icon
Strana
z4
maciatkolulu
24. máj 2020

@gabrielkaa rozoberá niečo s čím nemáš priamo skúsenosť.... Žiješ v AT?

maciatkolulu
24. máj 2020

@gabrielkaa co majú rakúšania s našimi 24 hodinami, to majú na starosti slovenskí pohraniciari...

gabrielkaa
24. máj 2020

@maciatkolulu zijem, sice nie dlho len 6 rokov ale viem o tom nieco. a ty kde zijes a preco sa do mna obuvas, ked poviem, ze slovaci spred hranice v kde cakaju v kolone nemozu len tak stočit a ist premavat po rakuskej dedine do obchodu....???

gabrielkaa
24. máj 2020

@maciatkolulu co tu rozoberas osobnu skusenost niekoho? presne som opisala co sa stalo. zkratka si to nepozrel. myslel, ze otvorenie hranic je to ako to bolo predtym...a doplatil na to. to je vsetko.

maciatkolulu
24. máj 2020

@gabrielkaa žijem v AT a áno môžu sa otočiť kľudne keď sú v kolóne a ísť sa premávať tam odkiaľ prišli. A neobuvam, len nemám rada, keď niekto podáva skúsenosti JPP

gabrielkaa
24. máj 2020

@maciatkolulu zijem tu tiez a povedala som presne to co sa stalo znamemu. nechcem sa opakovat. Ukoncime uz tuto neplodnu debatu....nevedie k nicomu. Ja by som to "otacanie neriskla" ...

maciatkolulu
24. máj 2020

@gabrielkaa keď raz stojíš v kolóne ktorá má 25 km, ti rucim, že sa môžeš otočiť a ísť a dokonca si aj rozmyslieť, že hmmm, nechala som hrniec na sporáku, idem ho vypnúť, lebo počas tej 25 km šory ta nikto nekontroluje. A opakujem, ak sa niekto trepe niekam s deckom berie aj do rezervy, teda normálny a tobôž v tejto situácii, keď sa všetko mení a nikto nič nevie a nie, zebhuraaa dajte jest, dajte oist a zavolajte markízu. Trápne.

maciatkolulu
24. máj 2020

@gabrielkaa vieš, ale aj tak nerozumiem, rakúšania vykonávajú podľa teba kontrolu pri výstupe z at, hmm, tak skontrolujú tvojho známeho, je to rakúsky občan a pustia ho ďalej aj keď vedia, teda po kontrole, že nemá šancu sa dostať na sk, že nemá negatívny test, že nie je pendler, zaujímavé a co vlastne teda kontrolujú, keď pustia len tak niekoho, kto nemá nič z uvedeného a ešte nie je ani občanom sk.... Fakt divná kontrola.

missdiva
24. máj 2020

@bluka2 necitala som celu diskusiu ale mozno sa tu dozvies nieco nove.

gabrielkaa
24. máj 2020

@maciatkolulu nerieš. Išiel si po nejaké doklady....

gabrielkaa
24. máj 2020

@maciatkolulu a ešte jeden dotaz, Rakúšania vykonávajú kontrolu pri výstupe...nie je to podľa mna, ako píšeš. Je to fakt z osobnej skúsenosti tak to nerieš. Kontrolovali ho skratka či tomu ty osobne veríš alebo nie

maciatkolulu
24. máj 2020

@gabrielkaa a fakt by občana rakúska pustili ďalej aj keď na územie sk nemá šancu sa dostať? Však ti povedal, čo kontrolovali, to ma fakt zaujíma, lebo v mojom okolí sú denní pendleri a. Nikoho rakúšania pri výstupe nekontroluje, iba pri vstupe. Véd keď im ukázal at pas, neverím, že ho pustili dalej

maciatkolulu
24. máj 2020

@gabrielkaa co konkrétne nie je, že stojíš na kruhovom o jazde pred hranicami a rozhodneš sa otočiť a ísť naspäť? A prečo by to tak nebolo? Ach jaj, ok

