icon

Kde zistím pravidlá pre hlučné práce v byte?

19. jún 2024

Prosim vás na nástenke kde sa dávajú oznamy pristalo niečo v zmysle, že je zakázané realizovať hlučné domace prace ako vysávanie, pranie atď po 19:00. Môže toto niekto požadovať? Mne to príde, že nejaký dôchodca čo nemá čo robiť si tu teraz ide nárokovať nezmysly, ktoré nikto iný okrem dôchodcov a ešte možno rodičov na MD nie je schopný dodržať. Veď normálne chodíme do práce, práčku púšťam koľko krát aj na noc lebo podľa mňa nerobi hluk, že by to rušili nočný kľud. Vysávať treba tiež niekedy aj večer - väčšinou po celom dni narýchlo prebehne byt, alebo zapnem robota. Príde mi to absurdne. Ešte pochopím, že niekomu môže vadiť vysávanie o 21. Aj to sa občas podarí, keď prídem domov z dvanástky, ale to sa už sama cítim trochu blbo. Ale o 19? Pýtala som sa susedy a ona mi povedala, že to bude dodržovať, aby nemala problémy? Mne to príde úplne absurdné.

luccija
19. jún 2024

Práve tento týždeň bol v teleráne právnik a riešilo sa prerábanie v bytoch a ostatné.Do 40 db je povolené.No tak to bude kvôli tebe, keď vysavas o 21🙂)vieš niekto možno už spí a vstáva o 05.Aj tu práčku, susicku je počuť aj, keď si myslíš, že nie.
Ale ja som sa v byte riadila, že do 22 nie je nočný kľud, ale robila som domáce práce cez deň.

denithestrange1993
19. jún 2024

Do 22 si rob co chces,potom je nocny klud. Nie nemoze si to nikto narokovat. Ked chcu mat klud nech idu na kopanice,nie do bytovky!!!

alenah31
19. jún 2024

Susedské vzťahy upravuje ustanovenie § 127 ods. 3 Občianskeho zákonníka.
ALE - podľa § 127 Občianskeho zákonníka platí, že vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Hoci termín „nočný kľud“ nie je v priestupkovom zákone bližšie špecifikovaný, pri jeho vymedzení si možno pomôcť zákonom o ochrane zdravia ľudí, ktorý vymedzuje nočný čas intervalom od 22.00 hod. do 06.00 hod.
Čiže čo sa tej práčky týka - že tebe sa zdá, že nie je hlučná - nemusí s tým súhlasiť sused, ktorý má ľahký spánok a ten zvuk práčky mu vadí pričom ráno chce vstať do práce vyspatý.

editjal
19. jún 2024

tu nejde o nocny klud. skus pozriet domovy poriadok v bytovke. Má to mat kazda bytovka.

annamudra123
19. jún 2024

ahoj, my mame v bytovke susedu, ktorej vadí s prepáčením každý prd, tak si na porade schválili, že nočný klud je už od 18-stej, ale ja to mám v paži ja vysávam aj po tomto čase lebo presne chodím do práce a nevysávam o 21 hodine a samo sa to nespraví. Priatela som minule o 18:30 cez týžden poprosila, či by mi zavesil jeden obraz, kde bolo treba vrtat jednu dieru a mi vravi, že radšej to nechame na inokedy, lebo suseda by isto vyzváňala..o pár mesiacov sa nám má narodiť bábo tak som zvedavá, ci sa niekedy opovazi mi zvonit ked bude male plakat, ale neodporucam jej to :D :D

kleopatra114
19. jún 2024

Práčku púšťam maximálne tak , aby do 22:00 skončila ( myslis si , že ju nepočuť , ale v klasickom panelakovom byte to pocut dost ). Vysavam do 20.00. Zbytočne nehucime , netrieskame , nepeckujeme hudbu , deti nepouzivaju plastové odrazadla, ani nehrajú futbal . Sem tam pobehnu , niečo im spadne , obcas aj podupu, ale i tak nás majú ti naši dôchodcovi naokolo radi . Všetko je o tolerancii, kompromise - vlastne ako pri všetkom.

