Jehovovi svedkovia
Ahojte, máte niekto osobnú skúsenosť so Svedkami Jehovovymi. Ako žijú, čo vyznávajú, čo praktizujú? Viem,že chodia po domoch nahovárať ľudí a stoja v mestách s tými ich časopismi. Inak neviem o nich nic. Je naozaj vták nebezpečné tam vstupit ako sa hovorí? Zaujímajú ma vaše skúsenosti...
Pre mňa ja množstvo katolíkov je totálne vymletých , takže ono je to úplne jedno akú vyznávaš vieru , raz keď s as teba stane fanatik , tak ti už nie je pomoci
Kamaráti mojich rodičov sa stali jehovisti. Normalne sa stále spolu stretávajú, neoslavuju Vianoce, sviatky, nepiju alkohol. Mamina hovorila, ze ich k ničomu nepresviedcaju, rešpektujú názor každého.
@gansi áno, s tým súhlasím. Ja si osobne myslím,že Boh je len jeden a je jedno kto ho ako nazyva, v podstate je správne to, ako žiješ,aký si človek,
@tara42 aj v alkohole sú takí striktni? Že vôbec ani pohár vína napr?
tak to netuším ako to majú v škôlkach a školách, ale je to zvláštne. Ktovie čo si to dieťa myslí hmm
Hej, ani kvapku alkoholu.
@michaela412 veď práve, že to musí byť ťažké pre tie deti, keď sú v mnohých veciach taká vynimka
@tara42 a to ma aké opodstatnenie? Nieže by som alkohol schvaľovala, to je super, len ma zaujíma, kvôli čomu si v Tom takí striktni
Vidíš, napr. mužova sesternica ako jehovistka zase alkohol si vypila. Keď sme k nim išli na návštevu, to bolo prvé, že vytiahla štamperlíky. A to si dobre na to pamätám, lebo ja domáce veru nemusím a ona ma presviedčala stále, že len jeden ….🙃
mala som kolegynu, ale keby mi nepovedia, ani neviem. je fakt, ze o jej sukromi som toho az tak vela nevedela.
a poznala som jednu dochodkynu, ktora mala tazke hematologicke ochorenie a odmietala prijat krv. no vzdy, ked sa jej stav vyrazne zhorsil, uz privolila a nakoniec isla na transfuziu. urdziavalo ju to roky pri zivote, no je stav sa zhorsoval natolko, ze ju potrebovala kazdy mesiac, zoslabla a nakoniec uz uplne odmietla, preto zomrela. asi by zomrela aj tak, len by sa to trohcu oddialilo.
@eva112014 😂😂 možno pred nimi sa tvárila že nepije a doma kľudne😂😡
@majamat aha, takže nakoniec tu krv prijala. Tiež tomu nerozumiem, pokiaľ sa môže sám človek rozhodnúť,lebo je pri vedomí, tak predsa pud sebazáchovy mu nedovolí tu krv neprijať,aj keby ho mali vylúčiť ..
ano prijaa a to mnohokrat.
@majamat no veď chvalabohu, asi bol pud sebazáchovy silnejsi
Keď som bola pubertacka chodilo ku nám, mama sa s nimi dosť skamaratila. Porozprávali sa, počítala si časopisy, ale aj knihy nejaké. Inak žiadne deštruktívne veci sa u nás nediali. Podla mňa ide aj o to aký je človek, či sa namota na niečo, dá sa vydierať a stratí rozum alebo si rieši bežne problémy, život, a tuto aktivitu ma len ako "zaujem". Ja osobne som pár vecí vtedy tiež čítala mali nejaké brožúry aj pre mladých, ako žiť, studovat -nepamätám presne, už sú to roky. Nič také hrozné. Na druhej strane babkou som bola intenzívne tlačená do kresťanstva, takže ja som odolná a voci vsetkym nabozenstvam/skupinam.tolerantna a zaujima ma o com to je. A teda napr ich bibliu pre deti takú malú čítala aj ta moja babka, a páčila sa jej 🙂
Čiže záleží od skupiny do.ktorej človek.padne, od človeka,... my sme na žiadne stretnutia nechodili :D
@simca06022011 no napr to nahovaranie ľudí myslím že musia robiť či sa im to páči alebo nie. Určite v každej viere,pokiaľ káže dobro, sa dá nájsť niečo pre každého z nas
@majamat ja inak pri.tychto zdravotných veciach som.uplne mimo. Nerozumiem tomu. Ja nemusím predsa nikomu vešať na nos co som prijala a co nie, čo mi je a nie je. Tak tie strachy rodín, aj v pár seriáloch pri iných náboženstvách tombolo, žiadne organy, pitva atď. Ved to nik okrem lekára a pacienta ani vedieť nemusí..
