icon

Je tu niekto, kto nechodí na cintorín?

28. okt 2023

Je tu niekto, kto nechodi na ,,dusicky,, na cintorin z dovodu, ze vam to nerobi dobre? Riesi vas kvoli tomu okolie?

mateson
28. okt 2023

@janulik2008 ako poznám, teda poznala som starenku svoju, určite je rada, že tam chodím🙂 Mňa to naopak ukľudní , keď tam idem

nikaeli
28. okt 2023

@mateson ale to je v poriadku. Máš svoj názor, svoje presvedčenie. Poniektorí to majú inak a tiež je to v poriadku. Čo ale v poriadku nie je, je tvoja netolerantnosť voči názoru tých ostatných. Rob ako uznáš za vhodné a rovnako tak to dovoľ ostatným bez toho, aby si to akokoľvek komentovala 🙃

pralinka25
28. okt 2023

ja tiez nechodim. ja tam tych mojich blizkych necitim, nevidim. nedokazem sa tam s nimi spojit ani na nich naladit. mam depky ked prechadzam okolo hrobcekov mrtvych deti. celkovo ta atmosfera aj ked tam su tisice sviecok na mna posobi zle. na svojich blizkych co odisli myslim denne. spominam na nich ale na tom cintorine si ich dokonca vobec neviem vybavit. kazdy to mame inak.

zafir01
28. okt 2023

@ibrunova áno to s tým štrkom som aj ja robievala .dcéra ho má na hrobe .ale chcem ho dať úplne "zavrieť" poklopom .
Tak vidíš ,staráš sa . Každý to volá inak .
Ja kahance umyjem raz ročne ,si už ozaj treba . Keď kosia a mám ich celé od trávy a blata . Celé to mi trvá 15 minút .sme ako píšem .neprikladá tento rok som bola na cintoríne dva krát .raz ,keď by dcéra oslavovala siedme narodeniny a minulý týždeň .

janulik2008
28. okt 2023

@mateson vieš čo, ja tam síce nie raz plačem ale rada tam chodím. U nás síce nie je veľký cintorín ale v KE na verejnom tam je to oveľa väčšie tak sa prejdem a pozerám že kto kedy žil a rozmýšľam že napr ten a ten prežil vojnu a ten zomrel vtedy keď som mala toľko a toľko rokov ale napr detské hroby má vždy zosmutnia. Mne mama stále vraví že mŕtvi už neublížia. Mne je len ľúto že nemôžem zapáliť sviečku dedovi, keďže ho dali "rozsypať" ... Presne o týždeň to bude už 30 rokov :( ja ale chápem tých, ktori neradi na cintorín chodia, nie každému je to príjemné.

tanyag
28. okt 2023

Nechodím. Cintorín je v inom meste, kde mám celú rodinu a s dieťaťom sa nebudem ťahať toľko kilometrov autobusom alebo vlakom. Ale vždy dám bratovi peniaze nech kúpi kvietky a odnesie za mňa. Ja potom doma len zapálim sviečky. A je mi jedno, či sa to niekomu páči alebo nie.

babulkomale
28. okt 2023

@zafir01 posielam objatie 😔 my hrobcek nemame, este sa vtedy nedalo pochovat dietatko co umrelo v 6.mesiaci tehotenstva.

zafir01
28. okt 2023

@babulkomale 😔 nápodobne . Naše dva dni pred oficiálnym termínom .

