icon

Kde je lepší život, v meste či na dedine?

daniela2202
4. sep 2022

Kde sa cítite lepšie? Plusy- mínusy, menili by ste? Želám peknú diskusiu

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
1ryba
Odpoveď bola odstránená
simona92101
4. sep 2022

@dreamss pokial nekupis polorozpadnuty komunisticky dom s mega izbami a rolami od nevidim do nevidim a s bojlerom z roku pana,tak byvanie v dome ta nevyjde o moc viac ako v byte,neviem kde si prisiel na tie cifry 🤔

liusa82
4. sep 2022

@marsmykkok v akej rovnakej dedine vy ste tiež z obýc odtialto? ja neviem ako to tu bývalo volakedy ale prišli sme sem kvôli prirode všade les aspoň tam je ticho.Ale čo bola sranda tak ked sme boli na obhliadke tak auto prešlo hádam 1 za pol hodinu a to sme tu boli dva krát pozerať.Keby viem aké to tu je ani by nás to tu nenapadlo kúpiť.šak to vyzerá skôr jak chodnik pred domom a nie cesta.A čo tu robia sodoma gomora tie autá.O závideni neviem.My máme fajn susedov našťastie

matkahelka
4. sep 2022

@daniela2202 pre mna je to jedno, ci mesto ci dedina, hlavne byvat v dome a mat dostatocne velky pozemok, aby mi susedia nedychali na krk. toto je pre mna alfa a omega stastneho a spokojneho zivota. v byte sme byvali 3roky a trpela som tam ako zviera, ja keby som sa musela vratit do bytu, urcite bud umriem, alebo skoncim na liekoch. to vecne buchotanie, vecne zobudene dieta, hluk od vytahu, od stekajucich psov, smrad zo stupaciek, cigaretovy dym, cigaretovy popol na balkone, hlucni sexujuci susedia o druhej rano... nic z toho uz roky nezazivam! ta kvalita zivota v dome sa neda porovnat s tou v byte

matabb73
4. sep 2022

@daniela2202 ja som vyrástla v dome v menšom meste a mne sa toto zdá najlepšie. Výhody mesta aj domu. V meste je viac možnosti niekam ísť, do kina, na plaváreň, rôzne kultúrne podujatia. Lekári po ruke, čo človek ocení keď starne alebo má často choré deti. Všade sa dá dostať pomocou MHD, ja ani nemám auto. Deti tiež vedia samé fungovať a netreba ich rozvážať. Na dedine by som si vedela predstaviť mať chalupu na víkendy, ale nie tam žiť stále. Ja žijem na sídlisku, kde je aj blízko do prírody, takže aj toto je fajn. Chýba mi ale ten život v dome, možnosť ísť na záhradu, mať bazén. Teraz chodievame k môjmu otcovi a tam to aspoň máme. Až sa raz pominie, neviem kam budeme chodiť. Keby že mám chalupu na víkend, tak by som bola spokojná. Na život v byte som si tiež zvykla. Je tam menej práce ako na dome a keďže som rozvedená, pre mňa jednoduchší život.

daniela2202
autor
4. sep 2022

@matkahelka 😁👍

luccija
4. sep 2022

@zmrzlinka2021 ked sa to rozoberie kolko x tyzdenne chodis na akcie, kulturu?ked som zvazovala ist na dedinu tiez som nebola presvedcena, ze to bude spravne mala som pocit, ze som mestsky clovek a tiez som tymto apelovala.A potom som prisla na to, ze cvicit mozem aj tu v dedine mame aj fitko aj zumbu a ostatne, kniznicu, lekarov plus kino tak ci tak chodime cez vikend.Clovek vacsinou cez tyzden praca, deti a je vecer.Tu, ked sa mi chce vecer prejst idem ci vybehnem na bicykel, korcule...v panelaku som medzi domami nechodila na prechadzku vecer, hradza na sport bola daleko, kym som isla a pobicyklovala bola tma cez tyzden po praci... tak tiez len vikend...Na dedine mi chyba trh, ked som zila v meste mala som blizko na trh.
My v podstate od jari do jesene ranajkujeme, obedujeme a zijeme na terase.Urcite sme viac aktivni na dedine

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
dreamss
Odpoveď bola odstránená
markus1
Odpoveď bola odstránená
dreamss
Odpoveď bola odstránená
wheel
4. sep 2022

@dreamss No mozno ta prekvapi, ale v dome byvaju ludia aj bez partnerov. A tvoje prijmy ani zdaleka nedosahuju, alebo dochodcovia ktori maju spolu ako par tak 800-900 eur.

Ano kupit dom je tazsie ako kupit byt, opravy su na nom drahsie ako na byte. Prevadzka (energie atd) drahsia nie je. Takisto kvalita zivota v dome je asi tak o 100 percent uplne inde.

simona92101
4. sep 2022

@dreamss mame dom 140m2.kurime plynovym kotlom-podlahovka.dom orientovany na juh,cize realne zaciname kurit az niekedy v novembry.priemerne mesacne naklady su u nas plyn+elektrika+voda(mame mensiu zahradu takze aj zavlaha) 140e. Sme 3 clenna rodina.
Ale porovnavas neporovnatelne,byt aky?tehlovy?zatepleny?s vlastnym kurenim? Dom aky?starsi s vysokymi stropmi ci novostavba? Kde na SR? V Poprade,BA ci na juhu SR?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
dreamss
Odpoveď bola odstránená
wheel
4. sep 2022

