icon

Je vhodné, aby starí rodičia brávali malé deti do kostola?

25. feb 2024

Dovolili by ste ako ateistická rodina aby starí rodičia brávali vaše 5 ročne dieťa do kostola? Ja by som s tým nemala problém, keby ide o väčšie dieťa, ktoré ma šancu tomu aj porozumieť, ale to 5 ročne dieťa podľa mňa absolútne netuší o čo tam ide. Nikto sa s ňou doma ani nemodli, ani starí rodičia mimo kostol nič nevysvetľujú. Mne to pride take pokrytecké, že ideme sa ukázať s vnučkou v kostole. Ona sa tam nudí, väčšinou sa aj ošíva, že sa jej nechce, ale vždy jej slubia nejaku hračku, alebo že ju vezmú na koláčik. Muž s tým problém nemá, lebo veď čo je zle na kostole, ale čo to tomu malému dieťaťu môže dať? Ako co som počula, tak ten kňaz ma fajn kázne, take normálne, z ktorých by si zobral niečo aj neveriaci človek, ale dieťa tomu predsa nemôže chápať

Strana
z3
kate_cs
25. feb 2024

Ja riešim niečo podobne. Som ateistka a v Boha neverím. Ale môj 5 ročný syn prišiel s otázkami o Bohu. Švagor je veriaci a na nový rok ho vzal na omšu. Syn odvtedy často rozpráva o kostole, Bohu, hráva sa na omšu. Kladie mi veľa otázok. Ja som v škole mávala aj náboženstvo a tak mu odpovedať viem. Suseda sa ponúkla, že ho môže niekedy vziať so sebou na omšu. On chcel ísť a súhlasila som.
Ak by však syn nechcel ísť a chcela by len rodina, nedovolila by som. Ja v Boha neverím, ale to neznamená, že keď má syn záujem, budem mu zakazovať.

autor
25. feb 2024

Viaceré ste tu spomenuli detské omše, to by bol vcelku aj dobrý nápad. Mne ako píšem, nevadí, že by niekto môjmu dieťaťu ukazoval svoju vieru, ale čo z toho v tomto veku ma? Je chodenie do kostola to, z čoho si to dieťa niečo zoberie? No pamätám sa na seba, na prvom svätom prijímaní som vôbec netušila o čo ide, všetky dievčatá sme riešili, kto ma najkrajšie šaty a kto dostal viac peňazí. Žiadne prijatie Kristovho tela či o čo tam išlo nikoho netrápilo a ďalej do kostola chodili mozno 2 z desiatich. Presne to bolo v mojom prípade take ako u dcéry. Okrem chodenia do kostola žiadne iné praktiky, takže hned ako som mala vlastnú hlavu tak som prestala, keďže mi nikto ani nevysvetlil aká je podstata viery. Lebo chodenie do kostola to naozaj nie je.

mamamasama
25. feb 2024

Ak dieta chce, nebranila by som mu. Bud respektujuci rodic bez ohladu na vieru.

prasiatko30
25. feb 2024

Vsaksa informuj na fare a uvidis, mozno je tam moznost tych detskych omsi a tie su zvycajne zazivnejsie pre deti a aj si najde kamaratov

eniaq
Odpoveď bola odstránená
ahhola
25. feb 2024

Ved ho tam neposielaj, posielaj ho k ateistom.
Jaj, ti ziadne chramy nemaju, iba jed v dusi. 🍄

prasiatko30
25. feb 2024

@ahhola neboj sa v tomto su si veriaci a neveriaci uplne rovni ako aj ty dokazujes 😂

autor
25. feb 2024

@prasiatko30 skúsim navrhnúť starým rodičom tieto detské omše. Ale to už vidím, ako sa zas budú ošívať, že načo take a za ich detstva take nebolo a tu su…

autor
25. feb 2024

@ahhola moja 😂😂 ty si názorná ukážka toho, čo znamená mať jed v duši a nezachráni to ani tisíc chrámov

maryetta
25. feb 2024

Zrejme ked ste ateisti tak ani pokrstena nie je… ktovie ake maju umysly. Ci nejake uprimne ci nie ☹ ukazat sa vedia aj ked pojdu na prechadzku ci do divadla, kina…
Ano som veriaca mozem sa nad tym zamyslat inac ale… neviem ci dieta dokaze vidiet spravnu podstagu co sa v kostole odohrava kym to nema vysvetlene. Kym to nie je aj o chceni ale len o darcekoch a “kupovani”.