gabrielkaa
24. máj 2020

@maciatkolulu enviem preco rozoberas vec, ktora sa stala. Skratka ho pri vystupe kontrolovali, a pardon, zistovala som, nema rakusky pas hoc tu zije 15 rokov - v tomto som sa pomylila, ma tu len trvaly pobyt. Ale to je predsa jedno. nie je slovensky obcan a skratka si ho skontrolovali pri vystupe.... povedal ze potrebuje na SK po nějaké doklady ist. Skontrolovali mu vsetko, od pasu, cez melezettel - opakujem pri VYSTUPE. Potom ho pustili dalej...ked ho slovaci otocili, tak mal problem z rakusanmi, pretoze opustil uzemie Rakuska...toto sa stalo a neries. nebavi ma to furt vypisovat. Neviem, ci si myslis, ze zato, ze teba pustia automaticky pustia a nekontroluju nikoho.

eva112014
autor
24. máj 2020

Nemám slov.

budembabka
24. máj 2020

@eva112014 Presne, buď zavreté hranice, alebo otvorené. Nepredpokladám, že vírus rozlišuje, či niekto prišiel na deň, alebo ostáva. A rovnako sa môže nakaziť človek vzdialený od hraníc 29, alebo 31kilometrov.

sovica
24. máj 2020

@mogaa Hmm, podľa mňa ani inde vo svete resp. v EU tá domáca karanténa úplne nefunguje. Minule tu kočka, ktorá žije v DE (aj my tu žijeme) písala, že nepozná nikoho, kto by bol v domácej karanténe, aj keď prišiel do Nemecka zo zahraničia. Že tu nič také nie je. Ale u manžela v práci všetci, ktorí zo zahraničia prišli, v domácej karanténe boli. Takže, aj v Nemecku sú ľudia, ktorí sú neznalí zákona alebo zákon nerešpektujú. Neznalosť zákona však nikoho neospravedlňuje. Ona však tvrdila, že v DE domáca 14-dňová karanténa nie je. Ja som, naopak, našla plno článkov, že tá domáca karanténa bola resp. tuším, do 15.júna je stále povinná aj v DE (samozrejme, v DE platí viac výnimiek ako na SK a ešte aj každá spolková krajina to má trošku ináč).

sovica
24. máj 2020

Stále nechápem, že ľudia nečítajú alebo nepočúvajú s porozumením. Ináč by sa nestalo, že sa ľudia zrazu "splašia" a cestujú na SK, lebo však už môžu. Sorry, ale týchto ľudí považujem za takých, pekne povedané, "jednoduchších". Zrejme nechápu písané alebo hovorené slovo, nič si neoveria a potom len kričia, sťažujú sa a robia problémy na hraniciach (schválne zablokovali pendlerov a kamionistov, ktorí mohli kľudne prejsť, ale kvôli nim tiež museli stáť v kolóne na hraniciach).

Nikto nepovedal, že tá aplikácia bude "spojazdnená" v piatok. Od premiéra Matoviča zaznelo slovíčko, PREDPOKLADÁME. V prvom rade sa prichádzajúci majú zaregistrovať na stránke korona.gov.sk vyplnením formulára, následne si treba aplikáciu stiahnuť a potom ju aktivovať. Ak to nebolo možné na uvedenej stránke spraviť, tak by malo byť jasné, že aplikácia ešte nefunguje. A keďže nefunguje a nechcem ísť do štátnej karantény, tak ostanem zatiaľ tam, kde som (v zahraničí) a nikam necestujem. Pokiaľ viem, aplikácia eKaranténa je momentálne v štádiu schvaľovania firmami Apple a Google pre telefóny s operačnými systémami iOS a Android. Pôvodne sa LEN PREDPOKLADALO, že by mohla byť aplikácia schválená v piatok (22. 5.) popoludní.

