icon

Kde pôjdeme po smrti?

svetlanatina
30. dec 2013

Co si myslite? Kde pojdeme po smrti? mame tri možnosti: do neba, do očistca a do pekla. Kde pôjdete? Prosim napiste, velmi ma to zaujima. budem to pocitat.

zuzkaanicka
31. dec 2013

@svetlanatina Ty si tam uz bola a vratili Ta naspat? 😅

vejula
31. dec 2013

len tak z halušky tu hodim jeden príspevok z ineho fora, do ktoreho občas zabludim... Ako si niekto tiežmôže predstavovať zmysel našej existencie a posmrtnu existenciu
Práve som si prečítal nejaké články venezuelského buddhistu Eliasa Caprilesa a tie ma priviedli k tejto úvahe. Capriles vo svojich článkoch kritizuje celé transpersonálne hnutie ako falošnú cestu a prekážku duchovného rastu. Tvrdí, že zážitky zmenených stavov vedomia zavádzajúco označované Grofom ako "holotropné" sú len vyššími úrovňami samsáry než je tá naša materiálna úroveň a teda sú rovnako ilúziou ako naša hmotná realita. S nejakým duchovným rastom a vonkoncom s osvietením, či nirvánou nemajú nič spoločné, ba práve naopak sú prekážkou duchovnej cesty, pretože nás držia v samsáre. Capriles sa v článkoch vyjadruje aj priamo k entheogénom, ktoré vníma ako prekážku na ceste k nirváne a kritizuje aj samotný termín "entheogén", ktorý je podľa neho silne zavádzajúci. Na rovnakú úroveň ako entheogény postavil aj jogu, motlibu a inú duchovnú prax, pretože skutočné oslobodenie nemôže byť podmienené ničím, ani drogami ani technikami duchovnej praxe ale práve naopak odpútaním sa od všetkého vrátane duchovnej praxe. Nepriamo tak dal najavo, že iné cesty ako napr. šamanizmus, mystika kresťanská, moslimská, židovská, všemožné prúdy hinduizmu nevedú k duchovnému rastu, pretože ich cieľ nie je nirvána (Ničota) ale iba vyššie stupne samsáry (Nebo, Brahman,...).

Mne osobne je buddhizmus blízky práve vďaka úžasným mapám oblastí psyché a jeho všetko zahrňujúcej teórii, ktorá hovorí, že akákoľvek realita je len ilúzia. S čím sa osobne neidentifikujem je jeho cieľ – návrat do pôvodného stavu pred vznikom samsáry – prázdneho vedomia, nirvány, či Ničoty. Keby bol tento stav naozaj konečným cieľom, nevidím potom žiadny zmysel vo vzniku samsáry alebo Kozmickej Hry. Jediné vysvetlenie vzniku samsáry vidím v prirodzenej potrebe vedomia tvoriť a tým pádom nespokojnosti s pôvodným stavom Ničoty. Dobrovoľne sme sa vzdali nirvány a vtelili sme sa do samsáry, pretože iba v nej môžeme uskutočniť tvorivý potenciál a cítiť tak úžasné veci akými sú napr. láska alebo slasť. Buddhismus mi silno pripomína súčasnú psychiatriu, pre ktorú je jediný spravný stav vedomia ten orientovaný na hmotnú realitu, všetky ostatné reality sú len halucináciami, ktorých sa treba zbaviť. Jediný rozdiel medzi buddhizmom a psychiatriou je ten, že buddhizmus aj našu hmotnú realitu pokladá za halucináciu, spolu so všetkými ostatnými duchovnými realitami, ktorých sa treba zbaviť a jediný správny stav vedomia je Prázdnota.

Relatívne nedávno som bol ešte silno ovplyvnený New Age myšlienkami a videl som všetky náboženstvá a duchovné praktiky ako cestu na vrchol tej istej hory, akurát že každý išiel na jej vrchol z inej strany. Dnes to vidím tak, že každé náboženstvo a duchovná cesta má svoj vlastný kopec, svoj vlastný cieľ, iný ako všetky ostatné. Jediné, čo majú jednotlivé cesty spoločné a v čom sa podobajú je iba tá chôdza do kopca (prekračovanie hmotnej existencie). Čo je pre jedných cieľ (napr. pre kresťanov Nebo), je pre druhých prekážkou na ceste (napr. pre buddhistov). Dospel som k tomu, že každý ideme svojou vlastnou cestou a neexistuje žiadna správna cesta ani žiadny správny alebo spoločný cieľ. Naše cesty sa môžu z času na čas prekrížiť, ale každý žijeme svoj osobný mýtus v svojej subjektívnej realite.

