icon

Kde ste vzali nie je, nie sú, niesme?

22. jún 2023

V tomto spojenom tvare? To sa tak nepíše, viete to?
Čítali ste v živote aspoň jednu knihu? Tam by ste si to zaručene všimli.
Takže správne je:
nie je
nie sú
nie sme.
Ďakujem za pozornosť.
Áno, mám aj iné problémy 😃

Strana
z9
cacianka
24. jún 2023

Keď počujem moderátorov povedať orginál, a to používala už aj naša učiteľka slovenčiny na SŠ 🤦.
A keď artikulujú tak, že sa vety zlievajú a hovoria ich súvisle, neintonujú. Das ist hrúza🤢

autor
24. jún 2023

@merrysa otras...citanie s porozumenim 😱

merrysa
24. jún 2023

Keby som to nevidela už predtým, asi by som vôbec nechápala, o čo ide 😀 divím sa, že im to dáva zmysel 😀 pobavilo..

nini1978
24. jún 2023

@ahhola 🤭😂😂😂

scorpionflower1
25. jún 2023

@zuzana76 asi áno, uznávam 😀

petrahl
25. jún 2023

...a kráľom týchto patvarov je určite slovíčko TREBALO.

scorpionflower1
25. jún 2023

@cacianka a čo je so slovom " originál"?

cacianka
25. jún 2023

@scorpionflower1 vynechané i.

scorpionflower1
25. jún 2023

@cacianka jeeeezis, to je hrozneee 🤣

cacianka
25. jún 2023

@scorpionflower1 už pred rokmi profka na sš, nám prednášala, orginál, orginálny. Slovencinarka !!!
Tak sme sa spýtali a ona s hrôzou " vy neviete "?!!?
Aj teraz občas počujem , a pre istotu som si už 15x pozrela rôzne slovníky, je to originál a vyslovuje sa originál.

zuzana76
26. jún 2023

@cacianka ja som orginal v zivote nepocula, odkial to ti ludia maju

nini1978
26. jún 2023

@zuzana76 ani ja ,nikdy som to nepočula

ahhola
27. jún 2023

@petrahl Trebalo je topka💔

vikiki29
27. jún 2023

Mňa ešte napadlo, že “budujeme sa resp. budujú sa” 🤦‍♀️🤦‍♀️ Hádam budujeme dom a nie seba 😂

stevvvka
27. jún 2023

Zo spomínaných neznášam slovo až vo význame nech "daj to sem, až ti to nespadne.." Otras!
Ďalšie topky sú:
ide mať, ide byť, budeme ísť, mám 10/200/akákoľvek suma EURI, vypadá to chutne, idem pri niečo, ešte keď mi autocorrect ponúkol možnosť ôk alebo keď to niekde vidím..

Dokážem tolerovať i/y a klasické bežné chyby, napríklad "my sme spokojný", to je pre mňa ešte ako tak ok, skôr ma rozčuľuje, keď niekto použije slovo v nesprávnom význame (odcudzuje) alebo "ja som tak nadstavená"

A ešte slovo jeduje, nejedun ma, čo si jedovatý, čo si zduty... Rozčuľujú ma tie výrazy

stevvvka
27. jún 2023

@vikiki29 čo "ťa" to napadlo? 😄

kvetinka75
27. jún 2023

@stevvvka viem že je správne napadlo mi, ale vôbec mi to nesedí. Tak používam napadlo ma a vždy si pomyslím, že aká som hnusná, miesto správneho výrazu použijem ten, čo sa mi viac páči😉

Strana
z9