icon

Je vhodné mať deti v dnešnej dobe?

12. júl 2020

S partnerom uvažujeme nad dieťatkom, ale dostala som strach. Partner by už rád mal dieťa, mne to príde nezodpovedné. Nemáme vlastné bývanie, nemáme úspory. On si to predstavuje ako Hurvínek válku. Navyše teraz je kríza a bude horšie. Doteraz som pracovala len v nekvalifikovaných prácach ako napr vo fabrikách a v obchode. Neviem, či by sme to s dieťaťom zvládli. Rodičovský príspevok je smiešny a prídavky na dieťa detto. Ako ste to zvládli Vy?

majkeel
12. júl 2020

@evora Idem oponovat, nie hadat sa. 🙂
- Žena ktorá porodí dieta chlapovi,... - ee, vieme tu z diskusii a zo zivota, ze dieta po rozchode patri vzdy matke, maloktora suhlasi so striedavou. Cize vacsina zien rodi deti len a len pre seba, nikdy nie pre druheho.
- Potom také ženy placú, ako nemajú na nic,... minule tu bola diskusia, ze matka sa pytala, co ma robit s dcerou, ktora ma 29 rokov, flaka sa, nepracuje, neplati si poistne a je nazoru, ze ju ma zivit jej partner. Ak ta dievcina skonci sama bez partnera, lebo uz bude mat plne zuby lenivej lemry, pripadne najde miesto nej mladsi, krajsi objav za tie iste peniaze. Dievcina potom nebude mat nic nie preto, ze muzi su ha.li, ale preto, lebo ze je obycajna leniva vyzirka, mladost (10 rokov) prelezala doma s vylozenymi nohami, myslela si o sebe, ze je asi zlata tehla, pripadne moderny bitcoin 🙂 s obrovskou hodnotou a niekto ju bude kvoli vysokej hodnote asi zivit do smrti, lebo ona ako jedina z ludstva nezostarne a nezomrie (podobne ako Helenka Vondrackova 🙂 ). Miesto prace sa nechala zivit a mala cely cas na haku, co bude raz jest jej dieta/deti.
- Spolocnost je stále nastavena tak, že hlavný príjem prináša muž, ... Nie, spolocnost, ale iba vela zien si mysli, ze on je povinny zarabat a ona ma pravo vegetit. A ked zostanu stare a same, tak uz bude neskoro si odkladat na starobu. Potom citame statistiky, ze zeny maju nizke platy, dochodky. Tak pri minimalnej praxi, minimalnom odpracovanom case, odmietani chodit do prace, ak partner zaraba trochu nadpriemer a malych prispevkoch do soc.poistovne netreba cakat v starobe od dochodku ziadne zazraky. Pri dochodkoch stale plati princip zasluhovosti, kto nepracuje, nech neje. Prepac, ale niektore zeny by muzom po rozchode potom co sa on o ne roky staral, najradsej obrali nielen o deti, majetok, este aj narok na dochodok po 65 za odrobene roky, ak by to slo. Pritom zivot je jasny. Bud sedis, uzivas volny cas a nemas nic, alebo robis, mas menej casu a nieco mas. Aj iba uzivat, aj nic nerobit, sa neda.
- Tak je to aj prirodzené, a nie aby žena utekala od pol rocného do roboty, lebo nemajú vo jest. Ak ma niekto rozum, tak od 20-30 robi, odklada, potom maju dieta a v spolupraci s partnerom nemusi od maleho hned utekat do prace.
- Každá žena ma právo a možnost nájst si partnera, ktorý bude oporou pre nu a ich potomstvo. To je pravda, kazdy nech sa ohodnoti sam. Len aby sa nepreratal a nepresvihol svoj cas, aby nahodou jeho "hodnota" rychlo casom neklesla k nule. Cenu urcuje trh, dopyt a ponuka. Cim je tovar krajsi, lepsi, tym je aj "drahsi". Cim je starsi, tym straca na hodnote, az je casom na vyhodenie. A ked je clovek na vyhodenie, tak pochopi, aky bol blb v mladosti, ale to uz bude neskoro.
Zlaty socik. Pracovat museli vsetci, byt bol statny, rozvodov bolo ovela menej, nebolo sa o co sudit. Tak miesto snivania, kto ma aku hodnotu, sup, podme radsej do prace, zarabat si na dochodok. 🙂
Par rokov dozadu som sa prestahoval, hladal znamych, kamosov,... Obcas som pokecal s kolegynou z projektu, stretli sme sa v meste, presli sa, sadli na kavu, pokecali. Z mojej strany siel iba o najdenie si par znamych. 38 rokov, sama,... Po case mi zacala vypisovat, ako sa jej snivalo, ze je so mnou tehotna a ze by chcela, aby sa to stalo. Au, tak skoncilo kamaratstvo, povedal som, ze jedno dieta a aj znamost mam a co sa tyka dalsich deti, nechcem ziadne. Urcite by som nechcel mat s niekym, koho ani nepoznam, dieta, pocuvat, aky som h..l, k..t hm hm a dostavat dalsich 26 rokov vypisy zo sudu, aby som poslal minimalne polovicu platu ako vyzivne. Vdaka, neprosim.
Ta kocka, mimochodom celkom pekna za mlada, teraz uz nabeh na baculu v rokoch, ktovie, co bol dovod, preco ani za 20 rokov "nestihla" ani dieta, ani trvaleho partnera, je pre mna priklad, ako pres.at mladost a prejst z vysokeho sebahodnotenia sa az na nulu do zufalstva, ze po 40tke zostane sama, bez partnera, aj bez deti, v garzonke.

