icon

Kedy je to ešte "normálne" a kedy navštíviť s dieťaťom psychiatra?

sunny8
15. apr 2020

Ahoj chcela by som sa poradiť. Je to dlho pretrvávajúci problém. Dcéra je predškoláčka je nesmierne nadaná a šikovná. Sama si za sebou upratuje je celkovo dosť samostatná. Problém je že je strašné agresívna. Nebije sa v škôlke ani súrodencov skôr si dovoľuje iba na mňa. Otca nemá. Keď niečo chce ide si postaviť hlavu a bude aj 2hod robiť scénu (napr dnes) hádzať hračkami rozbíjať predmety okolo seba a vyhrážať sa. V poslednej dobe to robí veľmi často začala s tým keď mala rok a pol (nebolo jej vždy všetko dovolené takže neviem čo tým získava) a už rozmýšľam naozaj nad kadečím či nie je posadnutá alebo zrelá na psychiatriu. Ja som trpezlivý človek ale všetko má svoje hranice a pokiaľ ohrozuje svoje okolie (seba nijako neohrozuje) tak to už v poriadku nie je. U psychológa sme raz boli a vraj nemá súlad v emočnom cítení a rozume. Vraj nič zvláštne. Nemám pocit že toto je v poriadku. Nie je to len bežné detské revanie a vynucovanie si. Je agresívna večne podráždená vybuchuje ako sopka neustále vrieska vyhráža sa rozkazuje (rozkazuje vraj aj v škôlke ale nič iné si nevšimli). Ubíja ma to keďže sme nonstop doma a nežijeme sami. Obťažuje to aj moju rodinu proste všetkých. Hanbím sa s ňou kamkoľvek chodiť dokáže to predviesť všade. Poprosím rady a skúsenosti keď to vaše deti robili ako ste dopadli alebo kedy to prešlo. Bude mať 6 rokov myslím si že to je nevhodné v tomto veku.

Strana
z4
janulik2008
18. apr 2020

@jersey87 dalo sa nejako blokovat aj uzivatela ale ako 🤔

kassandra25
18. apr 2020

@vafinka ahoj, diki moc. Manzel mi to navrhol vcera, ze ci zajdeme s nim k psychologicke. Ja, ze ok, nech teda vybavi. Vybavil to, ze po korone jedine niekam, na cakacku. Ked sme volali psychologicke, tak sa nas pytala, dobre, ale co okrem hyperaktivity mu je? My, ze vobec nic, len zle vselico vie vyviest, ona nato, ze sport zatial, sport a vela mu citat. Vsetko toto robime. Nas maly denne s nami prejde 15 - 20 km, ano, citate dobre. Okrem toho, bicykel, kolobezka, korcule, okrem toho, citame mu 2-3 knihy denne, a napriek tomu sa rano zobudi od pol 7 a zaspi vecer okolo pol 9, cely den nikdy nespi, je ako duracel, vsade rychlejsi nez my s muzom, este nikdy nesedel, nonstop beha. Pozna niekto dieta, ake mam ja? A to ma len 5,5 roka.

kassandra25
18. apr 2020

@jajko22 jaj moja, lepsich rodicov nemoze mat ako nas! O tom som hlboko a vysoko presvedcena!

