023

Ja chodim, ked sa mi chce. Je to len zvyk, mrtvym ne to jedno, a zivi ma az tak nezaujimaju. Celkovo nerobim veci kvoli ostatnym

janulik2008
28. okt 2023

@terezka1947 ja síce na cintorín chodím, dokonca aj s malou idem a tiež si idem "pokecať", toľkokrát sa tam "zrevem" lebo je mi smutno ale krstná ona nedokáže tam ísť. Odkedy zomrela babka tak tam nechodí, pretože hovorí že ona ju potom všade vidím. Jednoducho jej cintorín nerobí dobre. Pamätám že raz ju moja mama presvedčila aby šli a neviem či vôbec tam došli. Podľa mňa má "blok", jej muž dokonca jej zakázal pozerať fotky lebo doma stále plakala a aj keď sa už nestretávame tak ju chápem.

Na druhú stranu ja chodievam rada na cintorín (niekedy sa mi o nich aj sníva 🫣), to ticho a trz keď všade sú sviečky 😁 a tiež zapaľujeme sviečku aj doma za tých ku ktorým nemôžeme ísť ...

mamickalisticka
28. okt 2023

Ja chodim, ale čo mi začalo vadiť, alebo som si to začala viac uvedomovať, že mi vadí ten celý humbuk okolo toho.. bývame pri cintoríne, k našim chodim cez cintorin (môžem deti pustiť na voľno, máme to skratku) ale celkovo to kupovanie umelin na hroby, tisic kahancov, anjelikov 500, no neni mi z toho najlepšie, plus ked ludia cestuju xy km zapaľovať sviečku, napr moja svokra, vkuse otravovala môjho manžela, že sa musí chodiť na cintorin, v najväčšej zime daždi vetre sa muselo ísť na 4!! Rôzne cintoriny, len aby bolo, zabitý celý voľný deň 🥴🥴🥴🙄🙄🙄 to nemusím naozaj.. ja zasa vyrábam na cintorín rôzne vence, ktoré tvorím z toho čo príroda dala, potom to rozoberiem, základ odložím. Veľmi by som brala, aby naše cintoriny boli len kríže (niečo na štýl tych amerických vojenských cintorinov) žiadne hrobky 5x5m .

mamickalisticka
28. okt 2023

@janulik2008 tiež milujem tú sviečkovú atmosféru, aj pre deti je to zážitok vidieť toľko svietielok ✨inak pre mňa začína predvianočná nálada dušičkami 😅🙈

mateson
28. okt 2023

@majlo1234 to je taková ptákovina, že mŕtvym je to jedno. Některým možná áno, ale já s istou vím, že moji prarodiče k nim nepatří. Oni to dělali pro své předky a na mně je, abych to dělala pro ně. Navíc u nás že říká, "kdo dostal barák , ten sa má starat o hrob který k němu patří".

janulik2008
28. okt 2023

@mateson o Tom som nepočula 🤔 ja sa niekedy rozprávam s dedomz ktoreho som nikdy nepoznala a hovoríme že je malej anjel strážny hoc myslím že ona ich má viac 😁 och, ale mi znova chýba :(

mateson
28. okt 2023

@mamickalisticka v tomto súhlasím. Menej je niekedy viacej.