Kamaratkin problém - práca v nemocnici a šikana

bielavlcica
19. dec 2018

Ahojte baby potrebujem poradit. Mam kamaratku ktora nedavno nastupila do nemocnice robit na oddeleni asistentku. Na oddeleni sa jej aj celkom paci ale nejak sa nevie stototznit s pristupom kolegyn a doktorov. Ona je pracant robotu si urobi na 100%. Ona je perfekcionista ale je velmi citliva a vysoko empaticka. Pacienti ju maju velmi radi, radi sa s nou rozpravaju lebo vzdy si na nich najde par minut porozpravat sa. Moj otec tam nedavno lezal ked mala aj kamaratka sluzby prijmala ho na oddelenie samozrejme pri prijme sa aj zarozpravali co si myslim, ze je normalne no po kamaratke vybehla jej kolegyna ze nema sa co vykecavat ze nech ho prijme a bezi hned do labakov. Otec bol svedkom aj ked ju dalsia sestricka spucovala ze vraj je voci pacientom drza a neslusna a ked ju moj otec branil tak sestricka na neho vybehla ze ona tam neni na vykecavanie sa ale na robotu. Ked som bola otca navstivit stazovala sa mi ze sestricky ju tam nechcu a vyslovene ju urazaju. A co sa tyka doktorov vraj ty su celkom fajn ale s dvoma nerada pracuje lebo su povysenecky a obcas ju slovne sikanuju. Vraj ked je len blba asistentka pre sestricky neni dost dobra dokonca ju degraduju na osetrovatelku pricom ma najvyssie vzdelanie zo vsetkych sestier. Chovaju sa k nej ako k decku a nie ako k dospelej zene ktora je vydata. Je mi to hrozne luto. Vidim ako je nestastna lebo chce byt s kazdym za dobre ale nejde to. Rozmysla aj o odchode ale nikde by tolko nezarobila ako v nemocnici. Dokonca chce zacat chodit k psychiatrovi. Neviete mi poradit ako jej pomoct? Ona si totiz mysli ze chyba je hlavne v nej.

0silvia0
19. dec 2018

@bielavlcica je iná ako ostatní a inakosť je často v kolektívoch zámienka posilniť si vlastné ego
a kopnúť si do niekoho, kto je iný. Je citlivá a všetko si príliš berie. Ja osobne by som jej poradila na tvojom mieste, nech si prácu robí na 100 percent, s pacientami nech sa porozpráva keď ju nevidia kolegyňa a hlavne nech sa nesnaží byť s každým zadobre. Nie je možné byť vždy a za každých okolností s každým zadobre. Nech je ráznejšia.

chcemradu
19. dec 2018

Nech kludne zájde k psychológovi. Nic tym nestratí.

pribinak
19. dec 2018

@bielavlcica neda sa aspon prestúpiť na ine oddelenie?

bielavlcica
autor
19. dec 2018

@pribinak pochybujem vrchna by ju asi ani nepustila

alaguema
19. dec 2018

@bielavlcica noo..neviem, kamarátka ti možno nehovorí veci tak, ako v celku sú. Možno ani nie je schopná pozrieť sa na seba v rámci toho kolektívu objektívne. Všetci máme sklony vidieť veci tak, ako sa nám hodí do obrazu. Ale moje skúsenosti mi hovoria, že osoba, ktorá má časté konflikty s okolím, má na tom vždy nejaký podiel. Niekedy to nemusí byť tým, že by ona slovne konflikt vyvolala. Občas stačí reč tela, mimika, výraz, celkové vyžarovanie. Neviem presne čo je náplňou práce asistentky a chápem aj to, že niekto je silne empatický a vníma, že tí pacienti ocenia trochu komunikácie, ale ak to naozaj nemá v náplni práce a zdržiava sa tým od toho, čo robiť má, tak by možno mohla uvažovať o nejakom inom zaradení. Alebo štúdiu po ktorom by mohla kvalifikovane využiť túto svoju vlastnosť - psychológ napr. Z opísaného mám aj trochu dojem, že sa cíti neuznaná a porovnáva sa s ľuďmi s vyšším vzdelaním, alebo na vyššej pozícii...ako keby trochu zakomplexovaná.