le4
18. apr 2020

@kassandra25 Ja mam take deti nespave duracelky 😥😥😥. Moj 6-rocny presne tak spava ako tvoj. 1,5rocna mi uz niekedy vynecha spanok a ak nie, zaspava ako posledna po 22:00...
Citala som trosku Tvoje prispevky skor. Vidno, ze si zo situacie vycerpana a snazis sa. Moj prvorodeny syn je tiez odmalicka narocne dieta a zazili sme si s nim vselico. Ak mozem poradit ako matka, ktora aspon trosku chape... budte trpezlivi. Velmi trpezlivi. Hranice ano, musia byt... ale aj flexibilita a pochopenie zo strany rodica. Deti niekedy trpia komplexom pocitovaneho odmietnutia, hoci ich rodic prevelmi miluje. Jednoducho to v nejakom casovom bode nestastnnou zhodou okolnosti v dietati dozrie a potom smola :(. take deti potom vystrajaju a dokazuju si, utvrdzuju sa, v tom, ze su pre rodica "zle". Alebo je problemom to, ze jedine negativne spravanie vie ich rezignovaneho rodica zaktivovat nstolko, aby venovali dietatu dostatok pozornosti. Dieta bude radsej trpiet negativnu pozornost ako byt ignorovane. (!Niekedy tiez dieta potrebuje iny typ pozornosti ako si rodic mysli!) Toto je casto udel prvorodenych, ktori boli narocne babatka. Ked sa narodi druhe dieta, este je ich pozicia zleho a narocneho dietata posilnena. Objektivne moze mat dieta horsie spravanie, rodic vsak nesmie rezignovat, aby v tom ubohom dietati postoj ulohy "zleho" neutvrdil. Mimochodom akokolvek sa rodic snazi, nikdy nevychovava kazde z deti identicky. Ja si na sebe uvedomujem, ze som niekedy zo starsieho otravena a na pozitivne spravanie bud obcas nereagujem uznanim alebo naopak az prehnane dobre, dieta tym padom zaziva odo mna menej stabilne reakcie v porovnsni s mladsim. Skuste vypozorovat ake by mohli byt u vas doma vzorce... Mozno som Tvoju situaciu konkretne neodhadla, ozaj tazko na dialku a zopar riadkov vsetko vycitat...

vafinka
18. apr 2020

@kassandra25 vies co ja mam syna autistu a med to lizat nie je.viem ako je vam ja ked som sla 1* ku psycholicke tak som si myslela kde co ozaj.ale ked zacala s nami preberat problem v spravani co a ako ostsla som nemilo prekvapena v pocte xy v chovani nasho maleho...a co je zle vlastne.aj navstevujeme psychyatra aj neuro.a co.berem to ako pomoc pre nes aj jeho a hla tu sme.ak smiem poradit najprv si vypytaj aj odp k neuro vi je po neuro stranke maly ok.potom smer isto aj psychyater a dost dobra psycholigicka.drzim palce

evica01
18. apr 2020

@kassandra25 no a ja si myslim, ze tvoj syn ma velmi vysoke IQ. Je velmi sikovny len nema este vymyslene kadial ist.
Takito ludia ziju bud velmi nizko alebo naopak velmi vysoko.
Uvidite ako bude zvladat skolu.
V noci ako spi? Pokojne alebo "beha" po posteli?
Inak, nevolaj ho grazel. Nedavaj mu taketo mena. On aj ked uz vyrastie a bude dobry, bude mat navzdy takuto nalepku na cele.
V skole sa nieco vyparati, tvoj syn pojde len okolo a automatika bude to na neho.
V tomto keby si posluchla.
On ked sa nauci citat tak vam precita vsetky knihy a encyklopedie a pod.

jersey87
19. apr 2020

@kassandra25 chcem sa vyjadrit k tomu sportovaniu. Ten vas duracel moze prejst tak vela km, mozes mu citat kolko chces. Nasa ked mala pred druhymi narodeninami, presla s nami peso okolo 6 km. Fakt sme nechapali ako je to mozne a vecer bola este stale plna energie. Ten vas sa este aj bicykluje, kolobezkuje atd. Ale problem mozno bude v tom, ze to vsetko robi svojim tempom. Ked prestava vladat, trosku spomali, neberie energie a ide dalej. Mozno by mu pomohla dvojhodinova aktivita, ale taka, ze pojde na doraz svojich sil. Nie ze si zastavi kedy chce. Skoda, ze teraz su vsetky aktivity zrusene. Ale napriklad beh pod dozorom trenera, ktory by ho donutil zamakat este trochu viac a siahnut na dno svojich sil... Kazdy sa raz unavi...