autor
19. jún 2024

Aby ste to nepochopili tak, že ja bežne po nociach perem a vysavam. To sa stane raz za čas. Pracujem do 20:00 a hodinu ešte cestujem. Keď je priatel doma tak porobí on, ale on tiez chodí domov okolo pol ôsmej. A to sa nedá robiť veci len pocas volna. Stane sa občas, že sa v praci ušpinim, tak potrebujem rychlo oprať aby som si mala čo obliect na druhy deň…napriklad. Potom už logicky treba aj sušičku ale nedávam tam loptičky. Robia to bežne aj susedia, počuť v noci práčku, ale to je taky zvuk, že keď sa na to človek nesústredí, nie je to počuť, to uz je viac počuť auta z ulice.
Alebo aj variť treba. Ked mam tri dvanástky za sebou tak to nejde inikedy len večer. A sice sa snažím menejhlučne jedla vtedy variť, mať digestor na minime, tlakový hrniec na prirodzený odvod aby nefunel nahlas, ale je to počuť. Ja by som rada rešpektovala potreby ostatných ľudí, ale nie na ukor toho, že nebudem mať čo jesť a budem žiť v špine.
V domovom poriadku nie je nič takéto definované, je to vyslovene len požiadavka nejakeho jednotlivca, väčšina paneláku s tým nesúhlasí, lebo tu žijú prevažne pracujúci ľudia.

viestta
19. jún 2024

Ked ten oznam nema oporu v zapisnici z domovej schodze, kde to spolocenstvo schvalilo, je to len iniciativa jednotlivca, takze ma aj taku vypovednu hodnotu. Tak mozes tuto iniciativu akceptovat alebo aj nie.

luccija
19. jún 2024

Keď si nadpolovičná väčšina odsúhlasí príklad o 20 kľud, tak to bude treba dodržiavať.Zatial to je len aktivita niekoho čo mu to vadi

fido69
19. jún 2024

To je blbosť. Nočný kľud je až o 22.00.
Hlučné práce slušní ľudia končia o 20.00, aby nerušili susedov pri pozeraní večerného programu v telke. 😉

slavka1988
19. jún 2024

Jedna vec je čo môžeš v byte robiť a druha že by bolo ohľaduplne mysliet aj na susedov ,my tiež chodíme neskoro ale pracku neskôr ako o 19 nepustam lebo viem že hodinove pranie a suseda ma malé deti ktoré ukladá o 19 spat tak ani nevysavam proste mne sa tiež nepáči keď sobota ráno a naša suseda nadomnou už 6.30 vysáva ale vysáva tak že vyzera že prerába jadro 😂🙈

brrunetkaa
19. jún 2024

Ja by som to neriešila. Jednoducho keď sa nedá v inom čase tak čo už. Ja tiež niekedy vysávam okolo ôsmej večer alebo nám ide pračka tak, že cca do 22:00 skončí. Žijeme v bytovke, tak ako ja musim pretrpieť nočný plač susedovho dieťaťa o 03:00 musia oni prežiť moju pračku alebo vysávač….riadila by som sa kludom od 22-06;00

thirstymonk
19. jún 2024

Ja bývam v dome a hocikedy o pol noci hrajem na klaviri a všetci ma možu pofajať. Ba dum tss tss...
Ale nie som úplný debil a napríklad viem, že susedia vstavaju o šiestej, tak im nebudem o piatej ráno píliť s pokosovou pílou vonku, aby ich to budilo. Počkám do šiestej. O piatej už aj tak tu všetkým kvičia kohúty v celej dedine... Fakt... nechcel by som už nikdy bývať v bytovke

autor
19. jún 2024

@luccija keď to bude oficiálne odsúhlasené, nemám problém to akceptovať

mili2016
19. jún 2024

No ja by som takú susedu poslala do riti. Je to môj byt a ju je fuk čo si v ňom robím . Do 22h má proste smolu a keď jej to vadí nech si kúpi dom na dedine a hotovo.

luccija
19. jún 2024

@mili2016 nemáš až tak pravdu.Je tam spoločenstvo vlastníkov a, keď si niečo odsúhlasí nadpolovičná väčšina tak to musíš rešpektovať.Vobec nemusí ísť o 22 hodinu

modrykolibrik
19. jún 2024

A pre toto sme sa odstahovali na dedinu na domcek. Bezne pustam pracku aj o 11 a neni problem.

