icon

Je umývanie okien a dverí povinnosťou nájomcov?

eriela77
4. apr 2024

Ahojte, je podla vás v poriadku, ked sme prišli do prenájmu, tak prenajímatelia od nás žiadajú (ked budeme ukončovať nájom), aby sme pred odchodom umyli okná a dvere? Zatial som sa s tým nikdy nestretla . Velmi dôležitá poznámka je, že realitná kancelária ktorá robila zmluvu tam nič takéto neuviedla, majitelia si upravili zmluvu podla seba, su tam aj iné veci ktoré ma odrádzajú ale toto je jedna z nich. Pretože sa pýtam, čo bude dalej, ked su také požiadavky s ktorými som sa ešte nestretla.

Strana
z3
simca06022011
4. apr 2024

@huxy možno majú skúsenosti ze nájomníci okná neumyvaju/neumyvali a potom im ostalo drhnut aj niekoľkoročné špinu. Kto nezažil nevie to posúdiť. Mňa by vytacalo po niekom ísť s jeho špinu riadiť... najmä keď to fakt patrí k bežnej údržbe bytu. Tak ako nenechajú zas***ty záchod a pod.

dixitka
4. apr 2024

Na intráku sme museli okná umyť vždy na konci šk. roka pred vysťahovaním a upratovačka to prišla skontrolovať (aj iné veci, napr. odťahovala chladničku :D ) a kým nebola spokojná, nemohli sme odísť :D Nestretla som sa ale s tým, aby to takto bolo v zmluve k bytu… ale možno mali predtým nájomníkov, ktorí tam bývali 5 rokov a okná za celý čas neumyli, tak si to chcú do budúcna poistiť 🙃 inak by som s tým nemala problém, za predpokladu, že okná boli čisté pri preberaní bytu.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
erikavesela
4. apr 2024

@lonely66 realitka je len sprostredkovatel...ta naozaj nema co hovorit do zmluvy...mne keby realitka, sko majitelovi, pindals do zmluvy, na opatku sa otocim a mozu hladat iny byt na prenajom...aspon si tie prachu od najomcu zasluzia

erikavesela
4. apr 2024

@eriela77 lonely max.tak chytila tvoju stranu...neviem v akom stave bol byt, v takom by ste ho mali aj odovzdat...poviem ti to z pohladu opacnej strany...uz roky...(od 98) prenajimam niekolko bytov a teda stretla som sa z mnohymi aj nechutnymi vecami...malokto nechal po sebe byt v "normalnom" stave...to je to, o co ide majitelom...chcu len, aby nemuseli cely byt renovovat...zmena zmluvy ma prebehnut za vasho suhlasu, samozrejme nie po podpise (ale to nie je vas pripad)...mne keby dala realitka ich zmluvu, tak ju pred nimi roztrham a trvala by som na vlastnej...vies preco?...pretoze realitka max. tak vezme prachy a nezaujima sa po podpise a cinknuti prachov na ich ucte ani o vas, ani o majitela, ani o vas spolocny vztah...a naozaj je to ta podledna strana, kt.ma co zmluvu komentovat

erikavesela
4. apr 2024

@sheila121 velmi sa mylis a mas/mala si evidentne zleho majitela bytu...

erikavesela
4. apr 2024

@eriela77 poviem ti par prikladov...byt, v kt.bolo a suhlasili s tym, zakazane fajcit...je tam totiz zahrada...fajcili na wc...kachlicky mali na sebe povlak, cez kt.nebolo ani vidiet ich povodnu farbu, dalsi byt...par, kt.po sebe hadzal salky...aby som bola presna s kakaom...cela kuchyna smrdela po skysnutom mlieku...takze, pekne omietku na tehlu...dve slecny...na oko upratane, po odchode 3 dnove upratovanie 1 izb.bytu, s tym, ze sa nasli kluce od auta (asi nikomu nechybali), retiazka a podprsenka...dalsi par, kt.tak znicil nabytok, ze sme hned objednavali kontakner, zena, kt.cistila odtok vane od svojich vlasov a zabudla tie gulicky splachnut vodou, vytopili sme celu pivnicu, dalsia rodina, kt.nechala v zahrade taky bordel a tak ju znicili, ze zahradnici sa chytali za hlavu a vystavili mi fakturu na 1500€.....mnoho ludi sa len tak vystahuje, ze si zbali kufre a niet ich...a toto je len par prikladov...uz chapes, o co majitelom ide?

lonely66
Odpoveď bola odstránená
sheila121
Odpoveď bola odstránená
huxy
4. apr 2024

@sheila121 mne tiež depozit nebol vrátený. Lebo si ich majiteľka stiahla ako nedoplatok za elektriku a nájomné bytovemu druzstvu (v čom bolo napr.kurenie...). Len akosi zabudla na zmenu výšky zálohových platieb (predtým bol byť prázdny a potom som tam bývala s dcérou), ponechala na udržiavacich platbach, čiže takto so mnou "vysrala".

sheila121
Odpoveď bola odstránená
egonsk
4. apr 2024

po mojej ex bude musiet jej prenajimatel spravit generalku bytu, lebo bude vybyvany - ona nema totiz vobec vztah k veciam (ani svoj8m) a tak okna ak tam umyje raz za rok, tak to asi omylom, alebo preto, ze uz nebude dobre vidiet na ulicu ci prsi... spotrebice ako umyvacka, pracka, sporak budu myslim zrele na vymenu, rovnako gauc a dalsie zariadenie bytu. O malovani nevravim a v akom stave bude, plavacka nechcem ani vediet, mne dokazala za 3 roky omlatit 1/3 dlazby.
To vsak jej prenajimatel netusi... A ak ten tvoj mal podobneho najomnika uz, tak samozrejme sa chce istit.

erikavesela
4. apr 2024

@sheila121 neviem ako funguju ini majitelia a ani ma to nezaujima, viem ako fungujem ja

erikavesela
4. apr 2024

@lonely66 ja som to citala...ty vsak vychadzas z toho, ze majitel ju bude chciet "okaslat" vo vsetkom...ja som 12 rokov byvala v podnajme a do dnesneho dna sa nasimi prenajimatelmi stretavame...ano, aj ja to vidim z oboch stran

sheila121
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
pandorra
4. apr 2024

@eriela77 skôr ako tie okna by ma trápilo to vyškrtnutie bežného opotrebovania, to je podstatné.

pieksamaki
4. apr 2024

@egonsk to je asi radosť ubytovat takého cloveka

pieksamaki
5. apr 2024

@negymama. V zahranici to je bežné...o dokazoch...tiez som takto bola vystavena stresu..jednak sa prenajímajú prázdne byty a tiež som robila vo firme, kde z posledného platu som videla ako im strháva naklady za upratanie robotníkom, keď nechali po sebe neporiadok......pripadne pokutu za nedodržanie lehoty.....

Strana
z3