icon

Kamarátka chce požičať peniaze

princeznasevera
27. apr 2020

Dievcence mam kamaratku ktroa je zo slabsich pomerov. Pracovala asi dva dni a vyhodili ju lebo prepustali kvoli korone. Uz dlhsiu dobu mi vypisuje ci jej nemozem poziciat peniaze. Moj partner s tym nesuhlasi pretoze si odomna pyta peniaze v kuse. Sice ich vrati ale az ked ju viac krat vyzvem ale nevie narabat s peniazmi. Strieda muzov jak ponozky to je jej vec ale je mi uz ozaj trapne navyse som jej povedala,ze sme zacali stavat a mame vela vydavkov no ona to potrebuje aby si mohla na poste nahlasit aby jej tam mohla chodit posta. Byva u otcovho brata aj s otcom.
Moj s tym nesuhlasi no ona tlaci,ze tie peniaze potrebuje. Ako jej to slusne no dat jasne najavo,ze nebudeme jej poziciavat?
Da sa vobec takeho cloveka zbavit?

marsmykkok
27. apr 2020

@amelia000 netreba súdiť, jednoducho aj chudobnejší majú neresti svoje, hoci ja sama nepijem, nefajčím, ale ak mám kamaráta/kamarátku nebudem sa na to vyhovárať aby som akože mala čisté svedomie, že si za to môže sám. Brigáda teraz asi ťažko a keby aj áno, vyplatia jej to o mesiac a ona asi potrebuje jesť teraz

amelia000
27. apr 2020

@marsmykkok no ak chce jest tak nech si nekupi cigarety :D ako nehnevaj sa ale toto nas velmi zly nazor. Ak vazne nemam co do uzt tak si nekupim pakel.

sasa1310
27. apr 2020

kamoške by som požičala 20 eur. Nie je to veľa. Skôr by som sa zamerala na priateľa, kde aj z tvojich peňazí prerábate JEHO chatu. Ale to je už na inú tému

lienka116
27. apr 2020

@marsmykkok treba si podľa mňa v prvom rade ujasniť, aká je to kamarátka, či to nie je len - prepáč za výraz - pijavica, ktorá sa ozve, len keď potrebuje požičať. Je rozdiel, ak mám kamarátku, ktorá prišla o prácu, naozaj nemá, nebodaj má aj malé deti a potrebuje fakt helpnúť a je rozdiel mať kamarátku, ktorá na cigarety a alkohol vždy nájde peniaze a na ostatné potrebné veci nie. Čo je potom jej priorita? Stojí za to mať vôbec takúto kamarátku? Ja by som jej nepožičala ani cent. Koľko stojí krabička? 3€? Zato navarím aj obed. Keď sa chce, dá sa všetko.

solange7
27. apr 2020

Ja by som pozicala komukolvek, kto nema na chleba. Ale nebudem sponzorovat niekoho nezodpovednost a to, ze si chce baba porozmyslat nad tym aka je neschopna pri krabicke cigariet. Ona si nepyta pomoc, ale vreckove. Isto nepracuje, exekucie sa spominaju v mnoznom cisle a este si aj s otcom vala rit u stryka. Prepac, ale takemuto cloveku by som ja nepozicala.

princeznasevera
autor
27. apr 2020

Tie ktore ma tu obvinujete,ze som z lepsej rodiny a vyvrsujem sa na nej poviem tak. Isla som pracovat za minimalnu mzdu kde som sa s nou zoznamila. Bola z partnerovho smeru porozumeli sme si ale ze nejake ozaj priatelky sme neboli lebo take ozajstne priatelky mam len 3. Ale to je jedno. Chodila som do prace na priatelovom aute ktore ma 20 rokov je to ozaj stare auto a ked som chodila na nocne vozil ma on. Nikdy som od nej nic nepytala,neziadala. Ked sme skoncili v praci zaviezli sme ju na autobus aby nemusela v tej zime cakat. Muz bol pre nu do mesta a doviezol ju do prace. Ked nemala peniaze na zaplatenie mesacnika pozicala som jej. Peniaze mi vratila ale az ked som ju o to asi 5x ziadala. Nevravim,ze sme financne na tom zle ale tiez si moc vyskakovat nemozeme pretoze ja som prestupila do druhej prace a moj muz je doma takze momentalne doma prijem mame iba z mojej vyplaty. A ked uz pisete,ze ked sa vyvysujem,ze sa ohanam peniaxmi tak neni to tak. Kazdy den premyslam ci kupim chleba za 0,99 alebo za 1,19. Snazim sa setrit.a oblecenie som si nekupila uz najmenej 5 rokov vsetko co mam je od mojich sestier

solange7
27. apr 2020

@princeznasevera ty si prosim ta nic nevycitaj 🙂 je absolutne tvoja vec co robis so svojimi financiami. Tie utoky su uplne irelevantne pri tejto teme. Uplne spokojne kamoske povedz, ze nemas a hotovo. Nemas si naozaj co vycitat.

