icon

Je vhodné mať deti v dnešnej dobe?

12. júl 2020

S partnerom uvažujeme nad dieťatkom, ale dostala som strach. Partner by už rád mal dieťa, mne to príde nezodpovedné. Nemáme vlastné bývanie, nemáme úspory. On si to predstavuje ako Hurvínek válku. Navyše teraz je kríza a bude horšie. Doteraz som pracovala len v nekvalifikovaných prácach ako napr vo fabrikách a v obchode. Neviem, či by sme to s dieťaťom zvládli. Rodičovský príspevok je smiešny a prídavky na dieťa detto. Ako ste to zvládli Vy?

airaw
12. júl 2020

nedaj sa odradit, ak chces ist na osetrovatelstvo, tak chod, zdravotnych sestier je malo.. ale musis to fakt chciet robit, nie take ze hmm, mozno, neviem, nic ine mi nenapada.. mas len 30 rokov, od 35 mozes este 30 rokov makat do dochodku, popri skole si urobit deti, vela ludi to zvladlo, ak by si chcela, zvladnes aj ty.. alebo nejake kurzy, jazyky, pc zrucnosti

kvetinka75
12. júl 2020

Ja by som este pockala, zabezpecila si najskor strechu nad hlavou. Zial.neskoro si sa zbadala ta mozno budes rodit neskor. Nejde to ze hr zrazu chcem prepnut mat roldinu a vsetko ked si doteraz na to kaslala.

kvetinka75
12. júl 2020

@airaw len musi ratat s tym ze musi platit aj skolne. Zadarmo ani to nebude. Po par rokoch bude mat mozno, dufajme, dobre platenu pracu . Ja idem teiz studovat, zdr.smer ale uz mam dospele deti, som zabezpecena, takze som v inej situacii. Dovtedy musi pracovat, studovat, odkladat pemiaze. No dost je toho. Skoda tych preflakanych 10 rokov

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
asia83
12. júl 2020

@majkeel No to je dosť ťažké, popri deťoch si ušetriť na vlastné bývanie. To skôr pred vzťahom má žena myslieť na "zadné vrátka". Viete, aj keby bol byt či dom na oboch, je ťažké potom po prípadnom rozchode vyplácať jeden druhého. Jedine predajom nehnuteľnosti. Žiadna situácia, v prípade rozchodu, nie je jednoduchá, čo sa bývania týka.

ajka0207
12. júl 2020

@heliet rok dozadu to určite nebolo 164, už pred tromi rokmi bolo okolo 220 a teraz je 270/370 podľa toho či si mala matersku

ukulela
12. júl 2020

Ženy, ja len k tomu vlastnému bývaniu a podnájmu. Drvivá väčšina ľudí si vlastné bývanie dnes musí zabezpečiť aj tak iba hypotékou. A ak prídete o prácu a nemáte hypo dobre poistení, rovnako hrozí že o bývanie prídete. Bývanie v podnájme nie je vôbec podradné ani o nič horšie ako bývanie vo vlastnom byte. Okrem toho ľudia často menia prácu, sťahujú sa za prácou, teda minimálne na západe(mi tu na to nie sme až tak zvyknuti) a vtedy je bývanie v podnájme aj výhodnejšie a flexibilnejšie. Druhá vec je, že u nás ten trh s prenajímaním nie je veľmi vhodný pre rodiny s deťmi, keď ich prenajímatelia odmietajú. Ja by som zakladateľka radila radšej riešiť nejaký mestský nájomný byt.

basullinka
12. júl 2020

@ukulela presne...ono hlavne si treba uvedomiť, ze riziko je aj ked človek býva vo vlastnom s hypotekou a rovnako aj keď býva v podnájme. A povedzme si, že nie je podnájom ako podnájom, veľa závisi od podmienok nájmu. Nedá sa to takto zovšeobecňovať, každý ma svoje potreby, požiadavky, podmienky a mal by si vedieť zhodnotiť, čo je preňho priatelnejšie riešenie.

majkeel
12. júl 2020

Byvanie na hypo pri uroku 1% je momentalne najlepsia moznost, ako byvat. Nieco ine by boli uroky 5 a viac %. Clovek byva hned, nepotrebuje okamzitu hotovost, postupne splaca vzhladom na inflaciu a rastucu mzdu coraz nizsiu splatku a hodnota nehnutelnosti vzhladom na inflaciu sposobenu dnesnym tlacenim penazi stupa.
Zostava iba nabrat si taku hypoteku a taku nehnutelnost, aku clovek zvladne. A nie pri plate 1000 eur sa pustit do pol milionovej nehnutelnosti a modlit sa, nech to vyjde.
Podnajmy su zase vhodne pri migracii za pracou a na zaciatku pracovnej kariery po skole (sharovanie bytov). Obe moznosti maju svoje pre a proti.

