icon

Kamarátkam som požičala veci po bábätku a všetko mi vracajú pokazené

3. nov 2020

Co by ste spravili na mojom mieste?
Pri prvom dietati som si nakupila veci - kolisku, kresielko, hraciu deku, atd .... vsetko oblecenie som si odkladala pre pripadne druhe dieta. Medzitym ale dve kamosky mali postupne za sebou deti tak som im veci pozicala. Som si hovorila ze zbytocne to ja budem doma drzat ked to ony potrebuju. Teraz cakame druhe, kamoskam deti vyrastli a veci mi zacinaju vracat. Postupne objavujem na veciach chyby:
- koliska ma zaseknute take tlacitko takze sa nehojda. Manzel to pozeral a ze je tam nieco zlomene a jedine ako to vie “opravit” je ze koliska sa bude dat hojdat ale nie napevno zastavit.
- hojdacie kresielko malo zatecene baterky a ked sa mi vratilo tak nehralo a nevybrovalo, manzel to nejako vycistil tak je to uz ok a na nozickach este chybaju take silikonove protismykove zabrany (nevadi funkcnosti)
- hracia deka - jedna tycka derava takze som ju musela zasit aby vobec drzala na mieste, hracky na zavesenie chybaju pripadne maju neorginal zavesne kolieska takze sa tazko zachytavaju + podlozka co ma svietit a hrat tak z 3 svetielok svietia 2 a tiez len kedy sa im chce a podlozka vydava tahavu melodiu, obcas sa zasekne pripadne po spusteni nehra vobec
- monitor dychu - jedna koncovka je nalomena a drzi asi len silou vole, som ju tam musela zalepit pre istotu aby mi nevypadla
- oblecenie - to som cakala ze nosenim sa ponici, sem tam fliacik, dierka - ok chapem ale mne sa vratili doslova donicene veci (niektore) - napr nohavice s mega dierami na kolenach, teplakova suprava bez teplakov set ciapka/rukavice/sal bez rukavic, set ciapka a sveter - ciapku mam, sveter je neviem kde ...

Ked mi veci jedna vratila tak som ich nekontrolovala (co som mala poskladanu kolisku zlozit a skontrolovat? ) a rovno dala druhej kamoske takze teraz neviem ktora tie veci ponicila. Keby som toto tusila tak nepoziciam nic a moje druhe dieta bude mat sice pouzite (po surodencovi) veci ale v top stave. Takto mam pouzite a ponicene veci.... druha vec je ze po druhom dietati som mohla veci este predat ako funknce, teraz budem musiet ist pod cenu lebo na vsetkom je nieco zle takze v konecnom dosledku este dojdem aj o peniaze.
Ako sa hovori za dobrotu ... strasne ma to hneva lebo na veci vo vseobecnosti si davam pozor a chcela som len pomoct.

Neviem ci im mam vobec nieco hovorit, nechcem si ich pohnevat koli materialnym veciam (ano v konecnom dosledku su to len veci, hlavne ze sme zdravi .... ale ja som na tie veci musela zarobit peniaze, oni ich dostali pozicane zadarmo a teda riadne na tom usetrili ...) a hlavne nechcem ukazovat prstom ani na jednu lebo neviem ktora co donicila ...

mikadooo
3. nov 2020

@mikadooo aha ozaj a veci čo som chcela ušetriť pre druhé som jednoducho skladovala doma. Ale takých bolo minimum.

ivana.natasha
3. nov 2020

Kamaratky si si vybrala sama, požičala si dobrovoľne. Už nemám čo k tomu povedať.
A na veciach lipneš,inak by si nezakladala tému na MK.

lujza123
3. nov 2020

V prvom rade by som ich obidve o volala a spýtala sa na stav veci ze co sa stalo (predpokladám ale ze toto bola skôr záležitosť tej druhej v poradí, lebo keby to dostane už nefunkčné asi by sa ozvala). Ak maju aspoň trochu charakter tak sa ti to budú snažiť trochu kompenzovať.