ukulela
12. júl 2020

K materskej, potrebuješ mať za 2 roky minimálne 270 dní nemocenského poistenia. A ďalej, v čase nástupu na materaku musí byť poistenie aktívne, alebo musis byť v ochrannej lehote. Nastuduj si.

john3535
12. júl 2020

@majkeel a že ja dráždim hada bosou nohou🤔😄

majkeel
12. júl 2020

@john3535 Lenze ja som tu tym uz znamy. Ze obcas poviem, co sa paci a obcas aj nie. ;)

john3535
12. júl 2020

@majkeel napísal si pravdu... a tá sa dnes málokomu páči🙂

catherine1989
12. júl 2020

Autorka, už sa nevyhovaraj, že si bola mladá a hlúpa, lebo teraz už si staršia a určite rozumnejšia. Proste sa zamestnaj, tu žiadne iné riešenie nie je, treba si nájsť prácu a naozaj čím skôr, lebo fakt príde kríza a ľudí bez práce pribudne a firmy si na tých pár voľných miest budú mať z čoho vyberať. Nájdi si prácu, odpracuj aspoň tých 270 dní (veď to je len 9mesiacov) aby si mala nárok na materské a tým pádom aj vyššie rodičovské a možno ešte obideš dobre, že tu najväčšou krízu, ktorá príde aj podľa mňa, "prečkáš" doma s dieťaťom. A už čo bude potom, ak sa bude dať, vrátiš sa do práce. A inak, ja by som si na tvojom mieste aa skontrolovala, či náhodou nedlhujes čosi do sociálnej alebo zdravotnej poisťovne, ak si dosť dlho pracovala len brigadne

heleninamama
12. júl 2020

@majkeel @john3535 Vy dvaja choďte radšej na pivo, aj tak Vám onedlho zrušia účet na MK.
Vy neviete, že žena má porodiť a následne byť doma s dieťaťom čo najdlhšie? Že kraviny, ako vzdelanie, práca, úspory, bývanie, hypotéka.... to je vo výlučnej kompetencii chlapa? Žena je predsa predurčená sedieť roky doma a sledovať pokroky dieťaťa, nezveriť ho nikomu ani na okamih, ani mužovi, ani svokre, ani do škôlky.... Veď je zaň zodpovedná a starostlivosť o dieťa je najdôležitejšia vec na svete? Žena nemá čas na rozumne úvahy o živote, veď treba riešiť kočík, značky handier, príkrmy, konzistenciu hovna, očkovanie a milión podobne dôležitých vecí?
A potom po pár rokoch doma, keď to strany muža vyprchá láska aj chtíč, dieťa odrastie a žije si svoje, žena mlčky pretrpí aj vydelovanie peňazí, nadávky, bitku, ponižovanie, nevery.... Maximálne sa posťažuje na MK a všetky rady uzatvorí s tým, že nemá kam ísť. Tu ju žienky poľutujú, napíšu jej svoje podobné príbehy, ponadávajú spolu na chlapov a ide sa ďalej. To je pravý zmysel Modrého koníka,nie dávať užitočné rady a výstrahy.