marsmykkok
12. júl 2020

Zase pozor, situácia taká, že vyslovene práca nie je trvá aj počas krízy pár mesiacov, takže treba mať menšie rezervy, inak kto sa práce nebojí, si ju nájde. Niektoré aj tu na MK si ju nenašli dlhé roky ani počas blahobytu, lebo sa im pracovať nechce a nepôjdú niekde do výroby alebo obchodu, chcú niekde sedieť na zadku, nič nerobiť a nech ide plat, ale vyzerá to tak, že tvoje zmýšlanie to nie je a práce sa nebojíš. Určite treba mať rezervu, ale tá hypo nie je podmienky, stačí aj nájom, hypo ak nebudeš splácať skončíš aj tak na ulici ešte s dlhmi, nájom keby je najhoršie vieš ukončiť a ľahšie sa aj presťahujete niekde kde by ste prácu mali, keby bolo fakt najhoršie.

bluka2
12. júl 2020

Možno choďte do zahraničia

john3535
12. júl 2020

@asia83 a túto blbosť máš odkiaľ?

daniela1911
12. júl 2020

Ok doteraz si nepracovala. Spomínaš síce nejakú zmenu prace a rok v zahraničí, ale nepíšeš áni koľko si odrobila, ani dátumy, nič. Povedzme, že začínaš od nuly.
Zamestnaj sa, hneď. Dieťa keď sa Vám podarí do 6mes + tehotenstvo = budeš mať min 270 dni aktívneho poistenia a nárok na materské. Výška materského je cca čistá mzda. Tak budeš vedieť koľko dostaneš. Po materskej máš nárok na rodičovský príspevok 370€ (alebo ak materské nevyjde tak 270€).

zuzap33
12. júl 2020

@airaw ak chce ísť teraz za zdravotnú sestru, tak musí robiť vs denné štúdium 4roky. Externé bez strednej zdravotnej už nie je možné. Veľa zdaru

ktochytavzite
12. júl 2020

@laila22 vibec nieje pravda ci si myslis te pre 10r decko bolo normalne ist s konim a vleckou hnoja?Alebo v zime prat v rieke veci bez rukavic?Co si myslis dve soali v jednej postelu do dospelosti,nemali niciho orebytok,mama ich teda babka robila cely zivot tazko na poki ich otec chidil do ciech za robotou,cize jeden prijema co si uchovali museli davat na kintigenty vela,cize toto bolo jednoduchsie?ty by si to zvladla dnes?Iste nie iste b si sa s nikym o postel neselula do dospelosti.

hettinka
12. júl 2020

@kvetinka75 z toho isteho, z coho platíš hypotéku. Akurát že ja nemám na krku ziadnu pôžičku, okrem malého doplatku na auto. Keď by sa niečo stalo, nájdem si menší byt, staršia je uz dospela, s mladším by sme sa nejako uskromnili. Obaja pracujeme, mame nejaké úspory, pre prípad úrazu a smrti aj poistku.

Ja len píšem, že hypotéka nie je jediná možnosť, ako bývať.
Nechodíme z podnájmu do podnájmu, bývame tu 17 rokov.

zuzap33
12. júl 2020

@ktochytavzite preto som ti už písala. Uuuuzasne detstvo, ktoré tu predkladas. Otroctvo dospelých, Otroctvo detí. Jedna posteľ, podvyziva. Hlavne narobme si 12 deti.

asia83
12. júl 2020

@john3535 Zo svojej hlavy. Mužovi, ktorý by ma vláčil po podnájmoch by som neporodila dieťa, nevarila v prenajatej kuchyni, vlastne by som si s ním ani nezačala. Je to pre mňa znak, že muž je neschopný, nezrelý, detinský a sprostý. Verím, že to nie je váš prípad. Vzhľadom k vašej "úctivej" reakcii na mňa, by som sa však tomu nečudovala.

zuzap33
12. júl 2020

@asia83 máš pravdu. A hypo na 100% nehnuteľnosti sa aj tak nedáva. Myslím, že na 80%. Ostatné musíš mať. Alebo vykryt spotrebným úverom. A na všetky úvery, ak ich chceme dostať, treba primeraný príjem na papieri. A to oni nemajú

