Je vhodné mať deti v dnešnej dobe?
S partnerom uvažujeme nad dieťatkom, ale dostala som strach. Partner by už rád mal dieťa, mne to príde nezodpovedné. Nemáme vlastné bývanie, nemáme úspory. On si to predstavuje ako Hurvínek válku. Navyše teraz je kríza a bude horšie. Doteraz som pracovala len v nekvalifikovaných prácach ako napr vo fabrikách a v obchode. Neviem, či by sme to s dieťaťom zvládli. Rodičovský príspevok je smiešny a prídavky na dieťa detto. Ako ste to zvládli Vy?
@huxy dva roky studia zabite s minimalnym ohodnotenim. Naco? Predavacka v Lidli ma viac ako prakticka sestra. Je to z dlhodobeho hladiska velmi neefektivne.
@marsmykkok to ano, ale celych 20 rokov zijes v podmienkach ake si vytvoris. Ja keby som mala byvat v podnajme, ktory by bol na urovni mojich predstav, mesacne by to stalo cca 1000 eur. Preto sa docasne uskromnim a byvame v hnusnom malom byte za 400 eur. Takze kotol za 2000 su drobne v porovnani s luxusom, ktory celu dobu mas oproti podnajmu. Hlavne tie veci sa Ti mnohe casom zaplatia same. Navratnost solarnych panelov je napr. 5 rokov myslim. Tepla voda v panelaku 12 eur za kubik. Nasi platia v dome iba studenu do 2 eur za kubik a zohreju si. Nam ju zohreju panely skoro zadarmo. My iba na teplej vode minieme v panelaku 700 eur rocne. A ceny pojdu stale hore, nehovoriac o tom, ze druhe dieta na ceste, spotreba stupne. V dome uz len toto mi za 20 rokov usetri na rozne opravy..kurenie detto, v byte nehorazne drahe, v dome sa da riesit lacnejsie..
@stanulienkat je to tvoj pohlad. Ja som nedavno robila sanitarku "len" s opatrovatelskym kurzom. A dostala som viac ako minimalku. Nocne som nerobila vobec. Niekedy nedele, no potom som mala volno cez tyzden. A v lidli? Pracovala si tam? Vies ze musis ist do prace ovela skor ako otvaraju (a naraz vsetci musia!), a nemozes odist ked ti padla ale ked sa dorobi co ma. Mala som ist na pohovor do lidla, tak som si zistovala. A pisem, ak ma k tomu zdravotnictvu vztah. V tom pripade by som urcite riesila toto (studium dialkovo na materskej podla mna nie je absolutne zabity cas).
Pozri sa ja som minulý rok otehotnela neplánovane z partnerom sme to plánovali na neskoršie no stalo sa ... Neľutujem .. nemali sme.to ľahké nemali sme kde bývať nemali sme. Čo pre dieťa nemali sme nič ... Postupne ako som pracovala do 7 mesiaca sme kupovali pre mimino veľa mi dali kamošky a rodina atď ...v decembri sme zohnali podnájom a vo februári som rodila ...tiež niesme milionári ale☝️ako tak nejaké úspory máme malá ma všetko čo potrebuje ...žijeme máme zaplatené sme čistý najedeny nič nám nechýba takže dá sa to všetko ... Ja mám 27 a môj má 33 ... Takže všetko ide ak sa chce a rozumne sa naplánuje a hlavne to zázemie pre bábätko a základné veci čo potrebuje ....
@najk zase v dome treba auto, najlepsie dve a to sú nehorázne prachy, to je bezodná studnica, ak nebyvas v centre mesta, co tazko. Ja si myslim, ze kazdy by mal sa rozhodnut co mu najviac vyhovuje, ale vsetko ma plusy aj minusy.
