dufam ze som dala dobry nazov temy 🙂
@marcelka123 No mozno je jej vazne horko...ja tiez malemu davam body s dlhym rukavom take tenke nohavice a ponozky ale nechavam ho odokryteho nemam ho ani v perinke len tak na volno...a davas jej aj tie ortopedicke plienky??a ked ide spat tak mu dam body s kratkym rukavom a nato dupacky a zabalim ho do zavinovacky a ruky ma tiez na volno.......ja mam kocik so 4 kolieskami ale tie predne su uzsie tak ho vyvazam po zadnych dvoch tie su dost velke a v pohode,,,ked tak si to vyskusaj bez malej a uvidis..... 😉 😉 alebo som pocula ze niektore baby aby sa dali do vytahu si musia jedno kolecko odmontovat a potom nasadit........a akej znacky mas kocik??
Po tych 5tich hodinach spanku by si mala malu zobudit a dat jej jest ale to sa mi este nestalo aby spal viac nez 5 hod 😒 😒 kamoskina mala spala 10 hod a doktorka jej povedala ze to preto lebo sa prejedla.....
@katka512 no neviem čo je to za doktorku, ale bábätko má maličký žalúdoček a neexistuje aby sa prededlo a na základe toho spalo 10 hodín, a najmä z mliečka nie, mne ak by malý spal dlhšie ako napr. 5 hodín tak ho budím, najmä keď sú tieto horúčavy a sú ešte v podstate novorodenci🙂
@fatimuska no s tym kocikom to musim vymysliet.. este nemam odvahu zatial nechat malu hore a ja ist do pivnice... a potom kocik nechat volne a ist po nu... to bude este zaujimave.. :( uz zacinam uvazovat o nejakom malilinkom kociari a 4 kolke docerta... ☹
@katka512 kociar je bexa 3, tak som sa vytesovala a tak mi teraz treba... ha.. a nevedela som sa rozhodnut medzi 3 a 4 kolkou..ale aj tak by mi to nebolo nic platne lebo tusim ze 4 kolky maju predne kolesa blizsie k sebe.. a odmontovat predne koleso? No to ma este nenapadlo... musim sa na to pozriet... aj ked byvam v bytovke s najmensimi vytahmi na svete... 😝 😝 😝 maju este aj tie zatvaracie dvierka zvnutra... no otraaaas.... 😠
A co sa ortopedickych plienok tyka, tak v nemocnici mi ukazala sestricka ako balit a od vtedy ju do nich balim... den aj noc, aj ked uz 2 za ten cas som jej ich nedala, vtedy co nemohla spat a plakala a asi brusko ju bolelo....
Inak kocky, zistila som ze je dost narocne zistit co babatku je.. Ja som najprv myslela ze nieco s dychamim... takmer som uz Dr. alarmovala, potom mi doslo, ze to asi bude pucenie a nie zle dychanie a tlaci a boli ju brusko... Do toho vcera prislo ze by to mohlo byt aj s tou laktacnou krizou, len neviem ako sa to prejavi na malej, ale dnes je v pohode a este sme zistili ze je prehriata a moze aj z toho... Ja sa uz fakt tesim ked spoznam malu natolko ze budem vacsinou vediet co jej je...
Napriklad kedy by ste davali kvapky na koliku a bolenie bruska? Samozrejme ze mala nepotvrdi ze ju nieco boli... pri akych priznakoch a ked ani masaz nepomoze?
leve a mala ti ako priberá? týždenne?
na klbiky sa chodí kedy? malo by sa do 2 týždnov že? nevadí že ma lekar objednal až 4 týžden?
ahojte...tak ja ja s mojou malou sme uz v tejto teme... 😉
sportpark ja som bola teraz v pondelok, to sme mali 3 tyzdne a 2 dni
urcite to nevadi,ved niekedy chodili az ked deti mali 6tyzdnov
misik dakujem.....
inak s tym balenim...baby ja som odparala tu gumu z postoliek a v pohode, nepoti sa...kedze davam pampersku,tak mi tu gumu netreba a potom jednu latkovu na to..
my nebalime nasiroko??? v nemocnici nepovedali nic také.....
no je to naozaj individualne, ja som zistila,ze v tej istej nemocnici inak vraveli kamoske v marci a inak teraz..ja som nebalila,ale po pondelku povedal doktor,ze treba radsej balit a mam ist o 6 tyzdnov na kontrolu...
sportpark ides k dr. co sa vola kusin v nemocnicnej? velmi mily...
ani pediatricka nam nic nepovedala....a v nemocnici jej robili ultrazvuk a vsetko oki...
a kam chodis? ja idem do malaciekk
baby, ako vyzera ked odpadava pupok? mne sa zda, že jej pod tým kyptikom trochu krváca, ako ked odpadava chrasta... minak je kyptik suchy.... odpadne sam alebo treba trochu aj pomoct....
Ahojte.Prepáčte,že som vám sem vtrhla,no vidím diskusiu o ort.gaťkách.....tak.....
Tu sa chodí prvý krát v 6 týždni veku bábätka na klbiky.
Je to HLAVNE dedičná záležitosť,teda ak to mal jeden z rodičov v detstve zlé,bude to mať aj bábo....
Nezanedbajte to.Robte to,aj ked len preventívne.
My sme sa trápili do 8 mesiacov !!!! Naprv balenie na široko z 1,potom z 2 plienkami.Potom frajková perinka-to su také remence.
