icon

Kde je najteplejšie leto, ktoré neustále hlásia?

6. aug 2023

Možno sa niekto vyzná, možno mi niekto bude vedieť vysvetliť, ako tomu rozumieť. Už roky pocuvam v médiách, aké nesmierne horúčavy mame, ako sú namerané historický najvyššie teploty - myslím na Slovensku, nielen celosvetovo. Ale ako to merajú, že najteplejšie, keď očividne toto nie je najteplejšie leto???

dominikamacakova
6. aug 2023

@autor áno tie suchá boli tiež hrozné... Teraz máme aspoň mega cukety 😁

bublinka1426
6. aug 2023

@dominikamacakova myslis? 🙈 vsade horelo a nebolo riadne ani spodnej vody..aj z toho moze byt depresia...nie len z dazda.

bublinka1426
6. aug 2023

@dominikamacakova takze ziadna depresia. mate mega urodu.

dominikamacakova
6. aug 2023

@bublinka1426 ja nemám náladu sa hádať, nájdi si inú obeť 🙈

bublinka1426
6. aug 2023

@dominikamacakova ani ja a mate peknu urodu, sa tes. pekny vecer

cervenaruza123
6. aug 2023

Pocasie je podla teraz take divne, ani nieze by bola extra zima ci extra teplo... Teplota vysoka je, ale dve hodiny a potom pride studeny vietor. Lejak, burky. Raz prilis sucho, inokedy potopy. Take extremy. Teploty su vysoke, ale menia sa extremne. Boli sme s dcerkou u babky, balila som jej dlhe rukavy, chladno bolo. Zbalila som aj plavky, ze pre istotu. A po obede horucava, dusno, dievcata do bazena sli, ani som neverila, ze tie plavky realne vyuzijeme. Na urodu su tie zmeny zle a pre ludi to tiez nie je vyhra. Pamatam, ze ked bolo teplo par rokov dozadu, bolo teplo a dalo sa byt cely den na kupalisku. Teraz clovek musi vystihnut presne tie hodiny, kedy je prave pekne. Ked prisla burka ci dazd, vzduch sa osviezil tak prijemne. Teraz poprsi, pohrmi sialena burka, odide a dalej je dusno, teplota vysoka, ale je skaredo, zamracene, vlhko. Su extremy. Je sice aj mozno teplejsie v porovnani s nejakymi statistikami, ale co z toho, ked kazde dve hodiny zacne silny vietor ci lejak alebo cosi podobne. Nedaju sa robit klasicke letne aktivity. A ktovie, mozno bude zase teplo este do oktobra, ako to byva posledne roky, ze leto bude dlhe, ale tiez to v tych mesiacoch darmo je teplo, to uz nie je take teplo.

zorkahorka
6. aug 2023

@bublinka1426 tak ale zilina nie je tak vysoko, aby tu nebolo leto. Byvame blizko ziliny a veru byvali aj lepsie leta. Z detstva si pamatam teplo, ale nie 35 a nie vykyvy. Stabilne teplo. A ak prsalo, prisla cez den prehanka, burka a opat sa vycasilo

draik
6. aug 2023

@qwert87
Studený rok? Štatistika napr. pre najchladnejšiu obec hovorí niečo iné. To, že bolo pár rokov po sebe 35 a viac v lete, v niekoľkých vlnách, neznamená, že je to normál.
https://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=klimat_operat...

mamusa123456789
6. aug 2023

@pribinak a kde sa zlepšiť? Tu zimu co u nás hlásia neberiem ako zlepšenie počasia a samozrejme prehánky nemajú chybat

samkolea
7. aug 2023

@qwert87 presne, a tie rana a noci uplne studene-vlhke. Aj ked boli horuce dni ale navecer uz chlad tahal a noc studena.

bloger
7. aug 2023

Však bolo najteplejšie. A ešte si užijeme horúčav.

milanemila
7. aug 2023

Ak sa bavime o globalnom oteplovani a klimatickych zmenach, tak nejde iba o to, ze su teplejsie leta (aj ked preukazatelne sa zem otepluje, topia sa ladovce atd.), ale bavime sa aj o extremnych vykivoch a prejavoch pocasia. Extremne sucha a poziare (aj teraz hori cast europy), zaplavy (momentalne aj na Slovensku, v Slovinsku), vysoke teploty v lete ale aj extremne nizke v zime atd.

janagem
7. aug 2023

@qwert87 okolo Tatier to už bolo zúfalé. Studňa na skoro vyschla, našťastie prišli tieto pár dňove dažde a úľava od tepla. Takže "hnuse leto" u nás veľmi nebolo. Jedine že hnusne horúco, čo sme ani von ísť nemohli

majla87
7. aug 2023

Prepana, ved jun/jul tu boli nechutne horucavy. Teraz par dni prsi (ako kazdy rok v lete, len zvyklo prsat na zaciatku prazdnin a na to sa lahko zabuda) a vsetci hystercia ze ake studene leto. A ze sme sa tu pred mesiacom varili sa vo vlastnej stave zabudlo? 🙂

bloger
7. aug 2023

@majla87 presne

sense
7. aug 2023

@majla87 presne si to vystihla

erika237
7. aug 2023

Subjektivne tiez nemam pocit, zeby toto leto bolo extra horuce, my sme v regione, kde fuka 365 dni v roku a zimy mierne no i tak mam pocit, ze zima sa posunula asi tak o mesiac. Ja uprednostnujem teplo a hlavne slnko, ak je zima nech je zima so snehom a slnkom, u nas vychytame miernejsie zimy ale zamracene neustale.

maryetta
7. aug 2023

Hmmm neviem. Mne sa zda leto teple. Skoe jar bola hrozna.
Ale jun jul boli teple. Deti sa kupali v bazene co mal 30-31 stupnov.
Vidim to podla potoka co ide popri dome. Aka nizka voda ide. V obci ako minuly rok aj tento hlasili ze mame setrit vodu lebo jej je malo. To sme dolne kysuce.
Zase mame na vychode sk uz 2x vytopilo pivnicu. Napriek tomu stale hovori ze je sucho…
Zase kamaratka v ba ma male babo a mi pisala ze von chodi skoro rano alebo az vecer lebo inac sa neda fungovat.
Hmmm nie je dobry ziaden extrem. Ani teplo. Ale ak prsi 3-4dni po sebe uz je nam zima a nedobre leto….

h2
7. aug 2023

Už aj na diskusii o počasí sa tu vedia baby dohádať?! 🙃
Bývam pri BA, dokonca ešte kúsok južnejšie. Tento rok na našej záhrade vyzerá takto: marhule, čerešne a ringloty na kompletku zmrzli, čo sa týka čerešní, niečo také som za svoj 48 ročný život ešte nezazila. Moja mama za 75 rokov nepamätá, že by niekedy čerešne zmrzli. Naša úroda broskýň predstavuje 5 ks z dvoch stromov. Jahody z prevažnej väčšiny zhnili (reálne bez preháňania si dovolím odhadnúť, že tak zo 7/8). Paradajky vyzerali na peknú úrodu, ale momentálne praskajú, chystám sa dnes obrať, čo sa dá, nech aspoň niečo zachránim. Černice a maliny začínajú hniť nedozreté... Jablká, hrušky a hrozno ešte uvidíme, to dozrieva neskôr. Ale optimistka už nie som.

janagem
7. aug 2023

@h2 vidíš asi je to fakt celé o Tom kto kde býva :D u nás bolo prvý rok toľko jahôd, čo sme nevideli čo s nimi. Tak máme super lekvár ☺️

Malín sme mali pomenej ale všetko dozrelo. Uhoriek za milión a na paradajky ešte čakáme, lebo tu všetko dozrieva neskôr 😊

misinka0611
7. aug 2023

@monitka80 Ani slnko nieje, tie rajčiny ledva dozrievajú.