bielavlcica
autor
19. dec 2018

@alaguema nehnevaj sa alr nemyslim si ze je nedocenena kedze jedina z nich ma najvyssie vzdelanie. Tam je problematika sestry vs asistenti. Sestricky nevedia prekusnut ze asistenty su po novom prakticke sestry a beru skoro rovnaky plat ako oni a robia menej roboty nez kvalifikovane sestry. V tom je ten problem. Kamaratku poznam dlhe roky je to tiche skromne dievca ktora nikdy nepapulovala nebola drza voci klientom a pacientom kolko krat ustretovejsia nez samotne sestry. Nikdy nevyvolava konflikty je submisivna radsej necha do seba kopnut akoby si pohnevala starsie kolegyne. Ona sama vravi ze vnima ludi inak ako ostatny. Je ina a tym sa asi nevie zaradit medzi takych ako su jej kolegyne

althejka
19. dec 2018

Nastupila nedavno a musi si svoju poziciu upevnit, kazdy zaciatok je tazky, ci pre mladu sestru,alebo aj pre starsiu. Je jedno ake ma vzdelanie, skvele vztahy na pracovisku moze mat aj sanitarka. Pokial ju urazaju, navazaju sa do nej, ma moznosti bud : zatne zuby a dokaze ze je kvalitnou a rovnocennou pre vsetkych svojou pracou, pristupom k pacientom, ktorí ju maju radi. Bohuzial niekedy naozaj je kvantum prace velke a treba makat na ukor pacienta. alebo si vsugeruje ze ona ma problem a bude chodit k psychologovi, alebo rovno zdupka.
Asistenti nie vsade su vitanymi,nie je to ich chyba ale chyba systemu a toho ze sa vzdelanie povodnej sestry ,kvalitne vyucenej s maturitou stalo nedostatocne a podcenene, s nozom na krku pre potrebu dalsich specializacii.
Najhorsia cesta je ta,ked sa bude stavat do ulohy tej jedinej dobrej sestry, jedinej laskavej a dobrej. neverim ze sa na celom oddeleni nenajde jedina,ku ktorej by si nevedela najst cestu a postupne k tym dalsim. v kazdom pripade jej drzim palce.

marianna9630
19. dec 2018

@alaguema pracujem v nemocnici,nie som síce sestra,ale nechápem ako môže mať najvyššie vzdelanie,keď je asistentka- sestry musia mať minimálne bc.a asistentky tie majú len strednú školu. Často musia sestry aj asis.robit spolu. Hlavne pri hygiene. Tam napr.treba byť rýchly nevykecavat sa,lebo potom sa nestíhajú porobiť iné veci. Možno sa len vykecava v zlých casoch-ked by mala robiť. Ešte som nezažila,že by bol na oddelenie niekto takto utlacany za dobrotu.

alaguema
19. dec 2018

@bielavlcica ja sa nehnevám...nemám najmenší dôvod. Len už mám celkom dosť skúsenosti na to, aby som vedela, že veci sa nikdy nedejú bez príčiny. A tak isto neuverím, že všetci z toho kolektívu sú zlí, len tvoja kamarátka je to tiché dobré dievča - obeť kolektívu a obeť systému. Ibaže by vďačne túto rolu ona sama hrala. Rovnako podčiarkovať svoju inakosť nemá veľký zmysel. Aj to môže dráždiť ľudí, ktorí tam robia možno roky, možno sú vyhorení, unavení, majú možno viac práce, než zvládajú, všetci vieme, ako to v nemociach u nás vyzerá. Tým chcem povedať, že kamarátka sa musí zamyslieť v prvom rade nad sebou a nad tým, prečo na ňu ľudia takto reagujú.

alaguema
19. dec 2018

@marianna9630 no veď áno...