kassandra25
19. apr 2020

@vafinka my sme u neurologicky boli a po vysetreni povedala, ze je to aktivny zdravy mlady muz. Nic ine. Len ma narocnu povahu, lebo je velmi temperamentny.

kassandra25
19. apr 2020

@jersey87 my ho trenujeme aj teraz, ale len my. V prirode, samozrejme. Pred koronou som ho mala zapisaneho na hiphop, je vyborny aj ako tanecnik, brejkuje na hlave atd, sam od seba. Kedze dosla korona, tancovanie sa preklada na neskor teda.

kassandra25
19. apr 2020

@evica01 on vo svojich 5 rokoch pocita a odpocitava do 15, anglictinu vie zaklady od dcery, co ho ona uci. Tu mam nadpriemerne inteligentnu v matike, ovlada ju sama od seba aj o rocnik vyssie, neucim sa s nou, ucitelka nam pre nu posiela doplnkove ulohy pre vyssie rocniky. Ale ona na rozdiel od neho je velmi pokojna a uvazliva.

kassandra25
19. apr 2020

@evica01 inak v skolke je velmi oblubeny, teda, pokial este bola po koronu. Ako ucitelky, tie si ho velmi chvalili, kazda jedna, pravidelne sme sa ich pytali nanho, ci ja , ci svokra, a deti, mal tam taky svoj gang - ti najhorsi, a ti ho posluchali, plus nadavky, ale to chlapci...., v noci spi od tej 8- pol 9 do tej cca pol 7-7 rana nepretrzite. Ale komplet cely den je hore. Poobede by mi nezaspal ani keby neviem co a to uz doobeda dame par km.

daisylucky
19. apr 2020

@kassandra25 mala si tej psychologické poslať tieto komenty, čo si tu písala, hneď by zmenila názor, evidentne lekárom a psychológom hovoríš úplne iné veci ako píšeš tu, tak sa potom nedivím, že ti povedia, že je v poriadku. Povedala si tej psychologické, že tvoj syn je podľa teba malý grazel? A všetky tie hrozne veci, co si tu písala?

vafinka
19. apr 2020

@kassandra25 mne sa tomu nechce verit.za mna je tam iste nejaka porucha spravania sa.len treba zistit o co ide.hm?

daisylucky
19. apr 2020

@jajko22 aha toto na mňa vysokocilo na fb, malo by to byt od dákej detskej psychologicky o emóciách deti a zdarma k stiahnutiu, idem si to vyskúšať stiahnut
https://sona-prochazkova.cz/ebook-zdarma/?fbcli...

janickacrazy
19. apr 2020

@kassandra25 takže učiteľky v školke s ním problém nemajú? tak potom vy robíte doma niečo zle, inak by vystrájal aj v školke

kassandra25
19. apr 2020

@janickacrazy jaj. No co na toto povedat. Snad len to, ze ked si na rutinnej prehliadke jeho vseobecna doktorka aj so sestrickou vsimli, co je on zac, obidve mi oznamili, ze ale on je extra hyperaktivny. Hovorim, ano viem, ved som jeho matka. Zapisala to do kartoteky. Potom sme preberali jeho spravanie doma , v skolke a u starych rodicov. Sama doktorka povedala, ze ano, ze v skolke si nedovoli to, co doma na nas, ale tak doktorka ma asi mensie iq ako ty.

janickacrazy
19. apr 2020

@kassandra25 No prepáč, o výšku IQ tu vôbec nejde. Tak pokiaľ v škôlke mu dokážu nastaviť hranice a správa sa ok, tak mu treba hranice nastaviť aj doma, zjavne máte s tým problém.

kassandra25
21. apr 2020

@janickacrazy on ich ma nastavene. Neboj sa

jajko22
27. apr 2020

@janickacrazy dakujem
@daisylucky dakujem
Ste zlaté.

sticker
because
25. sep 2023

@kali010 dobrý deň, ja to práve riešim. Môžem poprosiť viac info a ten kontakt? Ďakujem

Strana
z4