icon

Kam odísť žiť do zahraničia za benevolentnejším systémom?

19. feb 2021

Asi nie som jediná, ktorej sa nepáči, ako Slovensko ide do záhuby. Kam by ste odišli do zahraničia, ak by ste vedeli pracovať aj na diaľku, alebo kde žijete a deti chodia do školy, nemusíte sa pridúšať na čerstvom vzduchu a testovať, ak chcete žiť?

Keď nechceme zomrieť, nesmieme prestať žiť...

Strana
z11
elementissa
23. feb 2021

@meluela ani ja necitam konspiracne idiotiny a pozeram sa na celu situaciu ako je. Od minuleho februara umrelo celosvetovo vyse 2,4miliona ludi kvoli koronavirusu. Nakazenych a zaznamenanych k vcerajsiemu dnu vyse 1,22 miliardy. Kopa ludi nezaznamenanych. Moja rodina mala cela koronu, ale vtedy, ked sa este nerobil taky armagedon z toho a nikto nas nezapisal do statistiky. Mamina si robila stale testy v praci (po prekonani choroby asi mesiac a pol sa zacalo testovat u nich) a robili im aj testy na protilatky. A bum, vysoke protilatky v krvi. Nam ho spravili tiez a detto. Mali sme vsetci nadchu. Aj moja 75 rocna mama. Bohuzial, viem, ze aj mladsie rocniky umieraju. A bohuzial vzdy aj umierali. Nikto tu nie je nesmrtelny. Vies, ja mam postoj k zivotu taky, ze robim pre svoje zdravie co sa da a ked budem mat zomriet, tak zomriem. Smrt si ma nejako najde. Ak uniknem nejakej chorobe, zrazi ma nakladiak alebo dostanem krc a utopim sa. Rovnako to beriem s ludmi, ktorych poznam. Ak maju nad 70, umriet mozu kedykolvek. Ak maju pod 70, tak tiez. Kopu ludi (mladsich) v mojej sirokej rodine umrelo na rakovinu po 50tke ci na infarkt alebo pri nehode. Shit happens. Ak je to niekto velmi blizky, poplaceme na pohrebe a ideme dalej. Slnko stale vychadza a zapada a ja mam kazdy den blizsie k vlastnej smrti. Tak naco kontemlovat nad tym , co ak umriem ja alebo niekto z mojho okolia? Vsak ked pride moja chvila, tak umriem a uz mi to bude jedno. Nemienim prezit svoj zivot na uteku pred smrtou v strachu a panike. Ona si ma raz najde ;) aj teba aj kazdeho tu. Ano, je velmi smutne a este aj mne, nesentimentalnemu cloveku, vypadne slza, aj tri aj 5, ked sa dopocujem, ze umrelo male dieta, lebo niekto nieco zanedbal. A este viac mi je luto, ked umrie na rakovinu a predtym rok, dva, tri trpi. Je mi luto, ked umrie pri dopravnej nehode mlady muz ci zena, co ma deti v predskolskom ci skolskom veku. Ale uprimne, neplacem za tymi, co umreli v starobe, po preziti celeho zivota s jeho radostami aj starostami. Je to prirodzena sucast zivotneho cyklu. Najprv umierali na koronu len polymorbidni dochodcovia, teraz zacali aj ludia v strednom veku, dokonca zopar mladych. Je to skoda, urcite velka strata pre ich rodiny, no svet sa kvoli tomu nemoze zastavit. Na svete je takmer 8mld ludi, 1,22 a kusok uz koronu prekonalo, 2,4miliona umrelo za rok od prveho kontaktu. Z globalneho hladiska to nie je apokalypsa, len sa to u nas tak prezentuje. Mne je viac luto to, ze ludia umieraju doma na ine diagnozy, lebo sa nedostatocne riesia vsetky ostatne diagnozy sveta. Stale len korona. A to mi potvrdila aj kamaratka doktorka, co pracuje v nemocnici a aj rodinni prislusnici co pracuju v zdravotnictve (aj v nemocniciach aj v ambulanciach) Prisla korona a nic ine zrazu nie je dolezite. Korona nie je jedina choroba na ktoru sa da umriet.

