icon

Je vhodné, aby starí rodičia brávali malé deti do kostola?

25. feb 2024

Dovolili by ste ako ateistická rodina aby starí rodičia brávali vaše 5 ročne dieťa do kostola? Ja by som s tým nemala problém, keby ide o väčšie dieťa, ktoré ma šancu tomu aj porozumieť, ale to 5 ročne dieťa podľa mňa absolútne netuší o čo tam ide. Nikto sa s ňou doma ani nemodli, ani starí rodičia mimo kostol nič nevysvetľujú. Mne to pride take pokrytecké, že ideme sa ukázať s vnučkou v kostole. Ona sa tam nudí, väčšinou sa aj ošíva, že sa jej nechce, ale vždy jej slubia nejaku hračku, alebo že ju vezmú na koláčik. Muž s tým problém nemá, lebo veď čo je zle na kostole, ale čo to tomu malému dieťaťu môže dať? Ako co som počula, tak ten kňaz ma fajn kázne, take normálne, z ktorých by si zobral niečo aj neveriaci človek, ale dieťa tomu predsa nemôže chápať

eniaq
Odpoveď bola odstránená
viestta
25. feb 2024

@eniaq ale to dieta vyrasta v ateistickej rodine, o tom ci ho treba alebo netreba viest k viere rozhoduju rodicia, nie stari rodicia. Stari rodicia by mali mat tolko chochmesu aby rozhodnutie rodicov a ich sposob vychovy akceptovali a nemali by dieta podplacat len kvoli tomu aby s nimi islo tam, kde by inac nechodilo.

guudy
25. feb 2024

Ja by som sa snazila vysvetlit starym rodicom, preco to nepovazujem za spravne (rodicia ateisti, kupovanie darcekov,atd).
My sme tiez ateisti a teda sme neviedli deti k viere. Ponukli sme im moznost chodit na nabozenstvo a nechali im slobodnu volu.
Viera je podla nas v poriadku vramci slobodnej volby, ale napr katolicka cirkev je pre nas no go. Nechcem rozduchavat vasne, takze to rozpisovat konkretne nejdem…ale vsetci vieme, co ma na rovasi…

saw_
25. feb 2024

“Ona sa tam nudí, väčšinou sa aj ošíva, že sa jej nechce”
Nech ju zoberu na ihrisko a potom na kolacik.

guudy
25. feb 2024

@eniaq myslim si, ze v 5 rokoch sa nedokaze dieta zodpovedne rozhodnut o tom, ci ne/pojde cestou viery.

deedol
25. feb 2024

v ziadnom pripade. po prve by tomu nerozumel (alebo len slabo) a po druhe sa tam zial castejsie ako laska siri nenavist.

eniaq
Odpoveď bola odstránená
eniaq
Odpoveď bola odstránená
deedol
25. feb 2024

@eniaq voci mensinam a "inym" ludom.

eniaq
Odpoveď bola odstránená
deedol
25. feb 2024

@eniaq a este sa tam siri aj strach - z pekla, zatratenia...
ad mensiny - ale no tak, nehrajme sa, ze si nebol/a na omsi. napr. lgbti, migranti...

eniaq
Odpoveď bola odstránená
guudy
25. feb 2024

@eniaq teraz som si neni ista, ci mi nieco uniklo…ale snazis sa nam tu povedat, ze veriaci ludia su lepsi a spravaju sa slusnejsie ako neveriaci? To dufam, ze ozaj nie…

eniaq
Odpoveď bola odstránená
eniaq
Odpoveď bola odstránená
deedol
25. feb 2024

@eniaq to zavisi od knaza, kazdy si pise omse po svojom.
a k tomu strachu si sa nevyjadril/a. nechcela by som, aby malo moje dieta ako tinedzer vycitky svedomia napr. z masturbacie, lebo tak to vraveli v kostole.

viestta
25. feb 2024

@eniaq ty ziadnych svokrovcov nemas, takze sudis to co si nezazil. Az raz budes mat semetriku za svokru a svokra alkoholika a vlastne dieta tak potom pis o starorodicovskych pravach (nie, moj svokor bol laskavy a vynikajuci dedko, kym zil, svokra je laskava babicka, s ktorou vychadzam viac ako dobre ale napriek tomu, ze je veriaca akceptuje, ze nase dieta k viere nevedieme a do kostola ho nenosi)

viestta
25. feb 2024

@eniaq ty si nebol na omsi v nedelu pred volbami a vas farar necital pastiersky list Konferencie biskupov?

guudy
25. feb 2024

@eniaq Respektovanie nazorov rodicov dietata a dietata samotneho ti vela nehovori…teraz citam, ze nemas vlastnu skusenost…tak to v tomto pripade vela vysvetluje.

eniaq
Odpoveď bola odstránená
eniaq
Odpoveď bola odstránená
eniaq
Odpoveď bola odstránená
viestta
25. feb 2024

@eniaq co sa tyka vychovy deti, rodinnych vztahov tvoje vedomosti su cisto teoreticke, empiria nulova, takze mozes iba a len bezzubo moralizovat...

elizita
25. feb 2024

Áno. Keď chcú,idú. Keď nechcú, nejdú. Od celkom maličkého veku. Pre také maličké deti to bola skôr zábava a zmena. Často tam s inými deťmi nacvičili aj nejaký program alebo pesničku. My nie sme veriaci a moji rodičia sú silno veriaci. Moja mama im aj púšťa náboženské rozprávky, číta im a vysvetľuje. Áno,občas to preháňa, staršia už komentovala,že starká má všade toho Jezisa. Tak som ju len usmernila, že keď jej to vadí,že má starkej povedať. Nie je to nič,čo im môže ublížiť. Aspoň budú mať väčší rozhľad.

prasiatko30
25. feb 2024

@marca12 u niektorych deti ani ten kolacik uz neplati ked vidia ako sa tam nudia. V kazdom pripade je to taky ritual so starymi rodicmi, pokial dieta chce a nemaju ziadne ine plany tak preco nie, uskodit mu to neuskodi. Nieco ine je nutit dieta ist aj proti jeho voli, alebo musiet prisposobovat plany/program celej rodiny len aby dieta povinne islo na omsu so starymi rodicmi

viestta
25. feb 2024

@prasiatko30 zas na druhej strane hodinova prechadzka v parku by dietatu prospela viac ako hodinu sa nudit na omsi, v kostole plnom ludi, vyrusovat ostatnych... Stari rodicia mozu ist na vecernu omsu ked su doobeda s vnucatom na prechadzke

majlo1234
25. feb 2024

Ak chce dieta ist, nech ide. Pokial nechce, nedovolila by som

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
viestta
25. feb 2024

@prasiatko30 ja mam s tej jednej omse, na ktoru ma babka vzala neprijemny zazitok. Nudila som sa tam cely cas a nakoniec ma babka aj pred kostolom stratila lebo vsak potrebovala poklebetit. Este stastie, ze mi nenapadlo ist niekde na cestu ale len do farskej zahrady trhat kvietky.

prasiatko30
25. feb 2024

@viestta no vidis aky super zazitok aj kvietky si im obtrhala ako vdaku za duchovny zazitok😂 a dodnes na to spominas