majkeel
12. júl 2020

@heleninamama Teraz si ma trosku dostala, neviem, co z toho je ironia a co nie. 🙂 Preco by nas mali zrusit, davame iny pohlad na vec. ;)

heleninamama
12. júl 2020

@majkeel Som ironická🐷 A bolo tu takých viac, ale zrušili ich, dávali totiž nevhodné príspevky - dovolili si povedať pravdu a ešte aj na plnú hubu.

autor
12. júl 2020

@catherine1989 No veď práve, aby som ešte neskončila pod mostom.

john3535
12. júl 2020

@heleninamama ja som vedle jak ta bedle😳😳....ale ja na pivo nemôžem,budem potom za alkoholika...to na margo jedného príspevku asi pred mesiacom keď sa tu jedná manželka sťažovala,že jej manžel si vždy po práci dá jedno pivko a chcela vedieť či muž nebude alkoholik lebo podľa nej to nieje normálne.....ale že tu na MK sa chlasta vínko bežné aj s fotečkami je ok🤔

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
stanulienkat
12. júl 2020

@majkeel eeeeej,za toto ta tu upalia.😂😂 Ty nevies,ze celospolocenska rola zeny konci porodom? Hadam by si nechcel,aby sem tam pouzivali aj rozum??

majkeel
Autor odpoveď zmazal
john3535
12. júl 2020

@karolinakr ti príde že muž využíva ženu v posteli? Pretože podľa toho aké diskusie sa tu mnohokrát zakladajú ohľadom sexu,tak neviem kto komu robí sluhu...a kto sa tu na nedostatok sexu sťažuje.....príklady: muž chce sex každý deň - nedobre je sebec rozviesť sa,ultimátum to sú rady, alebo muž nemá záujem o sex, stačí mu dvakrát za mesiac - nedobre,je znova sebec ba dokonca má milenku, rozviesť sa.... atď....a na druhej strane akonáhle sa jedná o plodenie,tak tu poniektoré by vytrtkali aj dušu z partnera že?.... takže ako to je hm? A v ktorej pracovnej sfére majú muži 2,5 krát vyšší plat ako ženy?

mpg
12. júl 2020

Podľa názorov mužov - si žena má nájsť prácu a chodiť do nej, čo je aj v tom prípade riešenie a potom nebude problém ani s materskou. Muži sa nato pozerajú inak ako ženy, ale pre oboch "život nie je peříčko" a najlepšie je ak obaja pracujú na tom, aby mali všetko, čo potrebujú, každý ako môže (okolo detí je tiež práca to by mali muži uznať), ale byť sebestačná svojím zamestnaním je výhoda, lebo človek nikdy nevie.

john3535
12. júl 2020

@stanulienkat ale veď len bosorky upaľovali😆

stanulienkat
12. júl 2020

@john3535 vtedy este nebol MK

sticker
karolinakr
12. júl 2020

@majkeel
@john3535
prave som sa vratila z bycikla. Argumenty prijaté

majkeel
12. júl 2020

@karolinakr Potvrdzujeme prijatie. Inak bicykel. Zapamatas si lahko. Bi ako Bisexual a cykel ako cyklus, nie ako cikat. ;)

john3535
12. júl 2020

@karolinakr 😉
@majkeel 😂😂

heliet
Autor odpoveď zmazal
heliet
12. júl 2020

@ajka0207 tak som to pozerala a napísala si to dobre - vychádzalo to na cca 215 eur na mesiac, mne to chodilo spolu aj s detskými prídavkami na staršie deti a preto ma to zmýlilo. Vďaka za opravu 🙂

jaskolka
13. júl 2020

Pozri, čas už nevrátis, ok, bola si nezodpovedá, flakala to, míňala na blbosti. To už bolo, nič neurobíš s tým. Sústred sa na prítomnosť, od pracuj tých potrebných pár mesiacov, možno budeš mat aj zmluvu na neurčito. Ak sa dá, šetrite. Potom dalsza vec je partner a jeho práca, píšeš len o svojom prijme, ale potom ten padne, čiže jednoducho on zostane hlavný živitel, ako to je obvykle, keď zena porodí a ostane s bábätkom doma. Je schopný to utiahnuť? Pripadne si nablízku ochotní starí rodičia, akí by pomohli, ak by bolo treba? Bývanie, mate dlhodobý prenájom, majiteľ súhlasí, že by tam eventuálne bolo aj dieťa? Sú totiž aj takí, čo striktne odmietnu pár s dieťaťom. Zase čas ešte nemáš najvyšší, ale už ani furu rokov pred sebou, myslím na počatie bábätka. Takže zase čakať 5 a viac rokov, tiež nemusí byť dobrý nápad. Existuju aj nájomné byty, skúsiť sa poobzerať po tej možnosti. Hypotéku sa dá dorovnať spotrebným úverom, úverom na bývanie atď. Sadnite si, reálne zhodnoťte možnosti a rozhodnite sa.