dkethe
7. aug 2023

Na pocasie sa neda pozerat lokalne, len po susednu dedinu. V niektorej krajine to pojde do extremneho sucha, v inej do extremneho dazda. Prudy maju medzikontinentalne dosahy. Ide o to, ze sa ide do extremov a mimo historicke standardy.

kamatopo
7. aug 2023

Ja to vidím na uhorkách. Vlani 60 pohárov zavarených,tento rok horko ťažko 18. Najskôr nemohli zísť čo mrzlo. Na dvakrát sa podsievali. A teraz je už na nich pleseň takže konečná...ostatná zelenina to isté. Rajčiny ledva na stôl.

h2
7. aug 2023

@janagem My by sme mali tiež jahôd, že by sme nevedeli, čo s nimi. Ale pohnili skôr, než by dozreli. Oberala som s kýblom na hnilé a miskou na dobré. Lekváru som spravila 6 pohárov a to máme jahody naozaj na slušne veľkej ploche

janagem
7. aug 2023

@h2 oh, tak to nezávidím. U nás nestihli pohnúť len tie ktoré sme nechali príliš dlho na krivku po dozreti.

zuzana76
7. aug 2023

@qwert87 ja mam pocit, ze aj u nas na juhu, ja neviem, ja som zazila maximalne tak 2-3 teple tyzdne v juni a juli

zuzana76
7. aug 2023

@majla87 ja som sa nevarila

hladamematku
7. aug 2023

v akych mediach si to pocul? lebo ja nie ja som zase studovala o globalnom oteplovani a ANOMALIACH....co sa deje, tak naco tie blakoty?

unicornlady
7. aug 2023

Ja mám pocit, že tieto cca 2 týždne, vždy, keď hlásili dážď, nás to väčšinou obišlo a musela som polievať. Chladnejšie počasie mne len vyhovuje, aj teraz v Tatrách, čo sme boli, síce aj pršalo, ale to prší vždy, takže kým nie je vyslovene búrka, dá sa turistikovať, navyše je to vždy striedavé, šlapeme od Štrbského prší, potom hmla, potom silnejší dážď, o chvíľu slnko. Tých 16- 18 stupňov na turistiku ideál (teraz je tam chladnejšie).

Minulý rok u nás vyhlasovali, že je málo spodnej vody, že ľudia nemajú polievať trávniky a záhrady, aby sa šetrilo.

Ale chápem, že kde prší veľa, tam je to zle s úrodou. Ja sa teším, že konečne lepšie polialo. O týždeň zas hlásia 30-tky (sever NR kraja). Ako vravím, mne stačí tak do cca 25 stupňov, v júli bolo dosť 30-tiek, takže podľa mňa je leto vcelku teplé, len teraz je chladnejšie.
Čo sa úrody týka, marhule poväčšine zamŕzajú na jar, na tom sa nič nezmenilo. Uhorky sme už zavárali viackrát. Jablone máme neskoré, tie ešte len budú. Rajčiny rastú, teraz nejaké určite pohnili, ale inak rastú pekne.

Mne je ľúto, že v zime sa človek dočká snehu jedine tak na pár dní a koniec (pokiaľ teda nežije na severe Slovenska).

hiro
7. aug 2023

"Už roky pocuvam v médiách, aké nesmierne horúčavy mame, ako sú namerané historický najvyššie teploty - myslím na Slovensku, nielen celosvetovo. Ale ako to merajú, že najteplejšie, keď očividne toto nie je najteplejšie leto???"
Ano, roky pocuvas - pozri si minuly rok ake bolo teplo. Ale kedy si pocula o najteplejsom lete tento rok na Slovensku? Inde vo svete je horuco ale nie u nas.
Ja som cital taketo spravy:
https://www.imeteo.sk/spravy/vyhliadka-pocasia-...
"Z hľadiska teplôt sa teda očakáva skôr teplotne priemerné leto, no pri pohľade na zrážky to vyzerá, že nás čaká zrážkovo nadpriemerné leto."