sisaka
23. feb 2021

@meluela úplne zbytočná debata na 3 strany, snažiť sa zastať niečo, ani nevieš čo. Ja som na príspevok o najväčšej úmrtnosti na svete len napísala, že treba čítať pozorne, že ide nie o celkovú, ale za obdobie 7 dni na čo mi bolo dopísané, že odborníci vedia lepšie ako ja a škoda sa o tom baviť. Súhlasím, škoda, keď nechcete pochopiť, že najvyššia úmrtnosť na svete je niečo iné ako najvyššia úmrtnosť na milión obyvateľov, či dokonca najvyššia úmrtnosť v časovom úseku od do....Upozornenie na fakt neznamená, že človek spochybňuje existenciu vírusu, existenciu mŕtvych, či žalostnú situáciu na Slovensku. Osobne som len poukázala, na to, ako sa da manipulovať s údajmi a informáciami.
Keď mi príde syn domov a povie, že : V našej triede som najlepsi v matematike, alebo povie V našej triede som tento týždeň najlepsi v matematike (lebo Zuza, Jano a Mara sú na dovolenke a Peter s Paľom sú chorí) sú dve rozdielne veci a tak ich aj beriem.

meluela
23. feb 2021

@sisaka Keby mal tvoj syn v minulom polroku a aj predtym same jednotky a Zuza, Jano a Mara mali vtedy stvorky-petky a zrazu by Zuza, Jano a Mara boli tak na dvojku-trojku a tvoj syn by nosil posledne tyzdne same patky, tak by ta velmi zaujimalo, co sa deje s tvojim dietatom a nechlacholila by si sa, ze vsak v celkovo priemerne za cely rok je na tom vlastne rovnako ako ostatne deti ... ano, tvoj syn je momentalne najhorsi z triedy. Nieco sa deje. Mozno ho sikanuju, mozno ma zdravotne problemy .. idem si zachranovat dieta ... Slovensko je na tom momentalne najhorsie z celeho sveta, co den to stvorky-patky. Co den, to tri autobusy mrtvol. Asi neni ten spravy cas na dohadovanie sa, ci ideme porovnavat celkovy pocet hrobov za celu dobu pandemie, alebo pocet pohrebov co nas caka v nasledujucich tyzdnoch. Mame momentalne najvyssiu umrtnost na svete. Ale vlastne uz chapem ze sa ludia potrebuju hadat, vsetkym uz z toho hrabe a popretim skutocnosti sa asi nejako chrania.

kinderzwillinge
23. feb 2021

@elementissa Nieco tak rozumne, ako tento Tvoj dlhy koment som uz davno necitala 😍👍

meluela
23. feb 2021

@elementissa Takze v skratke to co pises: je ok, ze zomru tisice ludi predcasne, lebo by vlastne aj tak umreli. Dusiacich sa asi rovno poslat do krematorii, lebo vsak aj ine choroby su, nebudeme len kovid riesit. Ci ako?

jana_eyre_2
23. feb 2021

@meluela výborne postavené argumenty.. 👍

vevesh
23. feb 2021

@meluela tomu sa hovori osudovost, existencializmus a este par nazvov by sa dalo najst podla miery viery. Ale to, ze zomieraju ludia, je normalne. Aj, ze ich zomiera viac- vsak sa pozri na dejiny a krivky umrtnosti (to je jedno, ci bol vojna, mor, bieda). Ta krivka nemoze stale iba stupat- raz ide hore, raz dole - a tomu sa hovori zivot. A bohuzial prave zazivame tu klesajucu krivku- ale preto nas zivot nekonci a nemame sa zahrabat za ziva (teda, kto chce, nech sa da), ze corona tu je, no a co...

kinderzwillinge
23. feb 2021

Uvediem Vam priklad. Vcera sa ma pyta kamarat, ako sa mame, ja ze fajn, ze som bola doobeda u zubarky a on mi vydeseno-posmesne, ze isla si tam, aby si si priniesla covid ?? No nie, isla som tam, aby som nezanedbala zuby a nemala z toho potom problemy. Jasne, ze sa bojim, aby som tu pliagu neschytala, jasne, ze chcem, aby sme boli vsetci ako rodina zdravi, ale nie je riesenie zanedbat ostatne veci. On mi vysvetlil, ze u zubara uz rok nebol a ani sa tam nechysta, kym bude covid...