V 30ke by mal byt clovek uz ako tak “zabezpeceny”. Tebe sa to nepodarilo ale pozitivum je ze vies kde je problem.to ze nemate vlastny byt by nemusel byt az taky problem, aj ked vo vlastnom je vo vlastnom, ale aj v podnajme sa da dieta vychovat. Viac by som mala obavy z toho ze nemas ziadnu financ rezervu. Je to na vas.
@john3535 Žena ktorá porodí dieťa chlapovi, ktorý nevie zabezpečiť štandard pre rodinu, je nezodpovedna. Potom také ženy plačú, ako nemajú na nič, ako ich vyhodili z podnájmu,atď. Nevravím o tom, ale následky to ma na deti, keď si vyberie neschopného chlapa. Spoločnosť je stále nastavena tak, že hlavný príjem prináša muž, nakoľko žene ma byť umožnené starať sa o výchovu detí. Tak je to aj prirodzené, a nie aby žena utekala od pol ročného do roboty, lebo nemajú vo jesť. Takže nerob z normálne, zodpovedne zmýšľajúcich žien ktoré poznajú svoju hodnotu zlatokopky. Každá žena ma právo a možnosť nájsť si partnera, ktorý bude oporou pre ňu a ich potomstvo 🙂 len väčšina hore spomínaných zanedba výber
A priateľ robí kde? Keby on mal prácu na trvalý pr.pomer a ako poznám ľudí, čo bývajú v podnájme, tak je dobre urobiť si takú finančnú rezervu aspoň na minimálne pol roka, keby sa niečo nepredvídané prihodilo, príp. na jeden rok, majú aj dieťa a zvládajú to.
Je zaujímavé, že s Obchodnou akadémiou robia ľudia na rôzných miestach, ale každá práca je dôležitá aj tá za pásom a aj tam sa dá vypracovať, len treba sa ukázať ako spoľahlivý a zodpovedný pracovník, príp. si dorobiť nejaké školenia.
Po tridsiatich rokoch by už bolo vhodné pokúsiť sa o dieťa, možno sa to ani rýchlo nepodarí, ak sa chcete vziať tak teraz veľa mladých má najprv dieťa a až potom svadbu.
Ale to nikto nevie ako sa mu bude dariť vo vzťahu, v práci, s deťmi, to je ako lotéria,
niečo vyjde, niečo nie, preto je dobre mať nejaké rezervy a pristupovať ku všetkému zodpovedne.
Najprv ,, oznackuj partnera,, manzelom, potom byvanie a potom dieta. Takto myslim JA.
@huxy presne tak. Ja dom sa z tohtondovodu rozhodla pre prakticku sestru miesto prace v Lidli
@evora Tak ako žene tak aj mužovi má byť a aj je umožnené starať sa o dieťa. Má dvoch rodičov na výchovu nie jedného. Že niekedy bolo to tak dnes už neplatí,mimochodom...svoje hodnoty poznajú otom nepochybujem,len škoda že tie pravé a ľudské nepoznajú, pretože dnes sa to prekrúca....a vidím že poniektoré tu majú kritériá ako princezné ale oni samé majú holú riť a jediné čo vedia ponúknuť je "vyťahaný netopier" Ale chápem že také sa skôr riadia výberom Alfa samca. A muž nepotrebuje oporu a podporu? Či stačí mu len večer dať,alebo ho vydierať,že máš oprate, navarené a upratané?
keď to čítam nechápem ... Ja mám 22 rokov, muž 26.. mame svoj vlastný dom na hypotéku, sme zobratí a čakáme bábätko... mám len 22 rokov, vyštudovanú obchodnú akadémiu s maturitou tak ako ty, pracujem už vyše dvoch rokov takze aj na materskú mám narok.. Je zvláštne že niekto 30 ročný nemá odrobene na to, aby mala aspoň materskú.. Veď na to nemusíš mat odrobene ani rok..
@barus26 Ja mám odrobené 3 roky na Slovensku a rok v zahraničí. Potom som robila au pair, ale to nebolo na zmluvu. Na materskú musíš mať myslím rok v celku, či sa mýlim?
