icon

Kde je lepší život, v meste či na dedine?

daniela2202
4. sep 2022

Kde sa cítite lepšie? Plusy- mínusy, menili by ste? Želám peknú diskusiu

anonymous87
4. sep 2022

@zmrzlinka2021 no vies co ja uz to neriesim. Ale tak byvam tu viac ako 20 rokov. Tak mozno preto. Ale teda, stale budem tvrdit, ze v Petrzalke budem doma 😂🤷‍♀️
Ale je pravda, ze tie zapchy boli katastrofa. Teraz ten obchvat pomohol.
Ale my tu mame aj lidl, aj dm, dedinske potraviny, drogeriu dedinsku, restiku, cukraren, dve lekarne 🤷‍♀️ Cize az tak casto do Ba nemusim. Akurat ked sa vratim do prace buduci rok

mima172
4. sep 2022

@mandzula U nás v dedine, z ktorej pochádzam, je zavedený plyn a málokto kúri drevom.
Vidíš, aj co sa týka sušenia prádla - u našich sušíme vonku, doma musím dnu, lebo bývame pri ceste + smrad z cigariet, ktorý nenávidím.
Je to vec názoru a každému vyhovuje iné a to je dobre 🙂 Raz, keď moji rodičia budú potrebovať starostlivosť, tak sa tam vrátime a tešíme sa na to 🙂

surama
4. sep 2022

@daniela2202 2/3 zivota som zila na dedine a 1/3 v meste. V meste mi chyba len to, ze nemam doma tolko priestoru, nemam kde vybehnut na dvor, proste maly byt...som zvyknutq na velky priestor. Ale co sa tyka sluzieb a bezneho fungovania, tak mesto jednoznacne vedie.

tykat
4. sep 2022

@h2 ...ze? U nas je to fakt na dosah, decka idu do mesta kedy chcu a my s muzom takisto. Vlak, bus aj auto...podla potreby.

liusa82
4. sep 2022

my bývame na dedine ale ideme budúci rok ešte dalej za dedinu.Lebo aj tu to nie je žiadne terno😀 my sme prišli z menšieho mesta zm ale tam bol prisahám vačku väčší klud ako tu.Autá nam hlavne lezú na nervy tolko ich tu prejde v dedine a pritom nie sme ani hlavná ulca ale obyčajná bočná ulička a ja že si tu oddýchneme od mestskeho hluku.No houby.Plus rozhlas reve od rána za úplne somariny.Psy štekajú, ti mi nevadia sice šteknu potom prestanú ale jeden je tu taký prihluply čo vie štekať aj 2,3 hodiny v kuse ale našťastie nie v noci.Ale na tú samotu sa velmi tešim nikde nikoho,žiadna cesta blizko,žiadny dedinský rozhlas.Už aby to bolo🙂

zmrzlinka2021
4. sep 2022

@h2 Ja som nepisala, ze to ty robis, ale aspon z mojho pozorovania to robí relatívne dost ludí. Mám kopec kamosiek, co sa na dediny vydali. Im stačí dvor, pestujú si paradajky, relaxujú tam, nemajú moc chuť chodiť na turistiku, bajkovať. A zial pre vela ludí sa stane tou "kulturou" jedine televizia.

luccija
4. sep 2022

Satelit blizko mesta.Pozitiva dvor bavi ma piplat sa s kvetmi, sadit si, mat urodu..kupat sa, moct vysavat, splachovat, kurit si kedy chcem🙂ano aj na to sa tu niekedy stazuju ludia ako im susedia buchaju na radiator, lebo dupocu, sexuju...
V meste som za 15 min chodim tam coraz menej.
Na dedine sme komunita ludi, ktori sa pozname vadi mi anonymita mesta, hluk, nie je kde vencit psa, do kina a za kulturou idem cez vikend.Nie je dedina ako dedina na taku kde ide 5 autobusov a je tam jeden obchod a skolka, skola zmiesana trieda tam by som nevydrzala.Niekoho tesi sediet v nedelu v meste v kaviarni a pozorovat ludi iny chce ist na pole vybehat psa, korcule, bicykel...do 36 r som bola v meste vyskusala som si u rodicov ake to je zit v dome a stavali sme aj my.
Uz by sme do bytu nesli.A podla mna aj na starobu je lepsie starym ludom v dome na dvore pomotaju sa...v panelaku akurat sediet pred domom na lavicke ci stat pri okne.