Ja ináč zásadne nikomu nič takéto drahé ani nepoziciam ani si nepoziciavam.
Mne sa raz stal takýto pruser s bruskou na drevo. Chcela som opraviť starý kredenc, nemala som nástroje tak som si požičala brúsku od kamoša. Bola už stará, mala toho za sebou už veľa ale fungovala. Pokazila sa mne asi po 15 tích minútach používania, bola to značka bosh, sú to drahšie nástroje takže novú kúpiť nehrozilo a aj oprava ma výšla toľko co nová bruska menej kvalitnej značky. Takže odvtedy si radšej všetko kúpim a následne predám ako požičiavať niekomu.

obleckozaecko
3. nov 2020

Samozrejme vadilo a asi by som sa aj ozvala - veď na tom nič nie je pokiaľ je vec, ktorú požičala nefunkčná a mama si musí kúpiť inú. Preto ja buď darujem, alebo si ponechám veci. @nikaeli
A autorka: keď ti kamaratky tie veci vracali, robili to na tvoje vyzvanie? Pamatali si vobec, ze su pozicane? Lebo ja mam asi od 3 mam z rodiny a nevedela by som ani určiť koho je čo spatne.

letfenixa
3. nov 2020

Mám 40 rokov a keď som sa narodila, moja mama mala na deň rozpočet 50 korún (po zaplatení energií, najmu, ...) A z toho dokázala ušetriť na jedalensku stoličku, po mne ju mal brat a potom ju (aj všetko ostatné) posunula svojej sestre pre jej deti. A tá si nič nevazila, pretože to dostala zadarmo. Tú jedalensku stoličku nechala na panelákovej chodbe a tá zmizla. Moja mama to dodnes spomína a berie ako krivdu, lebo teta sa k tomu postavila, že no čo, stalo sa. Takže buď veci darujem alebo predám, ale nepoziciavam.

tramtada31
3. nov 2020

Ahoj, ja som nemala po kom dediť, kupovala som všetko nove z obchodu. Kocik, vajicko boli za par dni doskriabane, hracky(odkladala doma aj krabice, bloky, že to potom niekomu predam, aby to mal ako z obchodu s dokladom o kúpe, navodmi). Jedného FP psíka za 30 EUR utopila vodou, vnutro zhrdzavelo. Manzel niekoľkokrát čistil spoje, nefunguje. V druhom nám tiež vytiekli baterky a prišla som na to až vtedy, keď som ho išla dat manželovi. Hraciu deku, ako trepala nohami roztrhala asi na 40cm. Curaprox hryzadlo za 15eur vyskúšala, že muselo ist do kosa. Knizky som jej doslova trhala z rúk, lebo všetky po 3 sekundách hneď kusala. Penove kocky povykusovala. Kolotoč nad postielku za 45eur skrabala nechtami tak, že obrázok macka je úplne dole, jedalenska stolicka za 130eur mala po prvom pretreti poškodený nápis, lindex(drahsie oblecenie) sa podierkovalo, alebo tmavšie kusky pustili chlpok. Froddo topánky za 33eur isli po par razoch do kosa, čo ich prederavila, keď vonku padla, tak prederavila 10eurove leginy(nie jedny), rôzne memo hracky, drevené puzzle, mozaiky postracala. Stačilo, že jej to dal muž, bol na pocitaci a už hracka za 6-10eur nebola kompletná. Verim, že je ti to luto, ale to sú deti, nedá sa to ne/pokazenie ustriehnuť, hlavne keď máš doma kazisveta. Radšej daruj len veci, ktoré ti už chybat nebudu.

lujza123
3. nov 2020

Jedine co mi ostalo po dcére bola cestovná postieľka, zopár krát použitá. Nechala som ju u našich, že sa ešte zíde, zložená bola malá, skladba ved aj sestra keď bude mať deti aby mali kde prespať.....
Sestre sa narodilo dieťa 8 rokov po mne a postieľka pre malé keď príde na návštevu sa kúpila nová pretože za tie roky sa niekoľkokrát požičala rôznym ľuďom a už bola úplne nefunkčná a polka príslušenstva stratená...