Ak sa tieto klbiky zanedbaju a nevyšetria správne a tak následne sa vyvinu plytko,hrozí,že v 20 rokoch bude mať človek bolesti klbov a bude ich mať plytke,akoby vydrate (akoby bol už dôchodca!)
Dokonca ak sa začnu vyvíjať velmi zle,tak hrozia operácie a sádra! (našťastie,nás už toto posledné štádium obišlo 😔 )
Pekný dník všetkým,aj malinkatým bábätkám !!! 😎
inak my tiež nebalime naširoko...v nemocke povedali, že netreba...a po klbikoch sa uvidi...
no ja som bola v malackach, na poliklinike u toho dr.co som pisala vyssie
a vam uz robili ultrazvuk klbikov aj v nemocnici? nam len oblicky a mozog vtedy robili
cikyta vdaka za prispevok...
ja sa ale stale bojim,ze jej to velmi stlacim tymi postolkami...
misik 1 hej mne sa zda ze robili aj klbiky....cykita ako píšeš je to hlavne dedičné.....to mala malej kamoška....hej robili ked som odchadzala z porodnice.....si myslím že hej....pupcek odpadne samnijako tomu nepomahaj...len poriadne vytieraj.....
u nas je to tak, ze do prveho sonografickeho vysetrenia ( ktore sa ma urobit do 3 tyzdnov) sa bali nasiroko a tam doktor povie, ci to treba aj nadalej... nam povedal,ze nemusime a staci prist na kontrolu medzi 4 a 5 mesiacom... ale niekedy to sono klbikov robia aj v nemocnici...a ak je vsetko ok, nebali sa 🙂
V pôrodnici nás pozerali a vraj ok,no v 6 týždni u ortopeda zle 😒 A vlastne ani neviem o tom,žeby mal niekto v rodine s tým problém.Len nam vraveli,že to je teda hlavne dedičné.
nám v nemocnici (Kramáre) tiež hovorili, že netreba baliť naširoko, ale akonáhle sme prišli k pediatričke, tak nám to odporučila minimálne ako prevenciu
avšak jedna kočka, čo bola so mnou na izbe a pýtala sa na balenie naširoko, kvôli dedičným predispozíciam, tak jej povedali nech radšej balí hneď
ahojte dievčatá,
@marcelka123 my sme si tým spurtom prešli v 3t, bolo to veľmi nepríjemné, malá chcela stále papať a ja som mala prázdne prsia, tak som si ju stále prekladala z jedného na druhý, aby sa aspoň trošku stihlo tvoriť mliečko, dala som ju do postielky a trochu aj nechala poplakať, lebo sa to nedalo non stop, potrebovala som aj jesť, ísť na wc a bola som s ňou sama doma...ale prikladala som ju veľmi často, našťastie to na druhý deň prešlo...aj dnes som mala podobný pocit ráno, že vypila obidva a ešte by chcela, ale našťastie sa nechala ukecať na spánok 😀 no a budúci týždeň je 6t a to býva tiež kríza, tak uvidíme...máme sa na čo tešiť, ak to príde, ale tak to aj odíde, hlavne treba byť v kľude, lebo keď je maminka nepokojná, tak sa to prenáša aj na bábätko. Keď je takto teplo, tak malá spinká v košielke a iba plienočke plus poštolky, ponožtičky a prikrytá je plienkou...tiež máme doma teplo a tváričku a krk jej potieram repíkovým záparom, lebo má potničky a vyzerá, že to naozaj začína zaberať...v noci spí v overaliku a prikrytá tenkou dečkou, lebo spíme pri otvorenom okne a nie je až tak teplo.
Čo sa týka toho kočiarika, tak to je naozaj nepríjemné...skús ako ti radili odmontovať koleso, prípadne aj obidve...alebo napr. skús tak, že si požičiaš alebo kúpiš šatku/nosič, do ktorého si dáš malú, keď budeš manipulovať s kočiarokom a buď si ho necháš dole alebo aspoň tak vybehneš s malou von kým ti niekto pomôže...
@mojalili, aktak, aj ja som to tak mala s prsníkom,červený zo spodu a aj také hrčky a nenormálne to bolelo, ani ležať som nemohla, ani rukou pohnúť...malú som stále prikladala a plus som si odsávala, aby som ho úplne vyprázdnila a veľa spala, ale bolo mi až na odpadnutie, úplne najhoršie, ale našťastie to na druhý deň prešlo...držím palce.
Ze balit preventivne na siroko aj zdrave deti, baby prosim nie 😖 Vsak chudatka deti sa ani nevyprdkaju. Ak by bol taky problem, ze to treba riesit hned (vtocene nozicky, vyskoceny klbik, chybna pozicia chodidla) - tak to ti povedia uz v porodnici a ak nie, staci to riesit aj po sone v tych 4 tyzdnoch, v takomto horku trapit VSETKY aj zdrave deti bez dovodu postolkami je uplne tyranie... V Nemecku nema jedine dieta postolky a nie su tam vsetky deti s poskodenymi klbami, to balenie je cisto slovensky a cesky vymysel 😠
K pupiku - väcsinou odpadne do 10. dna, netreba vlastne nic robit, len otriet prevarenou vodu - lieh stipka - to len keby tam bol hnis. Maxovi odpadol na piaty den, ma to krasne zahojene.
Baby davate aj tie ortopedicke plienky????