karolinakr
13. júl 2020

@majkeel za tvoj heroicky vykon v praci by som ti dala plaketu vzorneho pracovnika.

najk
13. júl 2020

@marsmykkok aj v meste potrebujes auto. Ja v tom rozdiel nevidim, tiez musime mat dve. Manzel dochadza 30km (autobusom by to trvalo vyse hodiny, lebo je to cez dediny), rodicia byvaju 12km na dedine a bus k nim chodi raz za den. Co z toho, ze byvam v byte v meste, ked potrebujem obcas nieco vybehat a bez auta sa to neda.. Ale samozrejme, ze vsetko ma plus aj minus. Nie kazdy tuzi po dome. My sme sa rozhodli az teraz, ked ja mam 36, manzel o rok 40. Doteraz nam byt prisiel ok

najk
13. júl 2020

@hettinka v tom pripade ale nemozes svoju situaciu brat ako vzorovu a na zaklade nej niekomu radit, ze podnajmy su ok a hypoteka je blbost. Pretoze podnajom je vo vacsine pripadov extremne draha zalezitost (to, ze Vy to mate inak je vynimka, ale skus pozriet ceny podnajmov na nehnutelnosti.sk). My sme hladali 2-3 izbovy byt v lokalite Piestany, Nove Mesto nad Vahom, alebo Trencin a pod 500eur sme normalny slusny podnajom nenasli. A ked uz ma clovek platit 500 - 600 eur za byvanie cudziemu cloveku, tak to radsej sebe bude splacat svoje byvanie. Keby aj splacat po rokoch nevladal, tak stale moze svoju nehnutelnost predat, vyplatit zvysok hypoteky a ostane mu aspon slusna hotovost (takze ziadne ze zo dna na den ostane na ulici, nehovoriac, ze sa da pripoistit proti neschopnosti splacat, chorobam atd.) Z podnajmu mu neostane nikdy nic..

hettinka
13. júl 2020

@najk ako som už písala, len som tým chcela povedať, že hypotéka nie je jediná možnosť. Chapem, že take je nastavenie slovenskej spoločnosti, ale v iných krajinách že úplne normálne a bežne bývať v nájomnom byte. A tie ceny nájmov tiež nie sú nízke, len ľudia sú inak nastavení, že nemusia hneď mat, vlastniť nehnuteľnosť.

marca12
13. júl 2020

Ale daj si po ustach alebo prstoch a okamzite. Preco sa podcenujes? Ver si. Poposielaj zivotopisy do firiem,kde mozes robit v kancli. Naucis sa vsetko,len musis byt priebojna a verit si aspon trosku a mozno ani nie verit,ale mat snahu. Ked si zvladla obchodnu,ak aj s horsimi znamkami,dosiahnes toho viac ako si myslis. Ani vo fabrike nie je zle robit,nie je to podradna robota,len pri malych detoch tazke na organizaciu a pripadne ocr. Pockaj este rok,kym ti vznikne narok na matersku,setrite a hor sa do toho. Kurna ked taky cigan vychova 10 deti,vy nevychovate jedno,dve tak aby mu zakladne veci nechybali? Urcite ano.

marca12
13. júl 2020

A este k tej hypoteke. Tiez som sa toho bala ako cert kriza. Byvali sme v podnajme az som sa jedneho dna zatala,ze takto to dalej nejde. Nasla byvanie,vybavila hypoteku a sme vo svojom.
Jedine, co lutujem,ze sme nesli skor do vastneho. Tiez som sa len bala a nic neriesila. Hypoteku mam este nizsiu ako najom,takze zvysok,co mi ostava si odkladam. Ked si naucena platit najom,uz budes zodpovedna aj hypoteku platit. My sme sa tolkokrat stahovali,ze si neviem predstavit.toto absolvovat s detmi. Alebo potom hadat najomne byty,kde mas istotu dlhodobeho prenajmu.