svetlonos
28. okt 2023

Nechodim. Zijem pridaleko a zomreli mi "len" babky. Spominam casto, v teple domova. A verim, ze tej dusi je to fakt ukradnute, ci ma na hrobe botanicku zahradu alebo tam uu lezi niekto dalsi. To je len nase ego, ktore si praje tieto ceremónie. Vacsinou je v ten den najhnusnesie pocadie v roku, hroby v kopci na tesno, no hotova radost tam ísť...
Ale... mam uplne pochopenie pre ludi, ktori na ten hrob idu - pre seba, nie koli tomu, co povie okolie. Pokial rodicia pochovaju dieta, je to hrozne cosi, vtedy je jasne, ze chcu z toho kuska zeme urobit rajsku zahradu. Tak, pre potesenie tej duse, ak nahodou... a aj pre seba.
Ja tam citim tazke energie, mnoho ludi, vela bolesti, alebo pokrytectva ci pretvarky.
Moja babka "umierala" 20 rokov - bola fit, to vzdy len mala take reci - ved ja za chvilu zemrem aj tak. Take citove vydieracky a casom uz som to uz neriesila tie keci. Ale ona zato riesila, aky chce mat hrob, akej farby kanienky, ktore kvety, no uplne morbidne. Teta riesi zase, ze chce pompezny pomnik, aby si ho kazdy vsimol, raz...
Moji rodicia tiez uz zeraz riesia ako si to predstavuju, ako budeme zapalovat sviecky... Su fit, zdravi, pomerne zdravi, pracuju.
Nemam vztah k hrobom, k navstevam cintorinov a podobne. Neplacem na pohrebe.
Ja som presvedcena, ze ta duša ide dalej, i ked si ten svoj pohrem zrejme "pozrie" ake isto nečaká, ze na vse svatych budeme zahradkarcit na hrobe.
Ked to niekomu pomaha, je to uplne v poriadku, nepovedala by som mu - nechod tam!
Aj preto ocakavam, ze daju pokoj aj mne, ale márne. Nech kazdy robi tak, ako to cíti a rešpektuje citenie tych ostatnych.

majlo1234
28. okt 2023

@mateson samozrejme o hroby sa starame. Mne este najblizsia rodina neumrela, o hroby starkych sa staraju rodicia a muz. Ale teda ja si myslim, ze po smrti nic nie je, preto je pre mna ptakovina, ze mrtvym na tom zalezi. Mrtvi uz maju pokoj od svetskych starosti😊

denithestrange1993
28. okt 2023

Prosim ta,kto to kontroluje? Pokial viem na cintorin nechodi cele pokolenie,len najuzsia rodina alebo jednotlivci,takze netrap sa

hendikep
28. okt 2023

asi som divna ale este na ZS som po vytvarnej v meste mala vzdy cas kym mi siel autobus a skoro vzdy som predtym sedela na cintorine … je tam taky neopisatelny klud a pokoj … aj teraz tam rada chodievam. Pozeram po starych hroboch a rozmyslam ake zivoty tí ludia zili … minule som jednu rodinu zo zac. 20teho storocia chcela najst aj online v matrike .. rodicom zomreli obe deti a zaujimalo ma co sa im asi stalo 🤔 ✨🪦 alebo sa tam rada modlim … clovek tak porozmysla nad tym ze vsetko tu je docasne a usporiada si co su hluposti za ktorymi sa nahaname … / tu sa pre mna rataju aj honosne kahance a vence / racsej zapalim sviecku a pomodlim sa … nic ine pozostalym realne nepomoze.

mateson
28. okt 2023

@nikaeli opačné komentáre sú dovolené?

aandrea9
28. okt 2023

Ja. Ci ma rieši okolie vôbec neriešim. Prečo by som mala? Veta typu...co povedia ludia...už dávno nie je v slovníku môjho života.

terezka1947
28. okt 2023

Spohodlneli sme a všetko ospravedlňujeme tým,že každý nech si robí,čo chce,mám svoj názor,nepotrebujem nikam chodiť,veď to všetko môžem aj doma.
Veľmi smutná doba a ešte smutnejšia máš čaká.

aandrea9
28. okt 2023

@terezka1947 nespohodlneli. Na blízkych môžeme spomínať každý deň a nepotrebujeme sa niektorí prezentovať práve na dušičky alebo iba na dušičky.

terezka1947
28. okt 2023

@aandrea9 myslím,že kto na cintorín chodí celý rok,chodí aj na dušičky.
Kto nechodí,nepotrebuje to,na dušičky pochybujem,že pôjde. Veď môže aj tieto dni využiť na výlet v prírode,či oddýchnuť si,či vlastne.....aj spomínať naďalej doma.
Skrátka,kde ťa srdce neťahá,tam chodiť nebudeš, nepotrebujes.

viestta
28. okt 2023

@terezka1947 nie, to vobec nemusi byt o pohodlnosti. Kto nezazil, lahko sudi.
Za mna osobne lepsie ak tam clovek nejde a spomenie si v sukromi ako ked sa vytrepe nevesta na hrob svokre, ktorej za zivota na meno prist nevedela, po smrti ju este preprala z kazdej strany, lebo dedicstvo bolo male a jediny dovod preco tam ide je to aby ju neohovarali. Pretoze niet nic horsie ako falos, je to horsie ako vobec neist ak nechcem.

