Kde nájsť ten správny paragraf?

pepuskaa
9. okt 2008

Chcela by som sa opýtať, kde by som mohla nájsť platnosť niektorých paragrafov? konkrétne hľadám §76 ods.1 písm.a O.s.p. a neviem sa dopátrať. platilo to cca pred 10mi rokmi ale teraz už neviem. napíšte mi prosím, ďakujem

ooo
9. okt 2008

skus pozriet www.zbierka.sk

alexandra
9. okt 2008

pepuskaa mas IP 🙂

horallka
6. nov 2008

Toto tu asi nepatri- ale skusim. Kolegyna je tehotna a z personalneho ju stale nahanaju kvôli priepustkam, lebo jej nesedia hodiny. Chcu od nej, aby si nadrabala aj ten cas, ktory stravi v poradni. Vie mi niekto poradit, kde najdem nejaky paragraf, kde sa pise, ze poradne tehotna nemusi nadrabat?
Daujem

julka
6. nov 2008

horallka pozri si Zákonník práce §141 Dôležité osobné prekážky v práci
Nárok na platené voľno pri návšteve lekára

Na vyšetrenie alebo ošetrenie sa poskytne zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy najviac na sedem dní v kalendárnom roku.
Nárok na platené pracovné voľno má aj tehotná žena, ktorá musí absolvovať preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom.
Nárok na platené voľno má zamestnanec iba vtedy, ak nebolo možné ísť k lekárovi mimo pracovného času.

jaduska
6. nov 2008

Horallka, dôležité je, aby zamestnávateľovi oznámila, že je tehotná - najlepšie písomne. Inak ju za tehotnú považovať nebude, ani keby bola v 8.mesiaci a nemá nárok na návštevy poradne - teda ako platené voľno.

horallka
7. nov 2008

Ďakujem, už som sa povŕtala v Zákonníku práce a našla som to. Presne ako píše jaduska- bohužiaľ, kolegyňa doteraz zamestnávateľovi písomne neoznámila, že je tehotná, lebo o tom nevedela, že to treba, tak preto ju berú ako "netehotn/, aj keď už o tom vie celá inštitúcia a je to na nej vidno.
Julka- ale poradne sú väčšinou doobeda- teda počas pracovnej doby- takže nemusí nadrábať, že?

jaduska
7. nov 2008

Horallka, ak zamestnávateľovi oznámi, že je tehotná, tak nadrábať nemusí... 😉

tilky
7. nov 2008

Mám otázku čo s nevybratou dovolenkou zamestnávateľ mi nechce preplatiť mám 7,5 dňa z minulého roka a 25 dní v tomto neprepadne mi za 3 roky?

gapa
7. nov 2008

Tilky, neprepadne. Zamestnávatel ti ju preplatiť nie že nechce ale ani nemôže. Jedine ak by ti umožnil si ju riadne vyčerpať po ukončení MD, pred nástupom na RD.
Inak si ju vklude môžeš vyčerpať až po ukončení RD, t.j. v r.2011, no to už musíš do konca tohto kalend.roku, v ktorom nastúpiš do práce. Ak by si ju do konca tohto kal.roka nevyčerpala, až potom ti prepadne.