Čo sa týka mojej osobnej cesty, nevidím cieľ v nirváne ale v zvíťazení nad karmou, aby som sa mohol svojou vôľou presúvať z jednej samsárickej sféry do druhej, kedykoľvek budem chcieť, podobne ako sa šamani dokážu svojou vôľou presúvať zo stredného sveta do dolného alebo horného sveta podľa potreby. Chcem navštíviť všetky poznané aj nepoznané svety od Rajskej záhrady, cez moslimské Nebo v ktorom si užijem s pannami :twisted:, ríše Dévov aby som si vyskúšal ako sa žije týpkom z Olympu ;) až po pekelné sféry s rohatými čertiskami alebo podzemné sféry so škriatkami. Keď mi to bude málo, vytvorím si vo vedomí taký matrix, aký ešte nebol popísaný v žiadnom duchovnom učení a Kozmické Divadlo môže pokračovať :mrgreen:

czechzuzanaba
31. dec 2013

@svetlanatina myslim, ze nikam. Ale kdyby nahodou, tak doufam budu prijemne prekvapena :D

svetlanatina
autor
31. dec 2013

@zuzkaanicka nie, nebola som tam, ale duše tam boli. kukni knihu Maria Simma a pochopis

zuzkaanicka
31. dec 2013

@svetlanatina rozumiem tomu dobre, ze robite reklamu nejakej knihe? ... no, ale to ste si mali zaplatit 😉

doty1
31. dec 2013

@vejula občas si zafilozofovať je fajn, úplne s tebou súhlasím,....len mám pocitm,že zadávateľka témy ešte k veci nepovedala nič o čom by sa dalo debatovať (zaujímavá myšlienka, názor,...), točí stále dookola a odkazuje nás na konkrétnu knihu, ktorú zrejme dočítala, je plná dojmov a má pocit že "pochopila"....

mne osobne je vcelku jedno kde moja duša bude drať topánky po mojej smrti (samozrejme za predpokladu, že duša existuje), snažím sa žiť tak, aby som sa nemusela hanbiť za svoje konanie, aby som nemusela povedať že som svoj život premárnila a snažím sa to naučiť aj svoju dcéru. Keď zomriem a "nejaká entita" bude mať pocit, že musí von z môjho tela, nech ide, ale to bude už jej príbeh nie môj 🙂

a teraz poďme von, filozofovať môžme aj v lese 😉

czechzuzanaba
31. dec 2013

Baby to mi ani nebudete verit, normalne jak jsem sem napsala ten koment, jsem sla umyt do kuchyne nadobi a spadla na me cela policka, kde mame sklenice a hrnky....no prvni co me napadlo, ze to urcite mi nekdo dava znameni 😀 No pak este aj metla tak divne z niceho nic spadla...No vam rikam, jeste ze jsem neverici Tomas 🙂

zuzkaanicka
31. dec 2013

@czechzuzanaba 😅 I Ty jedna, vidis ako rychlo si bola spravodlivo potrestana 😅

czechzuzanaba
31. dec 2013

@zuzkaanicka No ty brdo..ve mne hrklo jak ve starych hodinach :D

zuzkaanicka
31. dec 2013

@czechzuzanaba a boli crepy? ... lebo to este moze byt aj posledne stastie v tomto roku 😅 ... dalsie az od zajtra 😉

czechzuzanaba
31. dec 2013

@zuzkaanicka no rozbilo se vsecko. Podnosy, sklenice, hrnky. Dneska bude plastovy Silvestr. To jsem zvedava, co za velke stesti nas ceka 😀

zuzkaanicka
31. dec 2013

@czechzuzanaba teda, tak to je blbe 😢 ... uz sa zacinam bat prispiet do tejto temy, ale pevne verim, ze tie crepy budu predzvestou velkeho stastia-zajtra mozno budes zakladat novu temu o stasti a MK 😉

gubcikova
31. dec 2013

ja viem kam pôjdem 2 metre pod zem

vejula
31. dec 2013

@doty1 oki... takže, ked maš pocit, že to, čo z teba vylezie, už nebudeš ty, tak seba stotožnuješ vlastne so svojim egom, ktoré ked sa rozpadne, tak to už nebudeš ty, ale niečo čo v tebe sidlilo??? Pochopila som to spravne?

