icon

Kde ísť bývať na východe?

27. dec 2021

Ahojte. Chcem sa spýtať kde je najlepšie ísť bývať na východe podľa vás? Také mesto kde je aspoň 20000 obyvateľov. Kde je podľa vás najkrajšie a tak že je tam aspon trochu práce ? Alebo v ktorom meste ste sa cítili najpríjemnejšie ? Okrem Košíc, Michaloviec a Humenného. Vďaka

Strana
z3
katka13katka
28. dec 2021

@oblecenie99 no byt v Prešove... Cenu 2izb neprerobeny pod 100 000 nenajdes....

annm81
28. dec 2021

@viestta Prepáč, asi sa teda nezhodneme. Ja mám pocit, že pri každej návšteve Košíc je nárečia viac a viac - najmä asi medzi rodinami a tiež kolegami, kamarátkami. Príde mi, že sa z širokého okolia sťahuje do Košíc veľa ľudí.

viestta
Odpoveď bola odstránená
bu1bu
28. dec 2021

Aj keď je téma diskusie iná, potvrdzujem slová @viestta, v KE sa na verejnosti už nárečie takmer vôbec nevyskytuje... Neviem ako je to v rodinách, ale na verejnosti ľudia hovoria spisovne, samozrejme s prízvukom, aké to nieje jednoduché odbúrať... Bývam tu pár rokov a keďže som z inej časti SR som dosť citlivá na nárečie a teda v KE sa vytráca... V PO je nárečie omnoho frekventovanejsie, tam keď sem tam prídem mám pocit že všetci používajú nárečie ( samozrejme ide len o môj subjektívny pocit).

annm81
28. dec 2021

@bu1bu Tak to ja mám potom veľmi divné šťastie, lebo pravidelne keď si sadnem do MHD, vyskytne sa tam niekto, kto telefonuje a používa pri tom nárečie. Zatiaľ čo ako dieťa narodené a žijúce v Košiciach som takmer nepoznala ľudí, čo doma hovorili inak ako spisovne. Sama síce nárečiu pomerne dobre rozumiem, ale neviem ním hovoriť.

viestta
Odpoveď bola odstránená
bmuller
28. dec 2021

@viestta bohuzial je smola, ze vychodniarskym nareciam vacsina ludi z inych regionov nerozumie, takze sa im to zda "sedlacke", kym zahoractina sa podoba na cestinu a tym padom im to az tak usi nekole 🙉

viestta
Odpoveď bola odstránená
annm81
28. dec 2021

@viestta Mne pília uši mnohé nárečia aj slangové výrazy, vrátane bratislavského NÉÉ.. Ale to je len moja preferencia spisovného jazyka a v živote ma nenapadlo riešiť niekoho preto, že používa nárečie - nie je to moja vec. Tu som to spomenula len na podloženie môjho tvrdenia, že z môjho pozorovania sa za posledných 15 rokov nasťahovalo do Košíc veľmi veľa ľudí s chudobnejších regiónov.

hors
28. dec 2021

@viestta 😂😂😂tak toto by aj mňa zaujímalo 😉

viestta
Odpoveď bola odstránená
kika2565
28. dec 2021

Ahoj.... ja bývam v Trebišove 40 r. A pracujem v Košiciach. Ale pracovala som aj v Trebišove. Do Košíc sa vlakom dostaneš za 47min... cca. Vlak ide priamo. Autom to je za 40 minút pokiaľ zvolis diaľnicu... V meste mas všetko co potrebuješ....

keriuk
2. mar 2023

Ja poznam vsetky tieto mesta.
Pochadzam z dediny pomedzi Sninou a Humenným. Moja stara mama byvala blizko Medzilaboriec kde som ako maly chlapec chodil. Ako 15 rocny som isiel do skoly do Polska a byval u starej mami v Palote (dedine v blizkosti Medzilaboriec) teda cez tyzden som byval na internate v Polsku a cez vikendy v Medzilaborcach/Palote.

V Polsku som chodil do skoly odbor elektrikar. Ako 16 rocny som sa zamestnal v stavebnej firme kde uz ako 19 rocny som dokazal samostatne prerabat byti, domy, rozne priestory, budovy proste vsetko. Po case som sa vratil do Humenneho kde som na technickej skole robil 2 rocnu nadstavbu vodara.

Zacal som pracovat sam na seba ako stavbar , robil som aj v Michalovciach, Snine, Stropkove, Vranove ...da sa povedat zakazky som mal po vsetkych mestach a aj dedinach po celom Vychodnom Slovensku a taktiez Vychodnom Polsku.

Ked su peniaze tak sa vsade zije dobre. Aj male mesta maju svoje caro. Mne sa na Vychode pacilo a peniaze mi nechybali ..neviem ci by som potreboval sa stahovat z dediny medzi Sninou a HE niekde inde ...urcite nie ...nic by mi to osobne nedalo. V dnesnej dobe nakupy uz ficia cez internet a hocico Vam dorucia hocikde aj jedlo aj uplne vsetko.

Ide cisto len o vysku mzdy vsade a ta urci Vasu zivotnu uroven ...co viete robit ...

Na Vychode som mal v rokoch 2007-2011 ..ciste mesacne prijmy okolo 1400-1500e .
Zil som kralovsky a aj to sa mi zdalo malo. Byval som spolu s rodicmi.

Po case som sa rozhodol prestahovat do Nemecka kde zijem doteraz a zakazky mam dlhodobo ..zarobky x2.5 v porovnani co som mal na SK.

Keby som sa mal vratit niekam. Tak ja by som asi isiel bud do Polsko (okolie kde som chodil do skoly) alebo tam kde som posobil.

Pre mna by to nebol extra rozdiel ci som v KE alebo v okoli Sniny/HE ..beruc do uvahy, ze mame dom s bazenom/vyrivkou/saunou.

Tak pre zopar eur viac ist do KE a stratit vyhody domova? ..nevidim v tom zmysel ...

Strana
z3