najk
12. júl 2020

@hettinka rozdiel je ale ten, ze ked platis podnajom, tak po 30 rokoch nevlatnis nic a ked platis hypoteku, po 30 rokoch mas majetok v obrovskej hodnote. My teraz byvame pol roka v podnajme a mesacne nam ide 400 eur do vrecka niekomu inemu a byvanie otrasne. Vyhodene peniaze. Dufam, ze do roka postavime dom, budeme mesacne tiez platit 400 eur, ale po 20 rokoch budeme mat krasny vlastny dom na super mieste , s pozemkom bez stresu, ze ma niekto vystahuje a uz s minimalnymi nakladmi ,kedze staviame nulovy, zatial co podnajmy budu rast stale a z dochodku by sme ho raz sotva utiahli. Podnajom je fajn ako docasne riesenie. Dlhodobo je to ale neschopnost spocitat si dve a dve 🙂 my sme iba na predaji bytu zarobili 20 tis eur v cistom. Kde mi takto zarobi podnajom? Raz chcem ja prenajimat 🙂

catherine1989
12. júl 2020

@pupavka89 presne to isté som šla písať, že aj práca vo výrobe, "za pásom" je dnes zaujímavo ohodnotená a človek sa vďaka rokmi získanými skúsenosťami vie aj vypracovať. Plus, ak sa jedná o väčšiu firmu, ktorá má aj sociálny fond, získa aj rôzne príspevky napr. na rekreáciu, pri narodení dieťaťa, pri výročí v práci... Ja mám tiež "len" maturitu, dokonca "len" na gymnáziu (bola som aj na VŠ, žiaľ, bola som sprostá, asi ako autorka, nebavilo ma to, mala som široké ramená a vykaslala som sa na to v 3.rocniku, odvtedy pracujem) ALE! včas som sa zbadala, našla si prácu, získala skúsenosti, pracovné návyky. Šetrila.som si sama a potom aj spolocne s manželom a dnes máme takú rezervu, že pokojne aj rok môžeme byť bez príjmu. A toto odporúčam aj autorke, ktorá vôbec neuvažuje zle, mať dieťa len tak, bez bývania, bez práce, bez úspor a spoliehať sa, že náš štát bude živiť... To je také slovenské 🤦

sunny8
12. júl 2020

Keby takto rozmýšľal každý tak zem je vyľudnená. Máš dať dieťaťu potrebné zázemie a všetko čo potrebuje ale zas keď sa budeš sústrediť len na nedostatky nikdy nebudeš pripravená byť matkou

heleninamama
12. júl 2020

@asia83 Ty si môj človek 😂

marion09
12. júl 2020

@pieksamaki na materskú a 370e rodičovským ma ale nárok len ten kto ma odpracovane roky....dotyčná nemá

airaw
12. júl 2020

@kvetinka75 ak este nestudovala a ide denne, tak skolne neplati

laila22
12. júl 2020

@ktochytavzite celkom nerozumiem co splietas, ťažko sa to po tebe číta. Moja, ale dnes nechodia deti s vleckami hnoja. Dnes sa žije inak ako kedysi. Tebe by isto nevadilo v dnešnej dobe mat 12 deti a spávať po troch v jednej posteli, keď to tak obhajuje.. Kľudne si sprav dvanásť a spavajte pre mňa za mňa aj v senníku a jedzte jahody a čučoriedky.
To co ja dávam a nedávam je moja vec. Mam jedno dieťa, ktoré myslím žije štandardne, na Slovenské pomery nadštandardne, je to relatívny pojem... Nemáme hypo ani podnájom a nežijeme ani u rodičov. Ja som matka samozivitelka a nie, neflakala som sa po strednej škole a nechodila do prace ako cigán do školy... Ver, že som túžila mat ešte jedno, ale bolo by to na úkor staršieho, ďalej som si nevedela predstaviť stráženie v prípade choroby, sluzobiek, z čoho by sme žili, keby som zostala na MD.. Ale Budiš.. Ak by tebe nevadilo v dnešnej dobe prať na potoku a spávať v sennimu, kľudne sa podľa toho zariad.. 🙂

autor
12. júl 2020

Viem baby, pokaslala som to, ja som vlastne celý život nevedela čo chcem, nemala som nikdy plánu cieľ, neviem prečo. Akoby som bola mentálne trocha pozadu. Bohužiaľ, stratené roky sa nevrátia, nebude zo mňa ani prezidentka, ale môžem sa snažiť a mať sa lepšie. Dúfam.

mondolina
12. júl 2020

To záleží len od teba.

autor
12. júl 2020

@pupavka89 Mama za pásom pracuje a má tisícku mesačne. Takže nie je pravda, že za pásom pracujú hlupáci za minimálnu mzdu. Už dávno to neplatí.

daniela1911
12. júl 2020

Aj tak nechápem čo stále riešiš. Ok, čo bolo bolo. X ľudí vychováva dieťa v podnájme. Na materskú nárok budeš mať, 270 dni poistenia ti vyjde (ak už nie si momentálne tehotná) - písala som ti vyššie.
Trochu povyrástie, moze ísť do jasličiek a ty na skrátený úväzok. Budete mat potom 1,5 platu + rodičovský prispevok do 3r.