meluela
23. feb 2021

@vevesh neviem co s tym ma existencializmus (?), ale nasa civilizacia je dost postavena na humanizme, teda hodnotu kladie na kazdy jeden ludsky zivot bez rozdielu. Zbytocne trpiaci a umierajuci ludia len preto, ze ja si chcem spravit grilovacku, ist do kina ci do krcmy? Treba velmi zvazovat, co je potrebne a co nie, priotitu by mali dostat riesenie zdravotnych problemov (ine diagnozy), vzdelanie deti, v maximalne moznej miere prezitie ekonomiky (tam treba robit co najrozumnejsie opatrenia, dostatocne ich zdovodnit a kompenzovat tych ktori znasaju bremeno). Ludia zacali byt velmi sebecki a myslia si ze maju pravo ohrozovat inych. A aby to nejako zdovodnili ze im je vlastne jedno ze kvoli ich sebeckemu spravaniu budu zomieriat zbytocne ludia, tak si hladaju vselijake vyhovorky a ohanaju sa svojimi "pravami", ktore vsak pravami nie su, lebo v spolocnosti vzdy pravo jedneho susedi s pravom druheho.

vevesh
23. feb 2021

@kinderzwillinge presne to hovorim cely cas- na sk momentalne uz pomaly rok neexistuje liecba a osetrovanie inych ochoreni okrem covidu a rakoviny , ako keby existovali len tie dve. Z mojho okolia na coronu nezomrel nikto, ale zomreli na zlyhanie obliciek, plucny edem, infarkt ,porazku a pod. Co mali vsetci spolocne, bola horucka. A v kazdom jednom pripade ich vseobecny po telefone vypisal do karanteny, lebo "co ak nahodou by to bola corona". Pretoze kazda choroba, kazdy zapal v tele sa zacina horuckou a na miesto osetrenia a riesenia daju cloveku bum bac karantenu a lekara nevidi ani z vrtulnika a potom moze rovbo akurat tak do marnice....

vevesh
23. feb 2021

@meluela humanizmus u nas sa uz davno vytratil, existuje len na papieri a v kapitalistickej spolocnosti ani nema miesto. Ostal iba ako povojnovy ideal. Ano, kazd, clovek je dolezity, ale nikto nevie ovplyvnit dlzku zivota, ani ci niekoho nakazi-nenakazi. To je vo vyssej moci. Ale kvalitu zivota vies ovplyvnit. Suhlas pravo jedneho konci tam, kde zasahuje do prav druheho. Ak chce niekto grilovat, nech griluje. Ak sa niekto boji, tak nech sa zdrzi kontaktov a zabarakuje. Ale v sucasnej situacii nikto nie je spokojny, lebo ani "grilovat nemozes a ani zabarakovanie nefunguje"l. A ludia sa velmi buria. Aj v nemecku (a dokonca viac ako na sk). V niektorych krajinach nechali coronu prejst a uz nemaju problem (myslim tym problemy s nakazenymi, nemocnicami, ziadne restrikcie, ruska a pod.).

meluela
1. mar 2021

tak uz mas odpoved na tvoju otazku ... mozes ist balit kufre, za par hodin si tam autom 🙂

autor
1. mar 2021

@meluela Otázka bola, kam by ste odišli vy, nie kam mám odísť ja. Som zvedavá, či všetci nadšenci pre opatrenia budú šťastní a spokojní, aj keď bude Slovensko spustošené.

meluela
1. mar 2021

Vies, to je ako hnevat sa na hasicov, ze ti domacali sedacku a koberec ... ano, mali hasit skor, ohen by bol teraz mensi .. ale to sa este vsetci bali ze co ak tou vodou nieco poskodia ...

autor
1. mar 2021

@meluela Lenže lepšie prirovnanie by bolo, že namiesto hasenia vodou hasili oheň alkoholom...

meluela
1. mar 2021

Co sa tyka celoplosneho testovania antigenom namiesto cieleneho, tam je prirovnanie k alkoholu priliehave.
Naopak obmedzenie mobility je jedina "voda", ktoru mame kym nebudu zabezpecene plynule dodavky vakcin.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
belllinka
5. okt 2021

Mna by zaujímalo, kam sa teda nakoniec autorka prestahovala a spokojne si žije? 🙂

kinderzwillinge
5. okt 2021

pridavam sa 🙂

Strana
z11