marianna9630
19. dec 2018

@alaguema prepáč to malo byť vlcici

mogaa
19. dec 2018

Ťažko povedať kde je pravda, napr. keď sa vykecávala s tvojim otcom - mohli tam čakať na výsledky ktoré už mohli byť dávno v labáku(mala ich tam zaniesť ona len sa rozprávala). Niekedy je v nemocnici frmol, napr.na nočnej môžu byť len 1-2 sestry a prídu 3nástupy - to znamená byť pri ich príjme, odbery, ak je potrebné podať infúzky, pobehať ostatných pacientov - rozniesť lieky od bolesti, lieky na spanie.....Niekedy nie je časť na vykecávanie.....al napr. v nemocnici v Galante je to presný opak - kedykoľvek prídeš, tak sestričky vzadu na oddelení fajčia a vykecávajú medzi sebou a pacientom nemá kto podať ani čaj, či vymeniť infúziu. Hlavne interné oddelenie je tam čistá katastrofa, tam ak by sa dostala tak jej dajú pokoj lebo by mal kto robiť a oni si mohli ďalej vykecávať medzi sebou.....Čo sa týka starostlivosti o pacientov je to tam čistá mizéria. Sestry by mali byť hodnotené aj podľa spokojnosti pacientov pri odchode - nie rovnaký plat berie sestra čo si to na oddelení odmaká a tzv.sestrička"čo urobí len nevyhnutné veci aj to len ked je na oddelení lekár, či primár....Ja už som sa stretla aj s tým že ked som išla za sestrou že mame dali cudzie lieky mi klamala do očí že cez sa menili lieky...na druhý deň už ale mala svoje, takže žiadna výmena nebola....

bielavlcica
autor
19. dec 2018

@marianna9630 ma vysoku skolu magistra ale nevybrala si dobry odbor. Sestricky co tam s nou robia ani jedna nema vysoku su to starsie zeny vacsina z nich ma pred dochodkom. Nemyslim si ze kvoli kamaratke stali odbery kedze ona odbery nema co odnasat na to maju sanitarky. Jej pracou je odobrat krv pomoc pri hygiene ale chybou je ze aj to co moze jej nedaju robit lebo nevedia co ma v kompetencii. Ona sa aj ponukne ze to urobi ale radsej to spravia same. Ked sa ucila pichat sami pacienti sa jej nukali ze nech si to nauci na nich a sestricky ich usadili ze nie su pokusny kralici a ci chcu mat dopichane ruky ked je nemozna zobrat krv

evalin88
19. dec 2018

Ten zdravotnicky personal okolo nej je podka mna " vyhorený". Mozno sa kazdy z nich na zaciatku o pacientov zaujimal. Mal rad svoju pracu. Rokmi tento zaujem stratili a beru to mecbanicky. Preto im vadi tvoja kamoska. Asi sa to sem neho di ale mala som deda. Vzali ho do nemocnice ako onko pacienta. Do sanitky isiel po vlastnych. Po dvoch tyzdnoch ho z nemocnice priviezli ako Ležiaceho pacienta ( iškel tam so zimnicou a vyssimi teplotami.. nakolko aj oblicky mal zle) po navrate mal PRELEŽANINY. Nikto ho za 2 tyždne neobratil na bok!!! Keby stretol tvoju kamosku mozno by ich nemal.
S babkou boli na seba velmi naviazany.. ked bol natom zle tak v noci volal jej meno.. priviazali ho k posteli a napchali niecim aby bol ticho. Len zato ze volal manzelku s ktorou bol 58 rokov.

saslavka73
19. dec 2018

@bielavlcica Nič netreba preháňať.

lindusss2016
19. dec 2018

@bielavlcica to ma ako taku super auru, ze kazdy pacient dobrovolne vytahuje rukav, nech si na nom trenuje pichanie? 😂 toto si neviem realne predstavit, ze ona pred pacientami riesi, ze sa to ide ucit a skusat. Aj ked niekto picha po prvykrat v zivote, nemusi to hned kazdemu vykecat a aj v zaujme pacienta ma byt radsej ticho, lebo to moze vystresovat hocikoho.

nerya
19. dec 2018

Zbytočne sa tu teda oháňať najvyšším vzdelaním, keď ho nedosiahla v odbore, ktorý je v nemocnici potrebný.