kaca222
19. jún 2024

Práčka v paneláku po 22 mi hrozne vadila. Susedia občas púšťali, musela som si dávať štuple do uší. Jednoducho to hučí a rezonuje.
Inak by som ten lístok ignorovala

mili2016
19. jún 2024

@luccija a čo urobia keď napríklad o ôsmej začnem vysávať? Zavolajú políciu? Tá im povie čo?

autor
19. jún 2024

Mňa len udivuje, že deti nevadia nikomu. Tam sa môže vysávač nadránom pustiť a nikto nemôže povedať ani pol slova. Ale keď si pracujúci človek potrebuje vyprať nohavice aby mal v čom ísť na druhy deň do prace, je to problém. Alebo dôchodcovské vyčíňanie o 6:30 ráno - úplne v poriadku. Ale ja aby som sa pomaly bála zabuchnúť dvere na aute keď parkujem

doriiis
19. jún 2024

Zas a opäť.Zlaty rodinný dom.Umyvacku púšťam v zásade večer,keď ideme spať.Pracku nastavujem bežne na štvrtú ráno,lebo ráno chcem mať čím skôr hotové.
Vďakabohu za dom.

luccija
19. jún 2024

@mili2016 neviem nie som správca domu🙂

muchotrafka298
19. jún 2024

Tak vysavat o osmej sa neda, ale ked sa ozrati susedia nad mojim bytom mlatia a steka tam pes o druhej rano, to bude asi teda v richtigu.
Ja sa snazim byt ohladuplna v tom, ze nepustam vecer alebo v noci pracku, umyvacku, vsetko sa snazim spravit do 22,00 a nerobim to ani skor ako rano od 8,00.

kaca222
19. jún 2024

si kúpte dvoje nohavice, nočný kľud je nočný kľud a práčka na noc ten nočný kľud ruší.

medda_beda
19. jún 2024

Práčka by ti mala skončiť do 22:00 o 19 bežne vysávam.
Už som tu raz čítala, že cez sviatok sa nesmie upratovať 😂.
Pre mňa je to len deň voľna ktorý mi nie vždy výjde takže ak je to jediný voľný deň v týždni tak upratujem.
Nedá sa brať ohľad na každého ja tiež niekedy spím 3 hodiny lebo furt dačo buchoce.
Dodržujem akurát nočný kľud 6:00-22:00.

medda_beda
19. jún 2024

@luccija Tak to majú asi smolu keď niektorí ešte len o 21 prídu domov z práce.Žeby nič nehučalo, nebúchalo.

ronie338
19. jún 2024

Ja som musela ísť susede niekoľko krát zvoniť lebo ona v zásade okolo 9tej večer vysáva a to akoby u nás bola a to cez den už 3x vysavala a kým som bola bezdetna mi to nevadilo ale keď mi pravidelne budí malého vadí mi to. Rovnako nás budí ráno keď majú telefón na zemi a začne im vybrovat. My máme odhlucneny byt zhora aj z dola ale nevieme co to o oni majú lebo u nich vždy viem kde presne sú a co robia. Oni sú celkovo hlučný, chodia ako slony. Aj ja a preto sme odhlucnovali podlahu aby ma nebolo počuť, suseda dole sa smeje ze ci sme vôbec doma ze ma nepočuť. A to naozaj dupem. Ja chápem keď by prišla po celom dni a večer si povysava raz za čas ale nie každý večery ešte všetko ťahá po podlahe a mam pocit ze aj nám vysáva... pracku majú v noci bežné pustenu ale to nejak neriešim. Sestra napríklad majú so susedmi dohodu kedy spia deti aby sa hluk nerobil, ani pri prerabkach. Ak sú normálny ľudia dá sa dohodnúť. Ale sú aj taky ktorým vadí aj dýchanie a s nimi sa nedohodne nikto.

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
nelka93
20. jún 2024

Skus si položiť otazku ci tebe bude prekážať ak začnú púšťať v noci pracku susicku, vysávač o 21.kwd ti bude dieťa spať a budú ti ho pravidelne budiť. Kúp si dvoje nohavice aby si nemusela prať v noci. A áno pracku aj susicku počuť dosť, len ty si myslíš ze nie