terezka1947
28. okt 2023

@viestta prečo to otacas na faloš,divadlo a odkláňas temu týmto smerom?
Veď ok,kto nechce,nech nechodí.
Stojím si za tým,že pôjdeš tam,kde ťa to ťahá....kde ťa nič neťahá,tam čas marnit nepôjdeš.

petrahl
28. okt 2023

@terezka1947 rozmaznanosť? Ale choď.
Ja idem na cintoríny raz za rok a aj to tak nejak nasilu. Absolútne nemám pocit, že by som si pri hrobe nejak výraznejšie uctievala pamiatku zosnulých než v bežný deň v myšlienkach.
Pre mňa má hrobové miesto prakticky žiaden význam. Zosnulých si nosím v srdci, nepotrebujem chodiť okázalo na cintorín, oni "nespinkajú v hrobe", ani ich tam nenájdem viac než kdekoľvek inde.

aandrea9
28. okt 2023

@terezka1947 zakladateľka ale rieši niečo celkom iné ako pohodlnosť.

thoughtfulweirdo
28. okt 2023

Mám na cintoríne otca, už 19 rokov. Naposledy som tam bola asi 8 rokov dozadu. Myslím na neho každý jeden deň, každý jeden. Neprešiel od jeho smrti ani jediný, kedy by som na neho nemyslela. Spomínanie pred spaním, pri varení obeda, cestou do práce alebo pri šantení s deťmi nie je o nič podradnejšie od spomínania na cintoríne. Otec v tom hrobe totiž nie je, telesná schránka predsa nie je to, čo robilo toho človeka, to by najmä veriaci mali chápať, nie?
Na margo upratovania hrobu, to má na starosti výhradne jeho mama, moja babička. A nie preto, že by sme to my blbci nechali na starú ženu, ale preto, že ona si to tak želá, jej to robí dobre, relaxuje pri tom a pomáha jej to cítiť sa užitočná. Keď sa na to raz prestane cítiť, potom o prevzatie tejto úlohy požiada aj ostatných, komunikáciu máme v rodine zdravú.

viestta
28. okt 2023

@terezka1947 lenze ty si zacala s tym. V podstate si sa o tych co nechodia vyjadrila ako o nejakych bezcitnych sebcoch, zaklincovala si to lenivostou. No nie su ani lenivi, ani bezcitni, ani sebecki. Jednoducho maju dovod, pre ktory tam nechodia, ktory ty nechapes ale to neznamena, ze su nieco horsie.

monimat95
28. okt 2023

Ja osobne nechodím, načo aj. Sviečku zapalim doma. Vence sú kravina myslím na zosnulých každý deň nie len na dusicky. A komu sa nepáči mi môže viete čo. Ja sama tvrdím že mňa neskôr majú spáliť a vysypať dakde na lúke nech na mňa myslia doma a keď chcú nech mi doma zapália sviečku.

petrahl
28. okt 2023

@maranta_leuconeura och...ja uz som si pripadala divna s tymto postojom. Ziaden hrob s tabulkou, ziadne pre pozostalych traumatizujuce ukladanie truhly do zeme...rozprasit popol a ostatni nech v klude ziju dalej bez pocitu povinnosti chodit utierat holubie 💩 z hrobu...

terezka1947
28. okt 2023

@viestta áno, súhlasím...preto som to uzavrela tým,že kde ťa to neťahá,chodiť nebudeš

dzulik_
28. okt 2023

Chodím 1-2x do týždňa odkedy tam máme pochovanú dcérku. Nie je dňa, kedy by som na ňu nemyslela 😔💔 dušičky nijak extra neprežívame, ideme na vzdialenejšie cintoríny, keďže sa tam cez rok nedostaneme. Náš hrobček udržiavame stále počas celého roka, vždy živé kvety/prírodné venčeky. Ja mám dušičky rada, atmosféra cintorína je akási iná

viestta
28. okt 2023

@petrahl je nas tu takych viac

kvietok2891
28. okt 2023

Ja nechodím keďže bývame s rodinou 500 km od domova kde máme pochovaných príbuzných ja si sviečky zápalim doma aj si zaspomínam a ja tiež nerada chodím na cintorín tiež mi to nie je príjemné sviečky si zápal doma rob to ako to cítiš

nwnw
28. okt 2023

Nevidim v tom zmysel. Ten mrtvy o tom aj tak nevie. Na koho si chcem spomenut,spomeniem si kdekolvek. Nemusim nikam ist a nic kupovat.