elina25
31. dec 2013

@svetlanatina mňa už tak život oplieskal s každej strany že niekedy aj pochybujem či to nemo existuje...Ale ak áno tak dúfam že tam mám kúsok fleku 😀

elina25
31. dec 2013

@vejula skôr si myslím že to bolo písané ironicky 😀

vejula
31. dec 2013

@elina25 reagovala som na tuto vetu Keď zomriem a "nejaká entita" bude mať pocit, že musí von z môjho tela, nech ide, ale to bude už jej príbeh nie môj ....
Mne to pripada skôr len ako uvaha a vyplýva mi z toho, že seba stotožnuje vlastne s tým ako sa vníma teraz. Pričom hypoteticky toto všetko môže byť len nejaka iluzia kolektívneho vedomia 😅 Proste nikdy nevieš. A prípadne naše ja môže byť len dočasne privlastnené našim egom, pričom môžme byť len projekciami absolutneho vedomia 😎 Toto všetko su len uvahy, pre mna rovnako pravdepodobné ako uvahy o nebi a pekle... Prípadne nebo aj peklo môžu byť tiež určité formy iluzie na nejakom vyššom stupni ako naša terajšia materialna "realita" 😅

elina25
31. dec 2013

@vejula ták aj tak ty čo sú tam nám nepoviedia 😎 no nechajme sa prekvapiť 😀

0silvia0
31. dec 2013

@svetlanatina
po smrti pôjdeme presne tam, kam si zaslúžime... Nebo, očistec alebo peklo máme tu na zemi, je na nás čo tu na zemi pochopíme, čo nepochopíme, čo sa naučíme a čo pokazíme. Je blbosť snažiť sa robiť dobré skutky na zemi len kvôli tomu, aby som išla do neba. Je to egoistické, nesprávne, niečo za niečo. Dobro ak z teba neprýšti úprimne, tak, že inak ani nedokážeš fungovať, tak také vypočítavé dobro ani netreba robiť, je to zbytočné. Je chyba si myslieť, že len skutky sú dôležité. Dôležité sú naše myšlienky, naše skutočné myšlienky, nie myšlienky, ktoré si nasilu vtláčame do našej duše. Obrazne povedané: ak pomôžem babke umyť okná a popritom si myslím ako ma to otravuje, kde som miesto tejto činnosti mohla byť a robím len dobrý skutok bez čistého, skutočného úmyslu, tak som egoista a musím sa na tomto svete ešte veľa, veľa učiť.

anima9
31. dec 2013

Pardon.

svetlanatina
autor
31. dec 2013

@0silvia0 cokolvek clovek ide robit, tak sa musi snazit, obetovat sa pre ineho, pre nieco, pre dobro, v prospech ineho. Ak pomozem inemu, pomozem zaroven aj sebe. Ak nepomozem inemu, nepomozem zaroven ani sebe. Ide o to, ze mam zaujem robit dobro. Nic nejde tak lahko, takze aj to umyvanie okien nie je nikomu prijemne. Ale ked si poviem, ze tym pomozem, tak to sa rata. Ide o to, ze nemyslim iba na svoje pohodlie, ze mozem radsej ležat na posteli, ale radsej idem pomoct s umyvanim okien. Aj taky dobry skutok sa rada a vedie do neba. Je pravda aj to, ze sa musime este vela ucit, aby sme vsetko pochopili co sa od nas ocakava.

svetlanatina
autor
31. dec 2013

@elina25 tak ti co tam su rozpravaju.su o tom aj knihy napisane.