jvlo
3. nov 2020

Vieš, len ono je to tak, že veci neslúžia večne. Využila si ich ty, potom 2 tvoje kamarátky. Koľko boli aktivne používané? 1,5 roka. Je normálne, že nie sú v 100% stave . Nefér je, že ti to kamarátky zatajili, mali sa k tomu postaviť cestne a povedať čo sa stalo. Na druhej strane treba počítať, že sa veci opotrebuvaju... preto veci nepoziciavam, ale využijem a nenávratne darujem, potom mi je jedno, či ich mamička zničí, odloží alebo predá

autor
3. nov 2020

@bluka2 co sa pokazi na monitore dychu ak s nim zaobchadzas normalne? Zapojim a ide ... takisto koliska a ostatne veci a dalsia vec je ze ak pokazim cudziu pozicanu vec tak sa ozvem. Teda aspon ja by som sa. Ty by si zabalila, vratila a tvarila sa ze ke vsetko ok? Nic nepovedala?

autor
3. nov 2020

@obleckozaecko tak asi nezabudnes odkial sa ti doma objavila koliska a ostatne veci pre babatko - vratili mi to same ked uz nepotrebovali, deti im z roho vyrastli

bluka2
3. nov 2020

Aha, takze monitor dychu ma zivotnost nekonecne dlhu? Praveze elektronika v dnešnej dobe ju má veľmi krátku. Je tak navrhovaná. Neekologicke, ale realita 2020.

autor
3. nov 2020

@tramtada31 a keby si vsetky toe veci mala pozicame tak by si ich take vratila bez slova?

obleckozaecko
3. nov 2020

No pozri - bud sa ozves, ze chces nove veci alebo refundaciu ALEBO sa poucis do buducna a rozdychas to. Prvom pripade necakaj pochopenie "kamaratiek", ktore nevideli problem vo vrateni poskodenych veci. Niet viac co rozoberat.

autor
3. nov 2020

@bluka2 zalomena koncovka sa “sama” nezlomila... inak je monitor olne funkcny - apointa je ze asi bolo vhodne a slusne pri vrateni povedat v akom stave vracia (inak da sa ta koncovka vymenit)

kubkovamama
3. nov 2020

Monitor dychu pokaziť,fuha,no šak to je dosť drahá vec.. poisťovne aj nemocnice požičiavajú domov a to neverím,že sa im to vracia zničené,veď bábätko na tom pol roka max leží.A keby je to jasne manipuláciou dospelaka.Oni na to nedávajú taký pozor,lebo veď kamoška.Keby to je úplne cudzie,isto sa to nestane

lenka1993
3. nov 2020

S tým treba rátať. Veci po troch deťoch sú malo kedy použiteľné 😀. Ja keď dávam niekomu veci tak tak že podal ďalej nevracaj. Aj ja som takto veci dostala.

tramtada31
3. nov 2020

A ešte by som doplnila taku skúsenosť. Mamina známa mi poslala 2 hracky pre dceru, ktoré sú hádam z cias Márie Terézie. Hodila by ich vraj na smetisko, ale že prečo by sa s nimi ešte moja dcéra nevyhrala. Tak zo slušnosti som si ich vzala. Drevenú hracku schovala dcéra pod perinu a ako som sa vrhla na postel, aby som dala malému cumel, Zrovna som sa do nej celou vahou kolenom a okrem toho, že som si ublížila, som celu tu hracku polamala. Hracka, čo možno prežila dve svetové vojny a príchod sovietskych vojsk, neprežila našu domacnost. Ja len dúfam, že sa tej znamej nenarodí ešte vnuca a bude si ju pýtať naspäť.

tramtada31
3. nov 2020

Autorka, no bolo by mi to blbe, možno by som navrhla kúpiť nove, ale v tvojom prípade nevieš, či to spravila prva alebo druha kamoska a druha ich už mohla v takom stave dostat od prvej. napr o tom vytopenom psíkovi FP a o tých zatečených batériách som nevedela ja sama. Keby nemam druhé dieťa, tak ich pred predajom len vyskusam a keďže sa javili, že sú Ok, ešte by sa na mna niekto nahneval, že som ho oklamala. Ale to už sa mi pri viacerych hračkách stalo, že mi vytiekli baterky, ešte aj pri gilette holiacom strojčeku na baterku, čiže to nebude nezvykle.

ledgerka
3. nov 2020

Nepoziciavala by som to co este chcem pouzit a nemat to znicene. Ved s tym si musela ratat. To je ako ked pozicas blizkej rodine peniaze. Tiez musis ratat s tym ze sa mozno nevratia, ale rodinu asi nezazalujes. Zbytocne je teraz nadavat. Chybu si spravila ty.

