Je vhodné mať deti v dnešnej dobe?
S partnerom uvažujeme nad dieťatkom, ale dostala som strach. Partner by už rád mal dieťa, mne to príde nezodpovedné. Nemáme vlastné bývanie, nemáme úspory. On si to predstavuje ako Hurvínek válku. Navyše teraz je kríza a bude horšie. Doteraz som pracovala len v nekvalifikovaných prácach ako napr vo fabrikách a v obchode. Neviem, či by sme to s dieťaťom zvládli. Rodičovský príspevok je smiešny a prídavky na dieťa detto. Ako ste to zvládli Vy?
@marseillefan Ďakujem 🙂
@majkeel no čo potom, hlavne ak budú mat hypotéku?
Myslím, že je dôležité, aby aj žena mala kvalifikáciu, prácu a príjem. V dobrých časoch si môžu z jej príjmu dovoliť istý nadštandard, pripadne sporiť. A keď sa niečo stane, tak je veľmi dôležitý. My sme tiež istý čas zili z “mojich” peňazí, keď manžel ochorel alebo pol roka nemal cez krízu prácu. Ale jeho príjem je ten, ktorý nás primárne živí. Ak by sme sa rozišli, deťom by platil a ja by som sa musela uskromnit a nájsť si možno ešte nejakú dohodu. Ale je to o tom, ako sa človek snazi v mladosti, ja som v inej situácii ako autorka, keďže mám stabilnú prácu a nie minimálnu mzdu za pasom.
@laila22 Máš pravdu, teraz už ťažko niečo zmením.
tak uvažat doslova začni až po 8 mesiacoch aby si mala nárok a zatial skus odkladat , urob si systém na čo všetko minate, také domace učtovnictvo,
pozri si ceny nehnutelnosti , zisti či by vam dali vôbec hypoteku
ja som presne z tych, pri ktorych si vsetci tukali na celo, ze mi hrabe.. vzdy som hovorila, ze najprv vlastny byt, dobra robota, co to oddovolenkovat (uzit).. idealne prijem (uspory), z ktoreho vyzijem s dietatom aj bez muza (pre pripad, ze by sa daco vyvrbilo zle).. furt som pocuvala, ze takto dieta mat nikdy nebudem.. tradaa, prave jedno cakam.. 😎
hlasujem za zodpovednost a "plan" 😊 a drzim palec 😉🍀
myslim si ze sazbyticne bohis pozri sa kedysi zili ludia v hirsich podmienkach a prezili stastne,mija mam ich boli 12 a najradsej spomina na mladost a detstvo.Dnesna doba je zla ale tak su kudia nadtaveni ze musia mat vsetko ale ak sa uskromnite aj dieta dobre vychovate
@ktochytavzite každý má mať toľko detí, koľko dokáže vychovať. Zabudli ste dodať, že z tých 12 polovicu zomrelo v dôsledku podvyzivy či už detí alebo matky. Neviem či tie deti sú stále vďačné za super skromné podmienky, v ktorých žijú, len preto že ich je napríklad 5.
Ja sa čudujem tým, čo jej tu radia, že doba je síce zla, ale nech ide do toho.. O rok tu bude vypisovať ako ju frajer nechal, nemá kde bývať, ani nemá peniaze, aby kúpila dieťaťu základné veci.. Nonsens.
No najpodstatnejsia je otazka ci si si ista otcom dietata, ci to nie je nahodou o tom, ze mame 30, cil sme spolu tak si spravme dieta, lebo uz vam tika na parenie a vsetci do vas hustia...co sa tyka ekonomickej otazky idealny cas je malokedy...ak realne chcete spolu dieta, potrebujes 270dni odpracovanych....najdi si pracu, ak potrebujete byvanie po skusobnej sa pokuste o hypo...da sa kombinovat uver s hypo a ked sa vam podari najst dobru nehnutelnost, viete refinancovat a vsetko dat pod hypoteku...dieta zas az tolko nestoji ak si nepotrpis na vystrelky a vela veci dostanes...vsetko sa da len teda treba na tom pracovat...po roku vies ist naspat do prace, stat ti preplati jasle...kriza je a bude aj v buducnosti, to sa cyklicky opakuje a nic s tym nespravis, rovnako moze prist vojna, choroba, vietor vam moze strechu vziat alebo ti blbo padne kvetinac na hlavu...to je zivot, keby je toto to jedine nad cim stale rozmyslam a bojim sa nemam ani jedno dieta
To nie je dnešnou dobou, ale Vašou nezodpovednosťou.
Ok do 25 si užívaj a míňaj, užívaj.
Od 25 začať rozmýšľať racionálne o tom, že si niekedy budem chcieť založiť rodinu.
A ešte frflať, že štát dáva smiešne prídavky a neviem čo.
Doteraz si bezhlavo utrácala a štát sa má postarať.
Deti sa rodia aj za vojny a do oveľa horších podmienok ako je dnešok. Kríza je vždy nejaká.
Pozitívum je, že si uvedomuješ vašu situáciu, ktorá nie je ideálna. Ono na začiatok zdravé dieťa nie je až také nákladné, veci stačia z druhej ruky, tam je to viac o tom, že náklady na život rodiny mierne stúpnu ale príjmy rapídne klesnú, keďže žena prestáva pracovať. A žiaľ mnohé si to zubami-nechtami držia tri a viac rokov, lebo si chcú užiť dieťa 🤷♀️ A ako dieťa rastie, tak rastú aj náklady.
Takže prvý krok - obaja pracovať. Je škoda, že si nevyužila možnosti OA, to určite nie je škola z ktorej si nemohla ísť na lepšie platené miesto ako to čo si robila. Riešte stále bývanie - nájomný byt, skúšajte aj hypo. A naučte sa finančnej gramotnosti a zodpovednosti - že pracovať obaja proste musíte, kým nie je dieťa tak každý aj nejakú brigádu popri práci (z platu žiť, z brigády šetriť) a koľko a hlavne na čo si môžete dovoliť minúť a koľko si viete odložiť. Toto vydržte 2-3 roky a potom až dieťa. Ak sa to priateľovi nepozdáva, tak by som si zaobstarala antikoncepciu.
@zuzap33 tych 12 deti prezilo;)vsetko zdravi a aj sa im celjom dobre dari,cize adi tak,staci ked si clovek povie ze ani v dnesnej dobe nemusi mat vsetko.A aj v skromnjsich podmienkach sa da dieta vychovat
Ono by to malo byť naopak. Muž má ženu a neskôr dieťa doniesť do vlastného domova. No zamyslela by som sa, čo to mám za nezodpovedného partnera.
Je to v pohode a ako mame 5mesacne dieta, tak chlap sa zacal viac snazit, rozbieha vlastnu firmu, ja som zalozila sporenie na byvanie-100eur, investicne sporenie-10eur, a pre malu- 30eur mesacne. Nieje to vela, ale aspon nieco a tiez kvoli hypoteke do buducnosti. Zatial aj tak nevieme aky chceme dom a kde chceme vlastne byvat, takze najom nam zatial vyhovuje. Ale samozrejme, musela som mat odpracovane roky aby som dostala matersku, inak by som sa o dieta nesnazila. Mam 28 a priatel 29
Baby, ale nie každá môžme mať/máme vs a zodpovedajúcu kvalifikovanú prácu. Musia byť aj predavačky, upratovačky, robotnicky za pásom. A zakladatelke: odrob dosť na materskú a sustred sa na to, aby si mala zmluvu na neurčito. A chlap aby mal tiež stabilnú prácu. To je základ. Žiť sa dá aj v podnájme, resp pozri možnosti mestských nájomných bytov. A hlavne už nerozhadzujte, ale šetrite.
@ktochytavzite tvoja mama žila v komunizme a vtedy bol podľa mňa život ľahší a bezstarostnejsi ako dnes.. Každý mal, prácu, bývanie, tábory preplácal podnik, školské pomôcky čakali deti 1.septembra na lavici, mami končili v práci 15:30, nikto od nich nechcel, aby ťahali nadčasy
Len maturitu? Ja tiez. Nemam ktozvie aky plaat ale dokazali sme si do 30ky nasetrit cast penazina byt, vyxhovat dieta, nasetrit. To ste vsetkominuli co ste doteraz zarobili? Ved to je cca 10 rokov
Tak vo vasej situacii by som do toho nesla 🤷🏼♀️ Ja som dostudovala, 3 roky pracovala, mame svoj byt a manzel dobru pracu tak sme mali babo. Neviem si predstavit zit v strese a kontrolovat ucet ci uz prisiel rodicak aby som mohla ist do obchodu. Je to ale kazdeho rozhodnutie a je pravda ze male babo vela penazi nepotrebuje ale cim je doeta starsie tym to stoji viac.
@ktochytavzite viem si predstaviť, päť rozličného veku v jednej izbe 😏, šťastne to detstvo. Tie mladšie určite odchovali len starší súrodenci. O jedle a výžive ani nehovorím.
@hettinka slovensky vymysel? Mozu prist choroby, nezamestnanost, uraz. Som zvedava z coho by potom ludia platili podnajom. Su to zbytocne vyhodene peniaze. Poznam ludi co takto dopadli. Z podnajmu do podnajmu a nakoniec na ulici. Niektorych prichylila rodina, niektori sa rozisli a byvaju kade tade aj s detmi.

Len som chcel povedať, že máš perfektnú gramatiku, takže podľa mňa máš určite na viac, len si treba viac veriť.