https://www.youtube.com/watch?v=JN45g1ntIiY

p. Matovič - cca 5.25 min
...a PREDPOKLADÁME, že od piatku tento systém (mobilná aplikácia) na SK nasadíme...
p. Bučkuliak - cca od 7.00 min
...občania na začiatku vyplnia formulár na stránke korona.gov.sk. Vyplnia ho ešte PRED NÁVRATOM na Slovensko. Po vyplnení registračného formuláru sa objaví informácia, že je potrebné si stiahnuť aplikáciu eKaranténa a aktivovať ju, aby boli ľudia pripravení prísť na hranicu. Aktivovanie aplikácie je podrobené aj prvou referenčnou fotkou a registrácia, ktorá bola vyplná na webe sa spojí s mobilným zariadením. KEĎ BUDETE TAKTO PRIPRAVENÍ, prídete na hranicu. Na hranici vás hliadka požiada, aby ste predložili aplikáciu, zosníma čiarový kód a prebehne dodatočné overenie, aby bolo jasné, že aplikácia je "pravá".

sjusiquatro
Autor odpoveď zmazal
maciatkolulu
25. máj 2020

@sjusiquatro prosím ta nepýtaj sa na fórach, ale pozeraj MZV. Sk a podobne stránky, pripadne si zavolaj, lebo keď ani32 povie, že zaručene ani, tak pôjdeš?

sjusiquatro
26. máj 2020

@maciatkolulu no ved 🤣 pravda

maciatkolulu
26. máj 2020

@sjusiquatro to myslím v dobrom....

vinkel
26. máj 2020

Moji rodičia sú v Talianku a tam mali veľmi kruté podmienky veď to všetci vieme. Keď otvoria hranice mali by sme ostať doma a tu točiť peniaze a nie ich vyvážať vonku.

vejka22
26. máj 2020

Ahojte, ako je to teraz keď ide manžel z Rakúska po 2mesiacoch domov do domácej karantény potrebuje si tam spraviť test? Ďakujem

sovica
26. máj 2020

@vejka22
Na stránke korona.gov.sk pred cestou vyplní formulár. Vyplní ho ešte PRED NÁVRATOM na Slovensko. Po vyplnení registračného formuláru sa objaví informácia, že je potrebné si stiahnuť aplikáciu eKaranténa a aktivovať ju a bude pripravený prísť na hranicu. Aktivovanie aplikácie je podrobené aj prvou referenčnou fotkou a registrácia, ktorá bola vyplná na webe sa spojí s mobilným zariadením. Keď to bude mať zaktivované, môže vyraziť. Na hranici ho hliadka požiada, aby predložil aplikáciu, zosníma čiarový kód a prebehne dodatočné overenie.
Viac si pozrite tu:

https://www.youtube.com/watch?v=JN45g1ntIiY

od cca 7 min. a o testoch je hovorené cca od 10.50 min.

Čo sa týka testu Covid-19 - kopírujem a prikladám aj link:
Súčasťou domácej izolácie je tiež povinnosť absolvovať test na COVID-19. Test budete absolvovať zvyčajne najskôr na 5. deň domácej izolácie.
Za účelom testovania na COVID-19 Vás bude v priebehu niekoľkých dní po nastúpení do domácej izolácie kontaktovať pracovník Regionálneho úradu verejného zdravotníctva alebo Vás vyzve aplikácia eKaranténa, aby ste sa objednali na test sami. Ak budete kontaktovaní pracovníkom Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, s pracovníkom si dohodnete telefonicky miesto a spôsob vykonania testu podľa Vašich možností.
Objednať sa naň môžete už na 3.deň v domácej izolácii.
V prípade, že na testovanie na COVID-19 využijete odberné miesto, tzn. dopravíte sa vlastným autom a odber absolvujete priamo z auta cez okienko (tzv. drive through odberné miesto), táto cesta sa nebude vnímať ako porušenie podmienok domácej izolácie.
https://korona.gov.sk/ekarantena/ (zrolujte si to až dolu, č. 7. Test na Covid-19)

sjusiquatro
26. máj 2020

Prosim Vas mam narok na pn ked muz pride zo zahranicia a budem s nim 14 dni v karantene?

Strana
z4