mandzula
4. sep 2022

@mima172 ved jasne, je to individualne, preto existuje tolko moznosti.🙂My sme cast dediny bez plynu, plus aj ti, co donedavna kurili elektrinou, presli na tuhe palivo, takze v zime sa pomaly ani neda vyjst von.

zmrzlinka2021
4. sep 2022

@anonymous87 ja som tie zapchy zazivala a ma psychicky poznacili 😀 a to myslim vazne. Mna proste nebavi denne dlho cestovat a ak ist autom, riesit parkovanie. A na dedine ma nebavi ta nuda a ja chapem, ze ludia, co miluju zahradkarcenie, grilovacky... nemaju dovod chodit na neviem ake akcie

tykat
4. sep 2022

@zmrzlinka2021 ...ono je najlepsie ked kazdy byva tam kde mu to vyhovuje, najhorsie co moze byt je trapit sa na dedine alebo v meste v panelaku ked ten clovek na to nie je naladeny. Moja mama nedokazala pochopit, ze idem byvat na dedinu. Ako tak to prekusla ze sme blizko BA.
Ja som sem neskutocne zapadla, zistila som ze toto je presne to co chcem. A to som fakt uz byvala kdekade. Jedna vyhoda bola ze sme v slepej ulici a v povodnej zastavbe, cize nie satelit v poli. Deti tu vyrastli a inde by nesli ani za nic. A to maju 22 a 16. Ale napr muzovi to je jedno kde byva, on by sa prisposobil. Nema preferencie.

mandzula
4. sep 2022

@luccija s tou starobou a domom to az tak ruzovo nevidim, udrzba domu je financne a fyzicky narocna. A ak je to dom na dedine, lekarska starostlivost je potom o tom, ze su ti ludia stale na niekoho odkazani, vacsinou teda na deti. Mne sa na meste napriklad paci, ze babky a dedkovia vysedavaju po parkoch, kaviarnach, mozu ist do divadla. Na dedine sa akurat tak prtia v hriadke a obcas prehodia par slov so susedom.

zmrzlinka2021
4. sep 2022

@tykat Jasne, suhlasim, ono kazda sme ina a tak je to dobre 🙂
Aj ked to vyznie "divne", Bratislava nie je velke mesto. Je to maličke mesto, je tu vazne klud, pokoj, relax. Ja ked som niekde, kde to ma nad 3 mil obyvatelov (ako mesto), nonstop hluk, spina, miliarda ludi (a to doslova) a pridem do BA, tak ako keby som sa ocitla na zelenej luke 😀

dreamss
Odpoveď bola odstránená
kleopatra114
4. sep 2022

Za mna dom v meste 🙂 túžim po súkromí , kde nepočujem suseda močiť alebo kašlať , ale zároveň potrebujem tie výhody mesta - obchody na skok, ihriska, reštaurácie , úrady,……

marsmykkok
4. sep 2022

@liusa82 ja bývam v rovnakej dedine už od 3 rokov kedysi to tu bolo top, ľudia susedia si navzájom pomáhali, bolo súkromie keďže polka domov bola na chaty a časť neobývaná. Auto prešlo raz za hodinu. Ale teraz des, autá chodia jedno za druhým, to keď idem na sídlisko do mesta sa čudujem že ako málo áut prejde, tu je problém prejsť na druhú stranu cesty. Súkromie žiadne keďže všade okolo susedia, vzťahy tiež zlé,.len si ľudia závidia. Ja tu trpím, ale na byt v meste aspoň dvojizbový s balkónom/terasou nemám keďže tie ceny sú neskutočne vysoko, inak by som tu už dávno nebola.

wheel
4. sep 2022

Ideal pre zivot : dom v meste
prijatelne : dom na dedine
prijatelne menej ale OK: byt v meste a chata na dedine
neprijatelne pre zivot: byt hocikde bez zahrady
🙂

tehotna40
4. sep 2022

18 rokov som žila v meste, potom som sa presťahovala k teraz už svokrovcom na dedinu, neskôr sme kúpili vlastný domček. Aj keď som mestské dievča, naučila som sa dojit, kosit, sklbat perie, vyvrhnut zabitu sliepku, okolo záhrady robiť a všeobecne, žiadna práca mi nerobí problém. Už si neviem predstaviť bývať v byte, ale je pravda ze stále rada sadnem do auta a idem do nákupného centra a trochu sa po tom meste pomotat, je to pre mňa taky oddych od prace.

mirage
4. sep 2022

@zmrzlinka2021 ja zijem na dedine a tv som nepozerala, hadam aj roky. A na ruristike a biku sme takmer kazdy vikend. Ale keby som mala peniaze zijem v meste v dome so zahradou, to ma zas vyhody, mam ovocie aj zeleninu.

tykat
4. sep 2022

@zmrzlinka2021 ano aj za mna je Bratislava super mesto oproti fakt velkomestam, milujem to tam velmi, uplne mi vyhovuje, hlavne ako som ho lepsie spoznala ❤ a rada sa z neho vraciam domov do nasej dediny. Toto je pre mna model co mi vyhovuje. Kazdy si musi zistit co mu sadne, poznam kopec ludi co sa tesili do domu na dedinu a po par rokoch odtial utekali lebo im to vobec nevyhovovalo.

zmrzlinka2021
4. sep 2022

@dreamss Inak, s tym prijmom suhlasim s tebou.
Castokrat tu davaju prispevky zeny, ktorych rodiny ledva prezivaju. Ony su uz na RD, muz zarobi realne nizke peniaze, v zivote neboli a asi aj nepojdu na dovolenku, lebo "dom davaju dokopy", vzdy sa nieco stavia, rekonstruuje, vzdy a vzdy drbnute vydavky (a vieme ako je to nakladne). A ked do prace - neraz takmer ziadne spoje, auto ma iba manzel, co s nim jazdi, uz aj nafta / benzin sú vysoke polozky + energie idu rapidne hore. Jasle / skolky velmi velka bieda, skolky pomaly ze nie do 15:30, moznosti prace a kariery taktiez takmer nulove, resp. nutnost dochadzat aj 30-40 km (opat potreba brat auto), atd....

evkamotka
4. sep 2022

Akosi každý tu spaja mesto s bytom, neviem preco.

My dom v meste, ticha ulica blizko centra. Ideal

wheel
4. sep 2022

@dreamss Len si zabudol spomenut, ze v byte platis aj spravcovske poplatky a ine vydavky ktore pri dome nemas. Dalej dnes pasivny som s tepelnym cerpadlom, fotovoltaikou si nakladmi daaleko pod nakladmi bytu. A udrzba nieco stoji, ale novy dom je prvych 10-15 rokov bezproblemovy. Kto na to ma, byva v dome tam nie je o com, velke okna, pohodicka na zahrade, grilovanie, kosenie, umyjes auto, deti sa hraju. Nie byt neprosim. A plat nemam 6000 ;) Neporovnavaj dom = komunisticka polorozpadnuta kocka s podlahovou plochou 200m2 kde musis vsetko prerabat a vykurit to je umenie, s modenym novym 2 podlaznym 150m2 pasivnym domom.