princeznasevera
autor
27. apr 2020

Ja by som jej aj pozicala ale ja neviem ci tie peniaze nepotrebuje zrovna na ten chlast a cigarety. Navyse ma doma otca s ktorym je rozhadana skrz to,ze on jej u nich vybavil pracu a ona sa na nu vykaslala.a toto nechcem podporovat.

lienka116
27. apr 2020

@solange7 súhlasím s tebou

solange7
27. apr 2020

@princeznasevera tak uz si si myslim, odpovedala teraz aj sama. (na margo toho komentaru o praci, na ktoru sa vykaslala)

lienka116
27. apr 2020

@princeznasevera nemaj vôbec výčitky, ste dvaja, momentálne máte len jeden príjem. To ako hospodárite je vaša vec. Ty sa snažíš šetriť na každom kroku. Ju to vôbec zaujíma, že máte teraz len jeden príjem? Nezaujíma... To je kamoška...

jenny224
27. apr 2020

@princeznasevera ty sa nemusíš týmto ženám, ktoré majú svoj názor a nik im ho neberie, spovedať zo svojho života. A už vôbec nie odpovedať na otázky ohľadom sociálnej triedy. Ale ak cítiš/vieš, že toto požičiavanie zneužíva, robí to opakovane a naopak na alkohol a cigarety si ušetrí vždy, jednoducho jej povedz nie. Sú to tvoje peniaze 🙂 ak jej požičať chceš, tak jej daj, ale teda podľa dostupných informácií a nátlaku na teba, toto nie je smoliarka, ktorá nutne potrebuje na chlieb a nájom, ale využíva okolie.

pieksamaki
27. apr 2020

@princeznasevera
Jej hospodarenie sa totiz odvija od toho ako zije....alkohol a cigarety su vzdy metla ludstva.....tym ju nechcem zhodit..jasne ze nevidi ine vychodisko zo svojej situacie....ale to by videla...iba keby bola naozaj prinutena....zial kazdy mame ine moznosti a inu startovaciu ciaru...ale vzdy vsetko s mierou tak...aby sme aj pomohli....aj naucili rybu plavat..nie iba hodit do vody...
Vsetko ma viac uhlov pohladu.....a naozaj ja by som urobila radsej nakup potravin ako pozicala.

siasis
27. apr 2020

Napriklad moj muz zasadne povie ze nepoziciava cigarety ludom ktorym fajcia.. a s takymi sa o peniazmloch ani nebavi 🙂

oskvarka
27. apr 2020

my mame casto taketo problemi s rodinnymi prislusnikmi.. nie ze by boli insolventny napriek tomu sa stava casto ze chcu pozicat .. a so splacanim je to na dlho... takze v tomto pripade sme sa ohladom financii dohodli ze musime suhlasit obaja aj ja aj muz ,, velmi nam to ylepsilo poziciu.. aj vseobecne sme si presli vsetky moynosti ktore by mohli nastat a teraz ked uy nastane takato situacia nas neprekvapi a nevedieme navzajom spory.. plati vzdy to ako sme sa dohodli a teda ak nesuhlasia obaja tak sa nic nepoyiciava... pisem ti to preto lebo pises ye tvoj muy nesuhlasi .. to by u nas jednoznacne znamenalo ze nic sa nepozicia... a este mala rada nakolko mam skusenosti s poziciavanim a s dlznikmi... s mojich skusenosti ak nepozicias par krat prestane si pytat a budes mat pokoj.. vysvetlovanie nebodaj s tym ze posledny krat ti davam je uplne nefunkcne a mozes si byt ista ze bude pytat znovu

veronika65
27. apr 2020

Už len to ako píšeš v názve, že chce hovorí za všetko. Nepíšeš potrebuje, ale chce 🤔 jednoducho povedz nie a hotovo. Ona si pravdepodobne zvykla pýtať, lebo vie, že sa zľutuješ a požičiaš jej. Presne s takými ľuďmi si treba určiť hranice. Proste keď nechcem nedám, nepožičiam a hotovo. Môže ťa mať za skúpu, ale peniaze nerastú na stromoch.

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
amelia000
27. apr 2020

@perdulka7 haha dobre si napisala :D ja uz nepoziciavam ani vlastnej rodine..tiez jednoducho poviem ze nemam a hotovo.

princeznasevera
autor
27. apr 2020

Pytala peniaze na zubara 50 euro. Bolo to v tom case kedy sme mali jedno auto v oprave a este sme brali peniazez uspor. Momentalne zijeme ss jedneho platu a nasetrene peniaze vrazame do prerabky. Mimochodom tie peniaze jej na zub pozicial otec a myslite,ze hned isla k nemu? Az po mesiaci

mogaa
27. apr 2020

@princeznasevera ona potrebuje, a ty hádam nie? súhlasím s tvojim mužom - nepožičiavať.....povedz že teraz máte príjem nižší aj vy a jednoducho na požičiavanie nemáš - budeš rada ak výdete sami🙂 ak nemá prácu, nech si dá žiadosť do obchodov - Kaufland, Lidl a pod.....aspom na čiastočný úväzok na dokladanie tovaru.....ešte tak požičať blízkej rodine ale nie cudziemu - kamarátka bude pokiaľ jej budeš požičiavať peniaze.....ja som o jednu "kamarátku" takto prišla keď som jej nechcela ísť ručiť na hypotéku😉

solange7
27. apr 2020

@mogaa to vazne bola tak odvazna, ze ta ziadala aby si jej isla rucit? 😀 No to som sa pobavila, to ja by som nemala odvahu ani len rodicovsky dom zalozit.

mogaa
27. apr 2020

@solange7 mal to byť úver zo stavebky, v prvom momente som jej to slúbila, ale rýchlo som si to rozmyslela....no bola som mladá, blbá a zbrklá🙂potom som si to išla zistiť do stavebky čo by pre mňa ručenie obnášalo a odriekla som jej to....

kristina418
27. apr 2020

@princeznasevera nepočúvaj tu tie múdre. By som chcela vidieť ako by oni reagovali presne ja som mala takú kamarátku ako ty. A to ja som mala peniaze a ona nie a vždy som bola ta najlepšia len vtedy keď niečo potrebovala nikto nedá nikomu nič zadarmo.. Podľa tvojho popisu decká nemá nech ide robiť, teraz sú aj brigády po obchodoch hocikde aj keby som mala upratovačku robiť tak pôjdem... Raz dáš a bude si to nárokovať stále.. A keď aj nevráti tak bude hrať na city ako je na tom zle finančne že ešte daj a ona to vráti.. Ty tiež nemáš nič zadarmo, pracuješ nepytaš od nikoho a hlavne takému človeku ktorému niečo požičiam a musím 5x zdôrazňovať kedy vráti nieje fér 🙂 je to na tebe ale ja by som nedala ja som sa poučila dosť a nevycitaj si nič pár krát si jej požičala ale ani tebe nepadaju peniaze z neba

kristina418
Autor odpoveď zmazal
hefo
27. apr 2020

Na takýchto ľudí platí obvykle metóda uvedená v kapitole "Půjčování peněz a špuntování dlužníků" na tejto stránke (zvyšok článku môžeš ignorovať):
http://klimes.mysteria.cz/clanky/psychologie/hy...

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
fodorka
27. apr 2020

@denden77 lepsie by som to ani ja nenapisala 💯 bodov

oskvarka
27. apr 2020

@mogaa no s tou blyzkou rodinou by som ja povedala je prave ze niekedy este vecsi problem lebo ty sa tvaria ako ze ved je to v rodine nieje problem... a mozu si niekedy zit lepsie ako ty...
@perdulka7 niesom ista ci by fungovalo.. moja svokra je odbornicka na poziciavanie si ale ak ju zastihnes den po dochodku kedy ma tak ti kludne pozicia... nema problem... ale o dva dni uz mas smolu... a o try uz chodi poziciavajuc.. ona je presne ten typ co minie presne tolko kolko ma takze pre nu je vyhodnejsie ked si od nej pozicias a o tyzden vratis :D... lebo ma aj o tyzden takto ma figu a cely mesiac chodi vypytujuc peniaze :D...

yipsylonka9742
27. apr 2020

@perdulka7 ahooj ..niee vobec vobec nie ...zle si ma pochopila asi...
Pisala som z vlastnej skusenosti - ked som bola na tom tak ako autorka ale iba vtej casti kde sa spomina toto: tiez sme stavali dom a bola som zaslepena s tym, ze vsetko sa toci okolo mna a len ja a ja konecne! a kazdy cent ze potrebujem som si myslela v dobrom vedomi, ze je to tak spravne ... az ma dobehla karma a bolela vcelku dost...
Je to na dlho...🤔
Tak som si myslela, ze prispejem do tohto prispevku ...
Ze dvacka a pomoc nikomu neublizi ..co ja viem ...nooo

perdulka7
Odpoveď bola odstránená