Kamarátkam som požičala veci po bábätku a všetko mi vracajú pokazené
Co by ste spravili na mojom mieste?
Pri prvom dietati som si nakupila veci - kolisku, kresielko, hraciu deku, atd .... vsetko oblecenie som si odkladala pre pripadne druhe dieta. Medzitym ale dve kamosky mali postupne za sebou deti tak som im veci pozicala. Som si hovorila ze zbytocne to ja budem doma drzat ked to ony potrebuju. Teraz cakame druhe, kamoskam deti vyrastli a veci mi zacinaju vracat. Postupne objavujem na veciach chyby:
- koliska ma zaseknute take tlacitko takze sa nehojda. Manzel to pozeral a ze je tam nieco zlomene a jedine ako to vie “opravit” je ze koliska sa bude dat hojdat ale nie napevno zastavit.
- hojdacie kresielko malo zatecene baterky a ked sa mi vratilo tak nehralo a nevybrovalo, manzel to nejako vycistil tak je to uz ok a na nozickach este chybaju take silikonove protismykove zabrany (nevadi funkcnosti)
- hracia deka - jedna tycka derava takze som ju musela zasit aby vobec drzala na mieste, hracky na zavesenie chybaju pripadne maju neorginal zavesne kolieska takze sa tazko zachytavaju + podlozka co ma svietit a hrat tak z 3 svetielok svietia 2 a tiez len kedy sa im chce a podlozka vydava tahavu melodiu, obcas sa zasekne pripadne po spusteni nehra vobec
- monitor dychu - jedna koncovka je nalomena a drzi asi len silou vole, som ju tam musela zalepit pre istotu aby mi nevypadla
- oblecenie - to som cakala ze nosenim sa ponici, sem tam fliacik, dierka - ok chapem ale mne sa vratili doslova donicene veci (niektore) - napr nohavice s mega dierami na kolenach, teplakova suprava bez teplakov set ciapka/rukavice/sal bez rukavic, set ciapka a sveter - ciapku mam, sveter je neviem kde ...
Ked mi veci jedna vratila tak som ich nekontrolovala (co som mala poskladanu kolisku zlozit a skontrolovat? ) a rovno dala druhej kamoske takze teraz neviem ktora tie veci ponicila. Keby som toto tusila tak nepoziciam nic a moje druhe dieta bude mat sice pouzite (po surodencovi) veci ale v top stave. Takto mam pouzite a ponicene veci.... druha vec je ze po druhom dietati som mohla veci este predat ako funknce, teraz budem musiet ist pod cenu lebo na vsetkom je nieco zle takze v konecnom dosledku este dojdem aj o peniaze.
Ako sa hovori za dobrotu ... strasne ma to hneva lebo na veci vo vseobecnosti si davam pozor a chcela som len pomoct.
Neviem ci im mam vobec nieco hovorit, nechcem si ich pohnevat koli materialnym veciam (ano v konecnom dosledku su to len veci, hlavne ze sme zdravi .... ale ja som na tie veci musela zarobit peniaze, oni ich dostali pozicane zadarmo a teda riadne na tom usetrili ...) a hlavne nechcem ukazovat prstom ani na jednu lebo neviem ktora co donicila ...
@luciannka83 oblecenie moc neriesim ale ked vracali tak mohli aspon zasit diery alebo ked sa nieco stratilo (rukavice napr) tak stacilo povedat
Spotrebny tovar to je ale realne to vyuzivali kazda tak pol roka - ja som za pol roka tym veciam nestihla ani skrabanec spravit a ony dve donicit tak to je troska rozdiel
@nikolka1986 poziciavala som v dobrej viere ze pomozem dvom kamoskam-mamickam na zaciatok ked su najvacsie vydaje s babatkami. Vobec ma nenapadlo ze sa mozu ponicit resp ano - omylom, stane sa, chapem ale nie takto a vsetky veci? A ked vraciam pozicane tak by mi nedalo zatajit ze s vecou nie je je vsetko ok
Ja poziciavam vsetko, vracalo sa mi veľa veci a veľa aj poziciavalo - ale také babatkovske veci ako kresielko alebo podobne nikdy nikto nezničil - to predsa dieťa nemá ako zničiť to čo je opísané - zatecene baterky, zlomené časti - hanbila by som sa ako pes keby som niekomu zničila vec a nenahradila by som ju nejakým spôsobom.. keď som mala čosi požičané, dávala som na to extra pozor.. neviem veru čo by som robila.. ak by ma to veľmi hnevalo, asi by som sa len tak "nevinne" spýtala či to a to bolo zlomené keď to dostali odomna a podľa reakcie by som sa zachovala...
Inak babatkovske veci (myslím oblečenie) mi odkladala ešte sestra po jej prvych dvoch deťoch (majú teraz 15 a 13r) ja som ich požičala kamarátke čo má teraz 10r syna, potom to nosil môj teraz 8r syn, teraz 7r dcéra a aj teraz 4r syn.. veľa veci sa síce samozrejme už muselo vyhodiť ale veľa ich bolo stále v takom stave že som ich znova mohla vrátiť sestre ktorej sa narodilo bábätko (teraz už má 2,5) a ona to potom posunula neteri čo má malé babo.. čiže to je 7dme dieťa čo tie veci nosí.. takže áno veci sa pri deťoch ničia (mám ich tri a viem to veľmi dobre) ale keď boli bábätká tak ak sa niečo pokazilo bolo to mojou chybou a nie bábätká.. a keby som pokazila niečo pokazené určite to nevrátim "akože nič".. ale tak to som ja..
@jana_eyre_2 ale ked takyo veci koluju, tak stale niekto nieco dokupi, nieco sa vyhodi. Ono sa potom zda, ze tie veci su nesmrtelne.🙂
@luciannka83 veď to je jasné že veľa sa dokupilo, veľa vyhodilo, ale sú veci čo naozaj sestra kúpila tomu úplne prvému 15r a nosili ich všetky deti ponom.. bodynka a polodupacky - pokiaľ sa bábätko nejako extrémne neprekakalo alebo to nezadrhla práčka, nemalo sa na tom čo pokaziť.. ale to je oblečenie, keď slo o iné veci ako oblečenie, zväčša na to aj ja aj kamarátka alebo sestra sme dávali väčší pozor a ak sa pokazilo, tak sme to nejako nahradili..
@pohodacka03 presne, tiež by som sa priznala a snažila to nejako vynahradiť...a ktovie možno teraz na oplátku požičajú niečo kamošky autorke...
Takže si pre svoje druhé dieťa chcela veci, čo by malo ako štvrté v poradí?
Rozumiem ti, na jednej strane. Ale táto matematika ma nepusti. Veci, čo by mal štvrtý súrodenec sú už len... Braky.
Ach, toto poznám, postieľku sme požičali po jednom dieťati, vrátila sa zlomená! To dieťa neurobilo. Madrac sme požičali tiež, bol ako nový, keďže viem co je podložka pod plachtu, keby náhodou si dieťa svrklo, vrátil sa prestaty tak, že keď sme ho dali na balkón, nemohli sme vetrať, ako bol byt plný smradu. Bolo mi do plaču z toho, keď sme ho niesli ku košom a modlili sa, aby nás nikto nevidel a nepomyslel si, že naše dieťa tri roky curalo do madraca a my sme také svine, že sme s tým žili v izbe. Bol to dosť dráhy, kvalitný madrac.
Podložku na hranie a pod vrátila ta osoba úplne špinavú, to som musela všetko prať, nedalo sa to proste odložiť v tom stave a čakať na červíky a chrobáky, nech pozeru tie zvyšky jedla z toho.
Ja som s malým latkovala, tak som jej požičala aj látkové plienky, keďže ma plnú hubu bio eko reči. Plienku vrátila os..atu, proste taška nahadzanych plienok, v niektorých zvyšky... Grc strašný 🤮
Pritom to tiež boli kvalitné plienky, AIO, bambusové, merino gatky....
Keď som ich dala do poriadku, šlo inej mamine a ďalšie dve deti v nich krásne rástli a sú zase krásne čisté.
Vajíčko sa vrátilo zaondiate, ulepene, plne keksov a s mŕtvymi chrobakmi.
Oblečenie som naspäť ani nechcela....
Požičala som jej všetko, keďže je rodina a ja som to nemala kde skladovať... Tešila som sa, že sme pomohli.... Zničila všetko a po rodine vyplakavala, že sme jej odmietli požičať kočík 😠
Pri jej tuposti nemohla pochopiť, že ak sa na kočíku odlomi rúčka a je zjazdeny po kopcoch a doniceny, nebudem tu rúčku draho opravovať, aby som jej zabezpečila kočík.
Áno, ženy ktoré zničia a nepriznaju to, neprídu s tým, že viem ze si požičala ak som zničila, tak sa musíme dohodnúť na náhrade, to su obyčajne tupé chuderky.
Pochopila som co je to zač a tvrdo som sa poučila.
A čuduj sa svete, pri ďalších deťoch a s inými matkami funguje požičiavanie všetkého kol dokola a užívame si to.
Vážime si to, lebo je problém skladovať tie veci všetky. Nemám problém nakúpiť, ale kam s tým potom?
Ja nemám nervy predávať to, sak trh je preplnený, neviem predať ani krásny nový fusak, nie ešte handry....
Proste treba selektovat už, komu a od koho požičať. Aspoň vieš, čo sú zac.
Vrátiť zničenú vec a ani bu áno mu, to je konanie blbky. Ja keď veci vraciam kamoške, ešte pridám tašku drobnosti, kávu, dezert, víno, kozmetiku... Co ma ktorá rada.
@nominativ preco braky? Co sa da za normalnych okolnosti pokazit na kvalutnej drevenej koliske? Monitor dychu funguje doteraz, keby asi neskakali pk hracej deke tak tam neprerusia kontakty atd ....
@abcmajacba nemaju co lebo ja mam komplet vybavu ... sice v stave ako som opisala ale mam
@mamutka to mi pripomenulo ze vajicko mala pozicane len jedna z nich a vratilo sa ... musim dokupit novy potah
A tiez som latkovala ale nastastie plienky som nepozicala lebo ony latkovat nechceli
Myslim ze tato konverzacia a diskusia nema dalej zmysel lebo autorka sa vobec nevyjadrila ze ako to chce vlastne vyriesit. Povies im to a budes ziadat nahradu alebo nie?
Vravím, že ťa chápem, ja som mala pozičanú kolísku, resp. taku postieľku a vlastne som sa tam to dieťa aj bála dávať. Určite mali dávať na veci pozor. Ale ja by som pre svoje dieťa nechcela nič, čo by malo ako štvrté v poradí s očakávaním, že to bude top. A oblečenie, to už vôbec nie, to by šlo na handry snáď všetko.
Mám požičané nejaké bundy a takmer ich deťom nedávam. Okrem veľkosti pre novorodenca, by som požičane už ani neprijala.
Ale ja nepožičiavam, ked už, tak dám.
A povedala by som im, že tie veci sú zničené, že mohli dať vedieť aspoň.
@bluebriggs to som sa pytala v uvode - co by som mala spravit? Neviem sama ako reagovat lebo jedna mi tie veci vratila uz davnejsie a druha nedvano tal postupne a neviem ktora z nich co pokazila
vies co... ked si si tak na tom nechavala zalezat a odkaldala a setrila, nemala si to davat z ruk. Pouc sa.. a nabuduce nepoziciavaj veci o ktore nechces prist... ono pri detoch sa veci nicia, to je fakt. Tie veci vlastne prezili 3! deti a dve zeny z toho nemuseli na tieto veci dat ani cent, cize sa k tomu aj tak spravali... mozno boli aj prekvapene, ze to chces spat... ako obleceniu sa necudujem, to sa po 3 detoch proste rozpadne, prepac... ale ak pokazili drahsie veci, ohradky atd.. aspon povedat by mali. Neviem ako by si to teraz chcela riesit, mozes sa porozculovat a naozaj sa iba poucit 🙂
nechapem naco robis charitu a celu vybavu rozpozicias kade tade obzvlast ak pocitas ze ju nasledne budes potrebovat...ja posuvam len veci ktore uz viem ze nechcem a s tymi nech si robia co chcu aspon sa clovek vyhne zbytocnemu rozculovaniu a za druhe som neni milionarka aby ja som nakupila a druhy nech si na tom zadarmo odchova deti... :D
Niekedy fakt neustriehnew. Po mojej dcere bolo vsetko tip top, ci oblecko, hracky. Fakt vsetko som odlozila. Syn ma 7 mesiacov,vsetko je ozuzlane, ogrcane, otrieskane. To som pri dcere nepoznala. Skus kamoskam parkrat naznacit medzi recou bud pred porodom alebo po, ze musis kupovat nove veci, len tie co mas su v dezolatnom stave a nepouzitelne, mozno im trkne 😉
@simca06022011 este raz - tie veci nedonicili deti ale rodicia a obidve vedeli ze im veci len poziciavam takze ziadne prekvapenie to pre ne nebolo
Z poniektorych mam pocit ze v zivote nikomu nic nepozicali .... manzel bezne poziciava aj si poziciava napr naradie, dokonca sme kamosovi pozicali na par tyzdnov auto
Asi zijem na inej planete ked mi pride normalne pozicat kamaratkam veci a este ocakavat ze mi ich neznicia alebo ked sa stane tak aspon povedia
za túto tému som VEĽMI VĎAČNÁ lebo od nikoho nebudem chcieť NIČ.... kks aby sa dospelá žena takto opustila kvôli pár veciam 🙈 @ivana.natasha mala pravdu, strašne lipneš na veciach a fňukáš..... pozor aby si nezostala zatrpknutá lebo "sa ti stala krivda" ako tu jedna kočka spomínala, že jej mama už 40 rokov považuje za krivdu jedálenskú stoličku 🙄
ide ťa tu roztrhnúť od jedu, vadí ti všetko (hoci píšeš že nie), od monitora dychu až po "zašiť diery"...... tvoje dieťa je buď extrémne nehybné (buď rada, si výnimka, nie pravidlo) alebo proste žiješ v múzeu (a v tom prípade dieťa ľutujem, mala som také spolužiačky, ktoré sa rozplakali keď v škole uprostred roka natrhli obal zo zošita "lebo maminka im vynadá") 🤐
Hmm, ak ste plánovali druhé dieťa, tak veci si požičiavať nemala. Žiaľ, veci sa používaním opotrebujú a treba s tým rátať. A ešte keď si ich posunula dvom kamoškám. A teraz s tým chceš niečo robiť, či ako? Pýtať od nich peniaze?
@nikolka1986 zo slov autorky mi vychádza, že ona by bola najspokojnejšia, keby jej veci vrátili v ešte lepšom stave než ich požičala 😅 sú to VECI a veci sa OPOTREBOVAVAJU. pri deťoch neustriehneš. niekto tu porovnával požičanú knižku ale to je úplne zcestné - nehovoriac že je rozdiel požičať si knižku a požičať knižku pre dieťa (neter všetky ožužlala).
nepotrebujem sa uvedomovať, nechcela by som takúto kamošku. a pevne verím, že autorka nikdy nebude prenajímať byt, lebo to bude najhoršia možná prenajímateľka akú si viem predstaviť 🙂 ľudia nežijú v múzeu, tie veci opotrebujú.... viac k tomu nemám čo.
Naozaj si myslim, ze je to o pristupe. Su zeny co si nevedia vazit nic. Nechaju detom robit co chcu. Tak aj pristupuju k cudzim veciam. Dieta aj ked je male moze byt usmernene a vysvetlit mu co moze a co nie. Mam 2 deti a doma mi nic neznicili. Nemusela som zakazovst a nezijeme v muzeu. Stacilo sa rozpravat. Tu vsak vacsina utoci na autorku, pretoze by sa tiez cudovali ze co by chcela, ved pozicala, tak sme vratili. V akom staveje vedlajsie. Tiez by ma to mrzelo keby sa mi veci vratili znicene. Ale je to poucenie, nepoziciavat, nech si kazdy pre svoje dieta kupi, hoci i z druhej ruky.
@zuzanka.zuzu precitaj si uvodny prispevok a moje dalsie komentare - neviem ako sa mam zachovat a co a ci vobec im nieco povedat. A podla komentarov ostatnych nie som sama komu by vadilo ze ani nic nepovedali.
Ja by som si nedovolila vratit znicenu vec bez slova a to som povazujem za normalne aj od ostatnych ak im veci poziciam - podla teba ocakavam nieco nenormalne?
Donicene oblecenie neriesim! Ale kavlitna drevena koliska? To aj ty mas doma postel na 1-2 roky a potom ju menis lebo ju dolames?
Uhol pohladu ci lipnem na veciach alebo si ich len vazim lebo sama si na ne zarabam a nic som nedostala ani nedostavam len tak zadarmo
Ja co poziciam s tym ratam ze sa mi to uz vobec nevrati - ze sa to moze pokazit a co chcem pre druhe mam doma v skrini.
@evaachesa to som sa pytala na nazory lebo sama neviem co s tym .... a ano veci sa opotrebuju, vybledne farba, spravi sa dierka dokonca pochopim ze sa moze aj nieco zlomit ale veci sa “same” nepokazia ( tu sa bavime o veciach ktore donicili dospely ludia a nie deti) a vratit by sa mali v rovnakom stave alebo aspon s ospravedlnenim ....

Ja sice este deti ani nemam, ale aj tak mam skusenost, ze co poziciam, to sa mi nemusi vratit alebo sa vrati v zlom stave... Nehovoriac o tom, ze napriklad niektore veci, co som pozicala svojej tete v puberte, tak ich vyhodila, lebo usudila, ze uz mi ich nebude treba... Som myslela, ze ma porazi. Pravidelne, ked sme nieco pozicali, sa nam veci vracali spinave, pokazene, polamane... Cest vynimkam. Niektore veci sa aj stratili, lebo jeden posunul druhemu, ten tretiemu a samozrejme som sa niekedy nakoniec ani nedopatrala, kde to skoncilo. Je to velmi smutne, ze niektori ludia si veci nevazia alebo teda aspon nevratia s tym, ze prepac, toto sa stalo, vynahradim ti to nejak? Podla mna je to zakladna slusnost. Lenze ocividne vela ludi ju nema. Niektore veci si ani ja nepoziciavam, aj ked nukaju, prave z toho dovodu, ze neviem ci sa nieco nestane a bolo by mi blbe, keby som danu vec znicila, radsej odkupim alebo nevezmem vobec. Je mi luto ze si tak dopadla, neviem ci sa s tym nieco da, asi teraz uz nic, akurat poucenie do buducnosti. Co si chces nechat, nesmie z domu prec, lebo nieze sa ti to moze vratit znicene, moze to uplne zmiznut a nebudes mat ani znicene. Nehovoriac o tom, ze pri detoch sa deti nicia o to rychlejsie.