svetlanatina
autor
31. dec 2013

@vejula tazko presne povedat. ja som citala knihu a tam som sa dozvedela, ze jednej pani sa zjavovali duše z očistca a vraveli jej ako to tam v očistci je. Inac knihu, ktoru som citala, je napisana podla skutocnosti. Robili sa aj rozne vysetrenia tej rakuskej pani a zistili, ze vsetko co hovori je pravda. Tak iba nieco napisem: Duše rozpravali, že co má urobit, co ma ludom povedat, tak napr. jedna duša povedala tej pani Marii Sima, aby isla do konkretnej rodiny a povedala im, aby muz vratil majetok, ktory ziskal podvodom. Ta rakuska viediecka žena Maria Sima išla k tomu muzovi a povedala mu, že co jej duša oznamila a on sa cudoval, že odkial ma tie informacie o majetku, ktory ziskal podvodom. Ten muž nechapal, ze ta zena vie o jeho sukromnych veciach. Prekvapilo ho to, lebo ani jeho rodina, dokonca nikto nevedel o podvode s majetkom, ktory sposobil. A tak ked si to vyjasnili, ze o co ide, tak Maria Sima mu povedala, co mu odkazuje duša z očistca. Povedala mu, aby vratil späť nepravom nadobudnuty majetok. Ked sa ludia dozvedeli o Marii Sime, ze aka je a ze ma kontakt s dušami z ocistca, tak jej kladli rozne otazky, aby zistili, ci neklame. Chodili za nou cudzi ludia, ktorych nepoznala a tak im rozpravala take veci, ze sa fakt cudovali. Tak len tak strucne. Nemusis tomu verit. Ale ja ked som si knihu precitala, tak tomu verim. Verim, ze nie sme tu nahodou a nasa cesta nekonci niekde v hrobe.

svetlanatina
autor
31. dec 2013

@elina25 nie

0silvia0
31. dec 2013

@svetlanatina
jasné, ak to je myslené úprimne a z celého srdca, tak je to ok. Ak je to zbieranie dobrých skutkov aby som išiel do neba, tak je to čistý egoizmus. Len to som chcela povedať 🙂
Inak aj ja som čítala kopy kníh o živote po tomto fyzickom živote, veľmi ma to fascinovalo. Ale v súčasnej dobe je stále viac a viac ľudí, ktorí vedia vnímať aj iný svet, ako je ten náš, pozemský. Majú schopnosti vnímať aj inú realitu,ako je tá naša a preto komunikujú aj s bytosťami, ktoré nie sú súčasťou pozemského sveta.

svetlanatina
autor
31. dec 2013

@czechzuzanaba to bola urcite nejaka mrtva duša

zuzkaanicka
31. dec 2013

@svetlanatina a ako zistili, ze ta pani hovori pravdu? ... lebo to, co pises, to teda dokaz nie je.

svetlanatina
autor
31. dec 2013

@gubcikova je smutne mysliet si, ze koncime iba 2 m pod zemou. clovek ma aj dusu, ktora je nesmrtelna a ta nikde musi byt a zit.

zita19
31. dec 2013

@svetlanatina Neprides umyt okna aj mne? Mne je to fakt neprijemne... Staci niekdy na jar.

svetlanatina
autor
31. dec 2013

@zita19 ak naražas na ten priklad, ktory je uvedený vyssie, tak to ti musim vysvetlit, aby sme sa chapali. To nebolo myslene tak, ze treba umyvat okna komukolvek. Vzdy ide o to, ze ak chcem niekomu pomoct, tak treba zistit o co ide. Pytat sa: Potrebuje ten clovek pomoc? Podla toho ako tu pises, mas urcite zdrave ruky a pomoc s umyvanim okien nepotrebujes. Takze takto sa to berie. Pomahat inym ano, ale ked vidim, ze maju zdrave ruky a tu cinnost vedia urobit sami, tak im s tym nepomozem, lebo vtedy by uz neslo o pomoc ale o vyuzivanie osoby. A ked sa niekto chce dostat do neba, tak to neznamena, ze ma robit zo seba somara, ale s triezvou hlavou rozlisovat kto tu moju pomoc naozaj potrebuje. Ten kto to potrebuje,tomu pomozem. Kto moju pomoc nepotrebuje, nemusim pomahat.