domkakvet
25. feb 2024

Ano dovolila.

nevenka
25. feb 2024

@eniaq hej, nechodia do kostola, ale vedia, co sa tam rozprava 😅🤣🤭

lejduska
25. feb 2024

V princípe mi to nevadí,ved sami chodime do kostola 🙂 ale...pozerajme na okolnosti, u nás to bolo rovnako, babka ju bravala na omše, cez týždeň,v dedine, medzi babky a dedkov kde bola ako "atrakcia", spestrenie pre tych pár babiciek, kaddy ju riesil 🙈tento fakt mi vadil. Inac s tým problém pravdaže nemám

nevenka
25. feb 2024

@autorka tak to vas s prepacenim, ako pripravovali na naukach? Ved si uz nevyrastala za sociku, kde by to bolo mozno na ospravedlnenie. Moj syn bol vlani, mal 9,5 roka a veeeelmi dobre si uvedomuje, co to znamena a chodi na spoved, ministruje. Ja naozaj nechapem, ze tie deti v tomto ohlade povazujete za take sproste. Ked sa im primerane veku vysvetli, tak pochopia velmi dobre. Ale ak Ty osobne si myslis, ze je lepsie zakazat starkym dieta brat do kostola, tak ok, ved je to Tvoja volba. A?
Zase diskusia len na hadky.

autor
25. feb 2024

@nevenka lenže tvoj syn je asi aj doma nejak vedený k viere. U nás doma sa ani nemodlilo, o bohu sa rozprávalo len keď si niekto potreboval ponadávať a zrazu ma posadili na nejaké kresťanské stretnutia, že idem na prijímanie. Síce som chápala, čo sa tam deje, ale podstata viery a toho obradu mi úplne unikala, brala som to skôr pragmaticky než nejak duchovne

ahhola
25. feb 2024

Ja nepisem tebe, ani niku @prasiatko, ci som, alebo nie som veriaca.
Len si zakydajte, dievcata.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
janulik2008
25. feb 2024

@autorka a práve preto aj ja hoc som krstná tak neriešim to že neter odmieta ísť na prijímanie. Inak keď sa zamyslím aj ja som to tak mala, že som šla na PSP a som ani netušila o čo ide 😁

mandarinka555
25. feb 2024

Typické dedinsko-babkovské zmýšľanie...Zobrať vnučku do kostola, aby všetci susedia videli, akí sú oni ukážkoví kresťania🙉

jankatusik
26. feb 2024

Myslim že je to pekne od starých rodičov že sa venujú vnúčikovi a berú ho so sebou ty máš aspoň čas niečo doma porobiť alebo za ten čas navarit a potom sa venovať jemu.

hopsas
29. feb 2024

Dovolila by som bez problemov

stanulienkat
29. feb 2024

@ahhola najväčší jed v duši a najväčší pokrytci sú takzvaní veriaci a hlavne tí čo každú nedeľu šúchajú kolená v kostole. Ateistovi ateistovi stačí byť slušný človek. Nemusí sa predvádzať v kostole ako cvičená opica; len aby dedina videla.

hopsas
29. feb 2024

@stanulienkat a najväčší nenávistnici a tí čo najviac urážajú sú ako vidíme z tvojho komentára ľudia čo z nejakých absurdných a irelevantnych dôvodov nenávidia tých čo veria v Boha...prečo ťa to tak strašne irituje? Ja som tam v kostole naopak stretla.len milých a slušných ľudí? Čo ťa núti takto prskat jed a síru na veriacich ľudí?

Strana
z3