ja som kedysi z nevedomosti zobrala nejake tie ich brozurky, necitala som ich, tak akurat nadpis,a le v zasade tie myslienky co su tam, nie su zle, len neviem aky je sposob cesty, ako sa k nejakemu tomu cielu prepracovat, to je dost dolezite.
ako su dost oteavni niekedy, ale v zasade nic ine mi na nich nikdy neprekazalo.
no ale maju prepracovane taktiky,a ko solovit niekoho. niekto hned zacne zhurta, iny pride a zacne takou obklukou. niekdy som nevedela, ci sa chcu opytat na cestu,a le potom to prislo a pochopila som.
no co ma ale uz trosku podrzadilo, ked mi volali na mobil pocas tych karatnen 2020/2021
Nikto nám nikdy nehovoril co mame robiť🙂 ale tak môže byt, ze u nás to bolo skôr na takom inom princípe. Nik do ziadnej "sekty" nevstupil. Stretla sa mama s tou svojou známou, alebo dvoma a povedali si niečo. Kávu dali. Časopisy povymienali. Dlho to trvalo ale nič zlé si nepamat 🙂 určite nás ani nik netlačil niekam vstupovať.
@simca06022011 ved hej. neviem ci im o tom ta dotycna povedala. to netusim. no bola casto v nemocnici, vzdy na par dni.
https://refresher.sk/122766-Jehovista-Matej-V-t...
A sú rôzne články aj na nete 🙂
@simca06022011 škoda,že to treba odomknúť. Neukázalo to celé...
to som si nevsimla 🙂 ale google mi ihc viac vyhodil...
@simca06022011 jasné, v pohode🙂
Normálne chodia do roboty a žijú si svoj život... Dlhé roky poznám jednu pani, o ktorej som ani netušila, že je členkou Svedkov Jehovových, keďže nežijeme v rovnakom meste a nevídam ju stáť so Strážnymi vežami ani chodiť po domoch. Vždy bola trochu iná - nikdy nenosila nohavice, len sukne a blúzky, ale je to milý (až vlezlo milý) a úslužný človek, ktorý za tie roky, čo sa poznáme (cca 20 rokov), nemal potrebu ma "lákať" na svoju vieru. Kamarátka, čo s ňou robí v kancelárii, mi spomínala, že ani na nich to "neskúšala" - dohodli sa, že v práci sa bude rozoberať práca, kto chce, môže sa pochváliť deťmi, vnúčatami, posťažovať sa na chlapa, ale nikdy sa tam nebude riešiť vierovyznanie, a tak to aj platí. Sú to ľudia ako ostatní, len vo voľnom čase musia robiť "misionársku činnosť", časť príjmov ide ich "vedeniu" na tlač tlačovín a pod., odmietajú vojenskú službu, transfúziu krvi a študujú Bibliu. Iné vedomosti o SJ nemám, známa sa o tejto téme so mnou nebaví (a ja som do minulého roka netušila, že je medzi nimi, keďže celá jej rodina ostala v evanjelickej cirkvi augsburského vyznania)...
@ivanaks ďakujem ti za skúsenosť.
Ešte to viem, že majú povinnosť vykonávať spomínanú "misionársku činnosť". Majú aj nejako odstupňované, po koľkých rokoch akú. "Začiatočníci" tuším postávajú s časopismi, "pokročilí" už chodia po domoch. Vždy bývajú dvaja - akoby mentor a jeho zverenec. Táto moja známa tiež v určené dni musí (chce - je to súčasť jej viery) chodiť po domoch. Jej syn spomínal, že oni ju nechali, nevyhovárali jej to. K SJ prešla v čase, keď mala vážne zdravotné problémy a ostala sama (synovia aj s rodinami žijú v zahraničí, muž umrel už dávno). Sú radi, že má okolo seba ľudí, s ktorými sa cíti dobre. Možno by bolo iné, keby s ňou žili v jednej domácnosti a ona ich nútila vstúpiť k SJ (lebo v týchto spoločenstvách je tlak na rodinu veľmi silný - aby boli všetci jednotne v danom spoločenstve). Kedysi nás známy bol u Moonovcov a to bolo strašné, keď sa od nich rozhodol odísť...
Nie,nie sú.Dať si pohár dva vína,nie je problém.Len sa "neožierať"a už vôbec nie robiť potom dusno
Na Yt su videa rozhovori s ludmi ktori vystupili. Rodicia a surodemci ich zapreli. Neoslavuju vianoce ani narodeniny. Musia robit osvetu( nabor). A pod. Pohladaj zaujimave pocuvanie.

@michaela412 no to má tiež zaujíma,ako napr v škole deti rozdajú cukríky keď majú sviatok, robia vianočnú výzdobu, vyrábajú niečo na deň matiek atď a tie deti čo? Nevezmú si cukrik? Lebo je to hriech?