diamand2326
4. sep 2022

Som z dediny, žila som tam do 22 rokov. Celý ten život mi bola dedina proti srsti 😄 Zvieratá, hrabanie sena, zabíjačky, všetci všetkých a všetko poznajú, pílenie dreva, a nič nikde... atď. Nič pre mňa. A nie, les nie je pre mňa relax... akosi nie som človek, ktorý musí byť v prírode, hoci Tatry mám rada a Alpy sú so svojím okolím úžasné. Na týždeň 😁Keď som počas strednej išla na brigádu do Brna, bola som uchvátená. Ja totiž milujem anonymitu. Teraz žijem v krajskom meste, kilometer od úplného centra, v malom byte, pešo do práce 15 minút pomalou chôdzou, škola kúsok, nemocnica, lekári, úrady všetko kúsok. Bez potreby auta. Pre mňa absolútna spokojnosť a momentálne ušetrím tým kopu peňazí a času.

zmrzlinka2021
4. sep 2022

@evkamotka Aj to je super moznost, lenze pre vacsinu ludi velmi velky luxus. Lebo za to, co si platis, je hlavne lokalita.

retep00
4. sep 2022

Závisí od človeka. Mne vyhovuje život na dedine. Tu mám kvázi svoju slobodu, ktorú by som v paneláku nemala. Nevýhoda je vzdialenosť mesta (lekáreň, lekár, obchody, ...) , pre niekoho možno otravné zvuky kosačiek, bečanie oviec, babky tetky ohováračky na každom rohu 😆 každý si musí nájsť svoje, čo mu vyhovuje.

luccija
4. sep 2022

@zmrzlinka2021 tak to zalezi od povahy cloveka niekomu staci prist z roboty a viac nevystrcit paty.My sme boli aktivni ci v byte ci na dedine.
@evkamotka tak to je ideal dom v meste, ale casto financne narocne na kupu
@wheel suhlasim mame o polovicu nizsie naklady

miavra
4. sep 2022

.

h2
4. sep 2022

@zmrzlinka2021 Ináč, toto, čo si písala, nie je vec bydliska, ale povahy. Aj v meste máš kopu ľudí, čo prídu domov z práce a "ľahnú".

simona92101
4. sep 2022

@daniela2202 zila som 30r v panelaku,okolo len beton,nezvykla som si nikdy.s manzelom sme si kupili mensiu novostavbu na dedine 10 minut od mesta, a sme spokojni.dom je sucastou 2 novych uliciek,vsade mlade rodiny s detmi,kazdy ma k domu mensi pozemok.dcerka tu ma rovesnikov,v dedine je skolka,skola,3x potraviny,zubar,lekar,kvetinarstvo aj posta.a na skok do prirody.ak chcem ist na velky nakup ci si sadnut niekam,sadnem dk auta a o chvilu som v meste. Uz by som nemenila.

jana_eyre_2
4. sep 2022

Ak mám povedať za seba - ja by som najradšej bývala v dome v meste.. skúsila som si to tak pár krát a to bolo premna to najlepšie.. bohužiaľ na to nemám financie.. bývam v dome v satelite, máme tu vlastne všetko čo potrebujeme, ale mňa to aj tak veľmi ťahá do mesta a sme tam radi vždy keď môžeme... Milujem Bratislavu odkiaľ pochádzam a žila som tam 24rokov v byte, ale dom máme kúsok za ňou.. bývame mimo BA uz viac ako 13rokov, deti sú tu šťastné, keby som si ja mohla teraz vybrať, tak idem hneď niekam do okolia hlbokej, to je premna vysnívané miesto, ale finančne nedosiahnuteľné.. mám rada anonymitu mesta a možnosti, na dedine mi prekáža že každý každého pozná a rieši.. zo začiatku mi to aj bolo sympatické, kým neprišli intrigy.. v meste tá riešil možno tak sused od vedľa a tým to haslo, na dedine sa o sebe dozvies veci ktoré si ani sám nevedel..