icon

Kde deti dostanú darčeky od Mikuláša?

6. dec 2024

Moje doma, u babky a v škôlke a zvyknú dostať aj u prababky.
Dnes ráno mi písala švagriná či budeme dnes doma, že by prišli. Že má niečo pre našich. Ona ma 3. Nejde o to aby som nemala (aj keď je vysoký dátum pred výplatou!) na ďalšie 3 balíky ale o to, že mi to príde ako úplná zbytočnosť! Načo toľko sladkosti a toľko balíčkov?
Príde vám to normálne aby sme si dávali ešte aj neteram a synovcom? Veď oni tiež majú ešte babky dokonca z oboch strán.

Strana
z3
lenkakravcova
7. dec 2024

@sisaka ehm, na Slovensku žijú aj kresťania, ktorí Vianoce neslavia. Oni nemajú kultúru? Poznám takých. Považujú to za oslavu pohanských sviatkov rovnako ako ja.
😃
Veľká noc a čokoládové vajíčka to je tiež pohansky zvyk..

mamamasama
7. dec 2024

@lenkakravcova Viem, že si moslimka, ktorá nikdy nežila v moslimskej krajine, ale ja áno a vieš čo? Oslavovali sme spoločne Vianoce, robili sme si spoločné štedré večere, zdobili stromčeky, dávali si darčeky. V živote nám nevnucovali svoju vieru tak nasilu ako to robíš ty na MK. Rešpektovali nás ako ženy, dokonca aj naše oblečenie. Neviem čo ti muž narozprával, ale je to inak. Vďaka Bohu aj za normálnych moslimov.

sisaka
7. dec 2024

@lenkakravcova hej, hľadanie čokoládových vajíčok je určite pohanský zvyk 🤦‍♀️

Sedíš si na vedení? Je úplne jedno, či daný sviatok má pramene v pohanstve, kresťanstve, alebo ich kombinácii, je súčasťou kultúrnych tradícii. Väčšina ľudí nie je tak upnutych na ich náboženský význam, preto nemajú problém deťom tuto kultúrnu tradíciu dopriať aj v ich rodinách.

sisaka
7. dec 2024

@mamamasama jej muž je tiež Slovák 🤦‍♀️

earlgrey
7. dec 2024

@mamamasama Ja som tiež bola v moslinskej krajine a mali aj stromček, aj darčeky, dokonca sa obliekali normálne...a takú úctu a rešpekt som v žiadnej inej krajine nezažila...ale kto to nemá v hlave vymleté, pochopí, kto má...môžeš tu písať čo len chceš a aj tak nepochopí...

lenkakravcova
7. dec 2024

@sisaka
"Eggs aren’t seasonal. In fact, one of the reasons that chickens are the world’s domesticated bird of choice is because they are ceaseless layers. They will continue laying eggs until they reach a certain number, which means that if you keep removing their eggs, they will keep laying. However the egg, both as a symbol and as an ingredient, is intrinsically linked with this time of year, and has been for millennia. Most ancient civilizations, from the Egyptians to the Celts, have associated the egg with spring—its related concepts of rebirth, sustenance and growth are hard to ignore."

Čokoládové vajíčka sú ekvivalentom hľadania obyčajných vajíčok, bol to pohansky zvyk.. prebrali to opäť kresťania časom. Nevravím že je to zle. Ale mne to proste nechýba.. nevidím v slávenie toho zmysel.

Ppre mňa nie je nutné sláviť kultúrne sviatky ani žiť kultúrnym spôsobom ako žije okolie. Nebudem piť alkohol len preto že v okolí sa pije. Žijem ako najlepšie viem. Podľa zásad, ktoré uznávam. Nie podľa ostatných ludi. 🙂

oblecenie99
7. dec 2024

Môj už posledné dva ani neotvoril, nezaujíma ho to. Nemá to čaro a nemá to čaro najmä pre deti, o to viac ma to mrzí. Lebo majú toho dosť, aj príliš veľa, pre nich je to pár sekundova radosť, ak vôbec, ako píšem, môj už ani nevnímal. Dostal od nás (máličko), dostal v škôlke, dostal od jednej babky, druhej babky, krstnej, krstného, druhej mužovej sestry, od svokrinej sestry, objednali ešte aj z obce u babky. Z roka na rok žijeme väčší konzum, neviem tomu zabrániť, a odkedy majú babky prístup na Shein či Temu, tak je to ešte horšie. Ja už mám totálne znechutene sviatky kvôli tomuto, mne za tie roky zhnusili všetky sviatky, aj darovanie, aj príjem. Lebo Ešte viac a viac a viac. Ja nevidím zmysel ani v tých drobnostiach, že nesladkosti, načo? Obdivujem každého, kto ešte má kapacitu to vymýšľať. Za jeden rok na Mikuláša, deň detí, Vianoce, narodky, meniny, vynasobte krát počet deti, nehovorím o tom, že u nás na Tom fičia už aj dospelí.

earlgrey
7. dec 2024

@oblecenie99 ani moja dcéra, vravím jej, že tam máš balíček, pozrela, ani k nemu nešla, že ona nič nechcela, že nech dám niekomu inému 😂

mamamasama
7. dec 2024

@sisaka naozaj? To som netušila. 🙈Tak potom je to už celé "cez" 🤭

moniikka
7. dec 2024

Naši dostali doma, v škole, od krstnéhoa od susedov. Od starých rodičov z mojej strany dostali po 1 čokoláde a od svokry nič

saxana000
7. dec 2024

Doma u starych rodicov v skole nieco.v kulturaku.no dost je toho do sibacky vydrzime

66simonka66
7. dec 2024

Máme dve deti, každé dostalo po 9 balíčkov, príde mi to zbytočné, je mi ale blbé hovoriť nenoste, keď to všetci s radosťou nosia, zásoba na polroka, čo sa nezje to muž potom berie chlapom do roboty a oni to zjedia.

jaskolka
8. dec 2024

Dostanú v škôlke, doma a u svokry.

dadak89
17. dec 2024

Naši dostali doma, v škole, od obce a od kstnej. Aj Jeziška budú mať doma, u krstnej. Jednu babku už nemajú, druhá na nich serie. Nemajú nikoho okrem nás. A teda krstnej ale ta tiez má svoje záujmy a len ich vybaví na sviatky ale teda aspoň si spomenie, aj keď by som bola radsej keby s nimi trávila čas.

Strana
z3