Ja som menila prácu často a keď som maturovala bola zrovna kríza a bolo ťažko niečo nájsť.
my nemame uplne ze vlastne byvanie ale nebyvame ani v podnajme..mame to tak zlozite..ale uz budem mat coskooro 2he dieta..ja zas by som necakala do 40ky na dieta.aby potom sa nam nedarilo pocat alebo by sa narodilo nejake chore..pre mna je dolezitejsie mat dieta ako mat majetky 🙂
Fuha dost malo za 10 rokov.
myslím že musíš mat odrobených za posledné 2 roky 270 dni aby si mala nárok na materskú a následne na rodičovský v sume tých 370€
Na Slovensku je dosť veľký rozdiel, v ktorom meste býva, niekde je to tak, že sa nedá nájsť práca. Ale to by bolo dobre splniť aspoň tú dobu, ktorá treba na materskú.
@zuzap33 podvyziva nie a co ked spali v jednej posteli?Co myslis ze preto mali zle detstvo ci ako?Nie moja mama spomina na to pekne,my tiez ako deti sme oravovali na poli,roku a viesco som rada lebo som pouzitelna v zivote narozdiel od tych zien v kt ako deti nic nerobili,teraz maju dve deti a sa stazuju ako su unavene a kolko toho musia urobit cez den az jeden ibed a venovat sa detim su z toho ko na marerskych ved aj tu kazda druha tem som ko z deti;)
Bola si nezodpovedná, ako píšeš, ale je fajn, že si to vieš priznať a že zodpovedne premýšľaš teraz. Dúfam, že sa rozhodneš a zariadiš si to v živote správne, poradiť ti neviem, ale držím ti palce. 🙂
Za 10 rokov máš odrobené 4? A ostatné si robila čo? Tak my s mužom máme vysoké školy obaja, ale môj muž začal robiť ako študent a odkladal prachy, aby mal na budúcnosť. Ja som tiež hneď po škole začala pracovať. V júni som štátnicovala, v auguste ma žiadal o ruku, od septemrba som pracovala, ďalší rok sme sa brali a do roka som otehotnela. Máme 3 deti, takže ja som toho moc nepopracovala, len ten prvý rok a potom medzi druhým a tretím dieťaťom, ale nechápem, čo si robila ty ... keď ani škola, ani robota, ani deti ...
@yoxinka tiez neviem ako a z coho zila
A čo si robila zvyšných 6 rokov? Z čoho si žila? Ako vypadalo Tvoje dni?
@heliet to je nejaká hlúposť, ja som šla na rodičák v roku 2013 a už vtedy bol 190 e....a postupne sa zvyšoval. Min. rok bol 220 e, to zvýšenie nadobudlo platnosť od Januára, čiže prvé vyplatené zvýšenie bolo vo februári tohoto roku. Rodičák 160 e bol cca pred 10 rokmi, ešte za vlády Ivety Radičovej. Bol rozdelený na dve sumy, tá 160 e bola pre matky, ktoré predtým nepracovali, pracujúce brali sumu o dosť vyššiu, už presne nepamatám koľko..... Potom po čase sa to opať zjednotilo a platilo až do Januára tohoto roku . 😉
@marion09
Ano.neskor som citala....dakujem
Ja som pracovala ako au pair, ale to nebolo na zmluvu. Takže oficiálne mám odpracované 4 roky a potom len brigády a bývala som u rodičov do 23 rokov.
@yoxinka Jednoducho som to flákala a mala som taký život bez cieľa.

@stanulienkat preco si myslis ze prakticka sestra ma utierat hovna? A okrem toho ak by mala k tomu vztah (k zdravotnictvu), a chce pomahat chorym, vsak aj to musi niekto robit. Pisala som na margo toho ze vs sa neda studovat dialkovo bez strednej zdravotnej skoly. Ja som ponukla riesenie a nie ako sa to neda. Ak clovek chce, musi nejak zacat
A vie sa postupne vypracovat.