@elizabet173 No tie aktivity ako "odpratavanie snehu, listie,kosenie, burina" paradoxne tych dochodcov udrziava v rytme a kondicke. Predstav si, ked cely zivot zijes aktivne a na starobu sa zavries do 1 izbaku kde mozes akurat pozerat TV alebo do 4 stien. Ani sa necudujem. Moj kamos ktory sa po korone v dome so zahradou vratil do Petrzalky do 3 izbaku povedal, ze sa tam citi ako v klietke. 🙂 Ja v byte taktiez uz nebudem byvat ani keby mi platili za to a aj keby dom stal 3krat tolko. Radsej predam auto ako sa nastahovat znovu do bytu. Mozno este mat byt so 40m2 terasou a vyhladom na bratislavsky hrad by som zniesol, inak nikdy. A taky byt stoji tolko ako dom 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
dreamss
Odpoveď bola odstránená
simona92101
4. sep 2022

@elizabet173 ano,to som pozabudla dopisat,tiez mame krb,cize mozme kurit aj takto,ale skor to mame ako romantiku vecer,viac nam vyhovuje nastavit cez appku temperovanie ak niesme doma,a ked tak po pfichode domov dokurit.
Sused vsak ma novostavbu a kuri len drevom a je spokojny.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
estrella5
4. sep 2022

Žijem (a vždy som aj žila) v meste a mestský život ma vyčerpáva.. Všade ruch, hluk, kopec ľudí, zhon.... Ešte aj v tej prírode v meste sa vždy niekto nájde... 😒 Pre moju povahu je to vyčerpávajúce a často na sebe pociťujem, že mi ten neustály hluk a kopec ľudí berie životnú energiu, priam ma to niekedy až stresuje a vytáča 😐 .... Zároveň si ale uvedomujem výhodu toho, že všetko je blízko. Obchody, pošta, banky,.... a v neposlednom rade aj práca. Pokiaľ potrebujem chodiť do práce volím (aspoň zatiaľ) mesto nakoľko bývať niekde v pokoji "na konci sveta" by znamenalo dochádzanie do práce, do obchodov, všade.. A vo výsledku by som bola asi aj tak viac času v meste/na cestách ako si užívala pokoj.... Ak by som ale vyhrala v lotérii 😅 alebo z nejakého iného dôvodu by som nepotrebovala pracovať, tak by som šla niekde na samotu do prírody. Ako tu už niekto spomenul - človek patrí do prírody - teda aspoň ja 🙃 .. Ale ako príjemný kompromis by som si vedela predstaviť bývať v dome na okraji mesta/kúsok od mesta...

evica17
4. sep 2022

Bývam v dedine,ale vyrastala som v meste v dome. A za mňa asi dom v meste, lebo je tam aj príroda okolo, aj pokoj, a zas všade blízko, hluk žiadny ,ľudia kúri väčšinou plynom, a ti ľudí sú iní ako na dedine. Tu u nás na dedine sú také typické zvedavé tetky,čo keď idem s deťmi sa prejsť tak sa vyzvedaju ,a mne otravujú také tie rozhovory,ja chcem takú tú mestskú anonymitu, že idem a iba sa pizdravime a idem ďalej.

momoftwo
4. sep 2022

Zijem cely zivot v meste, do mojich 10 rokov v panelaku, potom sme ss prestahovali do domu ale v ramci mesta, od 19tich do 24roch som byvala zas v panelaku a potom sme si s muzom postavili dom. Na dedine som nikdy nebyvala ale myslim ze tam by mi nevyhovovalo to neustale dochadzanie do mesta, predsalen v meste ma clovek vsetko potrebne a aj deti stale vozit hore dole, to skor nie. Ale nejaka blizka dedina mestu je urcite ok hlavne pre ludi co uz maju starsie deti.

marsmykkok
4. sep 2022

@elizabet173 starší ľudia často ostávajú v tých veľkých domoch aj kvôli deťom alebo vnúčatám. Lebo ak deti žijú v bytoch, je to jediné miesto, kde sa rodina vie stretnúť (ak to predajú a pôjdú do 1 izbáku tam sa asi nestretnú) , vnúčatá sa tam vedia vyhrať, starší ľudia zase vedia mladým pomôcť že im niečo vypestujú alebo dajú vajíčka od sliepok.

marsmykkok
4. sep 2022

@liusa82 no s autami je to des teraz, na dedine auto nevyhnutné, majú v dome aj 2-3 a premávka ako na nejakej významnej diaľnici. Aj dnes som si na obed ľahla, že so oddýchnem, lebo ma bolí hrdlo trocha a bola som poobede ešte 3 hodiny v práci, okno len na vetračku a asi 15 minút vkuse šuchot od cesty čo išlo jedno auto za druhým bez prestávky. To fakt ked idem na nejaké sídlisko v meste im závidím, že tam prejde jedno auto za 5 minút možno, že aký majú kľud. Hoci je tam oveľa viac bytov ako tu domov. A aspoň, že máš na susedov šťastie, ja nemám na tých mne najbližších šťastie už nejakých 15 rokov. Ostatní ako nič moc, ale dá sa.

mateson
4. sep 2022

@dreamss no neviem, ale či v telke, či v novinách, všade sa hovorí o tom, že najhoršie na tom budú ludia s centrálnym vykurovaním, čiže paneláky.