qetka
3. nov 2020

inak na monitore dychu vytrhnut koncovku moze aj dieta. Moj maly - ked sa zacal stavat na nozicky, tak to stale trhal a zhadzoval na zem. A monitor by sa mal kalibrovat, ten by som nepoziciavala, lebo straca pouzivanim funkcnost, na niektore priamo vyrobca odporuca po nejakom case pouzivania kupit novu podlozku (ze kalibracia nepomoze). Koliska, no to je tazko povedat... nemohla sa pokazit aj pri prenose? Ze o tom, ze ku pokazili ani nevedeli? Ja osobne by som si nepozicala nic cenne, lebo to poznam. Kolkokrat som na nieco davala pozor a aj tak sa mi to posr... No porazilo by ma, keby to mam pozicane...

autor
3. nov 2020

@qetka monitor pouzivala kazda pol roka s koliskou takze dieta to spravit nemohlo

autor
3. nov 2020

@lenka1993 to su veci po 3 detoch ale znicene rodicmi, nie detmi a vratene bez slova ze by tam malo byt nieco zle...

kittykat22
3. nov 2020

To ma mrzi, ze mas taku blbu skusenost. Skor ako to ze je to poskodene a znicene je blbe to, ze ti to nepovedali. Veci ktore planujes pouzivat dalej nepoziciavaj. Niektori ludia nemaju moc cit pre veci. A ked ma mama novorodenca, tak sa moze stat ze vobec nespi, lebo dieta place a potom jej uplne ujdu veci ako baterky alebo kolieska.

adkalu
Autor odpoveď zmazal
benit
3. nov 2020

Ja ta plne chapem. Ja som tiez nemala po kom dedit. Vsetko som si kupovala nove. Po dvoch detoch v super stave. Na veci si davam pozor. Pozicala som kresielko kamoskepo mojich 2 ako nove, ked som ho pytala pre segru, vratilo sa mi vhodne do kosa. Vyprasivene, flakate a este aj spinave. Vsetko ostatne prezilo aj segrinu dceru a bolo vhodne pre dalsie pouzivanie.

qetka
3. nov 2020

Ak najblizsie bude jedna z nich nieco chciet pozicat, tak jej s kludnym svedomim povedz, ze uz nic nepoziciavas. Ze sa ti naposledy vratila zlomena koliska a tak. Nic. by som im nevycitala, nechala by som to tak, sle ak by prislo na taku situaciu, tak povedz nie a povedz dovod. Mozno sa dozvies, co sa stalo. Viac asi uz naozaj neurobis, ale mne si pomohla utvrdit ma v tom, co som vravela, ze si nic nebudem poziciavat, ani ja nepoziciam - ak mi na veci zalezi. A mozu sa aj jnevat ;)

lenka1993
3. nov 2020

Ako jasne ja to chápem ale ajtak si stojím za tým že keď niekomu pozíciám treba s tým rátať. Ja som mala požičaných pár veci a napr sada čiapka šál a rukavice a jednu rukavicu som nevrátila. Monitor dychu som mala od kamošky čo mal 2 dosky. Jednu nenašla. Tak sa už mesiac natahujeme vi som ja nevrátila alebo ona zapotrosila. Pritom ja som si ústa že somvratila.

mandarinka555
3. nov 2020

To máš fakt bohovské kamošky, ani ospravedlniť sa nevedia....narobili si deti a nevedia im kúpiť ani základnú výbavu...všetko majú od teba...ja zo zásady požičiavam len knihy, nič iné neexistuje.

luciannka83
3. nov 2020

Co sa tyka oblecenia, tak ratat, ze po 3 detoch bude nositelne, to je dobry optimizmus. Ved to detske oblecko sa stale perie. Ja okrem uplne novorodeneckeho oblecenia som po druhom synovi neodlozila nic, bo vsetko bolo sprate, vynosene. Celkovo, keby som planovala dalsie dieta, by som svoje veci nerozdavala. Rozumiem, ze si nahnevana, no vsetko je spotrebny tovar, ktory pri pouzivani sa moze poskodit, aj ked nechces. Zato je dobre mat vsetko svoje.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená