icon

Kámošky všetko hovoria v množnom čísle

anaxamon
5. jan 2009

Toto ma byt tema na odlahcenie tak sa snad niktora neurazite🙂

Ja ako nematka(to je vyraz😅 ) sa castokrat pozastavujem nad tym ked kamosky(zuz11 zdravim), svagrina a pod. pouzivaju v spojeni s babatkom vsetko v mnoznom cisle. Sice mi to uz bolo objasnene, ze jednoducho matka s babatkom robia vsetko spolocne, preto je tam to mnozne cislo, mne to vsak stale pride take "zabavne".

Aky mate k materskemu pluralu vy nazorm, skusenosti a pod.

Mozeme sa na sebe trosku zasmiat🙂

Ja sa vzdy po case semejem na sebe ked sa snazim stoj co stoj hovorit v jednotnom cisle a opravovat ich alebo na tom ked mi je vyhrozovane, sak pockaj, raz sa toho aj ty dozijes🙂))

Strana
z7
bihan
5. jan 2009

Nuž, nám teraz idú stoličky a teda trpíme tým celá rodina 😝 😀

gtver
5. jan 2009

anax, perlička: v naší domácnosti převládá daleko víc "otcovský plurál" 😀 😀

slaviq81
5. jan 2009

... a my stale cakame na prvy zubok 😀 😀 😀
mne to pride take prirodzene.

emjee
5. jan 2009

anax potvrdzujem slova zuz - aj ty sa toho dozijes, my tiez uz casto v plurali 😀 aj ked su situacie, ked ukazem na brusko a poviem - to nie ja to on 😀

anaxamon
autor
5. jan 2009

ja vam potom urcite napisem ako som si na ten plural rychlo navykla aj ja🙂)) ale emjee, mas dobru vyhovorku ze nie ja to on 😀 😀

gtver, to mas dobre ze otcovsky, zavedieme novy terminus technikus Matersky - otcovsky teda rodicovsky plural 😀 ?

kili
5. jan 2009

tak mne to bolo tiež vždy smieštne a také divné, tak to nepoužívam ani teraz 😅

gedren
5. jan 2009

Mne hlasky typu "mame jeden zoubek a kakame do nocniku" taky vzdycky prisly smesny a nikdy jsem do teto faze sama nedospela 🙂. Plural jsem pouzivala pouze tehotensky 🙂 (v prvnim tehotenstvi, ted jsem k nemu nejak nedospela, asi to moc rychle utika, a taky nechci, aby to vedlo ke zmateni, zda myslim jen sebe, nebo i Helcu a tak), tehdy v tehotenstvi s Helcou kdyz jsem rikala, ze "piseme disertacku", tak se obcas nekdo divil 🙂, ale mne to prislo logicky, proste kdyz je mimino built-in, tak je jasny, ze delame vsechno spolu, zejo 🙂. Ale od doby, co se Helenka narodila, tak rozlisuju, co delam ja, co ona a co spolecne 🙂 (tj. "jdeme se koupat" znamena, ze se na tom aktivne podilim 🙂).

maruschka
5. jan 2009

no to je náš prípad..tiež nás bolí zub-síce neskoro, ale idú nám zadné stoličky 😀 😀 A vrchol je, keď zahlási manžel: Ale máme "bordel"/neporiadok/ v detskej izbe, že kočky?!,,,Aj u nás plačeme,papáme, bolí nás bruško,....atď, atď..to už pozná každý rodič 😀 😀

monkula
5. jan 2009

ani ja to nepoužívam..... teda určite nie vedome... 😅

petrunka01
5. jan 2009

maruschka-každý evidentně ne...já se taky občas uřeknu a plurál použiju,ale spíš ojediněle.Taky mi to příjde trochu směšný a považuju to za jeden z příznaků "mateřské demence" 🙂 🙂 🙂 .Ale jak říkám,sama se tomu občas neubráním 😉

johanda
5. jan 2009

Nepoužívám, do nočníku kaká děcko, já už ne a zuby nás bolí zpravidla taky v rozdílných obdobích 😉 Ale u jiných matek mi to nevadí...navíc pokud jsem v tlupě takto se vyjadřujích ženských, též k mateřskému plurálu sklouzávám, holt se nechám strhnout davem 😀

gtver
5. jan 2009

chudák můj manžel, trpí mateřskou demencí... 😀 😀 😀

anaxamon
autor
5. jan 2009

oo no to som necakala ze sa najdu medzi vami aj take co to nepouzivate....to je fajne...aspon si mozem robit aku taku nadej ze sa k tomu teda neprepracujem aj ja... 😀

mne prave vyrazy kakame, sme chori, tecu nam spoliky a pod. najviac asik nejde spracovat 😅

veronika13
5. jan 2009

mne to nikdy divné neprišlo, a ani som sa nad tým moc nepozastavovala, no ale nič to nemení na tom, že máme obdobie vzdoru 😀

gtver
5. jan 2009

anax já jsem taky zjistila, že to používám opravdu jen u věcí, které děláme společně - takže zní to jako "mateřský plurál", např. "jdeme koupit botky", ale je to, nebo není? Teď nevím 😕 😀 😀

danulik
5. jan 2009

anax - kym som nemala dieta, tak mi to tiez bolo divne, ale teraz uz "kakame, papame, grckame, placeme, obliekame, obzuvame hracky" a pod. 😀 😀 😀

kili
5. jan 2009

gtver, tak to hádam idete spoločne, či dáš 11m dieťaťu kreditku a ide samo? 😕 😀

katrin
5. jan 2009

anax, mne je to čudné ešte stále...

okrem iného sme viacerí, takže cikáme, kakáme, ale.... ja nie 😀

gedren
5. jan 2009

gtver, no kdyz jdete koupit botky spolu, tak to ani jinak rict nejde, ne? 🙂 My taky vetsinu veci delame spolecne, a tak o nich takto mluvim, na tom mi neprijde nic divnyho, ale jak pise johanda, do nocniku precejenom kaka decko a ne ja 🙂

kili
5. jan 2009

jo, keby bolo "obliekame", ale zatiaľ obliekam troch len ja 😝

anaxamon
autor
5. jan 2009

katrin a killi sa nehraju, vy mate dvojicky🙂))))

katrin
5. jan 2009

anax, čo by nie... nás sa to týka dvojnásobne 😀 😀 😀

rezetka
5. jan 2009

dobré téma a nejlepší je, že to příjde tak nějak samo, že?Že se to začne vkrádat do slovníku samo a nepozorovaně a vlastně nechca, řekla bych 😀

veronika13
5. jan 2009

to je asi jasné každému, že keď poviem, že nám idú zuby, tak nejdu predsa aj mne 😅

kili
5. jan 2009

tak naši robia všetko každý zvlášť, takže množné číslo nehrozí 😀

bihan
5. jan 2009

do nočnikú kaká decko, ale keď ho nesiete do kuchyne na obed, tak "ide papať" alebo "ideme papať"? To je dilema 😀
Ale všeobecne sa tiež takýmto veciam snažím vyvarovať, ale tie zuby nám fakt idú všetkým (teda nám s MM hlavne idú poriadne na nervy).
Podľa mňa je ale najhorší záhul materský plurál spojený so zdrobňovaním úplne všetého ako natriem ti masielko na chcebíček a do flaštičky dám vodičku, vlásky utrieme osuštičkou atď atď.

nunacek
5. jan 2009

Mě se mateřský plurál nelíbí 😅 Dítě je samostatná bytost, a tak jeden zoubek má dítě, ne my oba, na nočník chodí jen dítě, ne my oba 😀 😉

anaxamon
autor
5. jan 2009

katrin, no neviem neviem 😀 😀 ale ty mas skusenosti, tak ked povies ze dvojnasobny matersky plural tak dvojnasobny 😀

katrin
5. jan 2009

... k tým zubom... nám naozaj išli zuby všetkým naraz 😀 😀 mne osmičky a deckám všetky ostatné

gtver
5. jan 2009

kili, gtver, však já vím, jen si říkám, jestli by v rámci vyhnutí se zmatkům neměla věta znít "Já a Richard jdeme pro pro boty" 😀 Protože pochybuju, že by i zcela "mateřskoplurální" maminky říkaly: Já a "Pepíček" už kakáme do nočníku." 😀 😀 😀

Strana
z7