Takisto uznávam že je problém v zdravotnom personále a delení robot ale vezmime si to prakticky. Je po vizite, máte pred sebou 28 chorobopisov a v každom ordinácie od lekárov. Jedna sestra chytro sada za stôl a vybavuje to, čo lekári naordinovali a vypisuje potrebné papiere, tlačí žiadanky a pod, druhá jej pomáha na odd. a plní prakticky to, čo jej prvá povie z papierov aby sa nemuseli pri stole preskakovať a podobne. Do toho končia pacientom ranné infúzie, treba ich odpajat, na oddelení máte jedného asistenta a sanitara, ti išli s pacientom na posteli na vyšetrenie a vám ostala len jedna osoba a posratý pacient alebo krv na odnesenie. V tej chvíli neriešite vzdelanie, ale to, čo treba urobiť.

althejka
19. dec 2018

to je presne to, ze vysoka skola ma byt zarukou coho? ze bude mat na oddeleni,alebo hocikde inde v zdravotnictve vyslapany chodnik dopredu? kazdy kto nastupuje do prace zacina od nuly a je iba na nom,ako sa vypracuje. netvrdim, ze niekde proste chemia medzi kolektivom nezapracuje nijako a stretne sa tam proste par ludi,ktori sa nemozu,iba sa prinajlepsom mozu tolerovat v prospech chodu pracoviska.

gabika0825
19. dec 2018

@bielavlcica Bohužial, takéto problémy s kolektívom existujú skoro v každej práci, kde pracuje viac ľudí spolu. Každý človek je iný a nemusí si každý sadnúť s každým. Tvoja kamarátka by sa mala sústrediť najmä na prácu a robiť ju tak ako ju to baví a ako sa jej pracuje najlepšie. Pokial si svoju prácu robí na 100% a všetko má spravené, nadriadený sa na ňu nesťažuje, tak ostatní kolegovia sa môžu vieš čo. Ja si myslím že možno to, že má najvyššie vzdelanie zo všetkých sestier, je problém a problém je aj to, že všetko pekne stíha a svoju prácu vykonáva s chuťou. To je to, prečo sa ju snažia zhadzovať. Závisť. Lebo oni sú zatrpknutí a ona je iná. Hlavne by som jej ale odporúčila, aby sa vedela voči týmto ľudom ohradiť a poslať ich kade lahšie. Lebo oni nie sú o nič viac a robia sa ako keby tam boli šéfovia. Takže pevné nervy a vedieť sa ohradiť a poprípade sa naučiť aj veľa vecí ignorovať a nebrať si k srdcu reči od takýchto ľudí. Jednať s nimi tak, ako oni jednajú s ňou. Držím jej palce 😊

janinah
19. dec 2018

Robím v zdravotníctve a zažila som pár ľudí,ktorí nastúpili k nám a potom buď odišli sami alebo "boli odídení" a pritom to bolo v podstate dobrí ľudia /až na jedného/,ale jednoducho sa na túto prácu nehodili.Ona zrejme pracuje a snaží sa,ale nemá systém- treba vedieť kedy vykecávam s pacientom a kedy bežím do labáku,lebo niekto čaká na výsledky .Problém sestry versus praktické sestry ešte len naplno vystúpi po novom roku,kedy pr. sestry budú mať zvýšené platy,klasika sestry väčšinou nie,nik poriadne nevie čo je koho aká náplň práce a kompetencie,mala by toto riešiť Komora sestier/ozaj neviem načo ju máme,ale to už iná téma/.kamarátke odkazujem jedno....každý sa k tebe bude správať tak,ako ty dovolíš,aby sa k tebe správal.Takže ak ju niekto kritizuje a je povýšenecký,tak buď nie je taká 100%ná v robote alebo nie je asertívna,ale toto sa dá naučiť.

topasitta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz